Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2018
v 04

Tidskriften

2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24-25   26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 01 02 03               


USA
2018-04 4-6
"Trump har redan åstadkommit enorma skador"
En intervju i der Spiegel av New Jersey guvernören Murphy, en demokratisk partiveteran.
Philip Murphy, som tidigare var USAs ambassadör i Tyskland, svor förförra veckan guvernörseden i New Jerseys. I en intervju angriper han Donald Trump och hans politiska stil. Men han slår också an en optimistisk ton och säger: "Vi kommer att ta oss igenom det".

Storbritannien, Frankrike
2018-04 7
"Frankrike skeptiskt till Boris Johnsons förslag om en bro över Engelska kanalen"
Det har diskuterats mycket om att bygga broar i samband med att Storbritannien förbereder sig inför sitt utträde ur EU. Det kan innebära att man bygger en faktisk bro.
För närvarande är de två länderna förbundna genom en järnvägstunnel under vattnet kallad Kanaltunneln.
Men Frankrikes finansminister tror inte på en bro inom den närmaste framtiden.

Tyskland
2018-04 8-9
"Sakta i backarna!"
Stämningen bland kamraterna är otålig. Ett tjugotal medlemmar i det socialistiska partiets lokalavdelning går tålmodigt igenom föredragningslistan tills diskussionen äntligen kommer fram till nr 8 på dagordningen. Det är frågan som alla väntat på: Ska deras stolta men försvagade parti, tillsammans med CDU, gå in i ännu en koalitionsregering?
600 delegater från socialdemokraterna ska rösta om huruvida man ska fortsätta med koalitionsförhandlingarna. Ett nej skulle kunna skicka tyskarna till nyval och kanske handla om partiets existens. Ännu en storkoalition skulle göra AFD (Alternativ för Tyskland) till det största oppositionspartiet.
2005 fick SPD 34 % i valet, i september bara 20,5 %.

Ryssland, IT, Storbritannien, Brexit
2018-04 10
"Facebook ska genomföra större granskning av eventuell rysk inblandning i brexitvalet"
Facebook meddelar att företaget ska öppna, och dessutom bredda, sin interna utredning om huruvida Ryssland möjligen har använt plattformen Facebook för att påverka den brittiska folkomröstningen om att lämna EU.
Ryssland har länge betraktat EU som ett hot och att få Storbritannien att lämna EU skulle vara ett sätt att försvaga den. Möjligheten till rysk inblandning undergräver folkomröstningens trovärdighet.

Flyktingpolitik, Grekland
2018-04 11-13
"Finns det en avskräckningsplan bakom misären i de grekiska flyktinglägren?"
Det har gått drygt två år sedan flyktingkrisen kulminerade, men förhållandena i lägren har ändå blivit sämre och sämre.
det första man märker är lukten. Stanken från öppna latriner blandas med odören från tusentals otvättade kroppar och den fräna lukten av olivträd som brinner för att sprida lite värme. Många drar den oroande slutsatsen att de dåliga förhållandena inte är en tillfällighet utan snarare är resultatet av en avsiktlig strategi från Europas sida att hålla flyktingarna borta. Det handlar om avskräckning. Och flykingströmmen har mycket riktigt minskat.
Om vi förbättrar situationen för flyktingarna på våra öar skulle det bara gynna flyktingsmugglarna" säger den grekiske migrationsministern Mouzalas i en intervju med der Spiegel för en tid sedan.

Serbien, Kosovo
2018-04 14-15
"Ett politikermord sprider rädsla och hotar freden"
Resan var en stor utmaning för Serbiens president Aleksandar Vucic. Att besöka ett grannland vars suveränitet han inte erkänner (Kosovo), möta en grupp människor som är djupt misstrogna mot hans avsikter och tala om ett mord som fortfarande är olöst. Mordet på den moderata kosovoserbiska politikern Oliver Ivanovic. I sitt tal uppmanade handenserbiska befolkningen att inte ge upp Kosovo, ett land där majoriteten av befolkningen är etniska albaner. Kosovo som av serber vördas som vaggan för den serbiska nationen och ortodoxa tron - albanerna är övervägande muslimer - förklarade självständighet 2008.
Vucic framställer sig västvänlig i ett allvarligt försök att ansluta sig till EU. Han vann presidentvalet i april i stor majoritet.

Sport, Korea
2018-04 16-17
"OS kommer bara att förvärra Korea-krisen"
Inför vinter-OS 2018 i Pyeongchang i Sydkorea 9 till 29 februari har representanter för de två koreanska nationerna plötsligt återupptagit de direkta samtalen som avbröts för två år sedan, och Kim Jong-uns isolerade regim tänker skicka en trupp till spelen. Sydkorea förväntas föreslå att de två trupperna under öppnings - och avslutningsceremonierna ska marschera in tillsammans, bakom en"Förenade Korea" -flagga.
Men om vi tittar på den faktiska olympiska historien finner vi att de deltagande länderna främst betraktat olympiaderna som perfekta möjligheter att på en stor global scen få visa upp sin suveränitet.

Karibien, Miljö, Klimat
2018-04 18-19
"Öborna misstror regeringens planer på återuppbyggnad efter stormen Irma"
Barbudaner fruktar att deras kära livsstil ska gå förlorad. Det har gått flera månader sedan orkanen Irma drog fram över Karibien, men det en gång livfulla samhället på den lilla ön Barbuda kämpar fortfarande med att återuppbygga sitt förlorade paradis.
Innan stormen i september var Barbuda ett nästan bortglömt Eden. Dess 1700 invånare är bokstavligen en familj, ättlingar till de afrikanske slavar som britterna tog hit för flra hundra år sedan.
Irmas vindar förstörde så gott som 100 % av ön. I dess efterdyningar evakuerades ön. Orkanen har rivit upp gamla sår i Antigua och Barbuda, en karibisk nation bestående av mycket olika öar. Detsom nu står på spel är en karibisk livsstil som barbudanerna fruktar kan komma att gå förlorad.

Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Antigua_och_Barbudatvå
Antigua och Barbuda (engelska: Antigua and Barbuda är en östat i Västindien (östra Karibiska havet). Antigua och Barbuda är en del av Små Antillerna som har öarna Guadeloupe i söder, Montserrat i sydväst, Saint Kitts och Nevis i väst och Saint Barthélemy i nordost. Landet består av två huvudöar där Antigua är den största och helt dominerande medan Barbuda är betydligt mindre med bara ett par tusen invånare.
Vid den senaste folkräkningen den 27 maj 2011 utgjorde antalet invånare 84 816.

Spanien, Katalonien
2018-04 20
"Katalonienkris försvagar Rajoy och partiet viskarom förändringar"
Den katalanska krisen har visat sig vara en börda för den spanska premiärministern Mariano Rajoy som fick se sitt Partido Popular (PP) bli besegrat i valet i den revolterande regionen för en månad sedan. Partiet upplever även historiskt låga nivåer i opinionsmätningar, till följd av premiärministernas tveksamma försök att hålla självständighetskampen under kontroll. Nu när separatisteran återtar konrollen över det nya katalanska parlamentet har personer i PP börjat diskutera huruvida premiärministerns ämbetsperiod har börjat gå mot sitt slut.

Israel, Palestina
2018-04 22-23
"Det palestinska ledarskapet är trängt, enligt analytiker"
Det var 48 timmar av bittra och laddade ord när de palestinska ledarna försökte formulera ett svar på president Donald Trumps Jerusalem-beslut och en fredsplan som de anser är till Israels fördel.
Palestiniernas sak har halkat ned på den politiska dagordningen i arabländerna. Gulfstaterna, inklusive Saudiarabien, oroar sig mer för strategiska hot som Iran, och har insett att de har mer gemensamt med Israel när det kommer till affärs- och säkerhetsintressen. Samtidigt som Trump gör verklighet av sitt hot att minska biståndet till palestinierna.
Det var länge sedan som situationen för palestinierna varit så ofördelaktig som nu.
Det är tydligt att fredsprocessen har misslyckats och att den inte längre kan ledas av USA.

Nya Zeeland
2018-04 24-25
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, 37 år, och landets yngsta, kommer att leda ett land och samtidigt föda barn. - Vi kommer att få det att fungera och Nya Zeeland kommer att hjälpa oss att uppfostra vårt första barn, sade hon på en presskonferens utanför sitt hem, när hon meddelade att hon och hennes partner Clarke Gayford, väntar barn i juni. Det visade sig att många, både män och kvinnor, attackerade henne med kvinnofientliga stereotyper, som "Man måste välja mellan moderskap och ledarskap". Det visar sig svårt främst för män att förstå det enkla faktum att graviditet är en helt normal och hälsosam del av livet för många kvinnor.

Forskning, Medicin, Mexiko, Historia
2018-04 26-27
"Forskare kan ha funnit orsak till epidemi som utplånade Mexiko för 500 år sedan"
Mellan 1545 och 1548 dog omkring 80 % av Mexikos befolkning i en mystisk sjukdom. Det var en av de värsta epidemierna i mänsklighetens historia som uppskattningsvis dödade 5-15 miljoner människor, och som av urinvånarna kallades cocoliztli - ett ord som betyder pest. Omkring 30 år senare, mellan 1576 och 1578, slog cocoliztli till igen och utrotade hälften av den kvarvarande ursprungsbefolkningen.
Nu har ettforskarlag, med hjälp av gammalt DNA, för första gången identifierat en möjlig orsak till epidemin, Salmonella enterica, en patogen som orsakar tyfoidfeber.
Länge har smittsamma sjukdomar varit extremt svåra att hitta i DNA från skelett. Men nytt datorprogram har nu gjort detta möjligt.

Japan
2018-04 28
"Japan planerar att bygga nytt valfångstfartyg"
Fiskerimyndigheten planerar att introducera ett nytt fartyg som ska ersätta Nisshin Maru, den japanska valfångstflottans moderfartyg i Antarktiska oceanen och Stilla havet. Med initiativet vill Japan klargöra att man planeraratt fortsätta med valfiske trots förväntad kritik från länder som USA, Australien och europeiska länder.
Det nya fartyget ska kunna klara av att möta miljöorganisationen Sea Shepherd Conservation Society som upprepade gånger har stoppat den japanska valfångstverksamheten i Antarktis.

Samhälle
2018-04 30-31
"Trosor med lås och mansavvisande armband"
Är det vadkvinnor behöver år 2018?
I en tid som lovar att göra upp med sexuella övergrepp, trakasserier och våldtäktskulturer är ett armband förmodligen inte den lösning som kvinnor år 2018 hoppats på.
Ett nederländskt nystartat företag planerar sälja armbandet Invi. När bäraren gör ett ryck frigör armbandet en skarp stank som kan liknas vid skunkparfym.