Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 16

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 

Sydafrika rustar sig för fotbolls-VM 2010

Nervositet och förväntan präglar förberedelserna inför världens största idrottsevenemang. Mycket återstår att göra, och många tvivlar på att Sydafrika är uppgiften vuxen.

Det är tre år kvar till VM i fotboll, men i Sydafrika, som arrangerar världens största fotbollsevenemang 2010, känns turneringen oroväckande nära.
I en kapplöpning mot tiden skall flygplatser renoveras, och en ny höghastighetsjärnväg från Johannesburg till Pretoria skall byggas. Dessutom behövs nya eller totalrenoverade idrottsarenor i Johannesburg och ytterligare nio städer. Tusentals nya poliser skall anställas och utbildas; hundratals lyxutrustade bussar skall köpas; ett oräkneligt antal bed-and-breakfasthotell skall rangordnas och registreras. Det är samtidigt ett nervöst och spännande arbete och en uppvisning i sydafrikansk långsamhet.
”Detta är en fantastisk möjlighet, och jag är säker på att Sydafrika kommer att klara det fint”, säger transportexperten Paul Browning, som är involverad i planeringen. ”Vi har också en möjlighet att falla pladask”, tillägger han försiktigt.

Det är inte bara i Kina som ordet för möjlighet också antyder fara. Som första land i Afrika att arrangera ett av världens populäraste idrottsevenemang är sydafrikanerna akut medvetna om att de har chansen att inte bara stärka Sydafrikas image som världsdelens ledande makt utan också att sudda bort en mängd förutfattade meningar om Afrika och dess folk.
Sydafrikanerna säger att de kommer att bli klara – och företrädare för fotbollens styrande organisation, FIFA, är nöjda med vad de har sett hittills.
Men när det gäller en del åtgärder verkar tiden farligt knapp. I mitten av januari klagade FIFAs ordförande, Sepp Blatter, på att de tidsmarginaler, som skulle ge utrymme för eventuella förseningar när det gäller konstruktionen av nya arenor, har förbrukats innan arbetet ens har börjat.
Man har börjat arbetet på fem nya stadion efter en rad juridiska bromsar och budgetproblem. Renoveringen av ytterligare fem stadion är antingen på gång eller inleds mycket snart. Men arrangörerna påpekar att tidtabellen är så snäv att en försening med exempelvis bara tre veckor skulle vara en katastrof.

Att bygga ett modernt transportsystem från scratch på tre år är förmodligen ännu svårare. Därtill kommer den förfärande brottsligheten och det faktum att de flesta hotell redan har lovat ut fyra femtedelar av rummen till spelare, funktionärer och andra som inte ingår i publiken, trots att det är 41 månader kvar till den första matchen.
De sydafrikanska organisatörerna uppför sig som producenter som sätter upp sin första pjäs på Broadway. De vacklar mellan eufori och skräckslagenhet. ”Jag tror inte att jag får en blund i ögonen de kommande två-tre åren, inte förrän den sista anläggningen står klar”, säger Danny Jordaan, VD för den lokala organisationskommittén.

Det råder ingen tvekan om att FIFA gjorde avsteg från sina normer för två år sedan – kanske i en vild satsning – när det gav Sydafrika uppdraget att arrangera VM 2010. Inte sedan Chile var värdland 1962 har FIFA valt ett land med så underutvecklad ekonomi.
Sydafrika har aldrig förr arrangerat något så stort. De väntade 350 000 besökarna är kanske bara en tiondel av antalet som kom till Tyskland i fjol, men de är tio gånger så många som de som besökte Sydafrika i samband med VM i rugby 1995, FNs toppmöte om utveckling 2002 eller VM i cricket 2003.
En del européer antyder att Sydafrika inte är rustat för uppgiften, och det ryktas att FIFA har reservländer som Australien och Brasilien om förberedelserna misslyckas.
FIFA förnekar bestämt att det finns reservplaner. Plan A är att VM i fotboll 2010 skall spelas i Sydafrika, sade Blatter i januari, som tillade att plan B och plan C också är Sydafrika.

Bortsett den fasta föresatsen att lyckas har sydafrikanerna mycket på sin sida. Deras regering är skicklig på att planera och tillräckligt stadd vid kassa för att bidra med två miljarder dollar till anläggningar, infrastruktur, poliser och annat nödvändigt. Näringslivet har utlovat 3,5 miljarder dollar i sponsorpengar, vilket är mer än i något tidigare VM enligt Jordaan.
Sydafrika har också utvecklats mycket snabbt på senare år till ett attraktivt turistland. Nästan en kvarts miljon utlänningar kom till Sydafrika bara i december i fjol, vilket var 13 procent fler än ett år tidigare.
Sydafrikanerna är inte precis galna i fotboll – cricket och rugby är populärare – men många sydafrikaner ser fotbolls-VM som en källa till nationell stolthet och – kanske – ekonomisk vinst. Undersökningar visar att tre fjärdedelar av det sydafrikanska näringslivet förväntar sig att tjäna ekonomiskt på evenemanget. Pensionaten växer som svampar ur marken.

Men Sydafrika startar från en punkt långt bakom de rika länder, som har arrangerat tidigare VM. Det finns inget transportsystem som lämpar sig för utländska besökare. De flesta sydafrikaner använder slitna minibussar, som sprutar ut avgaser, stannar när det passar, saknar tidtabeller och bryter mot alla upptänkliga trafikregler. Tågen är inget alternativ, eftersom de är mer eller mindre utslitna och saknar övervakning.
Regeringen har lovat en omfattande upprustning som inkluderar 600 nya lyxutrustade eller nästan lyxutrustade stadsbussar, 10 000 nya minibussar och 60 nya tåg. Men transportspecialisten Browning understryker att myndigheterna snarast måste följa upp orden med handling: ”Vi har fantastiska planer, frågan är om vi förmår omsätta dem i praktiken”.
För transporter från en stad till en annan räknar organisatörerna kallt med landets tre lågbudgetflygbolag, som trafikerar de flesta sydafrikanska flygplatser. Men även här kan det uppstå problem. Ekonomen Tony Twine säger att flygbolagens kapacitet måste ”utökas drastiskt”.

Det kan bli lika svårt att garantera besökarnas säkerhet som att förflytta dem. I Sydafrika sker 50 mord, 700 våldsamma överfall och 356 rån varje dag i genomsnitt. ”Vem vill satsa pengar på att komma hit och ta semester och ha trevligt när risken för att råka illa ut är så stor?”, undrade USAs ambassadör Eric Bost i en intervju i höstas.
Den sydafrikanska regeringen har lovat att utbilda ytterligare 8 000 poliser till 2010, vilket betyder att polisstyrkan utökas med 50 procent jämfört med 2002.
Högste polischefen, Jackie Selebi, har föreslagit att man inrättar rödljusdistrikt, där prostitution och offentligt drickande skall tillåtas under VM, på samma sätt som Tyskland gjorde 2006. Men i Sydafrika avfärdades förslaget prompt.
SHARON LaFRANIERE
Johannesburg
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune