Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 06

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05     

Hoppas inte på demokrati!

EUs medborgare har ingenting att säga till om i valet av EU-president.

JOHN VINOCUR
Bryssel
Om lite mindre än ett år kommer Förenta staterna att installera sin 44:e president. Han eller hon skall bära hela världen på sina axlar, det ingår liksom i jobbet.
I januari 2009 har kanske Europa också sin första president. Han – det finns ingen potentiell kvinnlig kandidat – blir en person som åtminstone i teorin förkroppsligar den bästa chansen att representera ett enat Europa sedan Karl den stores dagar.
Tony Blair, som är formel ett i politiken men ändå har motståndare, nämns ofta som en lämplig president. I en något lägre klass tävlar Jean-Claude Juncker, Luxemburgs extremt flitige premiärminister. Han är kanske inte så allmänt accepterad som de flesta tycks tro. Andra hoppfulla lurar i kulisserna.

Valprocessen löper parallellt med den amerikanska presidentvalsprocessen under årets andra hälft (och förmodligen ett stycke in på 2009). Men i nuvarande skede fortgår processen bakom stängda dörrar i EU, vars framgångar och brister brukar speglas i svagheten för luddiga uppgörelser. Valet av en EU-president stämmer väl överens med den traditionella bilden av EU. Man ratar folkets val till förmån för en urvalsprocess i EU-rådet enligt föreskrifterna i Lissabonfördraget, som måste ratificeras av alla medlemsstater innan presidenten kan väljas.

Ingen vet exakt hur stort ansvar som skall läggas på presidentens axlar eller hur breda axlar han måste ha.
Behöver EU en stor stark pojke som bortsett från formell titel kan mäta sig med ledaren i Vita huset eller Vladimir Putin? Eller behöver EU en mindre kille som talar flytande EU-språk och som är tillräckligt trevlig och undergiven för att inte utmana Frankrikes, Storbritanniens och Tysklands suveräna, internationella roller?
Det enda som inte är vagt när det gäller EU-presidenten är att han tillträder posten överlastad med en lång inte-lista: han valdes inte av EUs medborgare utan i en huvudsakligen konfidentiell process; han basar inte över några militära styrkor eller någon alls egentligen; han varken initierar eller föreslår politik (det sköter EU-kommissionen); och han har ingen egen budget (även den kontrolleras av kommissionen).

Den ständiga EU-frågan om vem som har ansvaret försvinner inte genom att man tillsätter en president. Eftersom omröstningarna i EU-rådet, som i framtiden ska ledas av presidenten, kräver enighet för att gälla kan fortfarande en enskild medlem alltid blockera rådet och presidenten.
Men jobbet som EU-president är ändå banbrytande, och uppdragets innehåll kan hänga på vem som utnämns till den första mandatperioden om två och ett halvt år.
Denis MacShane, f d EU-minister under Tony Blair, tror att den framtida EU-presidentens starkaste vapen blir hans möjligheter att föra fram egna frågor. ”Om han lyckas haka på en våg, d v s göra en viktig fråga till sin egen, ökar hans chanser att utöva verkligt inflytande”, säger MacShane.

Nicolas Sarkozy och Frankrike, som båda vet hur man får sin vilja fram, får chansen att lyfta fram presidentfrågan i juli, när Frankrike tar över det roterande ordförandeskapet (ett system som överges när heltidspresidenten stiger in på scenen).
Sarkozy vill gärna vara kungamakare. Även om regeln om att Lissabonfördraget måste ratificeras förmodligen skjuter fram beslutet till 2009 väntas Sarkozy utnyttja Frankrikes sex ordförandemånader för att styra urvalsprocessen i en riktning som han gillar.
Sarkozy har signalerat att Blair är hans val just nu.
Varför skulle Sarkozy föra fram en så stark kandidat som Blair? I Bryssel cirkulerar två förrädiska gissningar: den ena säger att Sarkozy genom att föra fram Blair kanske lyckas splittra sina socialistiska motståndare inför de franska lokalvalen. Den andra gissningen är att Sarkozy inte tror att EU-presidentens roll kommer att utgöra ett hinder för hans egna ambitioner att leda Europa.
Ingenting i denna valprocess antyder således att den blir öppen, enkel eller uppbygglig.

Förslaget Blair har redan mött motstånd från dem som värjer sig mot att EU leds av en politiker, vars eget land tvivlar på sin roll i EU och står utanför den gemensamma valutan.
De påminner om att Blair inte förmådde komma till unionens räddning 2005 när han i egenskap av EU-anhängare hyllades som EUs potentiella räddare efter de nedslående resultaten av folkomröstningarna i Frankrike och Nederländerna.
Många av Blairs motståndare ogillar också tanken på att EUs första president skulle bli en man som engagerade Storbritannien i kriget i Irak.
Det är en ganska ironisk diskvalificerande faktor med tanke på att det var lika många europeiska NATO-länder som skickade soldater till Irak som vägrade att göra det. Och i Amerika är Irak inte längre huvudfrågan i presidentvalet.
Faktum är att Irakfrågan fördärvar valet av EU-president på två sätt. Juncker, som anses vara det bästa medgörliga alternativet till Blair, var Luxemburgs hantlangare hos Jacques Chirac och Gerhard Schröder när de 2003 försökte inrätta en egen europeisk operationscentral under försäkringar om att de inte försökte konkurrera med NATO.
Ett år senare slog Storbritannien tillbaka, vilket gladde både NATO och Amerika, genom att underkänna Belgiens premiärminister Guy de Verhofstadt kandidatur till posten som EU-kommissionens ordförande. Verhofstadt var den ende europeiske ledaren förutom Juncker som gillade Chiracs och Schröders planer på ett europeiskt militärhögkvarter.
Enligt trovärdiga uppgifter i Bryssel är det ”omöjligt” för Storbritannien att stödja Juncker som EU-president, eftersom han är känd som federalist och förespråkare av ”en superstat”.

Allt detta motsäger EUs ej infriade löfte om ett närmande mellan politik och folk. Till skillnad från de amerikanska primärvalen har inledningen på den europeiska presidentvalsprocessen väldigt lite med demokrati att göra.
När EUs nye president väl installeras kommer han i första hand att representera Europeiska unionens förmåga att kompromissa sig fram till en uppgörelse, inte en ny europeisk enighet.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune