Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 18

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17       


Kosovo närmar sig målet

Kosovos regering räknar med att självständigheten blir ett faktum om några få veckor.

Premiärminister Agim Ceku i Kosovo räknar med att Kosovo kommer att förklara sig självständigt i slutet av maj trots att Ryssland hotar med att blockera den FN-resolution, som godkänner bildandet av en ny stat i Europa.
Premiärminister Ceku framhåller att så många länder, inklusive USA, har investerat tid, pengar och politisk energi i att sätta punkt för ett av de sista kapitlen i 1990-talets Balkankrig för att det skall rättfärdiga Kosovos integrering i Europa.
”Jag tror att Kosovo kommer att vara redo att förklara sig självständigt i slutet av maj”, säger Ceku i en intervju på hans kontor i Pristina, huvudstad i denna sydserbiska provins med 1,9 miljoner invånare, varav en tredjedel är i åldern 15-25.

Säkerhetsrådets planerade resolution kommer att ersätta en resolution från 1999, enligt vilken Kosovo blev ett FN-protektorat.
”Det finns starkt stöd i USA för vår självständighet”, säger Ceku, en moderat politiker som tillträdde sin post för drygt ett år sedan. ”Amerikanerna vill avsluta Kosovofrågan, och Tony Blair är också med ombord”.
Ceku påpekar att G8-ländernas toppmöte äger rum i juni och att ordföranden, den tyska förbundskanslern Angela Merkel, sannolikt vill att Kosovofrågan skall vara löst dessförinnan.
Daniel Fried, biträdande utrikesminister i Washington, bekräftar att Kosovo förmodligen blir självständigt om några få veckor.
I ett anförande i Bryssel sade Fried att USA har börjat formulera den nya FN-resolutionen ”trots ryssarnas protester”.
Resolutionen, som juridiskt skulle jämna vägen för en förändring av Kosovos status från internationellt protektorat till oberoende stat, ”kommer att antas i slutet av våren”, sade Fried.

Rysslands president, Vladimir Putin, har vägrat att avslöja om han kommer att använda sitt veto mot säkerhetsrådets resolution. Den biträdande ryske utrikesministern Vladimir Titov sade emellertid i förra veckan att Ryssland inte kommer att stödja den plan, som har upprättats av FN-medlaren Martti Ahtisaari. Planen har underkänts av den serbiska regeringen, men den stöds till fullo av Kosovos regering.
Moskva har flera gånger krävt fortsatta förhandlingar utan att få gehör för sitt krav.
Ceku, f d ledare för Kosovos befrielsearmé, som kämpade mot den serbiska armén i slutet av 1990-talet, tycker att Ahtisaaris plan har diskuterats länge nog. ”Det är dags att gå vidare”, säger han.
Planen definierar ett antal politiska, sociala, ekonomiska och människorättsliga åtgärder, som Kosovo måste vidta i rollen som oberoende stat under ”EU-övervakning”. En prioritet är säkerhetsgarantier för Kosovos serbiska minoritet, som utgör åtta procent av befolkningen.
Premiärminister Ceku tror på självständighet även om säkerhetsrådets Kosovoresolution inte går igenom. ”Våra vänner, som är realistiska och har engagerat sig här i åtta år med soldater och pengar och som tänker stanna kvar här vill att Kosovos status bestäms en gång för alla”, säger Ceku.
”Varför skulle länder som inte har engagerat sig i vår sak blockera en FN-resolution? Att säga nej till Ahtisaaris förslag är ingen liten sak”.

Kosovo har varit ett internationellt protektorat sedan 1999, när den brittiske premiärministern Tony Blair och USAs dåvarande president, Bill Clinton, övertalade NATO att bomba Serbien för att stoppa den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevics försök att med våld driva bort den albanska majoriteten från Kosovo, som då styrdes av Serbien. Bombkampanjen satte punkt för det sista av 1990-talets fyra Balkankrig.
Serbiens ihärdiga motstånd mot Ahtisaaris plan är en källa till frustration för Ceku, som utbildades av den jugoslaviska armén och kämpade för Kroatien i dess självständighetskrig mot Serbien. Han är gift med en kroatiska.
Vojislav Kostunica, Serbiens nationalistiske premiärminister, och Serbiens president, Boris Tadic, som är mer moderat, säger båda nej till Kosovos självständighet av historiska och kulturella skäl.
”Å ena sidan finns serbiska ledare, som utnyttjar Kosovo i propagandasyfte, och å andra sidan finns unga, moderata serber som är trötta på alla gamla historier om Kosovo. De ser framåt och vill integreras i Europa. Serbien blockeras av sitt förflutna”, säger Ceku.

Kosovos premiärminister är övertygad om att många serber vill att FNs säkerhetsråd skall befria dem från en tung börda och från ansvaret för Kosovo. ”Den största tjänsten Kostunica kan göra för sina etniska bröder i Kosovo är att släppa taget om dem. När han förstår det kan han kalla sig för en sann patriot”.
Kosovo har under de senaste åtta åren fått mer än två miljarder euro i ekonomiskt stöd, varav det mesta har använts till återuppbyggnad.
NATO har fortfarande 16 000 soldater i provinsen. De upprätthåller inte bara säkerheten utan skyddar också den serbiska minoriteten. Under FNs protektorat har det inte gjorts särskilt mycket för att komma till rätta med korruptionen, som är extremt utbredd, vilket premiärminister Ceku erkänner.
JUDY DEMPSEY
Pristina
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune