Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 18

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Havet är Kubas Berlinmur

President Barack Obama har sträckt ut en hand till Havanna. Men där är de båda bröderna Castro oeniga om framtiden för deras land. Kubas ungdomar respekterar de båda gråhåriga revolutionärerna, men de är trötta på att vänta på reformer, som aldrig blir av.

JENS GLÜSING
Havanna
Sällsamma varelser syntes i Havanna. En hord svarta plåtelefanter stormade Revolutionstorget. På gården till Sköna konsternas museum stack enorma Pinocchiostatyer sina långa näsor i koffertar och bagagekärror.

Fantasifostren var verk av kubanska konstnärer, som till i slutet av månaden testade regimens toleransnivå. Anspelningarna på tjockhudade politiker och reserestriktioner passerade censuren, men ett projekt av den i USA bosatta kubanskan, Tania Bruguera, blev för mycket för regeringen. I en fullsatt utställningslokal satte den kända konstnären upp en talarstol och bad åskådarna att i en minut tala om något som de själva fick välja.
Först steg bloggaren Yoani Sánchez upp i talarstolen och krävde fri tillgång till internet. Sedan följde andra regimkritiker. Två medverkande, klädda i militäruniform, satte vita duvor på talarnas axlar.
Ingen kuban kunde undgå anspelningen: under sitt stora anförande efter revolutionärernas inmarsch i Havanna 1959 slog sig en vit duva ned på Fidel Castros axel, vilket av hans anhängare tolkades som en gudomlig signal. Men i Kuba är det förbjudet att skämta om denna händelse. Arrangören av konstbiennalen i april fördömde aktionen, som cirkulerade på video på Youtube , som en provokation från ”den kubafientliga propagandaapparaten”.

Regimens nerver ligger på ytan, det märker inte bara besökare på konstbiennalen. Sedan 1990-talet, när Kuba hotades av ekonomisk kollaps på grund av Sovjetunionens upplösning, har det inte funnits så många poliser på gatorna som nu. När ärkefienden i Washington signalerar avspänning isolerar sig regeringen i Havanna ännu mer.
Kubanerna har i flera månader försökt gissa sig till vad president Raúl Castro har i kikaren. I februari 2008 överlät den svårt sjuke Fidel Castro presidentposten till sin yngre bror officiellt. Till en början väckte maktskiftet hopp om reformer: regeringen tillät t ex innehav av mobiltelefoner och datorer, och Raúl uppmuntrade sina landsmän att öppet kritisera korruption och svågerpolitik. Men ganska snart dämpades reformivern. ”Ingenting har förändrats”, konstaterar videokonstnären René Francisco lite resignerat.

Men pressen på regimen ökar. 50 år efter revolutionen kommer tecken på att det kalla kriget mellan Washington och Havanna skulle kunna avslutas. För ett par veckor sedan infriade USAs president ett vallöfte och hävde alla reserestriktioner för exilkubaner i USA. De tillåts dessutom skicka obegränsat med pengar till släktingar i Kuba. I den amerikanska senaten diskuterar man att häva förbudet mot resor till Kuba för alla amerikanska medborgare.
Latinamerikas statschefer, framför allt president Lula da Silva i Brasilien, vädjar till Washington att slopa de ekonomiska sanktionerna också. Men Obama väntar på positiva signaler från Havanna i form av exempelvis frisläppande av politiska fångar.
Bland unga kubaner har den amerikanske presidenten fått ett slags kultstatus. ”Obama är vårt hopp”, säger Lucas Fernández. ”Embargot har inte gjort någon nytta, och det är hög tid att avbryta detta absurda spel”, tillägger han.
I Terminal 2 på flygplatsen i Havanna, där charterresenärerna från Miami landar, väntar denne blonde läkarstuderande på flyget tillbaka till USA tillsammans med sin familj. För nio år sedan vann han i ”Bombo”, som det amerikanska visumlotteriet kallas. Han lämnade då sin mor och flyttade till pappan, som bor i Miami. Hittills har han bara kunnat besöka sin mor vart tredje år.
På den tiden han utvandrade från Kuba utspelades alltjämt hjärtslitande scener utanför avgångshallen: barn som lämnade sina föräldrar, bröder som for ifrån sina systrar, män som reste från sina fruar.
Flyget till Miami tar bara 45 minuter, men reserestriktionerna innebar att familjer ibland splittrades i flera decennier. ”Havet är vår mur”, säger konstnären René Francisco. ”Kuba och USA är som ett olyckligt kärlekspar”.

Obamas trevare har än så länge inte väckt några reaktioner hos den kubanska ledningen. Den nye invånaren i Vita huset är visserligen mycket bättre än företrädaren, erkände Fidel Castro för en tid sedan i partitidningen Granma, men han är ändå ”imperialismens fånge”. En hävning av det ekonomiska embargot är oeftergivligt”, deklarerar Castro. ”Kuba kommer aldrig att sträcka ut handen och be om allmosor”. Fidel litar inte ett dugg på amerikanerna.
När det gäller Kubas relationer med det stora grannlandet är det den äldre Castros ord som gäller. Han har uppenbarligen hämtat sig från sjukdomen; för inte så länge sedan sågs han promenera. Ett dussintal latinamerikanska statschefer har uppvaktat honom de senaste månaderna, och nästan varje gång har han ställt upp för fotografering med sina gäster.
I början av april träffade han också en delegation från den amerikanska kongressen.
Fidel Castro skriver nästan dagligen i Granma under rubriken ”Kommendantens reflexioner”. Han kommenterar världsläget och uttrycker åsikter som inte alltid stämmer överens med Raúls. För en tid sedan orsakade han en kontrovers med Chile genom att under president Michelle Bachelets statsbesök blandade sig i en historisk konflikt mellan Chile och Bolivia.

I diplomatiska kretsar är det en öppen hemlighet att det krisar mellan bröderna. Raúl vill ha lugn och ro på den diplomatiska fronten; han eftersträvar balans.
Raúl har låtit montera ned propagandaplakaten utanför den amerikanska beskickningen på Malecón, hamnpromenaden i Havanna, och sedan han tillträdde har det inte förekommit en enda massdemonstration mot amerikanerna.
Medan Fidel vårdar sin vänskap med brushuvudet Hugo Chávez odlar Raúl kontakterna med den moderata vänstern i Latinamerika.
President Raúl Castro uthärdar med gnisslande tänder kommentarerna från broderns sjukbädd. ”Han kan ju inte förbjuda storebror att skriva”, konstaterar Richard Haep, som arbetar för en biståndsorganisation i Havanna. För revolutionären Raúl är lojaliteten viktigast av allt, och han skulle aldrig kritisera sin storebror offentligt.

Man bland folk i allmänhet växer irritationen över regimens sicksackande. Vid en första anblick är allt sig likt: på Malecón flirtar kärleksparen med varandra, ynglingar låter romflaskan vandra emellan sig och protesterar mot cigarrpriset på svarta marknaden. Genom gamla stan drar turisterna i stora flockar. Efter orkanerna Gustav och Ike, som slog till förra året och ödelade stora områden, har försörjningsläget normaliserats snabbt. Elavbrotten, som tidigare hörde till vardagen, har blivit mer sällsynta.
Men ryktesstormen är i full gång, och det beror på Raúl Castro. I början av mars avsatte han överraskande utrikesminister Felipe Pérez Roque och ekonomiminister Carlos Lage, som båda har betraktats som Fidels kronprinsar.
Lage drev igenom liberaliseringen av ekonomin på 1990-talet, och han förkroppsligade hoppet om en öppning och modernisering. Pérez Roque kallades för ”Talibanen” och var extremt lojal mot Fidel. På utlandsresor företrädde de båda bröderna Castro.
Strax efter att de hade avsatts offentliggjorde regeringen självanklagelser formulerade av de avsatta. Det påminde om Stalins sätt att låta dem som hade fallit i onåd publicera sina bekännelser i Pravda.
Fidel Castro konstaterade i Granma att hans f d älsklingselever hade låtit sig ”förföras av maktens sötma”.

Hade Lage och Roque gått för långt? Ville Raúl begränsa sin äldre brors inflytande? Eller hade de båda möjligen konspirerat mot Raúl tillsammans med Venezuelas Chávez, vilket Mexikos f d utrikesminister och Kubakännaren Jorge Castañeda misstänker.
”Folket väntar på en förklaring”, säger statschefens äldsta dotter, Mariela Castro, som är chef för Kubas nationella sexualupplysningsinstitut och som är en av få partifunktionärer, som vågar säga vad hon tänker öppet.
De båda avsatta ministrarna är i vilket fall som helst inte fängslade. Några få dagar efter avsättningen syntes Pérez Roque besiktiga sin bil. Och sedan dess har det kommit fram att han i februari på en fest tillsammans med Lage gjorde sig lustig över bröderna Castro. Värden spelade in samtalet, och senare hamnade banden hos den kubanska underrättelsetjänsten. Frågan är om Raúl har dömt de båda kronprinsarna till ”pyjamasliv”, som i folkmun är det som väntar ”förtidspensionerade” ministrar.
Många funktionärer befarar att presidenten kommer att utnyttja tillfället för att fortsätta att städa upp i vissa ministerier. Därför ligger de lågt och undviker varje kontakt med utlänningar. Europeiska affärsmän klagar på att deras kubanska partners inte längre tackar ja till privata inbjudningar.
”Raúl sluter leden”, säger en observatör. Generalen omger sig med militärer och gamla revolutionskämpar, och genomsnittsåldern i statsrådet steg efter Lages och Roques avsättning till drygt 70 år. Nu ska de gamla vapenbröderna slå till mot slentrianen i de statliga verken och institutionerna med militär disciplin.

Några genomgripande ekonomiska reformer planeras inte. Raúl tänker inte rubba kärnan i det socialistiska systemet. Han stöder sig på den traditionella maktbasen. Kommunistpartiet och stridskrafterna.
På en partikongress i höst kommer man att fatta beslut om revolutionens framtid. Då kommer Raúl att förklara hur han tänker bemöta de största utmaningarna mot systemet sedan Sovjetunionens sammanbrott. Dessa utmaningar är Fidels annalkande slut, ett slut på det amerikanska embargot och ”generation Y:s” farväl till socialismen.
Så betecknar bloggaren Yoani Sánchez generationen 20-och 30-åringar. Bland mödrarna till denna generation var det modernt att ge barnen namn som började med Y. Tiotusentals unga kubaner bär fantasinamn som Yamisleidis, Yamanda, Yudezis, Yoel eller Yoandre.
Generation Y samlas på klubbar som Copacabana i staden Camaguey, där reggaemusiken dånar redan tidigt på eftermiddagen. Männen bär falska märkeströjor och smycken av imiterat guld; kvinnorna stapplar över parkettgolvet på skyhöga klackar i snäva jeans. Man pratar om musik, sex och mode. Politik är tabu.
Men en fråga är alltid aktuell: ska jag stanna på Kuba eller åka utomlands? Generation Y är framme vid en skiljeväg, vilket illustreras av bokstaven som den är uppkallad efter.

Yamila, 32, har bestämt sig. Hon ska följa sin man till Brasilien, där han har jobb som datorexpert. ”Jag hyser respekt och sympati för Fidel”, säger denna lärarinna från provinsen Pinar del Río, ”Men revolutionen har förlorat sitt värde”.
De kubaner som har tillgång till utländsk valuta, kypare och taxichaufförer t ex, tjänar många gånger mer än läkare, lärare och ingenjörer.
Yamila övergav lärarjobbet för två år sedan. Hon tjänade 320 pesos i månaden (drygt 140 kronor) vilket man knappt kan leva på. Nu bor hon hos släktingar i ett ruckel i gamla Havanna. Officiellt försörjer hon sig som bokhållare i en frisörsalong, extrainkomst får hon på ett svartjobb som datorexpert.
Hon är inte den enda läraren som har övergivit sitt jobb. Det råder brist på lärare nu, vilket regeringen löser med att anlita 16-åriga gymnasister och pensionärer för att fylla luckorna.
En hel generation unga, välutbildade kubaner vänder revolutionen ryggen. 50 000 flydde över havet 2008. Revolutionens barnbarn älskar Kuba, men de orkar inte vänta längre. ”Jag längtar efter lite normalitet”, säger Yamila.
© 2009 TEMPUS/Der Spiegel