Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 01/2

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2009: 01/02

Sri Lanka anar ett slut på 25 års krig

Sri Lankas militärt upprustade och moraliskt stärkta armé verkar till slut ha knäckt Tigrarnas motstånd.

JOE LEAHY
Colombo
Året kunde knappast ha börjat bättre för Sri Lankas armé. Bara några dagar efter det att den lankesiska militären hade drivit bort den separatistiska gruppen Tamil Eelams tigrar från dess fäste i djungelstaden Kilinochchi kunde den i början av veckan rapportera att ytterligare ett rebellfäste, det symboliskt viktiga Elefantpasset, var nära att falla.
De tamilska tigrarna åsamkade militären ett av dess värsta nederlag någonsin 2000, när de intog Elefantpasset, som binder samman den nordliga Jaffnahalvön med fastlandet.

Idag är det knappt någon som tror att tigrarna har någon chans mot den starka militären. Armén har drivit in rebellerna i ett litet hörn på Sri Lankas nordöstliga kust, där de vid det här laget kontrollerar bara en bråkdel av det territorium, som de behärskade innan den senaste våldsvågen började 2006.
Det har förekommit återkommande framgångar och bakslag på båda sidor under det 25 år långa krig där Tigrarna, som är en av världens mest kompetenta terror- och gerillagrupper, kämpar för ett oberoende tamilskt hemland.
Det som är annorlunda denna gång är att Tigrarna utmanas av en bättre utbildad, bättre finansierad och mer målmedveten krigsmakt än förut. Ännu viktigare är att armén stöds av den singalesiske presidenten Mahinda Rajapakses regering. Rajapakse har satsat hela sin politiska karriär på att vinna kriget mot Tigrarna.
”Militären har genomgått en mirakulös förändring”, konstaterar den pensionerade indiske generalen, Ashok K Mehta, försvars- och säkerhetsexpert, som ledde en fredsbevarande styrka i Sri Lanka för snart två decennier sedan.
”Förr saknade den lankesiska militären motivation och mål, men den här gången är det annorlunda. Jag känner knappt igen Sri Lankas militär”, fortsätter generalen.

Tigrarna, som leds av den svåråtkomlige Villuppai Prabhakaran och som räknas som terrorister av både USA och Europa, började slåss 1983 mot det som de ansåg vara den singalesiska majoritetens diskriminering mot dem ända sedan självständigheten från Storbritannien 1948.
Parterna undertecknade en vapenvila 2002, men regeringen upphävde den för ett år sedan när strider hade brutit ut igen. Militären tvingade Tigrarna på reträtt från öster och inledde för en tid sedan belägringen av rebellfästet i Kilinochchi.
Sri Lankas arméchef, generallöjtnant Sarath Fonseca, har haft presidentens odelade stöd i arbetet med att stärka militären både fysiskt och moraliskt.
Regeringen utökade försvarsbudgeten förra året till motsvarande 1,2 miljarder euro, vilket var 40 procent mer än föregående år och en enorm summa jämfört med Tigrarnas budget, som är beroende av olagliga, internationella nätverk. Militären angrep också Tigrarnas ”handelsflotta” för att strypa deras försörjningslinjer.

”LTTE har inte kapacitet att slåss på flera olika fronter och samtidigt kontrollera stora områden när de utmanas av en stor, välrustad konventionell armé”, säger militäranalytikern Iqbal Athas, som arbetar för tidskriften Jane’s Defence i Colombo.
Arméns taktik har också förfinats. När den lanserade offensiven i norr avancerade den längs Tigrarnas flanker i stället för att marschera rakt in i Tigerland via den stora landsvägen, A9, där Tigrarna har åsamkat militären många, snöpliga nederlag.
Militären har också använt sig av ”intrångsenheter”, som har gått in i rebellområde för att samla information om civila invånare och fiendens försvarsställningar. Dessa enheter hjälpte militären att lokalisera Tigrarnas politiska och militära ledare, varav många nu har dödats i flygattacker.

Militärens sista viktiga måltavla är rebellernas bas i Mullaitivu. Om även detta rebellfäste faller är det konventionella kriget i praktiken över.
Många varnar dock för att fira segern i förtid. Jehan Perera vid Nationella fredsrådet i Colombo minns att många firade den förestående segern över Tigrarna 1995, när Tigrarna hade körts bort från Jaffna. Nu, 13 år senare, pågår kriget fortfarande.
Många befarar också att slutet på det konventionella kriget bara kommer att markera en återgång till gerillataktik. Athas tror att Tigrarnas ledare, Prabhakaran, har iscensatt en strategisk reträtt för att spara sina män till en planerad terror- och gerillakampanj, som kommer om Tigrarna förlorar allt sitt territorium.
Därtill kommer den djupare frågan om varaktig fred i Sri Lanka är möjlig utan en politisk lösning, som ger de etniska tamilerna autonomi.
”Regeringen och de flesta i den singalesiska majoriteten tenderar att betrakta firandet av Tigrarnas nederlag som positiva tecken på allmänt utbredd patriotism och avståndstagande från Tigrarna”, säger Perera, som avslutar med påpekandet att få eller inga tamiler deltar i firandet.
© 2008 TEMPUS/Financial Times