Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

UPDATE 2004/2005


VROUWEN GEWELD

VROUWEN MISHANDELING

 

Home

Oproep

Petitie

Vereniging

Nieuws

Levensverhaal

Contact

 

Dit stukje gaat over vrouwen die in een relatie zitten vol geweld en tereur:

 

In ieder relatie is wel eens iets. Een relatie is niet aldoor rozengeur en maneschijn, dat weet iedereen. Maar soms is er meer aan de hand. Dan wordt er in een relatie geweld gebruikt.

Een stukje eigen verleden

Ik heb zelf van mijn 16 tot 22 jaar in een relatie gezetten waar ik geestelijk,lichamelijk en seksueel werd misbruikt. Uit deze relatie zijn gelukkig voor mij geen kinderen voortgekomen. Hoewel ik vaak tegen hem zei dat ik weg zou gaan besloot ik in 1992 bij hem weg te gaan. Mijn relatie was in het Griekenland met een Griek, met heel veel angst ben ik weer naar Nederland teruggekeerd. Omdat hij vaak vertelde dat hij mij zo gaan vermoorden als ik bij hem wegliep. Hij heeft mij diverse keren bedreigt in deze relatie. Met die angst ben ik ook bij hem vertrokken naar Nederland.

Voor het eerst sinds mijn jeugd kreeg ik een stukje rust in mijn leven. Ik heb daarna nog een relatie gehad in 1997 waar ik geestelijk werd vernederd. Maar nu kan ik eindelijk zeggen dat ik relaties aan kan gaan zonder dat iemand ooit het lef heeft om me ooit nog in elkaar te slaan of op wat voor manier mijn grenzen zal overschijden. Er is dus hoop, ook voor jou dus!! Daarom dit stukje.

  

Wat is mishandeling?

 

Het begint meestal niet met een blauw oog. Geweld kan zo wel geestelijk als lichamelijk zijn. Enkele voorbeelden van geestelijke mishandeling: afsnauwen, overdreven kwaad worden over kleinigheden, hard en gevaarlijk rijden als jij ook in de auto zit, rotmopjes maken over jouw blunders of over jouw seksuele prestaties. Daar kun je behoorlijk onzeker van worden. Vaak laat je man je nergens meer alleen heen gaan. Hij doet bijvoorbeeld zelf de boodschappen om te voorkomen dat je alleen over straat gaat. Soms sluit hij je op, of belt je telkens om te controleren of je wel thuis bent. Dat betekent dat je daardoor mensen in je omgeving kwijt kunt raken. Trouwens zelfs als je man je minder controleert, kun je hen kwijt raken: omdat je bang bent dat ze dingen in de gaten gaan krijgen. Op den duur sta je overal alleen voor en leef je in een isolement.

 

Enkele vormen van lichamelijk geweld: stompen, slaan, schoppen, seksueel geweld.

 

Het is moeilijk om weg te gaan

 

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen die mishandeld worden niet zo maar weggaan bij een man. De belangrijkste reden is wel dat ze bang is voor haar man. Ze is bang/angstig dat hij haar (toch) zal vinden, waar ze ook naar toevlucht.

 

Hieronder vind je een paar redenen opgesomd waarom vrouwen bij hun man blijven:

 

De meeste mensen beginnen bewust aan een relatie. Toegeven dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, is nooit gemakkelijk. Dat is al een reden om de relatie niet zo maar te verbreken of erover uit de school te klappen.

 

Je hebt met iemand een relatie omdat je van hem houdt. Dat gevoel is niet zo maar weg. Nog een reden om het geweld dat je ondergaat te verzwijgen.

 

Als je zelf geen inkomen hebt, betekent je huwelijk ook: een inkomen, een huis, je hele leven. Dat gooi je niet zo maar weg.

 

Als je je verantwoordelijk voelt voor je man, een beetje moederlijk zelfs, dan mag je hem niet zomaar in de steek laten. Zelfs al gaat het niet goed in de relatie.

 

Ook al denk je dat het beter is om weg te gaan, dan ben je er na alle kritiek van je man waarschijnlijk wel van overtuigd dat je niet veel waard bent, je niets kunt en zeker niet een beslissing kunt nemen om weg te gaan.

 

Na een geweldsuitbarsting heeft een man vaak spijt. Hij doet dan heel lief en aardig om het weer goed te maken. Het wordt dan moeilijker om bij zo'n man weg te gaan.

 

Op den duur sta je er vaak alleen voor en leef je helemaal geisoleerd. Dan is er niemand die je kan helpen bij het nemen van zo'n ingrijpend besluit om weg te gaan uit je huis en je relatie.

 

 

Wat doen andere vrouwen als ze mishandeld worden?

 

De meeste vrouwen verzetten zich tegen hun man. Ook al denkt de buitenwereld dat je alles maar gewoon laat gebeuren. 

 

Een vorm van verzet is het vermijden van de mishandeling: proberen te voorkomen dat je man driftig wordt, door alles zo perfect mogelijk te doen. Meestal helpt dat niet. Hij zal altijd wel iets kunnen vinden waardoor hij boos wordt en geweld gaat gebruiken.

 

Een andere manier is te proberen op een redelijke manier te praten met je man, hem te overtuigen van het foute in zijn gedrag. Als dat helpt, is het meestal maar tijdelijk. Soms werkt praten juist averechts: dan besluiten veel vrouwen maar te zwijgen, of zich geestelijk af te sluiten van de man.

 

Sommige vrouwen proberen met een soort afkoelingsperiode het geweld te stoppen: door een straatje om te gaan of door een tijdje uit logeren te gaan.

 

Andere vrouwen dreigen hun man om de relatie te verbreken. Dat maakt vaak wel indruk. De man belooft dan beterschap, probeert het goed te maken. Vaak is dat niet van lange duur en gaat het na een paar weken al weer mis.

 

Soms slaan vrouwen ook terug. Maar uiteindelijk kunnen zij vaak toch niet tegen de man op, omdat die nou eenmaal vaak sterker is.

 

Ten slotte is hulp zoeken een vorm van verzet. Bij vriendinnen, familie, collega's, de huisarts, het Maatschappelijk Werk, de RIAGG of bij de politie. Soms helpt dat, soms is ook dat niet genoeg om het geweld te stoppen. Dan zul je echt weg moeten gaan. Er is een adres waar je terecht kunt, een veilig huis voor jou en je kinderen. Een Blijf van m'n Lijf-huis of Eliazhuis.

 

Wat kun je doen ?

In de eerste instantie ga praten op een helder moment met je partner. Zeg dat je zo niet kunt leven. En besluit om samen in therapie te gaan. Word je partner geweldadiger of komen er andere problemen.

 Praat er in ieder geval over als je die nog hebt met vriendinnen. Die steun is zo enorm belangrijk. Verder als je het echt niet meer redt. Ga weg bij hem, zeker als er kinderen in het spel zijn, ben je dat verplicht aan je kinderen. Doorbreek het probleem door hulp te gaan zoeken. Je wilt je kinderen toch ook niet dit leven geven.

  

 


 

 

LET OP MIJN PAGINA KUN JE OOK BEREIKEN VIA

 http://www.steunpunt-geweld.tk

Of neem eens een kijkje op mijn ander site die over seksualiteit gaat en seksueel misbruik.

 

Klik Hier: 

Naar Vorige Pagina| Naar Volgende Pagina 

 

 

THEMA'S

ADRESSEN

BOEKEN

CHRISTELIJKE

HULP

ERVARINGEN

GEDICHTEN

HULP IN

BELGIË

HULP VERLENING

MISBRUIK door

HULPVERLENER

VERWERKING-

TIPS

VROUWEN

GEWELD

ZELF-VERDEDIGING