Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 12

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12   

Om rättvisan har sin gång…

Om allt går som planerat kommer Sydafrika inom kort att ledas av en president, som samtidigt är åtalad för brott.

BARRY BEARAK
Johannesburg
Den blivande presidenten, som misstänks för bedrägeri och utpressning, får laglig rätt att tillsätta ämbetsmän, som antingen kan lägga ned åtalet mot honom eller låta rättvisan ha sin gång.
Vad man än tycker om Sydafrikas förmodade näste president, Jacob Zuma, (de flesta hyser extrema känslor åt ena eller andra hållet) så står det klart att hans tillträde på presidentposten blir ett test på rättsstaten i ett land, som brukar beskrivas som Afrikas demokratiska ankare.
Nästan alla sydafrikaner har länge undrat vad som händer om eller när det uppstår en kollision mellan åtal och presidentskap. Snart får de veta.
”Det är svårt att se en lösning som inte på ett eller annat sätt försvagar landets institutioner, inte bara i våra egna ögon utan i världens”, påpekar den politiske bedömaren Adam Habib.
Parlamentsvalen äger rum 22 april, och den styrande Afrikanska nationalkongressen, ANC, får nästan alldeles säkert majoriteten av rösterna. Därefter väljer parlamentet Zuma till president. Han är ANCs ledare och en man misstänkt för att ha tagit emot 783 betalningar från en dömd mutkolv.

Många i Sydafrika förväntar sig något slags politiskt knep för att avvärja pinsamheten med en statschef inför rätta.
Kommer en nyutnämnd riksåklagare att bestämma att fallet saknar intresse? Kommer det ANC-dominerade parlamentet att anta en regel som ger sittande president immunitet – en s k Berlusconilösning efter immuniteten som Italiens premiärminister åtnjuter.
Den senaste tiden har Zuma pratat om den kommande rättegången som om den är en välkommen möjlighet för honom att rentvå sig och ge sydafrikanerna en läxa i medborgaransvar, inte en tung börda. ”Vi ska än en gång göra något helt nytt i detta land. En president ställs inför rätta för att svara på frågor och prövas”, sade Zuma i en intervju med tv-kanalen Al Jazeera. Zuma avfärdade misstankar om att han skulle använda sin makt för att slippa rättegången och lovade att han kommer att överlåta presidentposten till en kompetent kollega om han skulle fällas.

Alla tror inte på honom. Sydafrika är ett land med mycket stora problem, bland annat den olyckliga blandningen av fattigdom, arbetslöshet och oförlåtligt dåliga skolor. Ändå är det Zumas eventuella brottslighet – och alla turer i den juridiska processen – som dominerar den allmänna debatten.
Diskussionerna urartar ofta. Förra året, när rättegångsbesluten gick emot Zuma, beskylldes domarna för att vara fyllon och kontrarevolutionärer av en del ANC-anhängare. En framstående domare, John Hlophe, riskerar att bli avstängd på grund av misstankar om att han försökte påverka domarna i författningsdomstolen till Zumas fördel.
Många Zuma-anhängare anser att fallet mot deras ledare är ett politiskt påhitt, eller åtminstone ett fall av selektiv förföljelse. ”Om de griper honom kommer han att leda oss från fängelset”, säger Julius Malema, ledare för ANCs ungdomsförbund. ”Vi är inte rädda att ledas av en president i brandgul fängelseoverall”, tillägger Malema, som tidigare har deklarerat att han är beredd att döda för Zumas skull.

För de misstänksamma, som är övertygade om att Zuma till slut räddas av något fuffens, fick sina farhågor styrkta för ett par veckor sedan. Schabir Shaik, den förmögne affärsman som har dömts för att ha mutat Zuma, släpptes fri på grund av medicinska skäl efter att ha avtjänat bara 28 månader av domen på 15 år. Den sortens milda behandling brukar reserveras för obotligt sjuka straffångar, men skeptikerna tror att Shaik kommer att vara på bättringsvägen mycket snart.
Via en talesman förnekar Zuma inblandning i frigivningen, men bara några dagar tidigare hade han sagt att han som president skulle benåda Shaik, en nära vän från befrielsekampen och ekonomisk rådgivare.
2005 konstaterade en domare att affärsmannen Shaik hade gjort olagliga utbetalningar till Zuma i utbyte mot att denne jämnade vägen för ett antal affärer, bl a ett mycket lönsamt vapenkontrakt.

Enligt boken ”The Arms Deal in Your Pocket” av Paul Holden betalade Shaik drygt 600 000 dollar till Zuma under en tioårsperiod. Merparten av pengarna pytsades ut i småportioner till familjesemestrar, sjukvårdskostnader, barnen och även trafikböter. Det verkar som om Shaik ”på många sätt skötte Zumas ekonomi och finansierade hans livsstil”, skriver Holden, vars rön bygger på statliga dokument, som antas vara korrekta.
Såvida det inte är fulare att ge än att ta måste ANC-ledaren förklara arrangemanget bättre på rättegången än vad hans vän Shaik gjorde. Shaiks dom överklagades men fastställdes i högre instans 2006.
En rättegång mot Zuma äger förmodligen rum först någon gång 2010 i KwaZulu Natal, långt från regeringens säte. Om den följer samma mönster som rättegången mot Shaik kommer den att pågå i ungefär åtta månader.
Presidenten behöver förstås inte närvara dagligen under rättegången. ”En åtalad kan i teorin avstå från att framträda inför rätten, men det vore inte särskilt klokt”, säger Geoff Budlender, en av Sydafrikas främsta advokater.

Fallet drivs av Riksåklagarmyndigheten, men där finns för närvarande inget tydligt ledarskap. Myndighetens chef suspenderades i slutet av 2007 efter ett bråk med Thabo Mbeki, som var president då. Senare drog en kommission slutsatsen att riksåklagaren var ”en person med oklanderlig integritet” och därför borde återinsättas på sin post. Men Sydafrikas interimspresident, Kgalema Motlanthe, avskedade honom ändå. Avskedandet har anmälts till domstol.
Motlanthe, som också är ANCs vice partiledare, verkar inse att utnämningen av en ny riksåklagare bäddar för en ny politisk storm. Han hävdar därför att lagen bör ändras så att riksåklagaren väljs från en lista, som sammanställs av ett oberoende organ. Men tills lagen har ändrats är valet antingen Motlanthes nu eller snart Zumas.
”Vem som än blir ny chef måste presentera ett enormt övertygande argument om myndigheten lägger ned åtalet mot Zuma”, säger juridikprofessorn David Unterhalter, vid Witwatersranduniversitetet.
© 2009 TEMPUS/International Herald Tribune