Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 10

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 09       

Nya sanktioner mot Iran

FNs säkerhetsråd antog i början av veckan ett tredje sanktionspaket mot Iran. De nya sanktionerna riktas mot framför allt de personer, som är mest involverade i det misstänkta kärnvapenprogrammet. Banker som misstänks för att finansiera programmet sätts också under hård press. I ett separat uttalande säger säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar trots allt att de eftersträvar en förhandlingslösning i kontroversen med Teheran.

HARVEY MORRIS
FN, New York
Sanktionerna godkändes i januari av rådets permanenta medlemmar, inklusive Kina och Ryssland. Men fyra av rådets ej permanenta medlemmar - Sydafrika, Indonesien, Libyen och Vietnamn – ifrågasatte behovet av ytterligare åtgärder, eftersom de tidigare sanktionerna inte har förmått Iran att stoppa anrikningen av uran..
I en omröstning i säkerhetsrådet, som slutade 14-0, avstod Indonesien från att rösta med argumentet att Iran samarbetar med FNs kärntekniska övervakningsorgan och att nya sanktioner varken gör från eller till.
I ett uttalande från utrikesministrarna i FNs fem stora länder plus Tyskland hävdas att förslag till förhandlingslösningar erbjuder Iran och regionen ”påtagliga möjligheter till stora fördelar av både ekonomisk-, politisk- och säkerhetskaraktär. De sex länderna är beredda att utveckla andra förslag, som lades fram för två år sedan, om Iran tillmötesgår deras krav.

De nya FN-sanktionerna inkluderar FN-resolution 803, som begränsar rätten att resa för iranier, som misstänks vara direkt involverade i kärnvapenprogrammet. Resolutionen kräver också större vaksamhet i FNs medlemsländer över iranska bankers aktiviteter. Banker som kommer att granskas noggrannare är bl a Bank Melli och Bank Saderat. FNs medlemsländer uppmuntras också att inte erbjuda exportkrediter, som skulle kunna medverka till finansieringen av atomprogrammet och att undersöka fartyg och flygplan, som kan misstänkas för att transportera förbjudna produkter.
Irans sändebud i FN, Mohammad Khazaee, kritiserade säkerhetsrådet för ”ett orättvist och irrationellt beslut om Irans fredliga kärnprogram”. Med hänvisning till tidigare internationella löften om samarbete med Irans civila kärnprogram sade Khazaee: ”Det har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas garantier för att vårt behov av bränsle kommer att tillgodoses fullt ut av främmande makter”.
Västerländska diplomater erkänner att det nya sanktionspaketet är svagare än vad de hade hoppats, men det har vattnats ur för att få så starkt stöd som möjligt i säkerhetsrådet.
Påtryckningar på hög nivå för att åstadkomma total enighet inkluderade en direkt vädjan från Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, till hans sydafrikanske kollega, Thabo Mbeki, under Sarkozys statsbesök i Sydafrika förra veckan.

Resolutionens europeiska uppbackare reviderade sin ursprungliga text i syfte att lyfta fram Internationella atomenergibyråns (IAEA) roll och välkomna dess överenskommelse med Iran om att lösa alla utestående frågor angående Irans atomprogram. Västmakternas position stärktes i förra veckan av bevis för att Iran fortsatte vapenutvecklingen åtminstone så sent som 2004.
Enligt diplomater, som deltog i IAEAs informationsmöte, finns det en mängd dokument – inklusive videoband – som avslöjar försök från Irans sida att militarisera atomprogrammet.
Bland bevisen finns dokument som visar att Iran försökte designa ”en sfärisk stridsspets”, som skulle passa till Shahab-3-missilen och som skulle explodera på 600 meters höjd. Den IAEA-expert, som presenterade byråns senaste rön i Wien i förra veckan, uteslöt möjligheten att en explosion på så hög höjd skulle ha med kemiska eller biologiska vapen att göra.
IAEA uppgav också att dess experter inte har tillåtits intervjua Mohsen Fakrizadeh, den specialist som ledde försöken att militarisera atomprogrammet på uppdrag från Irans försvarsdepartement och försvarsmaktens logistikavdelning.
© 2008 TEMPUS/Financial Times