Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 42

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42  

Har trollkarlen något mer än illusioner att erbjuda?

Silvio Berlusconi påstår att han är en handlingarnas man, och han har väljarnas stöd enligt opinionsundersökningarna. Men hans motståndare frågar sig om Italien har trätt in i ett postdemokratiskt skede.

ALEXANDER SMOLTCZYK
Rom
Det är trevligt när regeringschefer har lite roligt. På sin 72:a födelsedag för ett par veckor sedan stod en nöjd Silvio Berlusconi utanför sin nyinköpta villa vid Lago Maggiore med ett barnbarn i famnen och gladde sig åt se senaste opinionssiffrorna. ”Den allmänna opinionen är på min sida”, konstaterade han.
Stigande priser? Inget problem: ”Jag sluter ett avtal med de stora kedjorna och återförsäljarna”. Oppositionen? ”Existerar inte, osynlig!”.
Rättegångar har skjutits på framtiden, och till och med hans fotbollsklubb, AC Milan, har medvind igen. Och vem har en f d nakenmodell i sin regering? Jo, Berlusconi, som har utnämnt Mara Carfagna till kvinnominister. Något sådant kan inte ens Vladimir Putin skryta med. Silvio Berlusconi har anledning att vara glad. Han har förmodligen aldrig haft så stor makt som just denna höst, och han njuter så länge det varar.

Tidningen Corriere della Seras karikatyrtecknare, som uppskattas till och med av påven, framställer Berlusconi som en trollkonstnär i alldeles för stor kostym som far runt med sin trollstav. Föreställningen har varit ganska bra hittills: det bankrutta flygbolaget Alitalia räddades i sista sekund, Neapel har på 90 dagar befriats från nästan allt skräp, och den strama budgeten godkändes på ”nio och en halv minut”. Allt detta tack vare Super-Silvio.
Drygt 60 procent av italienarna är nöjda med regeringen. Vad spelar då utlandets uppfattning för roll? Omvärlden är bara avundsjuk på Italien, som har sin Berlusconi, det är Berlusconi övertygad om.
”Smekmånaden mellan Kavaljeren och en stor majoritet italienare fortsätter och rotar sig fast”, skrev en av Berlusconis ärkefiender, Eugenio Scalfari, grundare av tidningen Repubblica.

Berlusconis motståndare känner obehag inför populistens popularitet. Demokraternas gruppledare i senaten, Anna Finocchiaro talar om ”ett slags majoritetens diktatur”. Till bilden hör också att några oavhängiga tidningar, däribland vänstertidningen il manifesto, hotas av nedläggning, därför att finansminister Giulio Tremonti slopar presstödet.
Oppositionsledaren Walter Veltroni anar likheter med ”Putinmodellen”: Avvikande åsikter betraktas som störande element, som ska elimineras, och maktdelning och myndigheternas oberoende är hinder som kan undanröjas.
Det kan vara ett tecken på effektivitet när budgeten drivs igenom på nio och en halv minut, men det är knappast ett tecken på demokratiskt samförstånd. Parlamentarism tar tid.

Italienarna älskar inte Berlusconi, och de är inte ens särskilt stolta över honom. Men de valde honom, och det gjorde de inte av dumhet utan av smärtsam erfarenhet. När det inte längre finns mer att drömma om i EU-huset, och när alla partier bara erbjuder smulor, då lägger man sin röst på den som åtminstone kan regera.
De gångna två åren bestod politiken mest av interna strider i den röd-grön-svart-gul-rosa koalitionen. Nu har italienarna på nytt en känsla av att vara regerade.
Regeringskoalitionen bestående av Berlusconis i all hast skapade Frihetsfolket och den i grunden separatistiska Lega Nord är stabil. I Berlusconis regering bråkas det mindre och fattas fler beslut.
Men det beror förstås på hur man mäter, därför att än så länge har det rört sig om ganska enkla beslut, som inte har inneburit nackdelar för väljarna.
De första 150 dagarna har Berlusconis regering infört en lag om juridisk immunitet för landets fyra högsta ämbeten, vilket gör att Berlusconi själv inte kan ställas inför rätta så länge han är premiärminister. Han har hävt en Robin Hood-skatt på finans- och oljebolagens vinster, presenterat ett byggprogram med 20 000 bostäder för mindre bemedlade och slutit ett vänskapsfördrag med Libyen. ”Från och med nu blir det färre invandrare och mera naturgas”, sade Berlusconi och önskade sig lycka till.

Han har också eliminerat skatten på hushållens ordinarie bostad, den illa omtyckta ICI-skatten. Övertid beskattas också mildare. Båda dessa lättnader är en gåva till hans egen väljargrupp, småfolket.
”Ministern för förenkling”, Roberto Calderoli, som är en av Lega Nords brushuvuden, har strukit 3 500 lagar och förordningar utan att någon lade märke till att de försvann. Han har också gjort ett utkast till en federalisering av skattesystemet, något som ligger Lega Nord varmt om hjärtat. Rika regioner ska vara med och bestämma om region- och utjämningsanslag. De fattiga regionerna ska inte längre få checkar in blanco utan en bestämd summa pengar, som de måste hushålla med.
Berlusconi intar också en hårdare attityd mot gatflickor – varav de flesta är utländska – knarkare, trottoarförsäljare och hemlösa utan ID-papper. ”Stark gentemot de svaga, och svag gentemot de starka”, lyder devisen.
Det är ingenting annat än populism. Kortsiktigt men effektivt. Även lokala vänsteradministrationer, som i exempelvis Bologna och Mantua, stöder dekretet om skärpt kontroll i det offentliga rummet. Den tuffare attityden har vid flera tillfällen lett till övergrepp mot färgade personer. För ett par veckor sedan slogs en studerande från Ghana ned av polisen i Parma.

Berlusconis politik hittills är en fladdrig blandning av populism och reformförsök. Han navigerar på känn, prioriterar alla problem urskillningslöst och löser dem via ett otal telefonsamtal och ännu mera skattepengar.
Neapel till exempel. Berlusconi gav en avfallschef ministerrang och deklarerade att en upprensning av staden hade högsta prioritet. Ett antal kommuner anlade nya avfallsdepåer. Hela den statliga insatsen blev enormt dyr, exempelvis skickades flera tusen ton avfall till Tyskland för förbränning. Men pengar var egentligen inte problemet, eftersom flera regeringar har pumpat in massor av pengar i Neapel under årens lopp – för första gången verkar det som om pengarna gör någon nytta.
Det tar minst ytterligare tre år tills avfallshanteringen med förbränningsanläggningar och återvinning är helt klar, men Berlusconi har bevisat att det går att regera till och med i Neapel.
Den italienska sjukan – en kombination av gudsförtröstan, nepotism och inkompetens – tycks gå att bota, vilket är ett framsteg i sig.

Fallet Alitalia kunde emellertid ha lösts redan i fjol när Air France-KLM var redo att köpa hela butiken inklusive skulder. Planen gick i stöpet på grund av motståndet hos några italienska fackförbund och intressegrupper, som av Berlusconi hade fått löfte om att det fanns ”en nationell grupp”, som kunde rädda flygbolaget.
Det var ett förhastat löfte. Det behövdes många timmars överläggningar bakom lyckta dörrar (och ekonomiska lockbeten) för att sätta kött på räddningsgruppens ben. Under tiden delades Alitalia upp. De fina bitarna gick till ett konsortium bestående av 16 italienska miljardärer (Benetton, Colaninno), företagsgrupper och banker, som ska få förstärkning av något utländskt flygbolag (Lufthansa och Air-France-KLM är på tapeten). De dåliga bitarna, framför allt skulderna på 1,2 miljarder euro, tillföll staten. Värst drabbade är de 3 100 uppsagda.

Berlusconi har visat sin styrka som handlingens man på områden där det har behövts minst: i samband med avfallshanteringen i några syditalienska regioner och med försäljningen av ett döende flygbolag.
Många, mycket viktigare projekt väntar. Efter ett ordkrig mot oppositionsledaren Veltroni kungjorde Berlusconi att han tänkte genomföra resten av sitt program på egen hand och mot allt motstånd ”med dekret” om så behövs.
Det handlar om en reform i rättsväsendet, enligt vilken åklagarnas auktoritet ska begränsas, framför allt de ”Röda mantlarna” ska ha mindre makt. Dessa åklagare är Berlusconis älsklingsfiender.
Dessutom planerar Berlusconi en skolreform, som i stort sett går ut på att spara in åtta miljarder euro i ett land, som enligt internationella jämförelser inte har något skolväsen att skryta med.
En tredje reform är federaliseringen av skattesystemet. Det är än så länge oklart hur detta ska fungera. Sex italienska regioner har potential att försörja sig själva. De är Lombardiet, Umbrien, Piemonte, Venedig, Aostadalen och Sardinien.

De närmaste veckorna visar det sig om sopkvasten Berlusconi är mer än en trollkonstnär. För oppositionen i dess nuvarande tillstånd finns det bara ett sätt att peta bort Berlusconi från posten som regeringschef, och det är att ta till ett gammalt knep och befordra honom.
Om Berlusconi tillmötesgår oppositionens krav på en valreform kan den tänka sig att acceptera Berlusconi i landets högsta ämbete, som president och statsöverhuvud.
För den italienska republikens del skulle det betyda Berlusconi på livstid.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel