Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 10

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   20 21 
22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10     

Ashton har ett omöjligt uppdrag

Bryssels nya chefsdiplomat uppmanas att visa mera kraft, ta nya initiativ och agera mera självständigt. Men när EUs stats- och regeringschefer valde henne hade de egentligen helt andra planer.

WALTER MAYR
Bryssel
Detta är veckan när hon äntligen ska göra allt rätt. På måndagen träffar hon Ukrainas nye president och redan dagen därpå besöker hon jordbävningsoffer i Haiti. Hon hinner knappt tillbaka från Karibien innan hon åker till EUs utrikesministermöte i den spanska staden Córdoba. Och väl där möts hon, EUs chefsdiplomat, den 53-åriga Catherine Ashton, ändå bara av klander.
Hon kritiseras för att hon dröjde för länge med att åka till Haiti, dit hon kom nästan sex veckor senare än hennes amerikanska kollega, Hillary Clinton, som vid det här laget har hunnit inspektera skadorna efter jordskalvet i Chile också. På utrikesministermötet i Spanien har Ashton inte heller mycket att hämta sedan hon veckan före hade skippat ett möte på Mallorca med EUs försvarsministrar och Natos generalsekreterare. Dessutom har hon med sig ett ganska dåligt förslag till uppbyggnaden av EUs diplomatiska kår.
Ashtons erkänt aktive företrädare, Javier Solana, avverkade i genomsnitt 600 flygmil per vecka. Ashton har avverkat tre gånger så många och ändå utsätts hon för ständiga attacker från EUs medlemsländer. Det pågår en intern strid mellan ”politiska pygméer” enligt en europeisk toppdiplomat, som därmed försöker beskriva EUs krympande makt på den internationella arenan.

Catherine Ashton är på papperet Europas mäktigaste kvinna. Som hög representant för EUs utrikes- och säkerhetspolitik företräder hon en halv miljard människor mellan den baltiska Östersjökusten och Algarve i sydväst. Nästan 7 000 personer ska arbeta i EUs diplomatiska kår (EAD), som har en budget på flera miljarder euro per år.
Fram till 2001 var Ashton chef för hälsomyndigheten i det engelska grevskapet Hertfordshire. Allt som har hänt sedan dess låter som en saga, och ibland verkar det som om Ashton själv tror att det är en saga när hon står där med sitt flickaktiga leende i strikt dräkt bredvid Hillary Clinton i Washington, Ban Ki-moon i New York eller Medvedev i Moskva: en askunge i kungens palats.
Det finns en lika enkel som grotesk anledning till att en Labour-politiker med ”stalinistisk politisk korrekthet” och ”karisma som en campingplats på Sheppeyön” (enligt BBCs Rod Liddle) fick en plats i EU-toppen. Utnämningen av den oerfarna brittiskan sågs som en garanti för att de stora EU-länderna Frankrike, Tyskland och Storbritannien skulle kunna driva utrikespolitik utan hinder. Men nu oroar man sig i både Paris och Berlin för att man genom att utse Ashton kanske ”missade en historisk chans”.

Ribban sattes högt från början. Tillsamman med EUs första permanenta ordförande skulle den höga utrikesrepresentanten äntligen ge EU ”ett ansikte utåt”. Båda skulle företräda Europa i umgänget med världsmakterna. Båda skulle alltid vara nåbara och kunna ta beslut – och vilja göra det.
Efter bara hundra dagar i ämbetet håller drömmen på att krossas, och Lady Ashton är en del av anledningen.
Först grymtades det bara lite ute i korridorerna. Man fruktade att Storbritannien skulle få alldeles för stort inflytande på EUs diplomati på grund av att Ashton tycktes föredra landsmän som medarbetare. Hade det inte varit på plats med ett varningsskott från den tyske utrikesministern Westerwelle innan alla de eftertraktade posterna i Bryssel delades ut? Nej, svarade den tillförordnade tyske statssekreteraren Werner Hoyer, som bedyrade att ”vi försöker stödja kvinnan i hennes planering”.
I fredags på EUs utrikesministermöte lät det annorlunda. EAD får inte gå i andra EU-institutioners ledband utan måste agera ”helt självständigt” klagade Hoyers chef, Guido Westerwelle inför kamerorna. Hans franske kollega, Bernard Kouchner, höll med: ”Mycket arbete återstår” och österrikaren Michael Spindelegger talade till och med om ”frustration”.

Orsaken till de hårda orden var Ashtons senaste förslag om hur uppdrag och behörigheter ska fördelas inom EUs diplomatiska kår. Hennes plan, som ska vara helt klar till i slutet av mars, innehåller absurditeter och förslag som bäddar för kontroverser.
Exempelvis ska utvecklingspolitiken, som betraktas som ”en integrerad del av gemenskapens verktygslåda” om möjligt delas upp. Afrika ska hanteras av EU-kommissionen, Asien och Latinamerika av den nya diplomatiska kåren. Och de nya EU-ambassaderna ute i världen ska underställas utrikesrepresentanten, vilket verkar rimligt.
Den nye EU-presidenten, som också har ett ord med i laget, plus EU-kommissionen plus Ashton. Det blir tre chefer och lika många röster i stället för ett ansikte och en röst. ”Det kommer att gå snett”, klagade Jean Asselborn från Luxemburg.
Den skarpaste och mest personliga kritiken mot Ashton kom från fransmännen. De beskyllde henne inte bara för att vara kommissionens nickedocka utan de blottlade också några av Ashtons svagaste sidor: efter klockan åtta på kvällen är hon inte anträffbar, hon tillbringar alldeles för många veckoslut med man och barn och hennes utrikespolitiska aningslöshet kombineras med bristande instinkt.

Det kritikerna verkar glömma är att Ashton var den minsta gemensamma nämnaren. En ”utrikespolitik befriad från institutionskrångel” var vad Europas planerare ville ha. Men Lissabonfördraget, som trädde i kraft 1 december och är produkten av många års filande, kräver det omöjliga av EUs utrikespolitiska representant.
Hon ska i rollen som utrikesrepresentant föra en från kommissionen självständig politik trots att hon är kommissionens vice ordförande. Hon ska dessutom tillfredsställa önskemålen från 27 medlemsstater och deras representanter i EU-rådet. Hon ska dessutom se till att ha EU-parlamentets 736 ledamöter bakom sig.
För Lady Ashton av Upholland, som i detta cirkusnummer inte ens har en samspelt ämbetsapparat till förfogande, har i Bryssel får pseudonymen ”damen utan underkropp”.
Frågan är en om en yrkesdiplomat hade klarat sig bättre. En person som, till skillnad från Ashton, inte hade behövt lära sig så mycket nytt om den transatlantiska marknaden och varför det inte räcker att kritisera ”den olyckliga tidpunkten” när Libyens revolutionsledare Ghadaffi förklarar heligt krig mot Schweiz.
Storbritanniens utrikesminister och den europeiska vänsterns favorit, David Miliband, tackade nej till posten. Frank-Walter Steinmeier fick inget erbjudande därför att Angela Merkel hellre ville nominera kristdemokraten Günther Oettinger. Den erfarne italienaren Massimo D’Alema var inte acceptabel för Israel och vissa judiska grupper på grund av hans palestinavänliga hållning.
Andra förslag var föremål för köpslående av värsta sort. Måttstockar var kön och politisk inriktning samt hemlandets storlek och politiska tyngd. Och när EU fick en konservativ, manlig rådspresident måste utrikesrepresentanten bli en kvinna från den politiska vänstern.

Sonderingar hos Irlands f d president, Mary Robinson, gav inte resultat. Men Catherine Ashton, som hade varit handelskommissionär i ett år, ställde upp direkt. Hon hade egentligen förberett sig på att återgå till brittisk politik, men nu presenterades hon som EUs nya mirakelvapen för en förvånad allmänhet.
Till och med i hennes traditionellt EU-skeptiska hembygd har utnämningen av Lady ”vad-heter-hon-nu-igen” orsakat mera muntration än entusiasm. När Ashton utnämndes var det ”ingen som dansade på gatorna precis”, säger chefen för YouGov, Peter Kellner. Han är inte bara en av Storbritanniens mest kända opinionsmätare utan också ”Cathy” Ashtons man. Utan honom vore hon inte där hon är idag, men det förtiger han.
När Catherine Ashton träffar Peter Kellner är hon 31 år och har uppväxten i hjärtat av det nordengelska industriområdet bakom sig. Hon har studerat sociologi och haft ett antal offentliga jobb. Genom Kellner lär hon känna den ambitiöse Tony Blair. Han och hans fru umgås med Kellner och Ashton och paren diskuterar bl a New Labour. Umgänget mellan Blairs och Kellners övergår till vänskap. Två år efter det att Blair har valts till premiärminister adlar han Ashton och utnämner henne till överhuset.
Hon ser 2007 till att en majoritet av ledamöterna överhuset stöder Lissabonfördraget, vilket än i dag retar och upprör EU-motståndaren och den skotske godsägaren Lord Pearson av Rannoch: ”Hon är mycket charmerande och samtidigt en aparatjik ända ut i fingerspetsarna”, säger han under ett besök i lordernas bar i överhuset.

Alla, från den f d klasskamraten Sheila Ashcroft till högt uppsatta ämbetsmän i Bryssel, är eniga om att Ashton är mycket intelligent, synnerligen tålig och en mästerlig medlare. Dessa egenskaper kommer att behövas de kommande veckorna, därför att nu gäller det att montera det maskineri som ska företräda EU på den globala arenan. Drygt 130 diplomatiska delegationer ska byggas i olika länder, där det redan finns gott om diplomater som håller Europas fana högt.
Konkurrensen är hård, och Lettlands, Litauens, Sloveniens och Cyperns utrikesministrar varnade på det senaste utrikesministermötet för risken att de små länderna blir missgynnade i fördelningen av attraktiva tjänster.
I konkurrensen om posten som politisk chef under Ashton finns bl a Helga Schmid, som har varit stabschef hos Javier Solana. Men britterna vill hellre ha den f d rådgivaren till Blair, Robert Cooper, på denna post. Det är de dock ganska ensamma om. Och ännu en britt i toppen är väl ändå en för mycket?
Det tisslas och tasslas i Bryssel dessa dagar och många tittar längtande på toppjobben innanför glasfönstren på Rue de la Loi i den belgiska huvudstaden.

I Bryssel, där den europeiska vardagen regleras av drygt 150 000 sidor avtal och bestämmelser, där alla är kungar i sina små riken och där framstegen mäts i millimeter är det lätt att den allra viktigaste frågan kommer i skymundan: Vilka är den europeiska diplomatins mål för morgondagen – bortsett från den lika ordrika som värdefulla besvärjelsen att värna om fred och mänskliga rättigheter?
Denna fråga har kanske lika många svar som antalet EU-länder, vilket USAs president Barack Obama insåg väldigt fort när han besökte Europa första gången i ämbetet. Hans beslut att inte delta i det planerade toppmötet mellan EU och USA i Spanien i maj gör att protokollexperterna i Bryssel slipper besvara den kniviga frågan om det är EU-kommissionens chef, Van Rompuy, den roterande EU-ordföranden spanjoren Zapatero eller Lady Ashton som ska sitta närmast Obama.
I EU-världen diskuterar man fortfarande om Obama verkligen ”ställde in” Europabesöket eller om han inte fick inbjudan i tid.
© 2010 TEMPUS/Der Spiegel