Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2018
vecka 06

Tidskriften

2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24-25   26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 01 02 03 04 05             


Tyskland
2018-06 4-7
"En ny spelare är med i kampen"
I många år harman trott att den tyska förbundskanslernAngela Merkel skulle försöka lämna över partiledarskapet till Ursula von det Leyen. Men den senaste tiden harett nytt ansikte dykt upp i sammanhanget: Saarlands ministerpresident Annegret Kramp-Karrenbauer. Och hon kommer att ett viktigt ansvarsområde såsom utrikes- eller arbetsmarknadsministeriet. Hon ska förhoppningsvis snart presentera sig som CDUs nästa hopp. En av hennes konkurrenter kan bli Jens Spahn,den parlamentaristiska statssekreteraren vid finansministeriet som är en ung och lovande CDU-politiker.

EU, samhälle, Storbritannien
2018-06 8
"Isoleringen ökar i Europa"
Samtidigt som antalet ensamhushåll i Europa ständigt har ökat de senaste åren , stiger också oron överett problem som inte så ofta varit i fokus för nationell politisk debatt: Ensamhet, "den dolda epidemin", enligt Röda Korset.
Storbritanniens premiärminister Theresa May, som första europeisk nationen, har utsett Tracey Crouch, nuvarande sportsminister till ensamhetsminister, efterdet att studier visat att ungefär 10 % av alla britter ofta känner sig isolerade. 200 000 medborgare inte ens en gång per månad kommunicerar med vänner eller släktingar. I hela Europa minskar invånarnas livstillfredsställelse stadigt i takt med att de blir äldre.
I Sverige utgör ensamstående vuxna utan barn cirka hälften av alla hushåll. Det är det absolut högsta i världen. Japan har också en hög siffra. Den svenska regeringen har uppmuntrat en en sådan livsstil till exempel genom att skapa incitament för att bygga mindre bostäder.

IT
2018-06 9
"Facebook anlitar italienska faktajägare"
När Facebook nyligen annonserade planer på att låta användarna betygsätta nyhetskällornas trovärdighet blev det inte särskilt väl emottaget.
Facebook har gett uppdrag till en grupp faktagranskare i Italien att jaga och avslöja falska nyheter på det sociala nätverket inför valen där den 4 mars.
Men även om faktagranskarna säger att nyheterna är falska kommer folk fortfarande att tro på dem, "för det är vad de vill tro".

Syrien
2018-06 10-11
"Rebeller bojkottade rysk fredskonferens om Syrien"
De flesta rebellgrupperna i Syrien vägrade att komma till den Rysslandsledda fredskonferensen i Sotji. Och de som kom vägrade att lämna flygplatsen. Orsaken var att många ansåg att slutresultatet av förhandlingarna redan var avgjort innan samtalen ens inletts. Vissa tog i stället med sig tomma resväskor för att fylla dem med ryska varor för att sälja dem i landet.
Bland de 1500 närvarande delegaterna fanns det få motståndare till den syriska regeringen. Rysslands verkliga mål är enligt analytiker att ersätta USA som den mest engagerade globala makten.

Syrien
2018-06 12-13
"Kurderna och deras allierade i Syrien litar på löften om amerikanskt stöd"
Frontlinjen mellan de rivaliserande amerikansk- respektive turkisk-stödda miliserna i norra Syrien ringlar sig bara 13 km norr om Manbij, mestadels över karga bergssidor och genom nyplanterade olivodlingar. Frontlinjen utgörs av många mil med schaktad jord och befästa bunkrar med några hundra meters mellanrum.
En militär konflikt mellan två Natoländer, USA och Turkiet, har aldrig tidigare inträffat.
Befälhavaren för Manbijs miltära råd vid den lokala frontlinjem, Shiar Gherde, är kurd. Han påstår att "amerikanerna kommer ofta his, vi vetatt vi kan räkna med dem".

FN, globalt
2018-06 14-15
"Satsa mer på diplomati - då blir världen mindra farlig"
Åsikten: När länder gör diplomati till en lekplats för amatörer får de betala priset i politiska misslyckanden. Av Nicholas Kralev som nyligen skrev en bok i ämnet. Dagens diplomati är inte särskilt effektiv, delvis för att den är missförstådd och resursmässigt är att på svältkur.
Kanske var det därför som många länder var så oförberedda för flyktingströmmen till Europa 2015?

Nordkorea, USA, Kärnvapen
2018-06 16-17
"USA kan förstöra 'det mesta' avNordkoreas kärnvapeninfrastruktur"
Den amerikanska militären är övertygad om att den i ett gynnsamt scenario skulle kunna förstöra "det mesta" av Nordkorealedaren Kim Jong-uns infrastruktur som bär upp hans kärnvapenprogram, säger den amerikanske toppgeneralen Paul Selva.

Italien, Historia
2018-06 18-19
"Därför vill Mussolinis födelseort inrätta ett museum över fascismen"
Tusentals beundrare av den italienska diktatorn Benito Mussolini besöker hans födelseort Predappio varje år. Nu när högerextrema partier ökar i opinionen inför valet i mars vill stadens vänsterborgmästare öppna ett museum över fascismen i stadens centrum. Men inte för att främja deras sak, utan för att hålla tillbaka den.
Om projektets anhängare får tag i de 6,2 miljoner dollar som de behöver kommer det att bli Italiens första museumsom är helt ägnat åt fascisttiden - 73 år efter det att Mussolini avrättades och sedan hängdes upp på ett torg i Milano.
Den italienska ungdomen måste få lära sig i skolorna om hur dåligt diktatur är jämfört med demokrati.

Västafrika, Benim, Slaveri, Historia
2018-06 20-23
"Ett afrikanskt land - Benim - gör upp med sin historia"
"Ungefär två kilometer från det som en gång i tiden var Västafrikas största slavhamn, där överen miljon männsikor i kedjor skeppades från Afrika, står det en staty av Francisco Félix de Souza, mannen som ses som stadens fader. Han kom hit i slutet av 1700-talet från Brasilien, som då var en portugisisk koloni, och blev en av de största slavhandlarna i den transatlantiska slavhandelns historia.
I Benim, där regeringen i samarbete med Smithsonian Institution planerar att bygga upp två museer om slavhandeln är slaveriet ett kontroversiellt ämne, som tonas ner av slavhandlarnas ättlingar, medan slavarnas ättlingar beklagar det.
I över 200 år, i det som nu är landet Benim, fanns det mäktiga kungar som fångade och sålda slavar, män, kvinnor och barn, från rivaliserande stammar, som fördes ombord på trånga båtar med destination, Brasilien, Haiti eller USA.

Israel, Annat, Historia
2018-06 24-25
"Lönnmord i stället för krig"
Förgiftad tandkräm och explosiva mobiltelefoner är effektiva vapen när Israel dödar i statens namn. Förgiftad tandkräm som dödar på en månad, beväpnade drönare, exploderande mobiltelefoner, reservdäck laddade med fjärrstyrda bomber, mord på fiendens forskare och avslöjande av mullornas hemliga älskare.
I en nyutkommen bok av Ronen Bergman redogörs för dessa metoder och hävdas att Israel under sin 70-åriga existens har iscensatt minst 2700 lönnmord. Den 600 sidor tjocka boken, "Rise and Kill First, är den första uttömmande redogörelsen för hur Israel mördar i statens namn. Titeln kommer från en urgammal judisk förmaning i Talmud: Om någon kommer för att döda dig, res dig och döda honom först. Bergman sägeratt en stor andel av alla dem som han intervjuade rättfärdigade sitt agerande med denna passus i Talmud.

Sydafrika, Miljö
2018-06 26-27
"Ett torrlagt Kapstaden"
Den sydafrikanska staden, som är känd för sin naturskönhet, börjar få slut på vatten. Invånarna har blivit ombedda att minska sin vattenanvändning till runt 50 liter om dagen.Om vattennivåerna fortsätter att sjunka kan gränsen komma att bli 25 liter den 16 april, som i Kapsten kalla "Day Zero", då de flesta kranarna väntas stängas av och invånarna kommer att behöva köa vid 200 distributionsplaster för att få sin dagliga ranson.
Och detta händer faktiskt i Sydsfrikas näst folkrikaste stad, en stor metropol med nästan fyra miljoner invånare.
Västra Kap-provinsen, där Kapstaden ligger, lider aven kraftig torka sedan tre år tillbaka. Vattenbristen förstärks av 30 %-ig befolkningsökning sedan 15 år.

Övrigt, Historia, Vietnam, USA
2018-06 29-30
"50 år efter Tet-offensiven återser han de hemska han knappt minns"
Johan Olson kommer knappt ihåg att han tagit bilden. Det hände när han var i 20-årsåldern, under ett av Tet-offensivens blodisgaste slag.
En serie samtida anfall som inleddes den 20 januari 1968 och ledde till de mest långlivade striderna under Vietnamkriget.
Under det vietnamesiska nyåret som kallas Tet, iscensatte nordvietnamesierna en serie djärva anfall över hela Sydvietnam. Det blevett militärt misslyckande för USA, som förlorade nästan 60 000 soldater. Olsons fruktransvärda bilder hjälpte till att skapa den "kraftfyllda bilden som ledde till USAs slutliga tillbakadragande 1973.