Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 50

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 
07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25   
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49    


EU, Östeuropa
2017-50 4-7
"Östeuropéerna känner sig som Europas slaskhink"
Varör innehåller Nutella som säljs i Ungern mindre kakao än den Nutella som säljs i Tyskland? Varför innehåller fiskpinnarna i Prag mindre fisk än de i Bryssel? Östeuropas konsumenter accepterar inte längre att serveras sämre produkter, och nu tar EU äntligen tag i problemet.
Den som först reagerade var Slovakiens premiärminister Robert Fico. Han företrädde inte bara sitt eget folk utan gav röst åt alla i Central- ochÖsteuropa. Han talade för 103 miljoner EU-medborgare. Den polska tidningen kallade detta fenomen för "specerirasism". Tjeckien jordbruksminister sa att hans landsmän känner sig som "Europas slaskhink".
Många tillverkare skyller på att Östeuropas konsumenter har andra preferenser vad gäller smak och konsistens. Detta avfärdas av EU som "nonsens".

Handel, Ekonomi
2017-50 8-9
"Stormar i Europapolitiken innebär inte nödvändigtvis dåliga börsnyheter"
Analys av Ksenia Galouchko, finansmarknadsreporter på Bloomberg.
Konsekvenserna av en svagare euro och fluktuerande priser kan innebära en bättre avkastning på aktieplaceringar. Låga räntor, begränsad inflation och relativt låga kursrörelser har bidragit till att stabilisera de utvecklade under fem år efter finanskrisen.

USA, Ryssland
2017-50 10-11
"Är ni riktigt friska?"
Under sitt årliga nationella pressmöte nyligen framhöll president Vladimir Putin i Ryssland, med ett öga på sin m presidentkandidatur, många gånger de inhemska resultaten han uppnått. Men han tog också tillfället i akt att rikta några smockor mot USA, angående anklagelserna om inblandning i det amerikanska presidentvalet och olympisk dopning - vid ett tillfälle riktade han en fråga till de amerikanska kongressledamöterna. - Är ni riktigt friska"?
Den årliga presskonferensen är den största chansen för journalister från hela Ryssland att komma till Moskva för att försöka ställa en fråga till presidenten.

Internet, Media
2017-50 12-13
Åsikten: "Stoppa manipulationerna av demokratin på nätet"
Michael J. Abramowitz är ordförande i organisationen Freedom House.
Det finns inget universalmedel mot propaganda, internettroll och falska nyheter som skadar demokratin men det är grundläggande med utbildning och att allmänheten är vaksam.
Taktiska manipulationer på nätet har spelat en viktig roll i USAs presidentval och 17 andra val under det senaste året. Regerande partier har betalat för personer som skriver inlägg, nättroll, robotprogram, falska nyhetssajter och propaganda medier i syfte att blåse upp det folkliga stödet för dem och hylla sig själva.

Storbritannien, Brexit
2017-50 14-17
"Utlänningshatet växer för varje dag i Storbritannien"
Ända sedan folkomröstningen om Brexit i juni 2016 känner sig EU-medborgare bosatta i Storbritannien llt mer ovälkomna. Trakasserierna mot dem ökar, och regeringen gör ingenting för att stävja det växande hatet.
Landets universitet undviker att anställa professorer från Spanien och Nederländerna på grund avStorbritanniens kommande utträde ur EU. Bankerna vill inte låna ut pengar, hyresvärdar begaär att potentiella ska via upp brittiska pass, vilket strider mot lagen. Runt om i landet får personer med rumänsk, litauisk eller annan brytning sina fönsterrutor krossande.
Theresa May säger också tydligt att hon vill skapa en "fientligt sinnad miljö" för illegala invandrare.

USA, Ryssland, Tyskland
2017-50 18-19
"USAs sanktioner mot Ryssland drabbar också Tyskland"
När väst skärper sina sanktioner mot Ryssland framgår dettydligt vilket land man avser arrstraffa: Ryssland.
I en studie av europeiska ekonomer som nyligen publicerats visas att även västvärlden får betala ett högt pris för sina sanktioner mot Ryssland.
Samtidigt som en ny tidsfrist närmar sig för USA besluta nya sanktioner mot Ryssland är det värt att beakta att det är USAs allierade i Europa som får bära den högsta kostnaden för dess åtgärder, bedömer det tyska ekonomiska institutet IFW.

EU, Tyskland
2017-50 20-21
"Slutet på en era: I ruinerna efter merkelismen"
Det kan dröja ett tag innan Angela Merkel lämnar makten men det står klartatt vi trätt in i merkelismens avslutande fas. Under de senaste tolv åren har denna form av styrning dominerat i Tyskland. Den innebär att konsensus, lugn och stabilitet går före allt annat.
Men nu befinner sig merkelismen i kris eftersom två viktiga förutsättningar inte längre uppfylla. För det första krävs det ett samhällsklimat där en bred samsyn är möjlig. Och det krävs också att Merkel är stark.
På grund av flyktingkrisen 2015 nådde freden till slut ett stopp - konflikten ledde till att det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland kom in i parlamentet, den splittrade Merkels kristdemokrater, distanserade fridemokraterna från de gröna och drev in en kil mellan de mittenorienterade och socialdemokraterna och delar av de konservativa.

Spanien, Katalonien
2017-50 22-24
"Dagens konflikter i Katalonien ekar i de gamla fängelsekorridorerna"
Politiska stridigheter är inget främmande för kalalanerna. Den spanska regerings hantering av regionens självständighets initiativ är bara den senaste konflikten i Katalonien.
Dset är värt att komma ihåg att Spanien är ett land där vare sig Franco eller någon annan ledare någonsin har medgett att man hållit politiska fångar. Franco fyllde Modelofängelset med egna politiska motståndare, liksom med homosexuella och vissa artister vars arbete stred mot hans regims katolska lärosatser.
Men Modelofängelset var ibland också en tillflyktsort som skyddade dem mot våldet utanför.

Belgien, EU, Teknik
2017-50 26-27
"Belgiens överdrivna elanvändning kastar ljus på mer än landets vägar"
När en astronaut i år tog nattliga fotografier på Europ från Internationella rymdstationen vardet en nation som utmärkte sig på jordens glittrande yta: Belgien.
Det är det enda landet i Europa som har nästan all sina 2,2 miljoner gatljus påslagna hela natten. Belgien är världsledare på ljusföroreningar. Men fenomenet kastar ljus inte enbart över Belgiens gator utan också på det ömsesidigt lönsamma förhållandet mellan landets politiker, eldistributörer och den största elleverantören Electrabel.
Konsumtionen av gatubelysning omvandlas till vinst för elproducenter, distributörer och staten. Det gör att politik är ett ganska lönsamt yrke i Belgien.

Italien, Samhälle
2017-50 28-29
"I ett italienskt fängelse går barnen en match mot pappa"
I Operafängelset, en anstalt med den högsta säkerhetsklassen i utkanten av Milano, har Bambini Barre, en italiensk ideell organisation vars namn kan översättas till "barn utan galler" organiserat fotbollsmatcher mellan barn och föräldrar. - Detär ett av de få tillfällena som de kan uppleba en normal situation.

Terrorism
2017-50 30-31
"IS stal amerikanska raketer efter det att de levererats till Mellanöstern"
IS är kanske mest känt för sin brutalitet i Irak och Syrien, där terrororganisationen har genomfört massakrer på civila, utfört självmordsbombningar och minerat människors hem med tusentals improviserade sprängämnen. Men en ny rapport beskriver även gruppen som en slug vapentillverkare och logistiker som flyttade vapen, ammunition och bombmaterial över hela kraigszonen i en omfattning man aldrig tidigare sett hos en terrororganisation.
Vapenspårargruppen Conflict Armament Research (CAR) baseradi Storbritannien harkunnat dokumentera över 40000 skjutvapen och mängder av ammunition i ett område som sträcker sig från staden Kobane i norra Syrien till södra Bagdad.
Rapporten som forskarna kallar den mest omfattande hittills om hur IS fick tag på och hanterade sina vapen kan bli ett viktigt verktyg för att förstå terro gruppens dödliga och industriella färdigheter.

Japan
2017-50 32-33
"Abe kan få problem att revidera Japans pacifistiska konstitution"
Jamans premiärminister Shinzo Abe försöker att genom föra en ändring i landets efterkrigskonstitution, men har stött på problem. Hans eget parti kan inte komma överens om hus man ska ändra den artikel som har hållit landet pacifistiskt under de sju decennierna.
Samtidigt som politikerna inom det regerande Liberaldemokratiska partiet LDP, tvistar om hur man ska uppdatera artikel 9, fortsätter premiärministerna att arbeta för attstärka Japans militär genom att köpa amerikanska vapen, något som Donald Trump har uppmuntrat till.
Efter segern i nyvalet i oktober går nu Abe vidare med sina planeratt revidera efterkrigskonstitutionen, som infördes av USAs ockupationsstyrkor efter Japans nederlag i andra världskriget.

Media
2017-50 34-35
"Från aids till fejknyheter"
"Den falska storyn skrämde upp amerikaner. Den spred sig som en löpeld, trots att det hänvisades till tvivelaktiva källor. Och den hann underblåsa en redan splittrande politik innan den amerikanska regeringen - kanske för sent - drog slutsatsen att det rörde sig om en rysk desinformationskampanj.
- Vi kommer att se mycket allvarligt på alla former av desinformation, sa Vita husets pressekreterare, Sarah Huckabb Sanders, till reportrar under en presskonferens nyligen.
Men desinformations kampanjer har funnits under lång tid, särskilt under det kalla krigets dagar. Till exempel Operation Infaktion spreds på 1980-talet av den östtyska underrättelsetjänsten om att viruset som orsakar aids var en produkt av amerikanske experiment med biologiska vapen.

Tunisien
2017-50 36-41
"Vi vet redan allt, men vi har inga bevis"
En sanningskommission försöker att hjälpa Tunisien att bearbeta sin historia och tv-sänder vittnesmål från både förövrare och offer från statligt våld. Men det har bidragit till att splittra snarare än att läka landet och polisstaten är på väg att göra en återkomst.
Sedan 2015 har kommissionen, vars ordförande är Siham Bensedrine, samlat in över 62000 vittnesmål i syfte att göra upp med över 50 år av diktatur. Målet för denna "övergångsrättvisa" är att uppdaga sanningen om den gamla regimen som störtades den 14 januaril 2011 i samband den "arabiska vårens" första uppror. Men det kommer inte att resultera i några domstolsbeslut. I stället handlar det pm att erkänna offrens erfarenheter och lidanden.
Kommissionen har fortfarande inte fått tillgång till handlingar från inrikesministeriet, justitieministeriet, polisen eller militärdomstolarna. Beväpnade säkerhetsvakter hindrade Siham Bensedrine från att komma in. "Vi kommer inte åt ledarna, de som gav order", säger hon. Ju längre upp man kommer desto fler personer från det gamla systemet hittar man, hävdar hon.
'We Know Everything, But We Have No Proof'

Vietnam
2017-50 42-43
"Vietnam vill kontrollera sociala medier"
Regeringen fruktar att politisk aktivism på internet kan skada staten, men att reglera internetinnehåll kommer att skada staten ännu mer. När åtkomsten till appen Facebook Messenger avbröts i Vietnam den 4 november - en ovanlig händelse, även i denna repressiva stat - blev internetanvändarna chockade. Många av mina Facebookvänner frågade sig: "Har det redan hänt?"
Den nya internetlagen kommer knappast att förbättra landets rykta. Lagen kommer också att gå helt emot Vietnams åtagande gentemot olika handelsavtal, inklusive WTO-avtal och oroa utländska investerare.

Annat, Handel
2017-50 44-46
"I den tyska klockstaden bygger allting på tid"
Märken som A.Lange & Söhne och Nomos symboliserar pånyttfödelse av det exklusiva urmakeriet som skett i staden Glashütte. Den här byn som ligger i ett isolerat hörn av östra Tyskland har lycktats blomstra tack vare beroendet av urmakeri. Arbetslösheten är lägre än 5 %. Byn har 1 800 invånare. Ahrendt, urmakare i femte generationen, är chef för Nomos, är chef för Nomos, vars minimalistiska och prisvärda design har hjälpt staden Glashütte atthålla sig flytande ovanpå krisen som drabbat företagets schweiziska konkurrenter.