Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 07

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07    

Ortega skyr inga medel

Sandinistledaren Daniel Ortega håller på att förvandla sitt land till en diktatur. Marxisten Ortega låtsas vara troende katolik, och makten delar han med hustrun Rosario Murillo.

JENS GLÜSING
Managua
Sebastián Escorcia skulle kunna gå genom eld för sin president, Daniel Ortega. Han är en riktig ledare, säger Escorcia stolt och snurrar på sin mustasch. Sedan 1980-talet när Ortega ledde en revolutionsregering stöder Escorcia ”Frente”, som sandinisterna kallas i Nicaragua.
Kommendant Daniel återfick makten för två år sedan. Escorcia medverkade till detta genom att mobilisera alla sina grannar, arrangera demonstrationer och delta i varenda kampanjmöte.
Utan att knota accepterade han också presidentens senaste uppdrag. På regeringens anmodan satte han en Bibel under armen, tog på sig en alldeles för liten t-shirt med texten ”Kärlek är starkare än hat” och ställde sig på Plaza España, en stor gatukorsning i huvudstaden Managua. Där predikar han inför bilförare och gångtrafikanter. ”Vi ber om klokhet hos våra styrande”, säger Sebastián. En stor skärm erbjuder lite skugga, och på en stolpe hänger en högtalare, som spelar salsamusik. Myndigheterna har placerat två bajamajor på torget och två gånger per dag förses Escorcía och hans 15 kolleger med mat.

Gatans kampanjer är tillbaka i Nicaragua sedan de lokala valen i november förra året. Regeringen låter sina anhängare ockupera varenda torg och öppna plats, och sandinistiska ligistgäng hotar den som vågar opponera mot presidenten. Demonstrationsmarscher till Plaza España blir kraftmätningar mellan de båda lägren.
Biskopskonferensen och oppositionen anklagar regeringen för omfattande valfusk. Internationella valövervakare tilläts inte kontrollera de lokala valen för drygt tre månader sedan, men valurnor hittades på soptippar, rösterna i oppositionella områden räknades inte ens, vallängder byttes ut och ändrades.
Ortega använder samma metoder som den förre diktatorn, Anastasio Somoza”, klagar Dora María Téllez, f d revolutionskamrat till statschefen. I rollen som gerillaledare ledde hon 1979 sandinisternas stormning av Nicaraguas näst största stad, León, och hyllas sedan dess som en levande legend. Ortega, säger hon, ”har förstört förtroendet för demokratin”.

Det finns en djup klyfta i landet, men presidenten låtsas som om detta inte angår honom. På jättelika affischer framställer denne f d marxist sig själv som troende landsfader. ”Att uppfylla folkets vilja är detsamma som att tjäna Gud”, står det med rosaröda bokstäver under hans porträtt på affischerna.
De nyvalda borgmästarna installerades på sina poster i mitten av januari i en offentlig ceremoni på Revolutionstorget i Managua. Kort tid därefter bröt det ut slagsmål mellan presidentens anhängare och oppositionen, som förutom liberala människorättsaktivister inkluderar oberoende intellektuella och många f d sandinister.
Det fattiga Nicaragua är nära att åter urarta i diktatur. Sedan sin seger i presidentvalet för två år sedan undergräver den vänsterpopulistiske ledaren metodiskt de demokratiska institutionerna.

Att Ortega med knappt 38 procent av rösterna över huvudtaget kunde bli statschef kan han tacka sin starkaste motståndare för. Expresident Arnoldo Alemán, det liberala partiets ledare, samtyckte till en författningsändring enligt vilken det är möjligt att vinna ett val från och med 35 procent. I gengäld fick Alemán tillstånd att byta sitt 20-åriga fängelsestraff för korruption och penningtvätt mot husarrest.
Alemán är beroende av Ortegas välvilja, eftersom sandinisterna kontrollerar högsta domstolen och valmyndigheten. Parlamentet, som är ganska jämnt splittrat mellan liberaler och sandinister, var i två och en halv månad efter de omstridda kommunvalen inte beslutsmässigt, eftersom oppositionen i protest mot valen vägrade att delta i parlamentets arbete. Under tiden styrde Ortega med dekret.
Nu har presidenten drivit igenom att expresidenten slipper avtjäna sitt straff i utbyte mot att Alemáns anhängare lovar att stödja regeringen. Ortega behöver deras röster för att driva igenom ännu fler författningsändringar. Precis som idolen Hugo Chávez i Venezuela vill han försäkra sig om rätten att bli omvald hur många gånger som helst.

Västerländska diplomater är upprörda över att demokratin misshandlas så brutalt i det centralamerikanska Nicaragua. Misstankar om valfusk fick Europeiska unionen att dra in utvecklingshjälpen till Nicaragua, och USA har också frusit biståndet tills vidare.
Ortega hoppas nu att Chávez ska komma till undsättning. Men det är ovisst om Ortegas meningsfrände i Caracas är beredd att hålla Ortega under armarna. Oljepriset har rasat i botten, och Chávez viktigaste inkomstkälla hotas. Han har just stoppat bygget av ett raffinaderi i Nicaragua.
De flesta av Latinamerikas vänsterpresidenter yttrar sig inte om Ortegas autokratiska agerande. ”Europa värnar mera om vår demokrati än våra grannländer”, klagar författaren Sergio Ramírez, som var vicepresident under Ortegas första ämbetsperiod på 1980-talet. Sedan dess är det många sandinister som i likhet med Ramírez har tagit avstånd från Ortega.

Socialdemokraten Ramírez erfor i början av december exakt hur hårdhänt regeringen behandlar oliktänkande. Kulturdepartementet, som innehar copyrighten, förbjöd den spanska dagstidningen El País att publicera dikter av en avliden nicaraguansk poet bara därför att Ramírez skulle skriva förordet. Författare i hela världen protesterade mot förbudet, bl a nobelpristagaren Gabriel García Márquez.
Förföljelse av regimkritiska intellektuella är inget nytt. Poeten och f d kulturministern Ernesto Cardenal, som bröt med Ortega för många år sedan, fick hela det sandinistiska rättsväsendet emot sig. Som förevändning angav sandinisterna en ifrågasatt tvist om ett hotell. Ungefär samma sak drabbade journalisten Carlos Fernando Chamorro, vars medieinstitut stängdes på grund av påstådda ekonomiska oegentligheter.
Ramírez är säker på att Ortegas fru, Rosario Murillo, är den som driver häxjakten på regimmotståndare. Hon anser att hon själv är en framstående poet. ”Det är hon som är den verkliga makten i detta land”, säger Ramírez.
Murillo släpper aldrig maken utom synhåll, och hon är alltid med när han framträder offentligt. Ortega själv erkände en gång att han har överlåtit halva makten till sin hustru. Det är hans bidrag till ”jämlikheten”.

Presidenten har också överlåtit ledningen för de nybildade ”medborgarråden” till sin fru. Råden är ett slags parallellregering. ”Murillo ser sig själv som Daniels översteprästinna”, säger kvinnosaksaktivisten Sofia Montenegro, som också var sandinist en gång i tiden. ”Makten har stigit henne åt huvudet”.
I parets väldiga residens, som också är regeringens säte, arrangerar Nicaraguas första dam spiritistiska övningar. Shamaner tjänar som rådgivare, och när makten tillträdde arrangerade hon ett fem timmar långt föredrag om astrologi för hela regeringen. Hennes man har sin kontorsstol under en stor, rund amulett, som påstås jag bort onda andar.

Att religionen är ett effektivt politiskt redskap upptäckte Murillo under den senaste valkampanjen. Hon sökte närma sig kardinal Miguel Obando y Bravo, som under sandinisternas herravälde på 1980-talet trädde fram som oppositionens symbolfigur. På Murillos begäran undervisade kardinalen presidentparet i kyrkliga frågor, och sedan dess håller han tillbaka sin kritik mot regeringen. Som tack har Ortega infört Latinamerikas strängaste antiabortlag.
Obando y Bravo har under Ortegas styre blivit en rik man, men inom den katolska kyrkan har han isolerats. Landets biskopar ogillar hans nära samarbete med regimen. Kanske gömmer han också en pikant hemlighet: Roberto Rivas, som av Ortega har fått posten som valmyndighetens ordförande, är nämligen son till Obando y Bravos mångåriga privatsekreterare och hushållerska. Fadern är okänd.
Politik och familjeangelägenheter har alltid varit sammankopplade i Nicaragua. Ortegas styvdotter, Zoilamérica Narváez, anklagade för tio år sedan sandinistledaren för att ha utnyttjat henne sexuellt i många år. I åtalet beskrivs i detalj hur Ortega förgrep sig på henne, men det känsliga fallet preskriberades utan att rättsväsendet hade tagit i det.
Rosario Murillo, Zoilaméricas mor, försvarade Ortega mot alla anklagelser, varefter dottern tog avstånd även från henne. ”Murillo har Ortega i ett järngrepp”, säger kvinnosaksaktivisten Montenegro. ”Om hon skulle gå emot honom är han förlorad”.
Oppositionen spekulerar om Ortega funderar på att lansera sin fru som efterträdare om hans planer på att ändra författningen inte går igenom. Murillo ber för närvarande att himlen ska ingripa och hjälpa familjen att behålla makten. I alla stora gatukorsningar i Managua har presidenthustrun rest färgglada Jungfru Mariastatyer trots den katolska kyrkans protester.
En av madonnorna står mitt på Plaza España, där predikanten Escorcia och hans anhängare håller till. Där tjänar madonnan tydligen sitt syfte. ”Vi ber till henne flera gånger varje dag”, försäkrar Ortegaanhängaren Escorcia.
© 2009 TEMPUS/Der Spiegel