Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 03

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02      

Husmanskost blir lyxig delikatess

Européernas aptit på fisk underblåser illegalt fiske och olaglig handel.

ELISABETH ROSENTHAL
London
När Effa Edusie strövar omkring på marknaden i Brixton bland papegojfiskar, doktorfiskar och smörfiskar påminns hon om barndomen i Ghana. Fiskarna, som fångades en dag tidigare utanför den västafrikanska kusten har transporterats med flyg för att bli middagsmat till Londonbor.
Edusies släktingar brukade försörja sig på fiske, men det var längesedan. Fisken som de fångade fångas inte av afrikaner längre.
På undersidan av den bruna kartongen med blåfisk finns märkligt nog logon som tillhör Kinas nationella fiskeriföretag, en av de största leverantörerna av västafrikansk fisk till Europa. På middagsborden i Europa bjuds det allt oftare mat som har levererats av globala fiskeflottor, som tömmer planetens oceaner för att föda glupska konsumenter. De sistnämnda är numera de effektivaste rovdjuren i världens hav.

Fisk är jordens mest handlade livsmedel. Omkring hundra miljoner ton vild och odlad fisk säljs varje år. Europa har plötsligt blivit världens största fiskmarknad, som omsätter drygt 14 miljarder euro per år. Européernas aptit har ökat i takt med att deras egna fiskebestånd har minskat, vilket betyder att Europa vid det här laget måste importera 60 procent av den fisk som säljs i regionen, enligt EUs statistik.
Obalansen mellan tillgång och efterfrågan i Europa har lett till en omfattande illegal handel. Ungefär 50 procent av den fisk som säljs i EU kommer från uländerna, och mycket av fisken fångas och transporteras illegalt utanför alla officiella kvoter och avtal. De olagliga operationerna är välfinansierade och sofistikerade och genomförs av storskaliga mekaniserade fiskeflottor, som har kapacitet att fånga mer fisk än någonsin förr och som jagar hotade fiskarter i ocean efter ocean.

EU-kommissionen räknar med att illegal fisk och skaldjur till ett värde av drygt 1,1 miljarder euro kommer in i Europa varje år. Världsnaturfonden misstänker att hälften av all fisk som säljs i Europa är antingen illegalt fångad eller illegalt importerad. En del av det s k piratfisket utförs av ej västerländska fartyg i avlägset belägna vatten, men europeiska fartyg gör sig också skyldiga till tjuvfiske, och några av dem opererar ganska nära Europa. Uppskattningsvis 40 procent av torsken som fångas i Östersjön är illegalt fångad, enligt Mireille Thom, taleskvinna för Joe Borg, som är EUs kommissionär för fiske och havsfrågor.
”Vi vet att det är alldeles för lätt att föra olagliga fångster till hamnar i Europa, och vi är väldigt angelägna om att blockera tjuvfiskarnas tillträde till den europeiska marknaden”, säger Thom.

Om man skall döma av torsken håller fisk på att bli Europas mest eftertraktade smuggelvara. Priserna har fördubblats och trefaldigats som svar på växande efterfrågan, dålig tillgång och nya fiskekvoter, som EU har infört i ett desperat försök att rädda de krympande bestånden. Ett kilo torsk av någorlunda kvalitet (som är den traditionella ingrediensen i fish and chips) kostar numera upp emot 30 pund i London jämfört med sex pund för fyra år sedan.
”Fish and chips var fattigmanskost, men med dagens priser har det blivit en delikatess”, säger fiskhandlaren Mark Morris, som har arbetat i 20 år på den jättelika marknaden i Billingsgate.
När fiskhandlarna på Billingsgatemarknaden packar upp fisken klockan fem på morgonen tänker de kanske inte på att många av fiskarna mindre än ett dygn tidigare passerade Las Palmas på Kanarieöarna, där en fiskehamn med fem inspektörer hanterar 360 000 ton fisk per år. Kanarieöarna är en populär transithamn för både illegala fiskefångster och illegala invandrare.
När fångsterna har fått grönt ljus i Las Palmas transporteras de till EU där de säljs utan ytterligare inspektion. När fisken från Västafrika kommer till Europa säljs illegal och legal fisk sida vid sida.

”När det gäller hanteringen av fisk ligger vi långt efter jämfört med hanteringen av kött, vars ursprung alltid kan spåras”, påpekar Heike Vesper, som leder Världsnaturfondens fiskekampanjer. Det stora avståndet och den långa kedjan av fiskare och handlare försvårar arbetet att kartlägga fiskens väg och reglera fångsterna. Så fort regelverken skärps verkar det som om fiskeflottorna söker upp nya vatten.
Många fisksorter, som tonfisk, svärdfisk och torsk har blivit sällsynta i europeiska fiskevatten. I september i fjol förbjöd EU-kommissionen fiske av en speciell tonfiskart i östra Atlanten och Medelhavet under resten av 2007, men sådana förbud har nästan ingen effekt.
”Vi har tillgång till precis alla marknader”, säger Lee Fawcitt, som säljer tonfisk från Sri Lanka, lax och torsk från Norge, hälleflundra från Kanada och blåfisk från Indonesien och Senegal.
Många mellanhänder struntar i varifrån fisken kommer. ”Vi försöker faktiskt se till att bestämmelserna följs, men när fisken väl kommer till oss är den redan fångad, och då bör den säljas”, säger Fawcitt. ”Jag hatar att se fisk kasseras bara därför att den är illegal”.

Att spåra fiskens ursprung är nästan omöjligt, enligt många experter. Organisationer som Greenpeace och andra miljögrupper har dokumenterat mängder av exempel på stötande och illegalt fiske utanför den västafrikanska kusten.
Enorma fiskefartyg, som ägs av kinesiska, sydkoreanska och europeiska företag, seglar under bekvämlighetsflagg från andra nationer. De är ute på havet flera år i sträck. Kylbåtar hämtar fångsterna och andra fartyg levererar bränsle och nya besättningar. Allt detta gör det väldigt svårt att övervaka verksamheten.
Även det lagliga fisket med erforderliga licenser och avtal är ofta ohållbart. Många fiskeflottor överskrider gränserna för sina tillstånd, vilket sällan leder till efterräkningar, enligt undersökningar gjorda av bl a Greenpeace.
Internationell lag säger att det land, där fartyget är registrerat, ansvarar för att kontrollera att lagen följs. Många fiskefartyg seglar under flaggor hemmahörande i länder långt borta (ofta utan egen kust). Dessa länder tar betalt för tjänsten, men de har inget större intresse av att kontrollera att lagen följs.

När Environmental Justice Foundation, som har undersökt fiskeindustrin, slog sig ihop med en Greenpeacebåt 2006 visade det sig att drygt hälften av de 104 fiskebåtar som skuggades utanför Guineas kust bedrev illegalt fiske eller bröt mot lagen på annat sätt.
Kameror ombord på Greenpeaces båt registrerade fiskefartyg vars namn var dolda för att undkomma rapportering. Andra båtar bytte namn varje vecka, vilken kan vara ett sätt för flera båtar att använda ett enda tillstånd. Fångster från licensierade fartyg lastades om på andra fartyg nattetid, varefter de legala fartygen kunde fortsätta fiska.
Det är hård konkurrens mellan alla främmande fartyg, speciellt de från Kina”, säger Moshwood Kuku, fiskhandlare på Billingsgatemarknaden, där han specialiserar sig på afrikansk fisk. ”Den inhemska befolkningen får nöja sig med det kustnära fisket”.
Kinas Nationella fiskeriföretag, som började skicka fartyg till Atlanten 1985. har numera en rad filialer längs hela den västafrikanska kusten. Företaget har också en enorm anläggning i Las Palmas.

Också européerna gör sig skyldiga till överfiske, påpekar Rupert Howes vid brittiska Marina rådet, som arbetar för att rädda utrotningshotade arter. ”Vi tillåter båtar från länder som Frankrike och Spanien att skövla Västafrikas fiskevatten”, säger han. Europeiska unionen spenderar 265 miljoner euro per år på fiskerättigheter i främmande vatten.
Lokala fiskare i Västafrika bedriver mestadels hållbart fiske, medan utlänningarnas stora djuphavsbåtar är skadliga för miljön, speciellt de stora trålarna, som finkammar havsbottnen. Näten förstör koraller, förstör ägg och lekplatser. De fångar också fisk som inte kan säljas därför att den är alldeles för liten. Stordriften till havs försämrar också villkoren för den lokala fiskerinäringen.
När de stora mekaniserade fartygen har slängt tillbaka oönskade fiskar i havet är de ofta döda, vilket för arten ett steg närmare utrotning. Av de ca 90 miljoner ton fisk som fångas varje år kasseras omkring 30 ton, enligt Vesper hos Världsnaturfonden.

Många experter anser att man måste sätta punkt för systemet med bekvämlighetsflagg för att komma åt överfisket. Effektivare kontroller i hamnar som Las Palmas är också nödvändigt. Men skärpta kontroller kostar pengar, och de skulle förmodligen göra fisken ännu dyrare.
EU undersöker möjligheten att ålägga hamnpersonal att kontrollera med myndigheterna i de länder där fartygen är registrerade för att säkerställa att de är legala och har fiskerättigheter. Man föreslår också ekonomiskt stöd till uländerna så att de kan skärpa kontrollerna.
Priset på fisk kommer att stiga på kort sikt. Om man vill bevara fiskebestånden måste man köpa dyrare fisk eller inte köpa någon fisk alls.
Fisk är ingen förnybar resurs.
© 2008 TEMPUS/The New York Times