Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 09

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07   

Fårstek i stället för Pekinganka

Kinas ledare placerar allt fler soldater i det muslimska Xinjiang, en gränsregion där motståndet mot Peking pyr under ytan.

Mao Zedong trotsar den iskalla vinden från Pamirbergen som drar fram genom Kashgar. Här vid den historiska Sidenvägen, nära Tadzjikistan och Kirgisien, känns Peking mycket långt borta. Därför behöver den store ordföranden också en mycket hög sockel: hans staty står på 24 meters höjd och vakar över ”Folkets plats” i Kashgar – men något folk syns inte till.
Folket är nämligen i moskén och ber. Bara några kvarter från Folkets plats strömmar människor till Id-Kahmoskén, som är det största muslimska bönehuset i Xinjiang, uigurernas autonoma område i nordvästra Kina.
De troende bär sina pälsturbaner långt ned över pannan för att skydda sig mot frosten men ibland också för att inte bli igenkända. Många här är rädda.
Muslimerna är visserligen i majoritet i Kashgar, en gammal stad som påminner om en oas i Tusen och en natt.
Uigurer, kirgiser och tadzjiker transporterar sina nötter, dadlar och granatäpplen på åsnekärror till marknaden. Här doftar inte Pekinganka utan av fårstek och nybakat bröd.

Det ligger en slöja av misstänksamhet över hela regionen. Böneutroparen i minareten får inte använda mikrofon, vilket annars är vanligt i Centralasien. Offentliganställda är i praktiken förbjudna att praktisera sin religion; den ateistiska ledningen i Peking befarar nämligen att Islam kan bli kärnan i en uigurisk självständighetsrörelse.
I januari sprängde den kinesiska polisen i västra Xinjiang en avdelning av en östturkistansk islamisk rörelse (Etim). De kinesiska myndigheterna hävdar att gruppen har förbindelser med al-Qaida.
Det var de blodigaste striderna mellan kinesiska säkerhetsstyrkor och uiguriska motståndskämpar på tio år. En kinesisk polis dödades, och 18 av de påstådda terroristerna sköts ihjäl och 17 greps, enligt polisen.
Till flygplatsen i Kashgar har det sedan dess kommit mängder av helikoptrar och militära transportfordon. Kina utökar gränsskyddet i Xinjiang. Grannländerna Kirgisien, Tadzjikistan, Afghanistan och Pakistan anses vara goda grogrunder för islamisk extremism.
Sedan striderna i januari är alla som saknar ID-handlingar misstänkta. På vägarna ut och in i Kashgar söker polisen igenom alla fordon, och inne i staden är det fullt av säkerhetsagenter, både uniformerade och civilklädda.
”Vi stannar hemma på kvällarna”, berättar uiguren Mohammed, som driver en liten tygbutik på ”Befrielsegatan”.

Till och med när en stormarknad invigdes mitt emot moskén höll polisen ett vakande öga på folkmassan. Annars välkomnar kineserna varje ny affär, varje nytt företag och alla nya bostadsområden, som tränger ut de traditionella lerhusen.
Peking satsar flera miljarder yuan på att anlägga en modern Sidenväg i gränsregionen, där det byggs nya oljeledningar, järnvägar och vägar. Olja och gas skall transporteras från Centralasien till Mittens rike. I gengäld kommer Kina att exportera elektronik och textilier till de centralasiatiska republikerna.
Pekings strateger planerar att med ökat välstånd dämpa de oroliga och missnöjda uigurernas upprorslust. Men de tidigare nämnda sammanstötningarna kan avskräcka en och annan investerare, som inte vill delta i Kinas krig mot den islamistiska terrorismen.
President Hu Jintao har länge talat om att Kina är ett offer för terrorismen. Men terrorister i hans ögon är krafter, som eftersträvar oberoende eller större autonomi i förhållande till centralmakten i Peking.
Den uiguriska dissidenten Rebiya Kadeer anklagas för ”våldsamma terroraktiviteter”. För två år sedan drev Peking denna framstående företagare på flykt till USA, och hennes söner åtalades i Xinjiang för skattebrott och dömdes till fängelse. Kadeer är ”ett separatistiskt monster”, citerade den officiella tidningen China Daily en bloggare på Internet och gav samtidigt uttryck för Pekings största farhåga, nämligen att denna oppositionella kvinna, som i fjol valdes till ordförande på Uigurernas världskongress, nomineras till Nobels fredspris.

”Kriget mot terrorismen” är en täckmantel för den kinesiska regimen. Med terrorbekämpningen som argument bildade Peking 2001 Shanghaiorganisationen för samarbete, som inkluderar Ryssland, Kazakstan, Kirgisien, Tadzjikistan och Uzbekistan. En militärmanöver tillsammans med Ryssland 2005 motiverades också med terrorhotet.
Redan 2002 lyckades Kina övertala USA att placera Etim på listan över terrororganisationer. Detta trots att man vet väldigt lite om Etims mål. Peking har ännu inte presenterat några bevis för att rörelsen är knuten till al-Qaida.
Men ledningen i Peking är allvarligt oroad, den fruktar en upprepning av de blodiga oroligheterna mellan 1990 och 2001 i Xinjiang. Under detta årtionde dödades enligt den officiella statistiken 162 människor och 400 skadades i väpnade sammanstötningar.
Rädslan för attentat fick myndigheterna att redan 2003 förbjuda flygpassagerare att medföra vätskor i handbagaget – ett förbud som EU och USA införde först i fjol. Och med sikte på de olympiska spelen 2008 har kontrollen runt den kinesiska huvudstaden skärpts markant.

Kinas strategi att försöka besegra terrorn med kapitalistiskt välstånd gynnar inte regionens uigurer. Allt fler kineser har invandrat till Xinjiang och de utgör nu ungefär 40 procent av befolkningen. Klyftan mellan fattiga och rika har vidgats, och de som missgynnas är framför allt uigurer som tyghandlaren Mohammed. ”Kineserna konkurrerar ut oss och berövar oss vår existens”, klagar han.
Den ständiga närvaron av militärer gör att de flesta uigurer avhåller sig från protester. I en garnisonsstad i närheten av Kashgar finns flera tusen soldater stationerade.
Militären finns inte där bara för att kämpa. Den anlägger jordbruk och fabriker, där soldaterna arbetar. Om oroligheter bryter ut byter soldaterna till uniform och rycker ut.
Den kinesiska ledningen bestämmer allt i Xinjiang, till och med hur mycket klockan är. Tiden måste ställas efter tiden i Peking, trots att den kinesiska huvudstaden ligger nästan 300 mil längre österut.
Men i moskén i Kashgar tickar klockan inte i takt med Peking. I tyst protest går den två timmar efter, varmed den anger den tid som vore naturligast i Xinjiang.
WIELAND WAGNER
Kashgar, Kina
© 2007 TEMPUS/Der Spiegel