Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 05

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04    

Kristdemokraterna backade i Tyskland

Förbundskansler Angela Merkels borgerliga parti led ett svårt nederlag i två viktiga delstatsval i söndags. Hennes allierade kristdemokrater var på vippen att förlora makten i Hessen, och i Niedersachsen lyckades partiet med nöd och näppe behålla regeringsmakten. Valen hade föregåtts av mycket bittra kampanjer, som satte den federala storkoalitionsregeringen bestående av kristdemokrater och socialdemokrater på hårt prov.

JUDY DEMPSEY
Berlin
I Hessen blev valresultatet mycket jämnt efter en kampanj i vilken förbundslandets konservative regeringschef, Roland Koch, hade frångått Merkels mer moderata linje och fört en markant populistisk kampanj med xenofobiska inslag.
Enligt de preliminära resultaten minskade stödet för Koch från nästan 49 till 36 procent, vilket enligt oberoende bedömare är ett stort nederlag för en politiker som betraktas som en rival till Merkel inom kristdemokraterna.
Koch lyfte fram ungdomsbrottsligheten, framför allt bland invandrare, som huvudtema i sin kampanj för en tredje mandatperiod. Av valresultatet att döma har väljarna tröttnat på honom.

Socialdemokraterna, som 2003 bara fick 29 procent av rösterna, erövrade drygt 37 procent efter en kampanj inriktad på utbildning och jobb.
I Niedersachsen, där Volkswagen har huvudkontor, kunde Merkel glädja sig åt en tydlig seger även om hennes parti förlorade många väljare. Delstatens konservative regeringschef, Christian Wulff, som tog makten 2003 efter att ha brutit socialdemokraternas mångåriga dominans, fick drygt 42 procent av rösterna, vilket var sex procentenheter mindre än 2003. Resultatet gör det dock möjligt för Wulff att fortsätta styra med hjälp av fridemokraterna, som fick åtta procent.

Merkel och hennes ministrar försökte efter valet förringa betydelsen av det dåliga valresultatet i Hessen. ”Vi gjorde ett mycket bra val i Niedersachsen”, deklarerade försvarsminister Franz Josef Jung, som tonade ned valresultatet i Hessen.
Kochs agerande i Hessen kan både gynna och missgynna Merkel. ”Det ser illa ut för de konservativa i Hessen”, sade en ledande regeringsrepresentant, som ville vara anonym. ”Men resultatet där betyder också att den ärkekonservative Koch inte längre utgör något hot mot Merkel. Hans högerpolitik har inte väljarnas stöd”.
Men valresultatet i Hessen var så jämnt att Koch trots allt kan fortsätta regera tillsammans med fridemokraterna, som fick åtta procent.
Att döma av resultaten får kristdemokraterna och samarbetspartiet fridemokraterna 55 platser i Hessens parlament och socialdemokraterna och de gröna också 55 mandat tillsammans. Vardera blocket är en röst från parlamentarisk majoritet.
Socialdemokraterna i Wiesbaden, som är huvudstad i Hessen, firade segern lite i förtid efter det att deras kandidat, Andrea Ypsilani, hade fört partiet markant närmare makten. Genom att koncentrera sig på frågor som minimilön, jobb och utbildning utökade socialdemokraterna sitt väljarstöd från 29 procent 2003 till 37 procent i söndags.

Wulffs kampanj i Niedersachsen skilde sig markant från Kochs i Hessen. Wulff riktade in sig på löften om stabilitet, nya jobb och försiktiga reformer. Hans seger betyder att han fortsätter att vara en trovärdig rival till Merkel, medan Kochs position som potentiell efterträdare har försvagats markant även om han lyckas behålla makten i sin delstat.
Den största överraskningen i Niedersachsen var socialdemokraternas dåliga resultat. Partiet fick bara 30 procent av rösterna jämfört med 33,4 procent 2003. Men vänsterpartiet, Die Linke, som är en nykomling på den politiska scenen och som består av fackligt anslutna och traditionella socialdemokrater, fick nästan sju procent av rösterna i Niedersachsen. De flesta opinionsmätningar före valet antydde att vänsterpartiet skulle väljas in i delstatsparlamentet i Hessen men inte i Niedersachsen. Partiet fick 4,9 procent av rösterna i Hessen. Tröskeln till både delstatsparlament och den federala förbundsdagen är fem procent.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune