Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 04

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03     

Sarkozys kappsäck är full av problem

President Nicolas Sarkozy, som kritiseras på hemmaplan och vars civilstånd förblir ett mysterium, utövar fransk makt i avlägset belägna länder där han framställer sig som en intellektuell globalist.

ELAINE SCIOLINO
Paris
Förra veckan var han bl a i Abu Dhabi, där han undertecknade ett avtal om att bygga en fransk militärbas i Förenade arabemiraten, vilket gör Frankrike till det enda västlandet förutom USA med en permanent försvarsinstallation i Persiska viken.
Basen blir liten – 400-500 militärer – men symboliskt viktig, och avtalet kopplades till en separat uppgörelse enligt vilken Frankrike skall hjälpa det lilla shejkdömet att bygga två kärnreaktorer. ”Frankrike ställer upp för sina vänner”, deklarerade Sarkozy.

Dagen före var han i Saudiarabien, där han höll ett tal med ett dussintal hänvisningar till Gud, vilket är mycket otypiskt för en ledare för ett land, som är mäkta stolt över att kyrka och stat är strikt åtskilda.
Sarkozy hyllade Saudiarabiens starkt religiösa grundvalar och refererade till ”Gud, som inte förslavar människan utan befriar henne, Gud, som är bålverket mot otyglat högmod och mänsklig dårskap”.
Sarkozy tog farväl av kungadömet genom att skänka ett svärd och fyra samarbetsavtal, som dock inte var undertecknade.

Den franske presidenten har gjort resandet till kännemärke för sitt ledarskap. Han har besökt massor av länder, inklusive Kina, Ryssland och USA sedan han tillträdde i maj i fjol.
Denna vecka besöker han Indien, kanske tillsammans med den f d modellen Carla Bruni, som kanske redan är hans fru.
Målet för alla dessa utflykter är att stärka Frankrikes ställning på världsscenen och skapa det som Sarkozy betecknar ”civiliserad politik, som befäster Frankrike som själen i den renässans som världen behöver”. ”Civiliserad politik” är inte Sarkozys eget påhitt, utan han har lånat det av den 87-årige filosofen och sociologen Edgar Morin, som också är f d kommunist och motståndsledare. Han har skrivit en bok i ämnet, men nu verkar han mest förbryllad över att begreppet har lyfts fram av ingen mindre än presidenten.
”Jag misstänker att Sarkozy är omständigheternas fånge och känner sig låst av alla löften som han inte förmår infria”, sade Morin i en radiointervju där han dock medgav att han tycker att Sarkozy är ”en briljant strateg”.
Senare bjöd Sarkozy in honom för ett samtal i Elyséepalatset.

Sarkozys ställning på hemmaplan är onekligen vansklig. Två aktuella opinionsmätningar antyder att hans popularitet fortsätter att minska. Bara 45 procent av fransmännen godkänner hans sätt att sköta jobbet, vilket är en minskning från 51 procent i december. 48 procent har en negativ syn på honom, jämfört med 43 procent förut.
Den slöa ekonomin och de stigande priserna på konsumtionsvaror är viktiga orsaker till det minskande stödet för Sarkozy. Intrycket att han saknar fokus hjälper knappast.
Sedan han på en presskonferens 9 januari sade att 35-timmarsveckan förmodligen kommer att försvinna under 2008 har han av facket och den politiska oppositionen beskyllts för att försöka undergräva den franska lagen. Han ändrade sig dagen därpå och sade: ”Det är inte regeringens avsikt att slopa den lagstiftade arbetstidsgränsen”.

Presentationen av en mycket omtalad ”Marshallplan” för landets våldsdrabbade och oroliga förstäder har skjutits upp till nästa månad på grund av oenighet mellan två av Sarkozys ministrar.
Men den största distraktionen i Sarkozys presidentskap just nu är frågan om han är hemligt gift med sin flickvän eller inte.
Tidningen L’Est Republicain – samma tidning som avslöjade nyheten om presidentens skilsmässa från hustrun Cécilia i höstas – rapporterade i förra veckan att presidenten och Carla Bruni vigdes i presidentpalatset i en enkel ceremoni 10 januari, samma dag som Spaniens premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero var på besök.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune