Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

UPDATE JAN 2003


HULPVERLENING

ANDERE THERAPIEËN

 

Home

Oproep

Petitie

Vereniging

Nieuws

Levensverhaal

Contact

 

 

Hierbij heb ik nog andere therapieën opgenomen waarvan ik weet dat er mensen baat bij hebben gehad. Lees het dus rustig door,misschien heb jij er wat aan.


FIOM

 

Verkrachting, seksueel misbruik en lichamelijke mishandeling kunnen diepe sporen nalaten in iemands leven. De Fiom geeft praktische en emotionele ondersteuning aan vrouwen en mannen die nu of in het verleden te maken hebben (gehad) met seksueel of lichamelijk geweld. De hulp is gericht op het stoppen van actueel geweld, verwerken van de traumatische ervaringen en het beter leren hanteren van de gevolgen.

Voordeel: Het fiom neemt de tijd voor je en is gratis.

Nadeel: Fiom heeft net als andere instanties een wachtlijst. Dus hou hier rekening mee

http://www.fiom.nl

 

 


Speyertherapie

Speyertherapie is een psychotherapeutische methode, genoemd naar dr. Simon Speyer.

Het verschaft de mens inzicht in de oorzaken van zijn neurotisch handelen en helpt hem zijn oorspronkelijke IK te ontdekken. Uitgangspunt is dat emotionele problemen van NU hun oorsprong meestal in de eerste vijf kinderjaren hebben.

De essentie van de behandeling berust op drie hoofdzaken:

-het opsporen van de kern van het probleem dat zich veelal onbewust manifesteert

-de cliënt bewust maken van de ermee samenhangende onverwerkte conflicten

 

-het alsnog reageren op de bewust gemaakte informatie op een

manier zoals dat vroeger niet kon of mocht .

Tijdens een intake gesprek wordt zorgvuldig nagegaan of de problemen met Speyertherapie verholpen kunnen worden. De eigenlijke therapie beslaat een periode van een jaar en bestaat uit een actief en een passief deel. Het actieve deel omvat twee aaneengesloten perioden van vijf dagen waarin sessies van twee uur plaatshebben. Het passieve deel, 50 weken, bestaat uit begeleiding en nazorg.

 

Neurotische klachten vertalen zich in:

-emotionele problemen; sterke schuldgevoelens, geen nee kunnen zeggen, vlagen van agressief gedrag,vluchten in werk, niet kunnen genieten, zich de mindere voelen, geremdheid, vaak overspannen of stressgevoelig

-angsten; angst voor een bepaald object, straat- of pleinvrees, angst voor gezelschap, angstaanvallen die plotseling door een impuls van buitenaf in gang worden gezet.

-relatieproblemen; autoriteitsconflicten, steeds terugkerende problemen met de partner, met het gezin of op het werk

-seksuele moeilijkheden; storingen of geremdheid in de seksuele

omgang die niet het gevolg zijn van lichamelijke aandoeningen of

afwijkingen.

 

De Nederlandse Vereniging voor Speyertherapie stelt zich ten doel:

- de belangen te behartigen van haar leden, zodat zij op een maatschappelijk verantwoorde wijze het beroep van neurosetherapeut volgens Speyer kunnen uitoefenen

-het doen of laten doen van onderzoek ten behoeve van de verdere ontwikkeling van de neurosetherapie volgens Speyer

- het doen opleiden van personen tot het beroep van neurosetherapeut volgens Speyer

 

Leden van de NVVS kunnen zijn diegenen die opgeleid zijn door Simon Speyer, de Speyerstichting, de NVVS of door een door de NVVS erkende opleiding.

http://www.speyertherapie.com


GESTALT THERAPIE

 

Gestalte therapie is een ervaringsgerichte therapie, die de ontplooiing van de totale persoon bevordert. Dit gebeurt door te werken aan en het herstellen van het evenwicht tussen denken, voelen en handelen; tussen lichaam, emoties en verstand. In dit heelwordingsproces kun je onaffe zaken uit het verleden afmaken en nieuwe stappen uitproberen. Onaffe zaken werken door als storingen aan lichamelijke, psychische, relationele en zingevingproblemen. Gestalt werkt in het hier-en-nu. Er wordt gewerkt aan bewustwording van wie je bent en aan hoe je met jezelf en anderen omgaat. Het zoeken naar het 'waarom' wordt vervangen door het onderzoeken van het 'hoe'. De vraag b.v. 'Waarom ben ik zo geremd?' wordt een onderzoek naar 'Hoe rem ik mezelf af?'. In Gestalttherapie worden oefensituaties gecreëerd om onaffe situaties en houdingen op te sporen, af te werken en los te laten. In dit proces zijn zowel angsten, dromen, irritaties, gevoelens van onvrijheid, lusteloosheid, verdriet, alsook ervaringen van voldoening, blijheid en kracht van groot belang. Er wordt gewerkt met lichaamstaal, fantasie-oefeningen en Gestaltdialogen. Hierdoor kun je je bewust worden van wat je eigenlijk 'wilt' en daardoor afstand doen van dwangmatig 'moeten'.

De Gestalt-therapie werd ontwikkeld door Fritz Perls (1893-1970) en zijn vrouw Laura Posner Perls.

 

Nederlandse Beroepsvereniging van Gestalttherapeuten (NBGT)

Kamgras 37

3902BB VEENENDAAL

Telefoon: 0318 - 50 30 85

E-mail: nbgt@.nl

Website: www.nbgt.nl

 

Omschrijving/Doel:

De bij de NBGT aangesloten therapeuten onderschrijven de door de NBGT opgestelde gedragscode. Als U klachten heeft ten aanzien van uw therapeut, kunt U bij de klachtencommissie van de NBGT terecht via het secretariaat.

 

Brouwersgracht 100

1013GZ AMSTERDAM

Telefoon: 020 - 624 25 37

Bereikbaar: Variërend

Fax: 020 - 624 25 37

E-mail: nvagt@planet.nl

Website: www.nsgestalt.nl/nvagt.htm

 

Omschrijving/Doel:

De NVAGT, opgericht medio 1999, is een beroepsvereniging van Gestalt-psychotherapeuten en anderen die werken vanuit de Gestalt-methodologie. Laatstgenoemden worden aangeduid met de term 'Gestaltconsulenten'.

 

Netwerk van Gestalt- en Transpersoonlijke Therapeuten (NGTT)

van Ghentlaan 27

1215PN HILVERSUM

Telefoon: 035 - 621 36 15

Fax: 035 - 622 98 77

E-mail: info@nggt.net

Website: www.ngtt.net

 

Omschrijving/Doel:

Het NGTT is een samenwerkingsverband van therapeuten die opgeleid zijn door Centrum Boswijk in Hurwenen. Hierbij staan de methodes Gestalttherapie en Transpersoonlijke Therapie centraal. Uitgangspunt van de bij het Netwerk aangesloten therapeuten is het bevorderen van ontwikkeling en groei op geestelijk, lichamelijk en emotioneel gebied.

 


BOEKEN GESTALT THERAPIE

'Eigenlijk weten we het allemaal al, we moeten er alleen aan herinnerd worden.' Met deze oude Hindoe-wijsheid als leidraad heeft Walter Kempler de principes van o.a. de Gestalt-psychologie uitgewerkt tot een effectieve therapie voor het gezin. De therapeut is daarbij geen onaantastbare autoriteit van wie men nooit iets te weten komt. Ook de therapeut weet het wel eens niet, heeft wel eens geen zin, maar laat hij daar dan ook voor uitkomen. Therapie is nl. een zeer persoonlijke zaak, voor de cliënt, maar evenzeer voor de therapeut, die net als de cliënt tijdens de behandeling moet groeien en zich moet ontwikkelen. Diagnoses zeggen niet zoveel. Een diagnose is een generalisering die iets zegt over 'men' (en soms over de therapeut) en niet over 'jij' en 'ik' en 'wij'. En we verspillen veel tijd en creativiteit om te zien hoe ver zulke generaliseringen ons brengen. Walter Kempler gaat ervan uit dat de oorzaak van vele problemen is, dat dingen die gezegd moeten worden om allerlei redenen niet gezegd worden. En er wordt al veel opgehelderd wanneer ze wel gezegd worden omdat de therapeut daartoe aanspoort. Kemplers boek is puur op de praktijk, gericht en bestaat grotendeels uit sprekende voorbeelden uit zijn eigen werk met gezinnen. In één hoofdstuk zet hij helder en bondig de theorie van de Gestaltgezinstherapie uiteen. In het hele boek legt hij er de nadruk op dat geïnteresseerdheid en eerlijkheid belangrijker zijn dan vakbekwaamheid. Die bekwaamheid groeit naarmate men meer bereid is zijn onbekwaamheid te erkennen. Dit boek richt zich vooral op mensen die veel te maken hebben met gezinnen en gezinsproblemen (of groepen!) en daardoor behoefte hebben aan effectieve en praktische gespreksmethoden die direct toepasbaar zijn. Walter Kempler is een Gestalttherapeut van het eerste uur. Hij was bevriend met Fritz Perls en werkte enige tijd nauw met hem samen.

De auteur, een Amerikaanse Gestalttherapeut die regelmatig in Nederland cursussen gaf, bespreekt zijn ideeën over gezinstherapie waarin hij enkele gebruikelijke diagnoses afwijst. Er wordt een aantal verschillen en overeenkomsten met de theorieën van F. Perls, de grondlegger van de Gestalttherapie, beschreven. In de behandeling staat de zelfonthulling van de gezinsleden en de therapeut centraal. "Graven in het verleden" wordt afgewezen. Het boek is bestemd voor gezinstherapeuten, maar de adviezen zijn soms onduidelijk. Door de veelal eenvoudige woordkeus en de vele voorbeelden is het boek ook geschikt voor de geïnteresseerde leek. Ruim gedrukte tekst; duidelijke lay-out.

 

 

 


EMDR

EMDR is een intensieve procedure om vervelende ervaringen te verwerken. Het is een veilige methode en er komt geen hypnose of medicijnen aan te pas. EMDR is een complexe vorm van psychotherapie die verschillende succesvolle elementen van andere therapieën integreert in combinatie met oog bewegingen of een andere vorm van ritmische prikkeling. Hierdoor wordt het verwerken, oftewel "het informatie-verwerkings-systeem in de hersenen" gestimuleerd. Met EMDR is het niet nodig om jarenlang te praten over het verleden. Wel worden, door het stimuleren van het informatie-verwerkings-systeem, in een relatief korte tijd therapeutische doelen bereikt. Hierbij veroorzaakt EMDR herkenbare veranderingen die ook na langere tijd blijven bestaan. De grootste kracht van EMDR is dat het de hersenen laat herstellen, in een tempo waarin het lichaam fysieke klachten geneest.

Er bestaan inmiddels 15 gecontroleerde onderzoeken naar de effectiviteit van EMDR. Dit maakt EMDR op dit moment de meest geëvalueerde en meest effectieve behandeling op het gebied van trauma. Er zijn wereldwijd nu meer dan een miljoen mensen met deze methode geholpen.

 

Wat is het probleem?

Wat gebeurt er met je na een bijzonder beangstigende of pijnlijke ervaring(en)? In plaats van eroverheen te komen, raak je er soms in vast. Dit kan leiden tot veranderingen in hoe je je voelt, hoe je denkt en handelt. Je realiseert je misschien niet eens dat de veranderingen gerelateerd zijn aan de gebeurtenis, totdat je bedenkt hoe het ervoor was. De herinnering zelf kan eveneens problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld het plotseling ervaren van vervelende beelden of gedachten die met de gebeurtenis te maken hebben.

 

 

Welke gebeurtenissen kunnen leiden tot verwerkingsproblemen:

 

Auto ongeval

Mishandeling

Misbruik

Ongeval

verwonding of ziekte

Brand

Overval

Verkrachting of aanranding

Verlies van een baan

Natuurramp

Ongeval of verwonding geliefde

Getuige van geweld

Verlies van een geliefde

 

Soorten klachten die iemand kan hebben na een shockerende ervaring;

- Herbelevingen van de ervaring

- Vermijdingsgedrag m.b.t. de ervaring

- Verhoogde arousal

- Stress

- Schaamte of schuldgevoel

- Slecht humeur

- Depressie

- Zorgen maken

- Angsten

- Slecht zelfbeeld

- Paniek

- Slaapproblemen

- Relatieproblemen

- Onverklaarbare lichamelijke klachten

 

De oplossing

Hoe raak je deze symptomen kwijt? Veel experts denken dat de enige manier is "de vervelende herinnering terug te halen en te verwerken". Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Een daarvan is EMDR.

Indien je op zoek bent naar een therapeut die EMDR toepast dan kun je terecht op de volgende site.

 

http://www.emdr.nl

 


BOEKEN EMDR

 

De auteur, psycholoog, beschrijft de methodiek Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR). Dit is een vorm van psychotherapie waarbij actueel of oud psychotrauma en emotionele problemen verwerkt kunnen worden door middel van het oogknipperen. Deze therapievorm werkt zonder dat er veel geanalyseerd hoeft te worden. De werking wordt theoretisch uitgelegd, ondersteund met praktijkvoorbeelden. Hoewel dit boek door alle belangstellenden gelezen kan worden, is het toch het meest bruikbaar voor hulpverleners.

 

 


Titel: Met andere ogen bekeken

Auteur: Peter Baldé

ISBN nummer: 90-389-1149-1

EMDR - een nieuwe doeltreffende therapie voor het genezen van emotionele problemen EMDR - Eye Movement Desensitisation and Reprocessing - is een relatief nieuwe vorm van

psychotherapie. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat EMDR de meest effectieve therapie is voor het verwerken van een psychotrauma. Peter Baldé laat op basis van moderne inzichten in de werking van de hersenen zien waarom dat zo is. EMDR wordt ook met succes toegepast bij tal van andere emotionele problemen, zoals angsten, depressies en relatieproblemen.

De acht fasen van EMDR worden uitgebreid besproken en met voorbeelden toegelicht. Woordelijk weergegeven sessies geven de lezer een goed beeld van de praktijk. De onderzoeksresultaten, de belangrijkste protocollen en de centrale thema's bij de behandelingen worden uitgebreid besproken.

Speciale aandacht wordt gegeven aan EMDR bij kinderen en jongeren. Peter Baldé werkt ruim 20 jaar als klinisch psycholoog in een eerstelijnspraktijk. Ook volgde hij opleidingen in gedragstherapie, hypnotherapie en NLP. Sinds 1994 werkt hij met EMDR.

Peter Baldé werkt al meer dan twintig jaar als klinisch psycholoog in een eerstelijnspraktijk. Hij behandelt mensen met uiteenlopende problemen, zoals angsten, depressie, posttraumatische stressstoornissen en relatieproblemen. Sinds 1994 werkt hij met EMDR. Hij volgde seminars en trainingen van onder andere de ontdekker van EMDR, dr. Francine Shapiro uit Amerika.

 


PAST REALITY INTEGRATION® (PRI) Therapie

· Op weg naar je ware zelf (oorspronkelijke titel:Reclaiming Your Life), Jean Jenson, 1997 (vierde herziene druk, 2000), Unieboek, Houten

· De herontdekking van het ware zelf (oorspronkelijke titel: Rediscovering The True Self), Ingeborg Bosch, 2000 (tweede herziene druk 2001), Unieboek, Houten

De collega’s Jean Jenson, Amerikaans psychotherapeute, en Ingeborg Bosch, Nederlands GZ -psychologe, beschrijven in Op weg naar je ware zelf (Jenson, 1997) en De herontdekking van het ware zelf (Bosch, 2000) op heldere en voor velen herkenbare wijze hoe verdringing en ontkenning van leed in de jeugd zich als overlevingsmechanismen ontwikkelen en in het volwassen leven in stand blijven. In De herontdekking van het ware zelf reikt Bosch daarbij een gestructureerde manier aan om zelf te ontdekken hoe we het verleden telkens opnieuw creëren in het heden en hoe we door het opheffen van de oude overlevingsmechanismen, verdringing en ontkenning, het leed uit de jeugd kunnen verwerken en onszelf blijvend genezen. Past Reality Integration (PRI) therapie op een vernieuwende wijze te werk. De methode is wezenlijk anders dan andere therapieën die er op het eerste gezicht misschien hetzelfde uitzien.

Bosch en Jenson baseren zich, net als Alice Miller, op de gedachte dat kinderen niet in staat zijn om de realiteit van hun jeugd te verwerken wanneer die, zoals meestal het geval is, de behoeften van het kind niet vervuld. Fysiek of emotioneel -misbruik en -verwaarlozing, maar ook ‘pedagogische principes’, al dan niet subtiel, zijn te bedreigend voor de overleving van het kwetsbare kind. Om toch te overleven worden de mechanismen van verdringing en ontkenning aangewend. Op deze manier kan het kind of geloven dat de mishandeling geen pijn doet, niet bestaat of dat er een mogelijkheid bestaat om van de misbruikende ouder een ouder te maken die wel in staat is aan de behoeften van het kind tegemoet te komen. In het volwassen leven blijven deze mechanismen in werking, waardoor elke situatie die een parallel vertoont met de oorspronkelijke situatie waarin het kind mishandeld werd, een verandering in bewustzijn oproept: de volwassen mens gaat zonder zich dat te realiseren reageren vanuit het bewustzijn van het kind dat hij ooit was. Het gevolg is dat de volwassene zich, meer of minder vaak, plotseling volledig overspoeld kan voelen door diepe en pijnlijke emoties - angst, verdriet, schuld - of juist vervalt in gevoelloosheid.

PRI is er op gericht om de lezer/cliënt te helpen bij het alsnog afleggen van de afweermechanismen en het verwerken van de oude pijn. De pijn die het kind van toen niet heeft kunnen voelen, omdat zijn overleving hierdoor bedreigd zou zijn geraakt. De boeken beschrijven op zeer heldere en dikwijls verbluffend eenvoudige wijze aan de hand van vele voorbeelden hoe dit mechanisme in zijn werk gaat. Hierdoor krijgt de lezer de kans om allereerst toegang te krijgen tot het theoretisch kader op een cognitief niveau. Men gaat zich realiseren hoe het bewustzijn werkt. Hoe door bepaalde ‘symbolen’ (situaties of personen die ons onbewust aan het verleden doen denken) het kindbewustzijn en de afweer zonder dat men het merkt actief worden. Hierdoor neemt men de wereld op die momenten waar zoals men die vroeger voor het kind ook werkelijk geweest is: b.v. groot, bedreigend, onvriendelijk, overweldigend enz. En voelt men zich weer zoals het kind van toen zich gevoeld zou hebben als het deze gevoelens niet verdrongen zou moeten hebben: klein, kwetsbaar, alleen, angstig, verlaten, niet gewaardeerd enz. Bosch en Jenson laten zien hoe deze kindbewustzijnsinhouden altijd zeer specifiek gebonden zijn aan de persoon.

Beschreven wordt hoe de lezer door gerichte zelfobservatie kan gaan waarnemen wanneer en waardoor een verschuiving in bewustzijn plaatsvindt. De bedoeling is vervolgens om de afweer die geactiveerd wordt om de oude pijn niet te voelen, te leren herkennen en af te leggen. Hierdoor zal de identificatie met de afweer steeds verder afnemen. Tegelijkertijd zal men in toenemende mate in staat zijn de gevoelens die bovenkomen wanneer men zich er niet meer tegen verweert middels het gebruik van afweer, toe te laten tot het bewustzijn. Gedurende deze regressieve ervaringen moet men trachten zo lang als dat mogelijk is contact te maken en te blijven houden met de tot dan toe ‘ongevoelde oude gevoelens’, waarbij essentieel is dat benadrukt wordt dat de emoties die bovenkomen, berusten op het verleden. Het zijn oude gevoelens, die dan ook in die hoedanigheid beleefd dienen te worden. Deze soort ‘disidentificatie’ is een cruciaal onderscheid met de meeste andere therapieën die ook gericht zijn op beleving van pijnlijke gevoelens uit de kindertijd. Jenson en Bosch spreken ook over ‘containment’ - bevatten. “Probeer de gevoelens te bevatten”. Dus in plaats van op kussens te gaan slaan of te gaan schreeuwen wordt aangeraden om het gevoel - bijvoorbeeld de woede - “alleen” te voelen. Hoe voelt deze emotie in het lichaam? Het afreageren van de emotie ziet PRI in feite als een verhinderen van het werkelijk voelen van de emotie - door te gaan slaan voel je de woede niet meer, door te vluchten vermijd je het voelen van de angst enz. In dit opzicht is PRI welhaast meditatief.

Expliciet is het de bedoeling om naast het ontmantelen van de al aanwezige afweer, de emotionele waarheid van de eigen kindertijd te ontdekken en daarbij de, voor het kind van toen zo bedreigende, gevoelens te gaan voelen in de wetenschap dat de volwassene van nu veilig is en dat de gevoelens oud zijn. De hoop om de behoeften van toen alsnog in het heden te kunnen bevredigen (bijv. middels overdracht, corrigerende ervaringen) dient hierbij onvoorwaardelijk losgelaten te worden. Hier ligt een ander wezenlijk onderscheid met andere, gelijk uitziende, therapieën. Veel therapieën zijn er immers op gericht om de cliënt corrigerende ervaringen aan te bieden. Bijvoorbeeld door te werken met overdracht: de therapeut als aardige man of vrouw, oftewel de vader of moeder die je altijd had willen hebben … (Rogeriaans). Deze benadering stimuleert de valse hoop (een kernbegrip in PRI) van het kind om alsnog in het heden oude behoeften te kunnen vervullen. Andere therapieën suggereren rollenspelen (Pesso). Men krijgt dan de kans om de “negatieve ouder” ongezouten de waarheid te zeggen en de “ideale ouder” dat gedrag te laten vertonen waar we altijd zo naar hebben verlangd. Dit soort rollenspelen komen neer op het stimuleren van de valse hoop van de cliënt - je kunt nu toch nog krijgen wat je toen niet gelukt is. En de valse macht (false power) wordt aangewakkerd - je kunt jezelf nu laten gelden/verdedigen, wat je als kind niet kon. Tot slot onderscheid PRI nog een derde, meest fundamentele, vorm van afweer: de primaire afweer. Deze afweer vorm behelst alle zwaar negatieve gedachten die men over zichzelf kan hebben; “Ik deug niet, ik ben schuldig, ik kan het niet”. Deze afweer is zeer pijnlijk, maar ook effectief. Door te denken en voelen dat er met onszelf iets grondig mis is, wordt de waarheid dat we niet krijgen wat we nodig hebben ongeacht wie of wat we zijn en doen, aan het oog onttrokken. Alle drie de mechanismen - valse hoop, valse macht en de primaire afweer - zijn nu juist de overlevingsmechanismen die we nodig hadden als kind, maar die ons leven als volwassene danig verstoren. Ze dienen in een therapie dus als afweer ontmanteld te worden en niet gestimuleerd. Therapieën die dit wel doen kunnen op de korte termijn heel goed voelen (‘eindelijk word ik begrepen’ of ‘wat een opluchting om eens goed van me af te kunnen slaan’) - zo goed dat ze ook wel tot afhankelijkheid van de relatie met de therapeut kunnen leiden - maar niet helpen om de oude pijn te verwerken en zich te disidentificeren van de in het leven overheersende en destructief werkende afweermechanismen. Men krijgt wel toegang tot de oude pijn - en daar zit de overeenkomt met PRI therapie - maar tegelijkertijd wordt de valse hoop om behoeften uit de kindertijd in het heden te vervullen versterkt in plaats van afgebroken. In de tweede (herziene) druk van Op weg naar je ware zelf is een appendix opgenomen die expliciet ingaat op het onderscheid tussen PRI en andere methoden. In De herontdekking van het ware zelf wordt in HS 9 meer informatie over dit onderwerp gegeven.

Het spreekt voor zich dat bovenstaande weg makkelijker bewandeld kan worden met de ondersteuning van een therapeut. Desalniettemin kunnen de boeken zelf de lezer al een eind op weg helpen.

Inzicht krijgen in het theoretisch kader is voor veel lezers een enorme opluchting. Men snapt voor het eerst hoe het gevoelsleven door de kindertijd wordt beïnvloed, hoe het bewustzijn plotseling kan veranderen en hoeft zich hierdoor niet meer zo te schamen voor heftige emoties die te pas en te onpas uit het niets lijken te komen opdoemen. De zelfobservatie en de benodigde moed om vervolgens toegang te krijgen tot oude gevoelens en deze werkelijk te durven beleven (dus niet afreageren) is voor de meesten moeilijk, maar levert tegelijkertijd veel op: het ontdekken van de waarheid van de eigen jeugd is dan wel zeer pijnlijk, maar de mens heeft hiermee wel zijn eigen waarheid ‘veroverd’ en voelt zich daar enorm door gesterkt. Het vervolgens kunnen ervaren van de duizelingwekkende diepte van de oude kindgevoelens, binnen het kader van het volwassen bewustzijn, leidt mits men consequent afweer blijft ontmantelen, tot de verwerking van die waarheid. De waarheid die ooit te bedreigend was voor de overleving, maar die nu in het volwassen leven wel toegelaten kan worden. Namelijk dat er nooit vervulling zal zijn van de kindbehoeftes.

Naarmate de verwerking van de oude gevoelens vordert, kunnen de mechanismen van verdringing en ontkenning en daarmee de valse hoop, valse macht en de primaire afweer steeds meer los worden gelaten en ontstaat er een nieuw gevoel van existentiële vrijheid. Het wordt duidelijk wanneer het kindbewustzijn actief wordt, men kan de oude pijn tot zijn bewustzijn toelaten en daarmee de dwangmatige valse hoop en/of valse macht en/of primaire afweer die zich telkens maar weer heeft moeten manifesteren loslaten, en zo grip krijgen op de eigen emoties en leven.

In de praktijk is gebleken dat deze boeken door de grote mate van (h)erkenning en inzicht zeer ondersteunend werken bij de therapie. Ze hebben velen geholpen bij het leren verwerken en hanteren van de eigen emoties. Bovendien zijn de boeken ook voor hulpverleners zelf zeer nuttig. Voor hen die zich in hun eigen jeugd willen verdiepen om zodoende hun cliënten beter te kunnen aanvoelen en helpen. Tot slot bieden de boeken de hulpverlener ook een eerste mogelijkheid om zich de, opvallend effectieve, PRI methode eigen te maken.

De PRI therapie zoals die anno 2002 door Bosch en Jenson wordt toegepast, en in de PRI opleiding wordt geleerd aan therapeuten, is door Bosch ontwikkeld en vindt haar wortels met name in het gedachtegoed dat door Jenson is beschreven. Een aantal concepten die Jenson aanhaalt zijn derhalve niet meer volledig actueel of zijn veranderd (vanaf de vierde druk van Op weg naar je ware zelf refereert Jenson hier ook voor een deel aan). In de praktijk blijkt echter dat zij die gegrepen worden door het gedachtegoed van PRI graag beide boeken lezen, om zo ook een historisch perspectief van PRI te krijgen.

Op weg naar je ware zelf Jean Jenson, Amerikaans psychotherapeute, beschrijft op zeer heldere en voor een ieder herkenbare wijze hoe verdringing en ontkenning van leed in de jeugd zich als overlevingsmechanismen ontwikkelen en in het volwassen leven in stand blijven. Ze reikt daarbij een gestructureerde manier aan om zelf te ontdekken hoe we het verleden telkens opnieuw creëren in het heden en hoe we door het opheffen van de oude overlevingsmechanismen, verdringing en ontkenning, het leed uit de jeugd kunnen verwerken en onszelf blijvend genezen. Daarbij gaat Past Reality Integration (PRI) psychotherapie op een vernieuwende wijze te werk. De methode is wezenlijk anders dan andere therapieën die er op het eerste gezicht misschien hetzelfde uitzien. Jenson baseert zich, net als Alice Miller, op de gedachte dat kinderen niet in staat zijn om de realiteit van hun jeugd te verwerken wanneer die, zoals meestal het geval is, gebaseerd is op ‘pedagogische principes’. Daarnaast zijn het misbruik en de verwaarlozing - al dan niet subtiel - te bedreigend voor de overleving van het kwetsbare kind. Om toch te overleven worden de mechanismen van verdringing en ontkenning aangewend. Op deze manier kan het kind of geloven dat de mishandeling geen pijn doet, niet bestaat of dat er een mogelijkheid bestaat om van de misbruikende ouder een ouder te maken die wel in staat is aan de behoeften van het kind tegemoet te komen. In het volwassen leven blijven deze mechanismen in werking, waardoor elke situatie die een parallel vertoont met de oorspronkelijke situatie waarin het kind mishandeld werd, een verandering in bewustzijn oproept: de volwassen mens gaat zonder zich dat te realiseren reageren vanuit het bewustzijn van het kind dat hij ooit was. Het gevolg is dat de volwassene zich, meer of minder vaak, plotseling volledig overspoeld kan voelen door diepe en pijnlijke emoties - angst, verdriet, schuld - of juist vervalt in gevoelloosheid. Jensons methode is er op gericht om de lezer/cliënt te helpen bij het alsnog verwerken van de oude pijn. De pijn die het kind van toen niet heeft kunnen voelen, omdat zijn overleving hierdoor bedreigd zou zijn geraakt. Het boek beschrijft op zeer heldere en dikwijls verbluffend eenvoudige wijze aan de hand van vele voorbeelden hoe dit mechanisme in zijn werk gaat. Hierdoor krijgt de lezer de kans om allereerst toegang te krijgen tot het theoretisch kader op een cognitief niveau. Men gaat zich realiseren hoe het bewustzijn werkt. Hoe door bepaalde ‘triggers’ het kindbewustzijn zonder dat men het merkt actief wordt. Hierdoor neemt men de wereld op die momenten waar zoals men die vroeger voor het kind ook werkelijk geweest is: b.v. groot, bedreigend, onvriendelijk, overweldigend enz. En voelt men zich weer zoals het kind van toen zich gevoeld zou hebben als het deze gevoelens niet verdrongen zou moeten hebben: klein, kwetsbaar, alleen, angstig, verlaten, niet gewaardeerd enz. Jenson laat zien hoe deze kindbewustzijnsinhouden altijd zeer specifiek gebonden zijn aan de persoon. Vervolgens wordt beschreven hoe de lezer door gerichte zelfobservatie kan gaan waarnemen wanneer en waardoor een verschuiving in bewustzijn plaatsvindt. De bedoeling is vervolgens om de gevoelens die bovenkomen wanneer het kindbewustzijn actief is, toe te laten tot het bewustzijn. Gedurende deze regressieve ervaringen moet men trachten zo lang als dat mogelijk is contact te maken en te blijven houden met de tot dan toe ‘ongevoelde oude gevoelens’, waarbij essentieel is dat benadrukt wordt dat de emoties die bovenkomen, berusten op het verleden. Het zijn oude gevoelens, die dan ook in die hoedanigheid beleefd dienen te worden. Deze soort ‘disidentificatie’ is een cruciaal onderscheid met de meeste andere therapieën die ook gericht zijn op beleving van pijnlijke gevoelens uit de kindertijd. Jenson spreekt ook over ‘containment’ - bevatten. “Probeer de gevoelens te bevatten”. Dus in plaats van op kussens te gaan slaan of te gaan schreeuwen raadt ze aan om het gevoel - bijvoorbeeld de woede - “alleen” te voelen. Hoe voelt deze emotie in het lichaam? Het afreageren van de emotie ziet zij in feite als een verhinderen van het werkelijk voelen van de emotie - door te gaan slaan voel je de woede niet meer, door te vluchten vermijd je het voelen van de angst enz. In dit opzicht doet Jensons methode welhaast meditatief aan. Expliciet is het de bedoeling om de emotionele waarheid van de eigen kindertijd te ontdekken en daarbij de, voor het kind van toen zo bedreigende, gevoelens te kunnen gaan voelen in de wetenschap dat de volwassene van nu veilig is en dat de gevoelens oud zijn. De hoop om de behoeften van toen alsnog in het heden te kunnen bevredigen (middels overdracht, corrigerende ervaringen) dient hierbij onvoorwaardelijk losgelaten te worden. Hier ligt een ander wezenlijk onderscheid met andere, gelijk uitziende, therapieën. Veel therapieën zijn er immers op gericht om de cliënt corrigerende ervaringen aan te bieden. Bijvoorbeeld door te werken met overdracht: de therapeut als aardige man of vrouw, oftewel de vader of moeder die je altijd had willen hebben … (Rogeriaans). Deze benadering stimuleert de valse hoop (een kernbegrip bij Jenson) van het kind om alsnog in het heden oude behoeften te kunnen vervullen. Andere therapieën suggereren rollenspelen (Pesso). Men krijgt dan de kans om de “negatieve ouder” ongezouten de waarheid te zeggen en de “ideale ouder” dat gedrag te laten vertonen waar we altijd zo naar hebben verlangd. Dit soort rollenspelen komen neer op het stimuleren van de valse hoop van de cliënt - je kunt nu toch nog krijgen wat je toen niet gelukt is. En de valse macht (false power) wordt aangewakkerd - je kunt jezelf nu laten gelden/verdedigen, wat je als kind niet kon. Beide mechanismen - valse hoop en valse macht - zijn nu juist de overlevingsmechanismen die we nodig hadden als kind, maar die ons leven als volwassene danig verstoren. Ze dienen in een therapie dus als afweer ontmanteld te worden en niet gestimuleerd. Therapieën die dit wel doen kunnen op de korte termijn heel goed voelen (‘eindelijk word ik begrepen’ of ‘wat een opluchting om eens goed van me af te kunnen slaan’) - zo goed dat ze ook wel tot afhankelijkheid van de relatie met de therapeut kunnen leiden - maar niet helpen om de oude pijn te verwerken. Men krijgt wel toegang tot de oude pijn - en daar zit de overeenkomt met PRI therapie - maar tegelijkertijd wordt de valse hoop om behoeften uit de kindertijd in het heden te vervullen versterkt in plaats van afgebroken. In de tweede (herziene) druk van het boek is een appendix opgenomen die expliciet ingaat op het onderscheid tussen PRI en andere methoden. Het spreekt voor zich dat bovenstaande weg makkelijker bewandeld kan worden met de ondersteuning van een therapeut. Desalniettemin kan het boek zelf de lezer al een eind op weg helpen. Inzicht krijgen in het theoretisch kader is voor veel lezers een enorme opluchting. Men snapt voor het eerst hoe het gevoelsleven door de kindertijd wordt beïnvloed, hoe het bewustzijn plotseling kan veranderen en hoeft zich hierdoor niet meer zo te schamen voor heftige emoties die te pas en te onpas uit het niets lijken te komen opdoemen. De zelfobservatie en de benodigde moed om vervolgens toegang te krijgen tot oude gevoelens en deze werkelijk te durven beleven (dus niet afreageren) is voor de meesten moeilijk, maar levert tegelijkertijd veel op: het ontdekken van de waarheid van de eigen jeugd is dan wel zeer pijnlijk, maar de mens heeft hiermee wel zijn eigen waarheid ‘veroverd’ en voelt zich hier enorm door gesterkt. Het vervolgens kunnen ervaren van de duizelingwekkende diepte van de oude kindgevoelens, binnen het kader van het volwassen bewustzijn, leidt tot verwerking van die waarheid. De waarheid die ooit te bedreigend was voor de overleving, maar die nu in het volwassen leven wel toegelaten kan worden. Namelijk dat er nooit vervulling zal zijn van de kindbehoeftes. Naarmate de verwerking van de oude gevoelens vordert, kunnen de mechanismen van verdringing en ontkenning en daarmee de valse hoop en valse macht, steeds meer los worden gelaten en ontstaat er een nieuw gevoel van existentiële vrijheid. Het wordt duidelijk wanneer het kindbewustzijn actief wordt, men kan de oude pijn tot zijn bewustzijn toelaten en daarmee de dwangmatige valse hoop en/of valse macht die zich telkens maar weer heeft moeten manifesteren loslaten, en zo grip krijgen op de eigen emoties en leven. In mijn praktijk als psycholoog-therapeut is gebleken dat dit boek door de grote mate van (h)erkenning en inzicht zeer ondersteunend werkt bij de therapie. Het heeft velen geholpen bij het leren verwerken en hanteren van de eigen emoties. Bovendien is het boek ook voor hulpverleners zelf zeer nuttig. Voor hen die zich in hun eigen jeugd willen verdiepen om zodoende hun cliënten beter te kunnen aanvoelen en helpen. Tot slot biedt het boek de hulpverlener ook een eerste mogelijkheid om zich de, opvallend effectieve, PRI methode eigen te maken. Het boek “Op weg naar je ware zelf, een stap voor stap gids om schadelijke gevolgen van onze opvoeding te boven te komen” is uitgegeven door Van Holkema & Warendorf. De vierde druk is in 2000 verschenen, het boek kost Fl. 34,50. Inmiddels is er een vervolg geschreven op Jensons boek. Dit boek, door Ingeborg Bosch geschreven na enkele jaren van hechte samenwerking met Jean Jenson, heeft de titel “De herontdekking van het ware zelf” en is in november 2000 gepubliceerd door Van Holkema & Warendorf. In dit boek worden de door Bosch ontwikkelde nieuwe PRI-concepten en -inzichten gepresenteerd. Tevens biedt het de lezer praktische oefeningen. Jean Jenson schrijft in de inleiding van "Op weg naar je ware zelf”: […de door Ingeborg Bosch ontwikkelde…] nieuwe concepten en praktijkideeen zijn de therapie duidelijk ten goede gekomen en hebben hem effectiever gemaakt. […] Ik beschouw dit boek als een essentiële uitbreiding van “Op weg naar je ware zelf”. Voor meer inlichtingen over PRI psychotherapie: Ingeborg Bosch, PRI therapeut, zelfstandig gevestigd psycholoog, tel. 0345 - 641088.

PRI - PAST REALITY INTEGRATION Therapie

1 I. Informatie over de therapievorm PRI

http://www.pastrealityintegration.com/pri_nl/pri_links.htm

 


BOEKEN PRI THERAPIE

 

Titel : Op weg naar je ware zelf

Auteur: Jean Jenson

ISBN nummer: 90-269-6760-8

De auteur maakt inzichtelijk hoe problemen in het hier-en-nu te maken hebben met (onverwerkte) problemen en gevoelens uit de kindertijd. Zij beschrijft een methode om gevoelens uit de kindertijd te onderscheiden van het hier-en-nu van de volwassene. Haar methode is een vorm van regressietherapie. Ze neemt afstand van therapieën die slechts op herbeleving van gevoelens gericht zijn, zonder die te verklaren of te begrijpen en het besef dat die gevoelens in het heden veelal geen adequate reacties opleveren. Haar visie en methodes doen denken aan die van Alice Miller, die dan ook het voorwoord schreef. Het boek is helder en eenvoudig geschreven en de vele voorbeelden maken het leesbaar, herkenbaar en dus goed toegankelijk voor een breed publiek. Ik zou de methode niet snel als zelfhulpmethode aanraden aan (ernstig) getraumatiseerde mensen. Een therapeut lijkt me noodzakelijk. De tweede druk is vrijwel gelijk aan de vorige. Er zijn twee gevalsbeschrijvingen toegevoegd en een bijlage. In deze bijlage positioneert de auteur samen met een Nederlandse collega de door haar ontwikkelde therapie ten opzichte van andere gangbare therapieën (zoals Rogeriaanse, Gestalt, Pesso). Deze bijlage verheldert haar uitgangspunten en is dus een goede toevoeging.

Te koop in de boekenhandel, maar ook te huur in de bibliotheek.

 


De herontdekking van de het ware zelf

Auteur Ingeborg Bosch

ISBN nummer 90-269-2346-5

Het boek bevat een grote hoeveelheid praktische informatie die je kan helpen bij je helingsproces,als ook illustratieve voorbeelden, nuttige oefeningen, handige teste en - last but not least - belangrijke nieuwe theoretische informatie. Het werk van mijn collega Ingborg Bosch heeft aanleiding gegeven tot een groot aantal wijzigingen in de therapie zoals ik die beschreef in OP WEG NAAR JE WARE ZELF[..] De veranderingen en toevoegingen die uit het klinische werk van Bosch naar voeren zijn gekomen hebben veel bijdragen aan het effectiviteit van de therapie. Daarom wil iedere lezer van OP WEG NAAR JEWARE ZELF [...] zeker aanraden ook DER HERONTDEKKING VAN HET WARE ZELF [..] Ik hoop dat je er veel aan zult hebben op je reis naar de herontdekking van je ware zelf.

 Jean Jenson in haar Woord vooraf bij dit boek

 De manier waarop PAST REALITY INTEGRATION © de realiteit van onze jeugd benadert is opmerkelijk, gezien de toestand van ontkenning waar velen van ons in verkeren. De manier waarop we onze kinderen opvoeden en de emotionele gevolgen die dit heeft, lijkt het laatste taboe in onze samenleving te zijn. Als therapeut vurvult het me met grote dankbaarheid wanneer ik - keer na keer - ervaar hoe cliënten zichzelf kunnen helen van de pijnlijke gevolgen van de hun kindertijd

(zoals depressie,burn-out,angsten,relatieproblemen, onzekerheid) en hoe ze in staan zijn de kwaliteit van hun leven aanzienlijk te verbeteren. De methode die PRI © aanreikt om te kunnen helen is op korte termijn weliswaar confronterend - de waarheid over onze kindertijd komt immers al snel boven - op lange termijn is zij waardevol. Het resultaat van PRI © de cliënt een methode aan die zij zelfstandig kan blijven toepassen.


Adressen andere Therapieën

Vereniging voor Gedragstherapie (VGt)

Maliebaan 50 B

3581 CS, Utrecht

Telefoon: 030 - 2543054

E-mail: vgt@vgt-gedragstherapie.nl

Website: www.vgt-gedragstherapie.nl

Nederlandse Vereniging voor Groeps-Psychotherapie (NVGP)

Maliebaan 50 B

3581 CS, Utrecht

Telefoon: 030 - 6701425/6701426

E-mail: nvgp.7@wxs.nl

Vereniging voor Cliëntgerichte Psychotherapie (VCgP)

Maliebaan 50 B

3581 CS, Utrecht

Telefoon: 030 - 2522044

E-mail: vcgp@knoware.nl

Website: www.vcgp.nl

Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG)

WG-plein 209

1054 SE, Amsterdam

Telefoon: 020 - 6123078

E-mail: nvrg@xs4all.nl

Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie (VKJP)

Maliebaan 50 B

3581 CS, Utrecht

Telefoon: 030 - 2965348

E-mail: vkjp@hetnet.nl

Nederlandse Vereniging voor Aankomend Psychotherapeuten (NVaP)

Postadres:

Maliebaan 50 B

3581 CS, Utrecht

Telefoon: 030 - 2510161

Website: people.a2000.nl/meijers/

BIG-register

Postbus 16114

2500 BC, Den Haag

Telefoon: 0900 - 8998225

E-mail: info@BIGregister.nl

http://www.bigregister.nl/

Bij het BIG-register kunt u navragen of een psychotherapeut is geregistreerd en of hem of haar door een tuchtcollege beperkende maatregelen zijn opgelegd.

NLP

Omdat NLP een techniek is en geen therapie,wil ik het hier toch plaatsen. Als exact wil weten wat NLP inhoudt,dan wil ik je aanraden om eens een kijkje te nemen op de volgende internetsite:

 


Boeken NLP:

 

 Richard Bandler is een grondlegger van NLP. Tegenwoordig kennen veel mensen dat enkel als een hoop hokuspokus van Emile Ratelband. NLP is meer dan een leuk dagje spelen met een aantal techniekjes. NLP biedt de mogelijkheid de structuur van je ervaring beter te leren kennen. Hoe komt het dat de ene mens een gebeurtenis als acceptabel of zelfs positief ervaart, terwijl een ander eraan onderdoor gaat? Dit boek uit 1985 biedt nog steeds actuele basisinzichten en -technieken uit NLP. Zo worden de de zintuiglijke voorstellingen behandeld waarmee we onze ervaringen vastleggen. Je wordt geleerd de werkelijkheid eens vanuit een ander perspectief te bekijken (bijvoorbeeld vanuit verleden of toekomst). De schrijfwijze met veel voorbeelden maakt de teksten makkelijk leesbaar. Stap over de eventuele schroom om de tips van Bandler uit te proberen heen. Die schroom belemmert je. Overigens biedt het boek juist ook voor deze mensen een handleiding voor het veranderen van overtuigingen, waar je last van hebt. Een leesbare introductie in de wereld van NLP.

 


 Je ongekende vermogens

NLP de weg van excellentie

In deze bestseller je ongekende vermogens vertelt Anthony Robbins op boeiende wijze wat Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is, en wat NLP voor u kan doen. Het principe is eenvoudig: als u zich een innerlijke voorstelling maakt van boe u wilt zijn of' wat u wilt bereiken, dan heeft dat innerlijke beeld, die innerlijke gedachte, een duidelijke positieve invloed op uw ervaren, uw handelen en het bereiken van resultaten.

Hoe dit precies in zijn werk gaat, hoe u de weg van excellentie bereikt, en welke succesformule u daarbij toepast, dat alles - en meer - vindt u in dit boek. Het is een heldere, humoristische en inspirerende tekst die ook u zal helpen zelfbewust en positief te denken. U ontdekt letterlijk ongekende vermogens in uzelf, die een excellent leven mogelijk maken.

Anthony Robbins is een internationaal veelgevraagd spreker op seminars en conferenties. Zijn bekendste boek je ongekende vermogens wordt jaar na jaar herdrukt, en heeft al vele tienduizenden geholpen, al hun mogelijkheden te realiseren.

 

 


Titel: De verborgen dynamiek van familiebanden

Auteur: Bert Hellinger (met Gunthard Weber en Hunter Beaumont)

ISBN nummer: 90-6963-4759

 

Dit boek gaat over het werk van de Duitse familietherapeut Bert Hellinger. Hij richt zijn therapie op de systemische krachten die bepalend zijn voor het functioneren van liefde in familerelaties. Het instrument dat hij gebruikt om deze krachten zichtbaar te maken, is de zogenoemde familie-opstelling. Hierbij kiest de client mensen uit de groep om leden van zijn/haar familie te representeren. Samen vormen zij een levend model van het relatiesysteem van de familie. Zo kunnen bijvoorbeeld de gevolgen van een zelfmoord in de familie of de adoptie van een kind zichtbaar worden. Naast tekstdelen (gebaseerd op Hellingers lezingen) bevat het boek verhalen en gedichten van Hellinger, vragen van clienten en antwoorden van Hellinger, transcripties van familie-opstellingen en tenslotte aanvullende opmerkingen van de redacteur (Hunter Beaumont). Het boek bestaat uit twee delen: 'De fenomenologie van intieme relatiesystemen' en 'Psychotherapeutische beschouwingen'. De Werkgroep Systemische Opstellingen Nederland was betrokken bij de vertaling van de Engelstalige bewerking van een oorspronkelijk Duitse uitgave.

 

Of kijk voor meer informatie op http://www.nvnlp.net/


 LET OP MIJN PAGINA KUN JE OOK BEREIKEN VIA

HTTP://GO.TO/STEUNPUNT-GEWELD

Of neem eens een kijkje op mijn ander site die over seksualiteit gaat en seksueel misbruik.

 

 

Klik Hier: 

Naar Vorige Pagina| Naar Volgende Pagina 

 

 

ERVARINGEN


Mijn Verhaal

KinderMishandeling

Schuld en Misbruik


Folder Vsk

Weekend Lotgenoten

VERWERKINGTIPS


Van Ervarinsdeskundige

Assertiviteit

Omgaan met Boosheid


Verantwoordelijkheid

Diverse

  

HULP-

VERLENING


Haptonomie

Hypnotherapie

Ander Therapieen

Maatschap.werk

Riagg

ADRESSEN

Kinderhulpverlening

Seksueel Misbruik

Lichamelijk Geweld

Internet

Diverse

CHRISTELIJKE

HULP

 

Geloof

 

Adressen

Boeken

ZELF-

VERDEDIGING

Wen-Do

FAQ

Adressen

Boeken

Tips

MISBRUIK door

HULPVERLENER

Door Hulpverlener

Adressen

Boeken

HULP IN

BELGIË

Adressen

Vrouwen Geweld

VROUWEN

GEWELD

Vrouwen

mishandeling

Adressen

Boeken

BOEKEN

Incest

Seksueel Misbruik

Kindermishandeling

Ritueel Misbruik

Diverse

BOEKEN 2

Anorexia

Boulimia

Borderline

MPS/DIS

Zelfbeschadiging

 

GEDICHTEN

Anoniem

Martine

Helma

Pharahilde

Gabrielle