Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2018
v 03

Tidskriften

2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24-25   26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 01 02            


Ryssland
2018-03 4-7
"Bakom kulisserna på Rysslands skendemokrati"
Oppositionsledaren Alexei Navalny blev nyligen förbjuden attkandidera mot Vladimir Putin i det kommande ryska presidentvalet i mars. Anledningen är tydlig: En riktig politiker är inte välkommen i Rysslands skendemokrati.
Alexei Navalny, den enda oppositionspolitikern som har genomfört en seriös valkampanj har har valkommissionen förbjudit att utmana den sittande presidenten Putin på grund av ett beottsligt förflutet. Han blev för flrra år sedan dömd för påstådd förskingring i en bisarr rättegång.
Imiterad demokrati är ett komplext politiskt system. Den bygger mer på bedrägeri än våld.

Belgien, Flyktingpolitik, Sudan
2018-03 8-9
"Belgien i uppror efter att deporterade sudaneser torterats"
En belgisk politikers beslut att utvisa flera sudanesiska migranter i slutet av förra året - flera av dem uppger att de torterats när de kom hem - har skapat upprörda känslor i den belgiska politiken. Det handlar inte bara om den spända migrationsdebatten i Västeuropa, utan även om splittringarna i Belgien som gör landet notoriskt svårt att styra. Politikern är Theo Francken som 2014 utsågs till asyl - migrationsminister. I september bjöd han in flera sudanesiska myndighetspersoner till Belgien, för att granska ett dussintal fall av sudanesiska personer som befann sig i landet utan tillstånd. Nio sudaneser skickades hem och snart kom det berättelser om att minsttre av den misshandlats.
Premiärminister Charles Michel har det svårt. Hans regeringskoalition bygger på stöd från de flamländska nationalisterna, där många ser Theo Francken som en förkämpe.

Island
2018-03 10-11
"Island ska få bort lönegapet genom att hänga ut företag"
Island är kanske en populär mellanlandningsdstination för resenärer som är på väg till USA, men när det kommer till löneskillnaderna mella kvinnor och män känns det som om Island ligger i en annan värld. Island antog nyligen en lag som är utformad för att offentligt skuldbelägga företag som ses som diskriminerande mot kvinnor när det gäller löner. Företag med mer än 25 anställda måte ha en certifiering som visar att kvinnor får samma lön som män för likvärdigt arbete. Men det finns andra faktorer ni arbetslivet som håller tillbaka kvinnor. Lönesumman för kvinnor ligger 22 % under männens, men då är inräknat kvinnor som bara arbeta halvtid eller inte arbetar alls.

USA, Nordkorea, Kärnvapen
2018-03 12-14
"USAs underrättelsegemenskap förutsåg inte Nordkoreas kärnvapenframsteg"
När Donald Trump tillträtt som president informerades den nya administrationen av amerikanska underrättelsetjänster att det fortfarande fanns gott om tid - uppemot fyra år att bromsa eller stoppa Nordkoreas utveckling av en robot med kapacitet att träffa en amerikansk stad med en kärnvapenstridsspets. Man trodde att Kim inte skulle ha förmåga att träffa USA förrän 2020 eller kanske 2022. Men det tog bara några månader innan de hoppfulla bedömningarna tycktes fullkomligt utdaterade.
Kim kunde snabbt visa att landet kunde nå först Guam, sedan den amerikanska västkusten och sedan Washington. Och den 1 september sprängde Nordkorea framgångsrikt sin första vätebomb.

Storbritannien, Brexit
2018-03 15
"Allt fler ångrar Brexit"
Under de månader som har gått sedan folkomröstningen om Storbritanniens utträde ur EU har en del av dem som röstade för Brexit visat tecken på ånger. En rapport visar "att en relativt stor andel" av de väljare som röstade för brexit har börjat ändra uppfattning. Vreden är också stor över att väljarna hade tvingats fatta ett så avgörande beslut utan tillräcklig kunskap om följderna. Många väljarna, bland dem förre premiärministern Tony Blair, kräver en ny folkomröstning
Nigel Farage föreslår också en ny folkomröstning om Brexit för att få tyst på alla som gnäller och klagar. Han är övertygad om att andelen väljare som röstar för ett utträde kommer att bli mycket större än i den första omröstningen.

Grekland
2018-03 16-17
"Beslag av bombbåt belyser Greklands växande roll i kampen mot smuggling"
När grekiska myndigheter den 6 januari bordade ett skepp märkte de snabbt att något var fel. Fartyget, som förmodlingen var på väg till den arabiska halvön, hade inga nautiska kartor över sin destination. Under däck hittade man 29 behållare som innehöll över 400 ton material som används för att tillverka bomber, detonatorer och annan explosiv utrustning, uppger grekiska myndigheter. Fartyget var på väg till inbördeskriget i Libyen.

Flyktingpolitik, terrorism
2018-03 18-22
"Jihad på Medelhavet?"
Sju av totalt femton åtalade muslimska flyktingar från Afrika dömdes nyligen i Italien för att ha kastat kristna migranter från en gummiflotte på resan överMedelhavet. Åklagarna säger att det var ett religiöst brott. Men var det det?
Den 11 april steg över 100 flyktingar vid den libyska ombord på en 12 m lång gummibåt. De kom från Elfenbenskusten, Mali, Nigeria och Ghana.
12 dagar senare räddade besättningen på ett handelsfatug 95 personer. Minst 9 passagerare saknades. När de äntligen kommit i land i Palermo lämnade sex av passagerarna in polisanmälningar där de hävdade att ett fasanfullt brott begåtts. De berättade att 15 muslimska män två nätter i rad medvetet slängt nio kristna flyktingar överbord. Snabbt inleddes en undersökning. Av de 15 dömdes sju till 18 års fängelse.
De kristna hotades under resan med döden om de inte öppet bad till Allah och Mohammed.

Norge, USA
2018-03 24-25
"Norges statsminister sägeratt Europa är uppmärksamt på rysk inblandning"
En intervju med The Washington Post.
Den norska statsministern Erna Solberg säger att Norge är västvärldens "ögon och öron" vid Rysslands norra gräns. Hon säger också att Moskvas inblandning i det amerikansk presidentvalet 2016 har gjort de européiska demokratierna uppmärksamma på framtida inblandning. Vi måste kämpa för liberala idéer som öppenhet, men också medier som vi kan tro på och som kan skilja mellan riktiga nyheter och fakta och falska nyheter, sägerSolberg. Det handlar om att tidningar måste ifrågasätta varhistorierna verkligen kommer i från i stället för att bara rusa åstad för att publicera ett "scoop".

Libyen
2018-03 26-27
"Khadaffis son vill bli Libyens president"
Sonen till Libyens före detta ledare Muammar Khadaffi planerar en comeback.
- Saif al-Islam har beslutat att ställa upp i presidentvalet och jag tror att han har en stor chans att vinna eftersom alla större stammar stödjer honom, säger Absel Majeed al-Mansouri, som var chef för Libyens råd för ekonomisk utveckling innan 2011 och som var nära honom. Men de flesta libyska analytiker avfärdar Saif chanser även om Khadaffi-lojalisternas återkomst är ett ett tydligt tecken på att det finnas ett omfattande allmänt missnöje gällande otryggheten och ekonomiska författet i det en gång rika oljeexporterande landet. Detta underblåser den internationella oron över IS utbredning i Nordafrika och vågen av migranter som försöker nå Europa via Libyen.
Sedan Khadaffi störtades har Libyen delats upp mellan dussintals miliser ovh rivaliserande administrationer i landets östra delar och i Tripoli. Maktkamperna stoppade oljeexporten, Libyens viktigaste inkomstkälla, i nästan två år. Även om exporten har återupptagits har ekonomin ödelagts.

IT, Bolivia
2018-03 28-29
"Facebooks testländer varnar för risker"
En morgon i oktober i fjol upptäckte redaktörerna på Bolivias tredje största nyhetssajt, Página Siete, att trafiken från Facebook sjönk kraftigt. Publikationen hade nyligen drabbats av it-angrepp, och redaktörerna var oroliga för att de angripits avhackare lojala med president Evo Morales regering.
Men detvar inte regeringens fel. Det var Facebook som testade en ny version av sitt populära nyhetsflöde och skalade bort professionella nyhetssajter från användarnas flöden och placerade dem i en separat sektion på Facebook kallad Explore. Bolivia hade blivit försökskanin i företagets kontinuerliga arbeta med att förnya sig.
Målet för testen, där även länder som Slovakien, Sri Lanka, Kambodja, Guatemala och Serbien ingår, är attta reda på om folk föredrar att ha separata platser för personligt och offentligt innehåll.

Venezuela
2018-03 30
"Konsumenterna möts av tomma hyllor"
Det blir allt svårare att få tag i vanliga basvaror i krigets Venezuela.
Horder av desperata konsumenter tömde i förra veckan snabbköp och vanliga matbutiker i Venezuela efter det att president Nicolas Maduro, i ytterligare ett försök att sätta stopp för hyperinflationen, hade beordrat hundratals mataffärer att sänka priserna. De beordrade prissänkningarna kom mitt under en storm av protestdemonstrationer och plundringar under julledigheten. Venezuelas styrande socialister har länge förlitat sig på kontroll av varuhandel och pristak för att priserna på basvarorr ska hållas nere, men ändå steg priserna med 85 % i förra månaden och årsinflationen uppgick till drygt 2700 % på årsbasis. "Bristen på livsmedel går nu från illavarslande till ödesdiger", säger Maria Carolina Uzcategui, ordförande i en av Venezuelas största handelkammare.