Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 49

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  
14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48              

Island
2012-49 s 4-6
"Island på väg ut ur krisen"
Men Islands regering låg på och drygt fyra år efter kraschen hyllas Harpa som en "symbol över Islands nya dynamik".
Det är inte tomt skryt. Islands ekonomi beräknas växa med 2,7 procent i år, samtidigt som euroländernas torde krympa med 0,3 procent. Arbetslösheten är nere på 4,5 procent, halverad jämfört med när den var som högst. Budgetunderskottet, som 2009 motsvarade 13,5 procent av BNP, hade förra året sjunkit till 2,3 procent. Räddningslån har betalats tillbaka på kortare tid än planerat och sedan mitten av fjolåret har landet åter tillträde till kapitalmarknaden. I februari höjde ratingbolaget Fitch investeringsgraden som "ett gensvar på Islands okonventionella krispolitik". Eller som ekonomen Paul Krugman sade: "Island bröt mot alla regler och det ser inte alltför mörkt ut".
Island lät bankerna gå i konkurs samtidigt som man stadigt höll fast vid sin sociala välfärdsmodell.
Island vill vara kvar utanför EU då man värderar sina fiskekvoter högt och har sett fördelarna med att ha en egen valuta.

Ryssland
2012-49 s 7
"Ny obduktion av rysk avslöjare som dog i England"
De 44-årige ryske affärsmannen Alexander Perepilitjnyj avslöjade korrupta politiker i en ryska skandal där 230 miljoner dollar - skattemedel - försvann. Perepilitjnyj hittades död utanför hemmet i Surrey tre år efter det att han flytt till England för att undkomma ryska brottssyndikat som hotade honom. Han var just hemkommen från en motionsrunda.

2012-49 s 8-9
"Fascismens fula ansikte i parlamentet"
Alla personer av judisk härkomst i Ungern är "säkerhetsrisker" och bör registreras. Med detta uttalande inför det ungerska parlamentet utlöste den högerextremistiske politikern Marton Gyöngyösi.
Men det värsta var kanske att den ungerska regeringen dröjde misstänkt länge med att ta avstånd från uttalandet.
Denne 35-årige ekonom och skatterådgivare är inte vilken galen högerextremist som helst utan ställföreträdande fraktionschef i Jobbikpartiet, som i valen 2010 fick hela 17 procent av rösterna. Gyöngyösis föräldrar arbetade på ungerska handelskammare i utlandet och han växte upp i Egypten, Afghanistan, Indien och Irak, vilket är anledningen till att Jobbik utnämnde honom till partiets utrikespolitiska talesman.
Det ungerska regeringspartiet, Fidesz, rör sig allt närmare den högerextrema flygeln i avsikt att fånga upp väljarna på högerkanten men också delvis av övertygelse.
I skolans nationella läroplan rekommendera flera verk av antisemitiska författare som lämplig litteratur för eleverna.

Vatikanstaten
2012-49 s 9
"Påven följer med sin tid"
I början av november lät påven Benedictus XVI kungöra att han kommer att sprida några av de påvliga budskapen, som till exempel julens och påskens välsignelser över Rom och världen via Twitter. Reginald Foster en av Vatikanens ledande experter på latin har försökt hitta en korrekt översättning av det nyspråkliga begreppet "twittra" till latin. Det bör vara "brevliloqui" som ordagrant betyder "tala kort".

Albanien
2012-49 s 10
"Firar 100-årsdagen av sin självständighet"
Albanien firar 100-årsdagen av sin självständighet. Det skulle kunna ge anledning till en kritisk uppgörelse med Hoxhas skräckvälde och tidigare politiska fångars öde. Hoxha styrde Albanien med järnhand mellan 1944 och 1985.
2007 antogs en lag som ger en ersättning på cirka 14 euro per dag till politiska fångar som under denna tid satt fängslade. Men ännu har bara en liten del av denna ersättning utbetalats. Nu hungerstrejkar många av dess för att få sin ersättning. Detta visar hur svårt Albanien har att göra upp med arvet efter Hoxha.
Under det sekellånga osmanska herraväldet hade albanerna övergått till erövrarnas muslimska religion. Albanerna har splittrats på många länder som till Grekland, Kosovo, Serbien, Makedonien och Montenegro.

Teknik, Storbritannien, Burma
2012-49 s 12-13
"Britter närmar sig sanningen om Burmas nedgrävda Spitfireplan"
En engelsk bonde och hans vänner har ägnat 15 år och stora summor pengar åt att spåra upp flygplan som de hoppas kunna flyga igen. Just nu går jakten efter försvunna plan i Burma. Det handlar om ett till tre dussin plan som antas ha grävts ner sedan de förpackats i vattentäta lådor när det andra världskriget led mot sitt slut i fjärran östern.

Egypten
2012-49 s 15-17
"Egypten brinner"
Egyptens nyvalde president Muhammad Mursi har försatt sitt land i kris. Genom att utfärda dekret av diktatoriskt slag och lägga fram ett författningsförslag som gör Egypten mer muslimskt. Nu stormar oppositionen rejält.
Muhammad Mursi, Egyptens nyvalde president, har försatt sitt land i en kris som är lika ödesdiger som någon annan sedan upproret i januari 2011 som gjorde slut på sex årtionden av militärstödd diktatur. I ett försök att bryta dödläget inför sina sekulära motståndare utfärdade han den 22 november en chocklag som gav honom själv omfattande nya maktbefogenheter.
Mursi har haft det besvärligt efter sin knappa valseger i juni. Presidentens Frihets- och rättviseparti, hade blåst upp hans kandidatur med löften om omfattande reformer i statens verksamhet under hans första hundra dagar vid makten. Därefter skulle man lansera ett så kallat renässansprojekt, som presenterades som en stor plan som formulerats av Brödraskapets experter och skulle dra in Egypten i välstånd.
Nu har våldsamma sammandrabbningar utbrutit runtom i landet mellan polis och regeringsmotståndare och mellan Brödraskapets anhängare och deras fiender.
Egyptens president har påtagligt överskattat sin popularitet.

Israel, Palestina
2012-49 s 18
"Bibi försvarar bosättningarna"
Som svar på Palestinas uppgraderade status som permanent FN-observatör har den israeliska regeringen meddelat att man ska bygga 3 000 bosättningar på omstridda områden i östra Jerusalem och på Västbanken. Det omstridda området kallas E1, ett projekt som den internationella opinionen starkt motsätter sig. Kanske är premiärminister Benjamin Netanyahus beslut ett svar på beslutet i FN om Palestinas uppgraderade status med inriktning på de val som ska hållas i januari.
2012-49 s 19
"Mahmoud Abbas är marginaliserad"
Representanter för Israel och islamistiska Hamas i Gaza har träffats i Kairo och via mellan händer börjat samtala. Resultatet är redan synligt i Gazas hamn där en massa fiskprodukter dykt upp som en följd av att Israel dubblat den distans som Gazas fiskare tillåts segla från land. Till skillnad från Palestinas president Mahmoud Abbas har Hamas inte krävt stopp för de judiska bosättningarna på Västbanken som villkor för samtal. Genom att acceptera Hamas som Gazas härskare hoppas Israel kunna beröva Mahmoud Abbas halva kungariket.

Kina, Nordkorea
2012-49 s 20-21
"I Nordkorea finner kinesiska maoister sitt drömland"
Mao An-ying, äldste son till Mao Tse-tung stupade under Korea-kriget. Nu vallfärdar kinesiska turister till en skogsbevuxen begravningsplats i Nordkorea för att hylla sin hjälte. Som inbitna maoister anser de att Kinas ledare förråder kommunistlandets grundares ideal och leder det till förslavande under västerlandet och undergång. De har nyligen bevittnat hur deras stora idol, politbyråmedlemmen Bo Xilai, rensats ut och stängningen av några av deras mest frispråkiga sidor på internet. Kinas nya medelklass betraktar maoisterna som ett gäng knäppa extremister. Men fattiga och marginaliserade kineser liksom några idealistiska intellektuella finner deras åsikter tilltalande.
Under sina fyra dagar i Nordkorea fann de maoistiska turisterna ett land som verkade följa den rätta vägen. De lovprisade "renheten" hos nordkoreanerna jämfört med kineserna.

Kina
2012-49 s 22-23
"Nya skandaler i Kina"
Kinas nyvalda kommunistledare står inför den irriterande frågan om hur man ska hantera klagomål från tusentals människor som påstår att de orättvist fängslades i Chongqing under den sparkade partichefen Bo Xilais fyra år långa mycket aggressiva kraftåtgärder mot brottsligheten.
Kommunistpartiets generalsekreterare Xi Jinping - som under sina första dagar har lovat att ta itu med korruptionen och den bristande disciplinen i kadrerna - har redan konfronterats med ännu en huvudvärk från Chongqing. En lokal partirepresentant sparkades häromveckan för att han dykt upp på Internet i en fem år gammal videoupptagning som visar honom i en pikant situation . Han hade fångats på en videosnutt när han hade sex med en 18-årig kvinna.
Den vanlige kinesen använder allt mer Internet för att avslöja fall av korruption. De representerar en verklig utmaning för Kinas kommunistiska ledare.
Många offer för den nu fängslade Bo Xilais orättvisor väntar på att det nya ledarskapet i Kina ska komma på plats innan de försöker få upprättelse.

Brasilien, terrorism
2012-49 s 24-25
"Sao Paulos poliser mördas på löpande band"
Sao Paulo, Latinamerikas största stad, sjunker allt djupare ner i blodsfejder mellan polisen och ett organiserat brottssyndikat, som är känt under initialerna P.C.C. Under 2012 har hittills 94 poliser dödats i staden - två gånger så många som under hela 2011.
Mellan juli och september dödades 119 människor i hela storstadsområdet. Under de tre första dagarna i november mördades 31 personer i själva staden. Denna statistik döljer en djupare berättelse om Latinamerikas städer, deras poliskårer och kriget mot narkotikan. Nästan alla polismord i Sao Paulo 2012 ägde rum när offren var lediga från arbetet. Morden har koncentrerats till stadens fattigare delar, ofta i dörrarna till offrens hem. De dödade var i allmänhet kända i området och levde i grannskap som kontrolleras av organiserad brottslighet, långt ifrån den säkerhet som tillhandahålls i stadens förmögna delar.
Under 1990-talet börja de kriminella grupper uppstå i våldsamma fängelsemiljöer. Slapp vapenkontroll, oklara gränser och en lukrativ narkotikahandel förvärrade situationen.
Många av dagens poliser var barndomsvänner och skolkamrater med dagens medlemmar av organiserad brottslighet. Poliserna har ofta familjemedlemmar som är gifta med brottslingar. Det finns korrumperade poliser som står på lönelistan hos den organiserade brottsligheten.

Columbia, Kultur
2012-49 s 26-27
"Katoliker konverterar till judendomen"
I det övervägande katolska Colombia har ett dussintal familjer konverterat till judendomen. Det handlar om familjer i arbetarklassen som upptäckt att deras förfäder var judar som för 400 år sedan tvingades lämna Spanien. Det finns en världsomspännande rörelse där ättlingar till judar som fördrevs från Spanien för 500 år sedan nu upptäcker och omfamnar sitt judiska arv. De dyker upp på orter i länder som sydvästra USA, Brasilien och Indien, utposter som de spanska judarna (Anusim och Marranos) flydde till för att undvika den spanska inkvisitionen. "Törsten efter det judiska arvet släcktes aldrig".
Det finns möjlighet att via genetiska studier fastlägga vila som härstammar ända från Kohamin, ett judiskt prästsamfund som går 3000 år tillbaka i tiden, till Moses bror Aron. Många av de konverterade judarna kommer från hem där man länge använt judiska seder. Den första riten för de omvända männen är ett de blir omskurna. Sedan lär sig många hebreiska och går i synagogan.

Kanada, Hälsa & Uppfinningar
2012-49 s 28-29
"Små uppfinningar som gör skillnad"
Mässan "Återuppfinn toaletten" i Seattle, som är en del av Bill Gates ansträngningar att förbättra de hygieniska förhållandena i tredjevärlden.
Det finns en ny trend i finansieringen av globalt bistånd. Riskkapitalister kopplas in och alla satsningar ska vara kostnadseffektiva. Bistånd tilldelas alltmer direkt till småskaliga innovatörer. 17 av bistånds mottagarna är forskare baserade i Kanada.

Columbia
2012-49 s 30
"Erkänner inte internationella domstolen i Haag"
Columbia har förklarat att landet inte länge erkänner den internationella domstolen i Haag. Beslutet kommer nio dagar efter det att domstolen ritat om Columbias havsgräns i Karibiska havet till förmån för Nicaragua. I det potentiellt oljerika området ökas Nicaraguas yta med 70 000 kvkm på Columbias bekostnad.

Afrika, Mali
2012-49 s 31
"Utvecklingen i Mali osäker"
Den snabba upplösningen av landet tenderar att göra det till en ny fristad och bas för internationell terrorism. Den norra delen håller på att utvecklas till en samlingspunkt för utländska jihadister och al-Qaida kämpar. Europeiska jihadister, särskilt i Tyskland, är på väg till Mali för bland annat utbildning. Dess rekryter kan utgöra en fara om de återvänder till Europa som sprängämnes- och vapenkunniga aktivister.