Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 08

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   20 21 
22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2010: 01 02 03 04 05 06 07 08     

Den stora kraftmätningen

Gerhard Schröder och Joschka Fischer möts på nytt i en duell, men den här gången handlar det om pipelines. Fischer kämpar för en gasledning från Centralasien till Europa, Schröders projekt är en gasledning från Ryssland. Nu gäller det vem av dem som går vinnande ur striden.

RALF NEUKIRCH
Berlin
Gerhard Schröder sitter med benen i kors och armarna bakom huvudet. Han kan inte låta bli att sända ännu ett varningens ord till Joschka Fischer: ”Jag tvivlar starkt på att Nabucco kan bli ekonomiskt lönsam utan gas från Iran”, säger Schröder, som ser minst sagt självbelåten ut när han tillägger: ”Men Joschka lyckas säkert lösa konflikten med Iran.”
Schröder skrattar lite hest, ämnet ligger honom varmt om hjärtat. Nabucco är en gasledning, som ska transportera naturgas från Centralasien till Europa. Konstruktionen ska börja nästa år. Joschka Fischer driver kampanj för gasledningen på uppdrag av två energibolag, som är engagerade i projektet.
Iran är ett problem, understryker Schröder ännu en gång. ”Säg det till Joschka när ni träffar honom”, ber Schröder med ett spydigt leende.
Joschka Fischer skrattar inte när han får meddelandet från den f d förbundskanslern. Fischer var utrikesminister i Schröders regering och han är känd för att göra sig lustig över andra, men han har svårt att själv ta kritik. Schröders sarkasmer tål han helt enkelt inte.
För inte så länge sedan publicerade Fischer en artikel om Afghanistan. I denna talar han om ”ackumulerade hot” och ger goda råd om hur man begränsar kriserna i världen och kanske till och med löser dem allihop: Mellanöstern, Irak, Persiska viken, Iran och Kashmir.

Joschka Fischer och Gerhard Schröder utmanar varandra på nytt. Nu handlar det inte om den politiska makten i Tyskland utan om naturgasledningar. För övrigt är det mesta sig likt.
Den ene står på Rysslands sida, hans pipeline heter Nord Stream. Den andre motarbetar ryssarna, och hans pipeline heter Nabucco. Det gäller den framtida energiförsörjningen och kampen om ändliga resurser. Både Schröder och Fischer deltar i ”the great game” – det stora spelet.
Men när Joschka Fischer utmanar Schröder handlar det inte bara om vem som har den längsta gasledningen. Detta är också en duell mellan två av den tyska politikens största egon, en rivalitet som har mer än tio år på nacken och som ännu inte har någon slutgiltig segrare.
Det där med Iran är bara dumheter, säger Fischer om Schröders spydiga kommentar. ”Tänk bara vad som händer om Nabucco inte blir av. Moskva kommer att dominera hela regionen!, påstår Fischer, som sträcker armarna uppåt i en förtvivlad gest.
Om Nabuccoprojektet går i graven vore det inte bara ett geopolitiskt misstag, utan även ett personligt misstag för Fischer. Han betalas av den tyska energijätten RWE och den österrikiska energikoncernen OMV för att marknadsföra projektet. Fischer har alltså ett personligt intresse av att Nabuccoprojektet realiseras. Schröder har ett personligt intresse av att det spricker.
Nabucco ska göra tyskarna oberoende av rysk gas, det är åtminstone tanken. Schröder företräder Nord Stream, ett konsortium där ryska Gazprom är huvudägare. Den ryska energijätten har inget intresse av att tyskarna blir oberoende av rysk gas, och därför motarbetar Schröder Nabucco.

Vi bevittnar en kamp mellan två män, som satt i samma regering i sju år. Nu slåss de om vem av dem som ska glänsa i framtiden.
Schröder stryker sig långsamt över näsan. Det är en gest som han har tagit med sig från tiden som förbundskansler. I den rollen använde han den för att vinna tid inför svaret på en svår fråga.
Denna dag har han tidigare på morgonen läst en positiv kommentar i Handelsblatt om Hartz-IV-reformerna. Hans reformer. Och nu, med facit i handen, får han, enligt egen mening, välförtjänt beröm för sitt arbete.
Schröder påpekar också att alla var på honom som hökar när han ställde sig positiv till Nord Stream-projektet. Polen, balterna och de konservativa, alla kritiserade honom. Ur Schröders perspektiv var saken ganska enkel: Tyskland importerar runt 40 procent av sitt naturgasbehov från Ryssland. Nord Stream, som går från Viborg i Ryssland genom Östersjön till Greifswald, gör Tyskland oberoende av transitländer. När ledningen är klar spelar det för Tysklands del ingen roll om Ukraina har underlåtit att betala sina räkningar till Ryssland, vilket kan leda till att Gazprom stänger gaskranen. Naturgasen från Ryssland kommer i framtiden att transporteras direkt till Tyskland tack vare Nord Stream.
När Schröder berättar om Nord Stream låter projektet mycket förnuftigt. Men problemet var inte att han engagerade sig i projektet redan under tiden som förbundskansler. Nej, problemen började efter Schröders avgång. Schröder hade bara varit borta från regeringskansliet i knappt en månad när han blev medlem i Nord Streams styrelse. Han blev avlönad lobbyist för en pipeline, som han hade förordat i rollen som förbundskansler. Det stred inte mot lagen, men det lämnade en besk eftersmak. Tyskarna gillar inte att deras förbundskansler på rekordtid förvandlades från äldre statsman till försäljare.

Schröder beklagar att detta är folkets bild av honom. Det förargar honom framför allt därför att det länge har funnits en mycket mer tilltalande motbild, som heter Joschka Fischer.
Fischer iscensatte själv sin avgång från utrikesdepartementet. Han slet av sig slipsen och talade lyriskt om att åter vara fri. Till skillnad från Schröder accepterade han valresultatet i september 2005 redan på valdagens kväll. Enligt tidningarna gjorde han ”en värdig sorti”.
Fischer accepterade en gästprofessur vid Princeton i USA, skrev tidningsartiklar och agerade som man förväntar sig av en f d utrikesminister. Vid sidan av Fischer framstod Schröder som lite solkig.
Därför tycker Schröder om att antyda att Fischer nu förhandlar med Iran på uppdrag av stora internationella energibolag. Schröder minns mycket väl vad det tyska miljöpartiet, De gröna (som är Fischers parti), sade om hans engagemang i Gazproms projekt. De gröna hävdade att Schröder begick en politisk idioti, agerade oanständigt och förstörde sitt rykte.
Fischer företräder inte bara RWE utan är också rådgivare till BMW och Siemens. Han får alltså pengar från en biltillverkare, en kärnkraftsverksbyggare och en kärnkraftsproducent. Detta ska ställas mot att han under sin tid som miljöminister i delstaten Hessen var en av kärnkraftsindustrins hårdaste motståndare. Som vice förbundskansler förhandlade han fram överenskommelsen om kärnkraftens avveckling. En minst sagt märklig karriär.

Fischer urskuldar sig med att han inte har något med RWEs kärnkraftsproduktion att göra. Han sysslar huvudsakligen med det som han alltid har gjort, säger han. Måhända, men det är lätt att förstå att Schröder är glad över Fischers nya jobb.
”Som jag tolkar Joschkas jobb handlar det om utrikespolitisk rådgivning. Och det är väl inget fel med det,” säger Schröder och ser gravallvarlig ut. Han kan ju inte visa öppet att det är en upprättelse för honom att Fischer nu sysslar med ungefär samma sak som han själv.
Fischer företräder en kärnkraftskoncern, som ingår gasavtal med länder som Turkmenistan och Azerbajdzjan, som i jämförelse får Ryssland att likna en demokratisk idyll. Fischer befinner sig på samma moraliska nivå som Schröder – åtminstone ur Schröders perspektiv.
De båda f d ledarna har inte träffats för att diskutera sina uppdrag. Fischer och Schröder har alltjämt kontakt med varandra, men de är inte vänner. Under julen planerades ett möte mellan dem och deras familjer, men det ställdes in.
Schröder sticker inte under stol med att Fischer och han alltid har varit rivaler. ”Det har alltid funnits konkurrens mellan Joschka och mig. Joschka trodde alltid att han var störst, men så förmäten var aldrig jag.”
När det gäller självironi har Schröder ett tydligt försprång framför Fischer.

Konkurrensen som Schröder talar om började redan innan den röd-gröna koalitionen tog makten 1998. Året innan intervjuades de båda tillsammans i tidningen Stern, och förhållandet mellan dem hämtade sig aldrig riktigt efter denna intervju.
”Ni verkar inte acceptera att det finns andra uppfattningar än era egna”, sade Fischer och Schröder svarade: ”I en röd-grön koalition måste det stå klart att den största partnern är kock och den mindre partnern är servitör.”
För Schröder var politiken alltid en strid om att vara största fisk i dammen. Detsamma gällde för Fischer.
Problemet var att Fischer inte såg sig själv som servitör. ”Schröders kommentar gjorde ett efterhängset, dåligt intryck”, skriver Fischer i sina memoarer. Men Fischer utmanade aldrig kanslern direkt utan valde andra sätt att visa sin överlägsenhet.
Schröder hade inget till övers för politikens intellektuella överbyggnad. Han var en impulsiv handlingsmänniska, en ögonblickets man och en beslutsfattare. Fischer målade däremot gärna upp de långa perspektiven. Ibland blev de så långa att inte ens han själv kunde se slutet. Fischer tittade på Tyskland, världen och hur allt hängde samman. När han på regeringens sammanträden förklarade hur alla frågor måste belysas ur geopolitisk synvinkel kunde Schröder ibland himla med ögonen.
Men både Schröder och Fischer kunde leva med den inbördes rollfördelningen tills kriget mot Irak kom upp på tapeten. Fischer var emot kriget, men han ogillade Schröders sätt att skrika ut sitt ”Nej!”.
Fischer var även emot nyvalet, som Schröder utlyste efter delstatsvalet i Nordrhein-Westfalen. Schröder lyssnade inte på Fischer. Han lämnade förbundskanslerämbetet, satte punkt för sin politiska karriär och drog med sig Fischer.

Joschka Fischer sitter i en fåtölj, som han nästan fyller ut. Efter sin avgång hoppades han på ett internationellt uppdrag, kanske för Förenta nationerna. Förra året letade Europeiska unionen efter en utrikesminister, och Fischer hade kunnat vara en lämplig kandidat. Men de politiska omständigheterna var inte till hans fördel.
I augusti förra året hyrde Fischer ett kontor vid Gendarmenmarkt i Berlin. De nymålade väggarna lyser vita och kunde behöva några tavlor. JF&C, Joschka Fischer & Company står det på dörrskylten. Det låter lite som en amerikansk advokatbyrå – eller som en lobbyfirma.
Men Fischer betraktar sig inte som lobbyist. Vad är han då? Det är verkligen inte lätt att hitta en lämplig etikett. Förhandlar ni på uppdrag av RWE? ”Nej”, svarar Fischer, ”jag förhandlar inte. Men jag för samtal.”
Fischer förhandlar inte, men han för samtal. Allt som gäller honom är minst sagt lite gåtfullt.
Säkert är emellertid att han inte utmanar Schröder direkt. Att Nabucco skulle vända sig emot ryssarna är en missuppfattning, som delas av väldigt få, hävdar Fischer.
Fischer är Schröders konkurrent, även om han påstår något annat. Han agerar åter på den världspolitiska arenan. Nu handlar det om att knyta samman Europa och Centralasien och
För Schröders del handlar det i första hand om att skydda det ryska gasmonopolet.

Både Schröder och Fischer är lobbyister, och kanske får vi veta redan nästa år vem av dem som avgår som segrare i den senaste ronden i deras långa inbördes kamp. 2011 ska konstruktionen av Nabucco börja. Det finns ännu inte några färdiga avtal om gasleveranser, och det är oklart hur mycket Turkiet vill ha betalt för att låta gasen passera genom Turkiet.
Det kan hända att Schröders prognos stämmer och att Nabucco inte kan bli ekonomiskt lönsam. Men det kan också hända att Fischers geopolitiska argument är välgrundade och väger tungt.
Hur det än går kommer förloraren inte att erkänna sig besegrad. Kampen mellan Schröder och Fischer tar aldrig slut.
© 2010 TEMPUS/Der Spiegel