Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 15

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14  

Istanbul: Minareter och minikjolar, Asien och Europa

Istanbul är Turkiets motor. Staden är en dynamisk metropol, som har hittat en ny identitet. Eliten vårdar det osmanska förflutna och vänder besviken Europa ryggen.

För Kagan Gürsel är resan till jobbet dagens bästa tid. Av den stress och de avgaser, som orsakas av de miljontals bilarna och trängseln på Istanbuls gator och gränder, märker Gürsel ingenting. Han är chef för en hotellkedja och i egen båt färdas han morgon och kväll över Bosporen från hemmet till jobbet.
”Esma Sultan” är en gammal lotsbåt lackerad i vitt och gult. Hon är uppkallad efter en stolt sultandotter. Plikttroget plöjer hon fram genom Bosporens vågor. Väldiga, brokiga containerfartyg, oljetankers från Kazakstan och skinande vita kryssningsfartyg passerar Esma Sultan. ”Ingen dag är den andra lik på Bosporen”, säger Gürsel. Varma, soliga sommardagar ligger sjön blank som ett sidentyg, när det blåser höjer den sig i gråsvarta vågor, och när temperaturen sjunker till noll får den ett turkost skimmer.
Bosporen är 32 kilometer lång, och på smalaste stället är sundet 660 meter brett. Bosporen är Istanbuls pulsåder, det som ger staden dess kraft, skriver nobelpristagaren Orhan Pamuk i sin bok ”Istanbul”, som är en hyllning till hans födelsestad: ”Staden präglas av svårmod och nöd, men Bosporen förknippar jag med livsglädje och lycka”.

Historiens vingar

Den som har tillräckligt med pengar bor antingen direkt vid vattnet eller betalar tusen dollar i hyrestillägg för en våning med utsikt över Bosporen. Gürsel bor med sin fru, inredningsdesignern och f d tävlingsryttaren Merve, i ett av Istanbuls absolut vackraste hus: ett gammalt osmanskt träpalats vid vattnet på den asiatiska sidan. Här i Kanlica, som en gång var en fiskeby, finns den bästa yoghurten, som är krämig och tjock. Man köper den i bägare, och äter den med pudersocker på. Sedan sätter man sig på en bänk under platanerna och försjunker i tankar medan man betraktar Bosporen.
När Gürsel stiger i land har han bara några få steg till porten och den svängda trappan upp till bostaden. Palatsets praktfulla salar från osmansk tid täcker 450 kvadratmeter och ger en bild av livet när turkarna fortfarande styrdes av sultaner och förutom Mindre Asien behärskade Mellanöstern, Balkan, Nordafrika och Krim. I Gürsels villa, som byggdes 1860, bodde en prinsessa från Egypten, som på den tiden var en osmansk provins.

Turkiets motor

Den nya eliten upptäcker det gamla Istanbul på nytt, dess skönhet och dess historiska arv. Förr lät man träpalatsen förfalla, de fick ge plats åt gator eller brändes ned för att ersättas med moderna lägenhetshus, fula, själlösa betongklossar. Pamuk talar om ”raseriets tid”, när Istanbul förvandlades till en billig avbild av västerländsk civilisation. Den unga republiken ville inte ha någonting med de osmanska förfädernas förfallna lyx.
Även hotell Marmara, som Gürsel driver efter sin far vid Taksimtorget, är en synd från 1970-talet, men det är det första huset som byggdes där, och hotellet är omtyckt och välskött. ”Turkisk gästfrihet och europeisk stil” lyder parollen, som lockar framför allt affärsfolk, som faktiskt är pålitligare gäster i Istanbul än vanliga turister.
Den blomstrande turkiska ekonomin lockar utländska investerare, och Istanbul är ekonomins motor. Istanbul svarar för mer än en femtedel av bruttonationalprodukten.
Från Marmara är det bara ett par hundra meter till restauranterna och kaféerna i Beyouglu, där det på 1800-talet uppstod ett litet Europa mitt i Istanbul med hotell, banker, teatrar och bostäder för diplomater och utländska affärsmän. Här finns barer högt uppe på taken varifrån man har en vacker utsikt över Istanbuls palats och moskéer. Här kan man nästa ta på den energi som det unga landet utstrålar. Hälften av turkarna är yngre än 25.

Staden har exploderat

Varannan timme överröstas diskomusiken av böneropen från minareterna, vilket är tillräckligt exotiskt för att något rubba det västerländska intrycket. Det är framför allt tack vare det glittrande nattlivet som Istanbul hyllas som en ”hipp stad” och som ”minaretens och minikjolens metropol”. Enligt den amerikanska tidskriften Newsweek är Istanbul en av ”världens coolaste städer”.
Det är förstås bara en del av megastaden, med kanske 14 miljoner invånare, som är så cool och vacker. Enskilda stadsdelar har lika många invånare som stora städer i andra länder. Det finns stadsdelar som inte ens gamla Istanbulbor någonsin har besökt.
Istanbul har inte vuxit, det har exploderat, invaderats av fattiga människor från Anatolien och trakterna runt Svarta havet. I utkanterna och tomrummen har de slagit sig ned olagligt. De har byggt provisoriska bostäder, s k gecekondus. De inflyttades amatörmässiga konstruktioner breder ut sig som mattor i staden.
Myndigheterna har i efterhand godkänt många slumområden och till och med utvidgat dem, och samtidigt har många kvarter i stadens historiska centrum förvandlats till slum. I exempelvis Dolapdere eller Tarlabasi, som ligger bara ca tio minuter från Beyoglu, bor de som inte har lyckats: kurder, romer och flyktingar från Irak, Asien och Västafrika. De försörjer sig som daglönare, ficktjuvar, narkotikahandlare och prostituerade.

Kontrasternas stad

De hopplösa fattigkvarteren och själlösa förstäderna stämmer inte överens med bilden av det glittrande Istanbul, som en gång var huvudstad i tre världsriken.
I många kvarter, där det fortfarande säljs citroner från hästdragna kärror och där männen sitter och röker i testugorna och kvinnorna lägger fårskinn till tork på asfalten, liknar Istanbul inte alls någon metropol utan en samling anatoliska byar, som av en händelse har hamnat mellan gamla palats, stora moskéer och kontorsskrapor med glasfasader.
Istanbul är den islamiska världens västligaste metropol, men den som gör sig besväret att besöka erövraren Mehmet II:s gravmonument i stadsdelen Fatih möter också det djupt islamiska Istanbul. Det var Mehmet II som bringade Bysans på fall 1453, förvandlade kyrkor till moskéer och på så sätt gjorde om det kristna Konstantinopel till det islamiska Istanbul. Här bär kvinnorna slöja och långa kappor, och många män bär skägg och kraglös skjorta. På en gata i området bor det nästan uteslutande medlemmar i en islamisk orden från 1300-talet. Här finns inga TV-apparater och ingen alkohol.

Djup social klyfta

Men det är inte bara spänningen mellan religion och sekulär republik, mellan minikjol och minaret som präglar Istanbul utan också den påtagliga sociala klyfta, som plågar hela Turkiet. Rikedomar visas upp i lyxbilar och yachter och flotta klubbar som Reina, som är inredd som däcket på ett kryssningsfartyg.
På den andra sidan klyftan finns en stor kast av tjänare, som arbetar som chaufförer, städare, kockar, springpojkar och som dagligen tvättar sina arbetsgivares Range Rovers, Jaguarer och Mercedes.
Den som anställer tjänstefolk skapar samtidigt arbetsplatser även om dessa är uselt betalda, och i gränsområdet mellan fattig och rik finns det många hål. Istanbul är en guldgrävarstad där en anatolisk reservdelshandlare som Haci Ömer Sambanci kan bli miljonär. Hans familjeföretag är idag Turkiets näst största koncern. Mediekungen Aydin Dogan finns med bland ”Forbes” 500 rikaste människor i världen.
Den som inte lyckas kravla sig ur fattigdomen försörjer sig som gatuhandlare i 12-14 timmar varje dag. Affärsdisken är en trebent pall, vars ben är inlindade med tyglappar så att de inte skall lämna för djupa avtryck på axlarna. Med lite tur kan man tjäna omkring 20 lira, ungefär 11 euro, per dag. Alternativet är att släpa tygbalar i en textilfabrik eller diska smutsiga tallrikar på en fiskrestaurant.

Alla har sitt Istanbul

Sinasi Yalcin hör till dem som har lämnat fattigdomen bakom sig. Vid 17 års ålder fattade denne gruvarbetarson från Anatolien beslutet att pröva lyckan i Istanbul. I en och en halv dag åkte han tåg. Förutom det lilla han hade lärt sig under ett par års skolgång i byn kunde han inte mycket. Men han var äregirig och insåg att bara den som har bildning har en framtid.
Han sov i parker och försörjde sig som städare och kypare. Till slut ingick han ett avtal med en judisk läkare: på kvällarna städade han ortopedens praktik, vilket belönades med bostad och mat, och på dagarna gick han i skolan. Efter sex år och vid 23 års ålder tog han studenten.
”Istanbul är en tuff stad. Den suger kraften ur en och försöker äta upp en”, säger Yalcin, ”men den erbjuder chanser också”, tillägger han. Efter studentexamen studerade han teknik och matematik och fick sedan ett bra jobb i det statliga elverket.
Nu är han 55 och förtidspensionär. Han sitter med ett glas te på gården till ”Kultur- och solidaritetsföreningens” lokaler i invandrarbosättnngen Karanfilköy, som är illegal men som för tio år sedan undkom myndigheternas rivningskampanj. I trädgården utanför föreningens lokaler växer rovor och kål. Föreningens mål är att Karanfilköy med sina 537 hus skall bli legaliserat.
Yalcins hus har två våningar, och fasaden är ljusgul träimitation. Yalcin älskar att sköta sin trädgård. Bara hundra meter bort dånar ljudet från trafiken på en motorväg, men det stör inte Yalcin. ”Jag hör hemma här, detta är mitt Istanbul”, säger han.

Myndigheterna ser mellan fingrarna

Istanbulbor, som kommer tillbaka efter att ha bott utomlands, förvånas över hur fort staden har vuxit och förändrats. De har kanske bott i Tyskland eller något annat land i många år, och nu lär de känna sitt gamla hemland på nytt.
Defne Koryürek bodde tillsammans med sin man i New York i fem år, där de drev en liten restaurant. För nio år sedan kom hon hem igen och upptäckte till sin överraskning att det fanns många likheter mellan Big Apple och Istanbul. ”Båda städerna är dynamiska och fulla av energi. Det går att lyckas, det beror på en själv om man vill bli en del av det hela, om man är beredd att utvecklas och lära sig”.
Koryürek har prövat på det mesta: hon har studerat historia och filmkunskap och arbetat som TV-producent tills hon slog fast att hon gärna lagar mat. Från USA tog hon med sig recept på pannkakor, pajer och olika äggrätter. Den exklusiva köttbutiken Dükkan, som Koryürek driver nu, har specialiserat sig på välhängt oxkött.
Butikschefen håller just på att fylla korvskinn med köttmassa när butiksdörren slås upp och kökschefen på ett hotell kommer in. Han granskar utbudet och väljer ut de bästa bitarna. Det är Dükkan som ser till att de femstjärniga restauranterna, Hilton, Four Seasons och till och med lyxhotell som Les Ottomans vid Bosporens strand ges möjligheter att återuppliva flärden från den osmanska tiden.
”Här i Istanbul vet man aldrig vad framtiden bringar, här finns inga garantier. Plötsligt uteblir kunderna, och man förstår inte varför. Man kan inte göra långsiktiga affärsplaner som i väst. Våra kunder tänker kortfristigt, de är alltid sugna på något nytt”, säger Koryürek.
Koryürek och hennes partner, Emre Mermer, har ännu inte fått myndigheternas tillstånd att driva affären, eftersom den ligger mitt i den fattiga bosättningen Kücük Armutlu direkt intill motorvägen, där hyran är överkomlig. ”Husen är inte registrerade, och därför får man inte lov att driva företag i dem”, förklarade en reklambyrå för dem. Men Dükkan tolereras, och affärerna går strålande. Det är så det fungerar i Istanbul.

En ny vision

Kaos kan vara produktivt, vilket Istanbul bevisar, men kaos har också fört Istanbul till randen av en infarkt. De dagliga trafikstockningarna har utropats till nationellt problem. Nyligen kom varningar för nya jordskalv, och tiotusentals hus beräknas vara fallfärdiga.
Hüseyin Kaptan är den som skall rädda Istanbul. Arkitekturprofessor Kaptan hade redan gått i pension och dragit sig tillbaka till sitt lantställe när Istanbuls borgmästare kontaktade honom och bad honom hjälpa till.
Den senaste stadsplanen är 26 år gammal och har för länge sedan upphört att gälla. Nu skall Kaptan formulera en urban vision för de kommande 30 åren. Mitt i hans kontor står ett jättelikt bord fullt av ritningar, blåkopior och skisser. Kaptan säger att det känns som att stå mitt i en tsunami, så våldsamt stort är problemet, och så virvlande fort fortsätter det illegala byggandet. Kaptan är 71 år och hade tänkt avsluta sina dagar som hobbybonde.
Kaptans uppgift är att se till att Istanbul stannar i växten. ”Redan i morgon dag skulle vi kunna öppna dörren för en miljon nya jobb, men vi tänker inte göra det”, säger Kaptan. Om Istanbul fortsätter att växa som hittills kommer befolkningen att uppgå till 20-25 miljoner om 20 år. Premiärminister Recep Tayyip Erdogan har offentligt krävt att inte bara antalet bilar skall begränsas utan också antalet nya invånare.
Stadsplanerarnas gräns för antalet invånare är 16 miljoner. Invandringstrycket skall omdirigeras till regionen runt Marmasjön. Istanbuls asiatiska stadsdelar, varifrån hundratusentals människor dagligen pendlar till kontoren på den europeiska sidan, skall förbättras och moderniseras.
Kaptans mål är att förvandla Istanbul från en billig industristad till en högklassig tjänstemetropol. 32 procent av arbetskraften arbetar för närvarande inom industrin, om 20 år skall andelen vara hälften så stor, vilket betyder att hela industrikvarter kommer att rivas.

Många misstag

Exempelvis Zeytinburnu, där det bor 300 000 människor, är i praktiken en egen stad i staden. Här finns en del av textilindustrin i form av små fabriker i källare och på bakgårdar. I 15 000 verkstäder sitter folk och klipper, syr, pressar och packar. Förr verkade även garvare här, men de har flyttat till stadens östliga utkanter. På Kaptans skrivbord ligger skissen på det nya Zeytinburnu, en stad med ljusa hyreshus, butiksgallerior, lekplatser och fritidsanläggningar.
Under förgången tid har det begåtts otaliga fel: många byggnader är så illa byggda att de inte skulle klara ett jordskalv, och stadens historiska halvö där den världskända moskén Hagia Sophia och den stora basaren ligger har försummats underhållsmässigt.
När det gäller trafiken har myndigheterna bara tänkt på bilen; det finns en tunnelbana, men bara korta sträckor. Myndigheterna har också blundat för att staden har invaderat vattentäktsområden och skogar i norr och öster. Kaptan talar om ”kriminell ansvarslöshet”.

En ny medelklass

I jakten på bättre livskvalitet och bostadsstandard, något som centrala Istanbul inte längre kan erbjuda, har många välbeställda invånare sökt sig utanför staden i riktning mot Svarta havet, där det byggs nya, lyxiga bostadsområden innanför höga murar.
I Göktürk, som ligger omkring 25 kilometer från Istanbul fågelvägen och som var en riktig håla för bara tio år sedan, bor numera 6 000-8 000 människor, som varje dag pendlar till Istanbul. Här verkar Istanbul avlägset, och livet är grönt och behagligt. För några tusen dollar per år kan man bli medlem i Kemer Country Club, som har golfbanor, swimmingpool, stall, musikskola, tennisbanor, spa och träningslokaler.
Fler och fler Istanbulbor får råd att bo på platser som Göktürk. En ny medelklass har uppstått, och dess medlemmar är angelägna om att visa vad de har. För deras skull har det vuxit upp en rad butiksgallerior i Istanbul där utbudet av lyxprodukter är imponerande.

Det homogena Turkiet är en myt

På Istanbuls traditionella marknad, Istiklal Caddessi, hänger det färgglada flaggor med texten ”Istanbul, kulturhuvudstad 2010”. Kampanjen för den ettåriga hederstiteln var ovanligt påhittig och innovativ, enligt den europeiska juryn. 2010 skall bli ett fantastiskt år för Istanbul, som kommer att erbjuda speciella turistevenemang, konstutställningar och kulturarrangemang, gatuteater och en tidsresa genom stadens 7 000-åriga historia. Försummade historiska monument håller på att restaureras.
”Vi ser hederstiteln som en chans att återerövra delar av det förlorade, gamla Istanbul”, säger kulturårets ordförande, Nuri Colakoglu. ”Vi vill visa att vi har djupa gemensamma kulturella rötter med Europa”.
Författaren Elif Shafak kallar Istanbul för ”det moderna, sekulära Turkiets styvbarn”. Med sitt mångkulturella arv från greker och armenier, kristna, muslimer och judar värjde sig staden mot den unga republikens födelsemyt om att alla var lika och medlemmar i en homogen familj av stolta turkar.
Istanbul är emellertid fortfarande inte klar över var det hör hemma, säger Shafak: ”Staden pendlar mellan kosmopolitism och nationalism, mellan minnen och minnesförlust”. Istanbul är en stad på två kontinenter, en stad mellan Europa och Asien.

En unik stad

I Kagan Gürsels träpalats vid Bosporen har det blivit kväll. Från palatsets terrass, som vetter mot Bosporenbron, ser man bilister på väg västerut, som möts av hälsningen ”Välkommen till Europa!”.
Hotelldirektör Gürsel har slagit sig ned i sitt bibliotek, där han gärna fördjupar sig i tjocka böcker om den osmanska historien. Plötsligt slocknar hans läslampa; strömmen har gått igen. Det händer ofta i Istanbul.
Fem minuter senare tänds åter alla ljusen på Bosporenbron och strålkastarna runt Mehmet erövrarens fästning.
På Bosporen liknar fartygen jättelika skuggor som rör sig över vattnet. På natten är Bosporen en sammetsglänsande svart skönhet. Gürsel säger att han inte kan tänka sig att leva någon annanstans än i Istanbul.
ANNETTE GROSSBONGARDT
Istanbul, Turkiet
© 2007 TEMPUS/Der Spiegel