Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 13

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  

Han är överbefälhavare också

Obamas stil i rollen som överbefälhavare skiljer sig markant från Bushs.

SHERYL GAY STOLBERG
Washington
President Barack Obama använder sällan uttrycket ”kriget mot terrorismen”. Liksom alla sina företrädare informeras han dagligen av underrättelsetjänsten om faror och risker, men ”terrorkriget” står inte nödvändigtvis överst på dagordningen. Och när Obama skickade ytterligare 17 000 soldater till Afghanistan meddelades detta i ett skriftligt uttalande, inte i ett tv-sänt tal till nationen.
När han nu står inför nästa stora ögonblick som överbefälhavare – en ny strategi för Afghanistan – spelar han rollen på ett helt annat sätt än företrädaren, George Bush.
Omständigheterna är helt annorlunda nu när Obama är president än de var på Bushs tid. Bush formade sin identitet som överbefälhavare under efterdyningarna av terrorattentaten i september 2001; Obama har inte bara två krig på halsen utan en krympande världsekonomi, som hans inrikesminister, Janet Napolitano, beskrev som ett hot mot nationen när hon intervjuades i CNN i förra veckan. Bush kallade sig ofta för ”president i krigstid”, men detta epitet finns inte i Obamas ordbok.

De nya tiderna och en ny ledare avspeglas i Obamas arbetsschema. Den person som Bush träffade först varje morgon i Ovala rummet var hans nationella säkerhetsrådgivare, Stephen J Hadley. De brukade diskutera bl a vad som hade hänt i Irak och Afghanistan under natten. Presidentens dagliga, topphemliga information hade en orubblig plats klockan åtta varje morgon.
Obama har utökat informationsstunden med en ny daglig rapport om ekonomin, och tidpunkterna för informationen varierar. En morgon alldeles i början av presidentskapet besökte han sina döttrars skola och undertecknade en ny lag före informationsmötena. Obama har också avvikit från Bushs praxis med videokonferenser varje vecka med befälhavarna i Irak. Detta är ett tecken på att förhållandena har förbättrats men också på att en ny ledare har tagit över.
Bush hade rutinmässiga videosammanträden med premiärminister Nuri Kamal al-Maliki i Irak och president Hamid Karzai i Afghanistan, men Obama har inte etablerat regelbundna, personliga kontakter med dessa statschefer. ”Presidenten anser att det finns många olika sätt att kommunicera”, konstaterar Obamas chefsrådgivare, David Axelrod.

Den nye presidentens sätt att fatta beslut skiljer sig också från Bushs. Obama är ”lite mer analytisk, och han vinnlägger sig om att lyssna på alla närvarande när en fråga diskuteras”, berättar försvarsminister Robert M Gates, som var försvarsminister även under Bush. ”Bush var också intresserad av andras synpunkter, men det var inte alltid som alla kom till tals”.
Bush förlitade sig på de militära ledarnas åsikter om antalet soldater etc; hans sista steg före ett beslut var mestadels ett möte med generalstaben, en praxis som Gates införde. Men Obama har klargjort att han vill diskutera med hela det nationella säkerhetslaget, inklusive utrikesministern, innan han fattar viktiga militära beslut. Obamas första besök i Pentagons konferensrum handlade därför inte bara om Irak och Afghanistan. ”Det var mer en chans för överbefälhavaren att lära känna sina generaler”, säger Geoff Morell, Pentagons pressekreterare. ”Mötet blev en livlig, initierad konversation om alla de globala hoten”.

Det militära ledarskapet har knappast lindrats. I en intervju i ”60 Minutes” i CBS förra söndagen sade Obama att beslutet om ytterligare 17 000 soldater till Afghanistan var det hittills svåraste som president.
Obama har, liksom sina företrädare, skickat personliga brev till familjer, som har mist anhöriga i strid. Han undertecknar breven med ”Barack”. Enligt Axelrod är dessa brev det som tär mest på Obamas annars jämna humör. Han blir mycket betryckt.
Obama försöker också besöka sårade soldater personligen, senast på en förläggning i North Carolina, där han höll ett anförande och berömde soldaterna: ”Vi skickade våra soldater till Irak för att störta Saddam Husseins regim, och ni utförde uppdraget”.
Afghanistan står högt på dagordningen nu. Washingtons sändebud i Afghanistan och Pakistan, Richard Holbrooke, har redan informerat de allierade i Nato om nya riktlinjer för insatserna i Afghanistan. Frågan tas upp på en specialkonferens nästa vecka i Haag som har sammankallats av utrikesminister Hillary Clinton.

Obamas kritiker beskyller honom för att inte ta rollen som överbefälhavare på fullt allvar. Flera av Bushs f d rådgivare säger att de är chockade över att Obama skickade fler soldater till Afghanistan utan en formell offentlig förklaring.
”Kontrasten mot Bush kunde inte vara skarpare”, sade Tom Donnelly, som tidigare var engagerad i det nykonservativa Projekt för det nya amerikanska seklet. Han beskrev Obamas agerande som ”LBJ och Vietnam-typiskt uppträdande”, med hänvisning till den förre presidenten Lyndon B Johnson.
Obama är för ung för att ha kunnat bli inkallad till militärtjänst, och han plågas inte av några Vietnamspöken. Detta ger honom, enligt hans rådgivare, en viss frihet i umgänget med militären, en grupp som var lojal mot Bush.
Obamas beröm till soldaterna i North Carolina var ett försök att tona ned hans tidigare hårda kritik mot kriget i Irak.
© 2009 TEMPUS/The New York Times