Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 29

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28   

Kosovoresolutionen har kört fast

FNs generalsekreterare, Ban Ki-moon, har uppmanat säkerhetsrådet att snarast rösta om en resolution, som leder den serbiska provinsen närmare självständighet. Säkerhetsrådet avbröt emellertid ett sammanträde om Kosovo häromdagen, när det stod klart att Ryssland motsatte sig resolutionsförslaget från EU och USA.

WARREN HOGE
FN, New York
Bans kommentarer i början av veckan avslöjade att han är djupt oroad över att det inte görs några framsteg i frågan. ”En förhalning av ärendet är absolut inte att rekommendera, eftersom det skadar inte bara Balkan utan hela Europa”, sade Ban.

Men under en session med säkerhetsrådet stor det klart att Ryssland inte kan godkänna den senaste, omarbetade resolutionen om Kosovo trots att man hade gjort stora eftergifter för att tillmötesgå Moskvas krav. Rysslands FN-ambassadör, Vitalij Tjurkin, intog en mycket avvisande attityd och sade rakt ut att chansen för att resolutionen skulle godkännas ”var lika med noll”.
Ryssland motsätter sig varje åtgärd som ger Kosovo självständighet från Serbien, som är allierat med Moskva. Ryssland har givit en stark vink om att det kommer att använda sitt veto om självständighetsfrågan blir föremål för en omröstning i säkerhetsrådet. Ryssland har också vägrat att delta i säkerhetsrådets normala förhandlingsprocess om ändringar i resolutionen.
”Detta är vårt sista försök att få alla medlemmar att enas om förslaget”, sade Frankrikes FN-ambassadör, Jean-Marc de la Sablière, efter ett möte med resolutionsförslagets europeiska och amerikanska upphovsmän.
”Vi har gjort så stora eftergifter som möjligt för att tillgodose kraven från en del medlemmar”, sade Sablière, som antydde att det inte finns utrymme för fler tillägg eller ändringar. ”Vi kan förbättra texten, men vi kan inte förändra kärnan i innehållet”, tillade han.
De la Sablière sade också att förhandlingsgruppens medlemmar skulle konsultera sina respektive regeringar för att undersöka om det är någon idé att gå vidare med en omröstning.

Kosovo, som har en befolkning som består av 90 procent etniska albaner och tio procent etniska serber, har administrerats av FN sedan 1999.
Resolutionen bäddade ursprungligen för en kontrollerad process, som innebar att Kosovo skulle bli en separat stat under internationell övervakning tills vidare. Senaste tidens ändringar bestod i att man gav utrymme för nya förhandlingar i ytterligare 120 dagar för att om möjligt åstadkomma en överenskommelse mellan Serbien och Kosovo.
Arkitekten bakom det ursprungliga förslaget, det finländska sändebudet Martti Ahtisaari, ledde under 13 månader direkta förhandlingar mellan Belgrad och Pristina, men han lyckades inte få parterna att enas.
Den ryske FN-ambassadören, Tjurkin, säger att de nya tilläggen inte lyckas dölja att resolutionens anhängare har för avsikt att ge Kosovo självständighet förr eller senare.
Generalsekreterare Ban anser att Ahtisaaris plan ”innehåller alla viktiga element för Kosovos framtida status”. Han avfärdar också argumenten från resolutionens motståndare om att självständighet för Kosovo skulle uppmuntra separatister på andra håll i världen att ta till våld i kampen för oberoende.

Frankrikes nye utrikesminister, Bernard Kouchner, reste i förra veckan till Serbien för att vädja till regeringen där att fortsätta diskutera frågan. Kouchner varnade för att internationellt övervakad självständighet är det enda alternativet om inte Serbien sätter sig vid förhandlingsbordet igen. Han antydde också att Serbiens möjligheter att bli medlem i EU kan påverkas av Belgrads hållning i fråga om Kosovo.
”Ni kommer att bli med i EU, men när jag säger det tror jag inte att det blir förrän efter det att Kosovofrågan har en fredlig lösning, Man kan inte gå med i EU med en etnisk konflikt i bagaget”, sade Kouchner till sin serbiske kollega, Vuk Jeremic.
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune