Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2018
v 05

Tidskriften

2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24-25   26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 01 02 03 04              


Ryssland
2018-05 4-5
"Putin vill se högt valdeltagande som en slutgiltig bekräftelse"
Om du går in på Vladimir Putins kampanjsida så hittar du runt åtta organisationer som stödjer hans kanditatur. De har namn såsom; Jag gillar verkligen Putin; För Putin; och Putin team, och ska försöka att skapa spänning kring en kampanj med få överraskningar.
Putin, som inte har några allvarliga konkurrenter kandiderar praktiskt taget mot sig själv, säger politiska analytiker, men står ändå inför en utmaning som inte är så lätt att besegra: väljarnas ointresse. För Putin handlar valet den 18 mars främst om att få ett högt valdeltagande.

Terrorism
2018-05 6-7
"Terrorcellen bakom Barcelona-attacken kan ha haft siktet inställt på Eiffeltornet"
Veckorna innan en IS-inspirerad jihadistcell utförde en attack i den spanska staden Barcelona förra sommaren reste dess medlemmar flera gånger till Frankrike. Där köpte de en kamera och filmade Eiffeltornet. Detta och andra bevis indikerar att terrorcellen hade planerat en ambitiösare och potentiellt dödligare operation.
Gruppens planer grusades emellertid den 16 augusti då de av misstag utlöste en explosion i det övergivna hus i den spanske staden Alcanar där de torkade explosivt pulver. Explosionen dödade två av de tio cellmedlemmarna och skadade en tredje.

Tjeckien
2018-05 8-9
"Pro-europeiska tjecker hoppades på en tidig Pragvår"
I över tusen år har den respektgivande Pragborgen varit ett hem för böhmiska kungar, heliga romerska kejsare, nazistiska befälhavare, kommunistiska politruker och en dramatiker/dissident som hjälpte till att störta en supermakt. Nu råder den tjeckiske presidenten Milos Zeman, 73, där, där han uttrycker sitt förakt för muslimer, journalister och EU. Men för en vecka sedan var han nära att förlora i valet och lyckades bara hålla sig kvar med en hårsmån. Valet stod, i andra omgången mot, den politiske nykomlingen Jiri Drahos, som står för hövlighet och ärlighet.

Venezuela
2018-05 10-11
"Sjuka regimer lever på principen att härska och söndra. Venezuelas regering har inte kollapsat trots att ekonomin har det"
Venezuelas regering har lyckats förvandla landet med världens största oljereserver till en våldshärjad fattigstat med matbrist och värdelös valuta.
Ändå verkar det som om regeringens grepp om makten är starkt. Landets ledning kontrollerar domstolarna, trakasserar medierna och har ersatt den oppositionsledda lagstiftande församlingen med ett mer följsamt parlament som domineras av regimens hantlangare.
Hur kommer detta sig? Jo, genom att få folket på sin sida genom att framställa ledarens motståndare som "folkets fiender". Samma princip följde länge också Robert Mugabe i Zimbabwe.

Venezuela
2018-05 12-13
" Venezuela har utlyst val - en fruktansvärd nyhet för demokratin"
Nyheten om att Venezuela ska hålla presidentval i slutet av april bedrövade demokratiaktivister runt om i landet. Varför? Jo, för att tillkännagivandet var unilateralt och utan pardon. Under de senaste tre månaderna har representanter från regeringen och oppositionen förhandlat i Dominikanske republiken under internationellt överenseende, för att försöka komma överens om ett antal valgarantier som skulle kunna hålla valet fritt från fusk. Regeringens strategi är som vanligt att köpa röster med hjälp av mat.

USA, FN, globalt
2018-05 14-15
"Den globala eliten välkomnade president Trump i Davos"
Det verkar som om Donald Trump till slut har beviljats inträde i den exklusiva, globala finansklubb som han i alla år har föraktat - och som i alla år har föraktat honom. Allt som behövdes för att näringslivets toppar skuelle acceptera honom var en skattesänkning på 1,5 biljoner dollar och mindre styrning och färre regleringar.
Ett stort antal företagsledare är eniga om att Trumps första år föll bättre ut än de hade väntat - och däri instämmer till och med några av hans mest högljudda kritiker.
Näringslivet verkar också lita på att Trump inte kommer att göra något för att störa uppgången på aktiemarknaden eller den positiva tillväxten.

Syrien
2018-05 16-20
"Vad händer i Syrien när kriget är över"
Regimen har i stort sett vunnit kriget mot rebellerna - till fördel mot al-Assad och den syriska regimen. och tankarna börjer långsamt att förskjutas mot hur framtiden ska se ut i Syrien. Men fortfarande är det lång väg att gå innan det blir fred.
Rysslands president Vladimir Putin besökte Syriens diktator Bashar al-Assad i början av december. Han vill utöka sin flygbas i Syrien. Om ett val skulle hållas i morgon skulle de flesta av Damaskus invånare förmodligen rösta på al-Assad.
Frågan för dagen handlar emellertid om huruvida det kan bli fred i Syrien med al-Assad vid rodret. Elle om Syrien kommer att fortsätta vara en förlorare, en pariastat, ett delat land, kontrollerat av olika fraktioner, förstört och isolerat.
Lokala milisledare har förvandlats till krigsherrar och framställer sig som landets befriare. Och de kommer knappast att ge upp sin nyfunna makt.

Brasilien
2018-05 22-23
"Copacabana - en glädjesymbol för Brasilien. Men nu även symbol för landets hemlösa"
Före sommaren ville alla tro att Rio skulle bli 2000-talets Barcelona.
Efter sommar-OS 2016 tredubblades i stället antalet registrerade hemlösa. OS blev till misär i stället för framgång. Ökningen har gjort Rios ökända klyfta mellan rika och fattiga ännu mer påtaglig, något som har skapat konflikter.
Många har tagit sig till Copacabana eftersom de fick höra att det var det bästa stället när det gäller att få pengar och mat från folket. Ett minst sagt falskt rykte. Copacabana stranden börjar nu bli ett slumområde.

Nigeria, terrorism
2018-05 24-25
"Nigerianer som återvänder från slaveriet i Libyen möter en blomstrande sexindustri"
Under år 2017 blev tusentals nigerianska kvinnor hemskickade från Libyen som ett led i en intensifierad internationell insats för att rädda strandsatta migranter undan den blomstrande slavhandeln. Återvändarna kommer tillbaka till själva centrum för Nigerias sexhandel, ofta med större skulder och färre alternativ än innan de lämnade.
Men människosmugglarna för många fler kvinnor från Nigeria till Libyen än antalet som kommer tillbaka. Många av de största prostitutionsbossarna är nigerianska "madamer", 40 % av de dömda människohandlarna är kvinnor.

Indien
2018-05 26-27
"Indiens stora år"
En budget, nio val, 1,3 miljarder människor.
Ökat missnöje i landsbygdsområden och oroliga bönder pressar premiärminister Modi att satsa mer på landsbygden - hem för cirka 68 % av Indiens 1,3 miljarder invånare och en viktig väljargrupp i världens största demokrati. Modis budget förväntas innehålla initiativ till fler jordbruksförsäkringar, utökade möjligheter till kylförvaring och förbättras logistik mellan produktion och marknad. Men en oro för minskade skatteintäkter kan begränsa hans alternativ.

Japan, Samhälle
2018-05 29-31
"Så många japaner dör ensamma att det har skapats en hel industri kring dödssanering"
Varje land har fall där äldre personer dör ensamma, men inte i samma utsträckning som i Japan, som har världens snabbaste åldrande befolkning. Mer än en fjärdedel av befolkningen är över 65 år.Man uppskattar att cirka 30 000 människor över hela landet dör på detta sätt varje år. För inte så länge sedan var det vanligt att hushållen bestod av tre generationer. Nu lever fler japaner som singlar, medan vuxna par skaffar färre, om ens några barn. Det allmänna begreppet familj har fallit i sär i Japan. Älde män är särskilt utsatta, på grund av stolthet och en ovilja att be om hjälp.