Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

UPDATE 2005


HULPVERLENING

MAATSCHAPPELIJK WERK

Home

Oproep

Petitie

Vereniging

Nieuws

Levensverhaal

Contact

 

 


Iedereen heeft wel eens moeilijkheden. Vaak bent u in staat om problemen zelf op te lossen door erover te praten met mensen uit uw omgeving. Maar soms heeft u het idee dat u daarmee niet verder komt. Dan kan het verhelderend zijn te praten met een maatschappelijk werker. Dat is een deskundige buitenstaander, die luistert, oog voor u heeft en samen met u naar oplossingen zoekt. Heeft u het gevoel dat u vastzit?

 

Maatschappelijk werk in het kort

 

Het maatschappelijk werk is deskundig in het:

verschaffen van informatie en advies

Bieden van begeleiding en ondersteuning

Zonodig doorverwijzen naar de juiste hulp

Het maatschappelijk werk geeft hulp bij tal van problemen, bijvoorbeeld op het gebied van:

 

huwelijk en relatie

scheiding

opvoeding

spanning/stress

angsten

mishandeling

werk/school

Onze maatschappelijk werkers zijn deskundig in het bieden van hulpverlening aan:

 

individuen

paren

gezinnen

groepen

Vrijwillig

 

Het is van belang dat u zich realiseert dat het contact tussen u en een van onze maatschappelijk werkers altijd een vrijwillig contact is. Niemand kan u dwingen met ons in gesprek te gaan of te blijven. In principe zal een maatschappelijk werker niet ongevraagd contact met u opnemen.

"Vrijwillig" wil natuurlijk niet zeggen "vrijblijvend". Als u écht iets wil bereiken dan wordt er van u een actieve inzet verwacht.

 

Het eerste contact

 

Tijdens de eerste ontmoeting zal de maatschappelijk werker het een en ander vertellen over de werkwijze. Deze informatie is met name van belang wanneer u voor het eerst kennismaakt met het maatschappelijk werk.

Het is de taak van de maatschappelijk werker om u (verder) te helpen met bepaalde problemen. Deze hulp kan alleen tot resultaten leiden, als u bereid bent u zelf ook daadwerkelijk in te zetten bij het vinden van een oplossing. In het algemeen zal de maatschappelijk werker stimuleren dat u zélf uw problemen te lijf gaat.

 

Intake

 

In het begin zal de maatschappelijk werker u vragen stellen over de aard en de oorzaak van het probleem. De maatschappelijk werker zal willen weten wat de achtergronden zijn die met uw probleem te maken kunnen hebben. Zo krijgt de maatschappelijk werker een goed beeld van uw situatie. Wij noemen dit de "intake".

Hiervoor kunnen één of meer gesprekken nodig zijn. Verder is het voor de maatschappelijk werker belangrijk om te weten wat uw hulpvraag precies is en wat u van de hulpverlening verwacht. En het moet ú duidelijk zijn wat het maatschappelijk werk voor u kan betekenen. Na de intake wordt er begonnen met de hulpverlening of volgt een verwijzing.

 

Hulpverlening

 

Aan het begin van de hulpverlening, zal de maatschappelijk werker u voorstellen doen voor de aanpak en de werkwijze. De hulpverlening leidt dikwijls tot bepaalde veranderingen in uw persoonlijke situatie. U kijkt bijvoorbeeld anders tegen de dingen aan.

Zelfs kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben voor uzelf en uw naaste omgeving. Soms roept dit ook weerstanden op.

 

Het kan tijd kosten voordat er sprake is van een verandering of een nieuw inzicht in de problematiek. Meestal zal de maatschappelijk werker na een aantal gesprekken bekijken of u baat heeft bij de hulpverlening. Wanneer de hulpverlening is afgerond of verdere gesprekken geen zin meer hebben, wordt een balans opgemaakt van de behaalde resultaten.

Zoals gezegd, moeten u en uw omgeving vaak wennen aan de tot stand gebrachte veranderingen. Zo zou het kunnen gebeuren dat u na enige tijd opnieuw problemen krijgt. Als dat zo is, kunt u hernieuwde hulpverlening aanvragen. Soms levert de hulpverlening ook "bijwerkingen" op. Het is dan net alsof het probleem alleen maar erger wordt. Pas achteraf blijkt dat dit noodzakelijk was om verder te komen en een echte verbetering te bereiken.

Vijf gesprekken

 

Om er voor te zorgen dat de hulpverlening niet langer duurt dan noodzakelijk, werken wij met het zogenaamde "vijf-gesprekken model". Iedere cliënt krijgt maximaal vijf gesprekken aangeboden om tot een oplossing van het probleem te komen.

Alleen als het absoluut nodig is, kan de maatschappelijk werker toestemming vragen voor verlenging van het aantal gesprekken (wederom maximaal vijf). Na de eerste vijf gesprekken kan in sommige situaties enige wachttijd optreden. Over de planning van de gesprekken kunt u met de maatschappelijk werker afspraken maken.

 

Verwijzing

 

Wanneer het probleem niet thuishoort bij het maatschappelijk werk, bijvoorbeeld omdat een specialistische aanpak nodig is, zal de maatschappelijk werker u doorverwijzen naar een andere hulpverlener of hulpverlenende instantie. Het doel is immers in uw situatie de beste hulp te vinden die haalbaar is. Verwijzing betekent dus geen afwijzing.

Misschien heeft u liever een vrouwelijke hulpverlener dan een mannelijke (of omgekeerd). Laat om zo'n geval weten wat u graag wilt, wij doen ons uiterste best daar rekening mee te houden.

 

Groepshulpverlening

 

Niet altijd is individuele hulpverlening de beste wijze van behandelen. Er zijn ook groepen, waarin u samen met anderen (met een vergelijkbaar probleem) kunt werken aan een verbetering of oplossing. Bij onze instelling zijn deskundige medewerkers, die deze groepen en cursussen organiseren en begeleiden.

 

Samenwerking

 

De meeste maatschappelijk werkers houden spreekuur in een gezondheidscentrum. Het voordeel hiervan is dat er samengewerkt kan worden met de huisarts, de gezinszorg, de thuisverpleging, de jeugdgezondheidszorg en fysiotherapeuten.

 

Bereikbaarheid

 

Om in contact te komen met de maatschappelijk werker bij u in de buurt, kunt u in het telefoonboek kijken.

Gegevens

Een aantal gegevens over cliënten en de contacten die zij met ons hebben, wordt geregistreerd en geteld. Het gaat hierbij om gegevens, die ontdaan zijn van naam en alles wat tot herkenning zou kunnen leiden. Wij zijn verplicht deze gegevens te registreren, omdat wij verantwoording moeten afleggen over wat wij met de beschikbaar gestelde financiële middelen doen. Wij gebruiken de gegevens om ons beleid te kunnen voeren. Het jaarverslag, waarin veel van dit soort gegevens zijn verwerkt, is openbaar en dus altijd ter inzage.

Zodra u bij ons als cliënt bent ingeschreven, wordt er een dossier gemaakt. Hierin bewaren wij alle correspondentie, een dossierformulier waarop gegevens van u staan, een registratieformulier en alle verdere van belang zijnde papieren. Vanzelfsprekend kunt u altijd het dossier ter inzage vragen.

Soms bewaart de maatschappelijk werker voor het gemak ook persoonlijke aantekeningen in het dossier. Deze zijn echter eigendom van de hulpverlener, omdat het in feite gaat om een "stukje van zijn geheugen". Deze notities kunnen door u dan ook niet worden opgevraagd om in te zien. Als u- om welke reden dan ook- niet wilt dat wij een dossier van u aanleggen, dan kunt u de maatschappelijk werker een briefje geven waarop dit vermeld staat. Dit briefje is dan uw dossier en wordt bewaard, zodat eventueel later aangetoond kan worden waarom er geen dossier is aangelegd.

Het dossier wordt twee jaar bewaard in een besloten archief. Na deze periode wordt het dossier vernietigd.

 

Kosten

 

De hulp van het maatschappelijk werker is voor iedereen kosteloos beschikbaar. De financiering loopt via de gemeenten, die het algemeen maatschappelijk werk subsidiëren en er voor zorgen dat 'hun' burgers de hulp krijgen die zij nodig hebben.


 

 

LET OP MIJN PAGINA KUN JE OOK BEREIKEN VIA

HTTP://WWW.STEUNPUNT-GEWELD.TK

Of neem eens een kijkje op mijn ander site die over seksualiteit gaat en seksueel misbruik.

 

 

Klik Hier: 

Naar Vorige Pagina| Naar Volgende Pagina 

 

 

THEMA'S

ADRESSEN

BOEKEN

CHRISTELIJKE

HULP

ERVARINGEN

GEDICHTEN

HULP IN

BELGIË

HULP VERLENING

MISBRUIK door

HULPVERLENER

VERWERKING-

TIPS

VROUWEN

GEWELD

ZELF-VERDEDIGING