Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 13

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  

Att vinna freden är lättare sagt än gjort

Demokratin hamnar på undantag i kriget mellan regering och rebeller.

SETH MYDANS
Batticaloa, Sri Lanka
De hemlösa tamilska flyktingarna trängs i undermåliga skjul och tält ger en vink om kommande svårigheter och motsättningar när den lankesiska regeringen utkämpar det som den säger är det sista slaget i det 25 år långa kriget mot separatistiska upprorsmän.
Etniska tamiler, som flydde från en tidigare våldsperiod för tre år sedan, lever fortfarande i osäkerhet omgivna av taggtråd, och deras misstro mot den singalesiskt dominerade regeringen i Colombo har förstärkts.
”De kanske inte låter oss återvända till vårt land, tar ifrån oss vårt medborgarskap och förvisar oss till ett annat land”, säger Chitharaval Somasundra, som är 55 och förr var jordbrukare. ”Det är vad som väntar oss tamiler, om vi vore singaleser skulle det inte hända”.
Regeringsstyrkorna verkar vara mycket nära en seger över rebellerna på slagfältet, men diplomater och andra bedömare varnar för att regeringens militära offensiv bara väcker ännu mera ont blod bland tamilerna och sår fröna till framtida oroligheter.
Många anser också att regeringen, genom att utnyttja rädsla och våld för att tysta den fria pressen och begränsa de medborgerliga rättigheterna som ett led i krigsansträngningen, håller på att förvandla Sri Lanka till en mer förbjudande och intolerant nation.

För att stoppa våldet och skapa förutsättningar för stabil fred måste regeringen göra mera för att tackla det ingrodda missnöje och de etniska motsättningar, som ligger till grund för konflikten.
Den första utmaningen är slutspelet: en militär offensiv som skyddar civilas liv och ett repatrieringsprogram, som inte skapar ännu större misstro.
Regeringen måste fylla ett maktvakuum i norr, där tamilerna har sin bas, med en trovärdig lokal administration, som förmår garantera freden och samtidigt leda ett enormt återuppbyggnadsarbete efter 25 års krig. En del anser att Sri Lanka bör aktivera en befintlig men sovande lag om autonomi, som skulle ge tamilerna och andra större flexibilitet i arbetet att tillgodose lokala behov.
”Det är ännu ovisst hur regeringen och militären tänker hantera dessa frågor”, säger analytikern Nadeeka Withana vid Rajaratnamskolan för internationella studier i Singapore. ”Förtroendeskapande åtgärder tar många år innan de ger resultat, och de kräver stora resurser och stark politisk vilja”.
Viktigt är också, enligt bedömare, att regeringen lyckas lätta motsättningarna mellan singaleserna och tamilerna, varav de sistnämnda utgör tolv procent av landets 21 miljoner invånare. Tamilerna är marginaliserade via olika lagar om språk och religion och via etnisk diskriminering inom utbildning och offentliga jobb.

Kriget, som började 1983, har skördat uppskattningsvis 70 000 liv i regeringens försök att krossa det brutala uppror, som har iscensatts av Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE).
”Mitt hopp”, säger USAs ambassadör i Colombo, Robert O Blake, ”är att presidenten, när striderna har upphört, verkligen sträcker ut handen till de tamilska och muslimska folkgrupperna och presenterar en vision om Sri Lanka som inkluderar respekt och värdighet och ett visst mått av autonomi för dessa grupper i de geografiska områden där de överväger”.
Blake varnar för att militärens framgångar på senare tid underblåser singalesisk chauvinism och vissa hårdföra element i regeringen, som inte tycker att tamilerna har rätt till självstyre eller ens något inflytande. ”I det här fallet är det nog så att vinnaren tar allt”, säger Blake.

Batticaloa, en stad vid havet i östra Sri Lanka, befriades från tigrarnas kontroll för två år sedan, och i regeringens ögon är den ett exempel på återuppbyggnad efter krig.
Infrastrukturen har reparerats, och regeringens kontroll är återupprättad. Men det är en kall fred som råder med många poliskontroller i stadens centrum. På bakgatorna i periferin härjar väpnade gäng, och det duggar rapporter om bortföranden och försvinnanden.
En i stort sett singalesisk poliskår kontrollerar en tamilsk befolkning, och kommunikationen mellan dem haltar, eftersom de inte talar samma språk. ”Rädslan finns överallt”, säger en kvinna som har ett pensionat och inte vill skylta med sitt namn. ”Jag är till och med rädd att prata med er”, säger hon.
Regeringen kommer sannolikt att hålla landet på krigsfot ännu en liten tid och hålla vakt mot nya våldsdåd och kritik i nyhetsmedierna och från samhällsgrupper.

Försvarsministeriet meddelade tidigare i mars att man inte får hålla några offentliga möten utan myndigheternas tillstånd. ”När detta terrorismproblem, som har varat i 30 år, är ur världen, kommer vi att gå in i en ny episod”, sade försvarsminister Gotabhaya Rajapaksa, som är bror till presidenten, Mahinda Rajapaksa.
”Kriget är som en cancersvulst. Efter behandling kommer en period av strålning, och detsamma gäller när man ska utrota terrorismen. När vi har krossat den inleder vi nästa uppgift, som är att förhindra nya terrordåd”. Ministern hänvisade till två självmordsbombningar i södra Sri Lanka, på en plats långt från den väpnade konflikten. 15 människor dödades och ett fyrtiotal skadades, däribland en minister. Terrordåden tycktes visa att de tamilska rebellerna har kvar sin förmåga att angripa staten var som helst, trots att de pressas hårt av militären i norr.

Många lankeser misstänker att regeringens ”strålbehandling” kommer att bli permanent. ”Det vore emot den mänskliga naturens normer att lägga ned vapnen , när de är enklaste sättet att stoppa oliktänkande och avvikande åsikter”, säger Lal Wickramatunga, chefredaktör för den engelskspråkiga veckotidningen The Sunday Leader.
För två månader sedan skrev sex f d amerikanska ambassadörer till president Rajapaksa och uppmanade honom att eftersträva demokrati och nationell försoning medan landet försöker etablera ett fredligt samhälle. ”Vi befarar att de demokratiska grunderna i Sri Lanka är under attack samtidigt som den lankesiska militären röner stora framgångar i kampen mot LTTE”, skrev de.
© 2009 TEMPUS/International Herald Tribune