Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 01

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51           

EU, Brexit, Storbritannien
2017-01 4-5
"Brexit kan leda till ruttnande skördar"
Östeuropéer tveksamma till att jobba i Storbritannien. Pundet har sjunkit med 10 % och motståndet mot invandrare - särskilt frånRumänien och Bulgarien - har ökat efter Brexit-omröstningen.
Bönderna i Storbritannien varnar för att frukt och grönsaker - däribland deras älskade jordgubbar - kan komma att ruttna bort på åkrarna i sommar.

FN, Globalt
2017-01 6-7
"Farligaste perioden på flera årtionden"
Tio konfliktområden att hålla ögonden på.
Världen träder in i sin farligaste period på flera årtionden. Från den globala flyktingkrisentill spridningen av terrorism - vårt kollektiva misslyckande att lösa konflikter föder nya hot och akuta kriser. Även i fredliga samhällen leder rädslans politik till farlig polarisering och osaklig propaganda.
Efter andra världskriget uppstod en vision om en internationell ordning grundad på samarbete, initierad och ledd av USA. Den ordningen har redan luckrats upp innan Donald Trump vann valet. Washingtons minskade inflytande, på gott och ont inleddes redan under Barack Obamas presidentskap.
I Europa är den potentiella upplösningen av EU en av de största utmaningarna vi står inför idag.

Syrien, Irak
2017-01 7-8
"Syrien och Irak"
Efter nästan sex års stridet, som uppskattningsvis dödat 300 000 människor och tvingat omkring 12 miljoner att lämna sina hem, verkar det som om Syriens president Bashar al-Assad för tillfället kommer att behålla makten. Al-Assads strategi att lamslå den icke-jihadistiska oppositionen har stärkt radikala islamistiska grupper som IS och Jabhat Fateh al-Sham - "Front for the Conquest of the Levant" (tidigare Nusrafronten).
I Syrien finns två konkurrerande styrkor som strider mot IS - en leds av Ankara, den andra av den syriska grenen av Kurdistans arbetarparti (PKK)).
IS hävdar fortfarande ett kalifat i delar av Irak och Syrien även om gruppen förlorat betydande territorium under det senaste året.
I Irak har kampen mot IS ytterligare undergrävt statens förmåga att styra, orsakat en enorm förödelse, militariserat ungdomar och traumatiserat hela samhället. Den har splittrat kurdiska och shiitiska politiska partier i rivaliserande fraktioner och paramilitära styrkor som är beroende av regionala understödjare och som konkurrerar om Iraks resurser.

Turkiet
2017-01 8-9
"Förutom spridningseffekterna från krigen i Syrien och Irak står Turkiet också inför en ökad konflikt med PKK"
Konflikten mellan den turkiska staten och militanta i PKK fortsätter att förvärras efter kollapsen av en vapenvila i juli 2015. Sedan dess har PKK-konflikten råkat in i en av de dödligaste perioderna under dess tre decennier långa historia. Ett PKK-länkat bombattentat dödade 45 personer i närheten av ett fotbollsstadion i Istanbul i december. I Ankara finns också en växande oro över kurdiska framgångar i Syrien och Irak. Erdogan fortsätter med sina tillslag mot den politiska oppositionen och har rensat ut mer än 100 000 tjänstemän.
Integrationen av 2,7 miljoner syriska flyktingar innebär stora utmaningar både för staten och de mottagande kommunerna.

Jemen
2017-01 9-10
"Miljontals människor svälter"
Kriget i Jemen har skapat en annan humanitär katastrof och förstört ett land som redan var det fattigaste i arabvärlden. Miljontals människor lever nu på randen till svält.
Saudiarabien gick in i konflikten i mars 2015 för att motverka framsteg för houthierna, en övervägande Zaydi-shiitisk milis, som av saudierna betraktas som ett ombud för ärkerivalen Iran. (zaidi, är en inriktning inom shiaislam som anser att Zayd ibn Ali var den rättmätige arvtagaren till den fjärde imamen, Ali Zayn al-Abidin, snarare än halvbrodern Muhammad al-Baqir, vilken övriga shiamuslimer anser som den femte imamen. Zaiddiyah är även en rättsskola (madhhab) och är en av de åtta vars giltighet erkänns i Ammanbudskapet, https://sv.wikipedia.org/wiki/Ammanbudskapet).
Båda sidorna verkar låsta i en spiral av eskalerande våld och provokationer som blockerar FNs fredssamtal. I november 2016 avvisade den Saudi-stödda jemenitiska regeringen under ledning av president Abed Rabbo Mansour Hadi FNs föreslagna färdplan för fred. (https://www.google.se/?gws_rd=ssl#q=Abed+Rabbo+Mansour+Hadi+)
Våldsamma jihadistgrupper, bland annat al-Qaida på den arabiska halvön och IS, gynnas av Jemens kaos.

Nigeria, Niger, Burkina Faso, Elfenbenskusten,
2017-01 10-11
" Sahel och Tchadsjön"
Överlappande konflikter i området Sahel och vid Tchadsjön har bidragit till ett omfattande mänskligt lidande och fördrivit 4,2 miljoner människor från sina hem.
(Sahel är en halvtorr gränszon i Afrika söder om Sahara och norr om de mer bördiga områdena söderut.

År 2016 genomförde jihadister baserade i centrala Sahel dödliga attacker i västra Niger, Burkina Faso och Elfenbenskusten. Mali är FNs farligaste uppdrag.
Algeriet, en viktig förmedlare av stabilitet i regionen måste spela en nyckelroll som chefsmedlare i uppgörelsen.
Vid Tschadsjön har säkerhetsstyrkor i Nigeria, Niger, Kamerun och Tschad intensifierat sin sin kamp mot Boko Haram-rebellerna, men gruppen är inte besegrad. Vissa kvinnor ansluter sig till Boko Haram frivilligt i jakt på ekonomiska och sociala möjligheter.

Demokratiska republiken Kongo
2017-01 11
"Katolska biskopar medlar"
Demokratiska republiken Kongo fick några goda nyheter strax före midnatt på nyårsafton när katolska biskopar meddelade att en uppgörelse hade nåtts för att lösa landets politiska kris.
President Joseph har ännu inte skrivit på avtalet, som kräver att han avgår efter att valet hållits, någon gång under 2017. Kabilas försök att klamra sig fast vid makten bortom sin andra mandatperiod, i strid med konstitutionen, ledde till våldsamma gatuprotestern under hela 2016. Kongos endemiska korruption och en politik som innebär att vinnaren tar allt gör att Kabilas följe har mycket att förlora så de kanske inte släpper greppet så lätt.

Sydsudan
2017-01 11-12
Efter tre år av inbördeskrig plågas världens yngsta land fortfarande av flera konflikter. Kritik mot styret och utbrott av etniskt våld tjänar som bränsle i striderna som internt har fördrivit 1,2 miljoner människor och tvingat att fly landet. Det internationellt stödda fredsavtalet spårade ur i juli 2016 när strider i huvudstaden Juba mellan regeringsstyrkor och tidigare rebeller. Oppositionsledaren och dåvarande vicepresidenten Riek Machar, som nyligen hade återvänt till Juba enligt villkoren i fredsavtalet, flydde landet. Sedan dess har president Salva Kiir stärkt sin position i huvudstden och i regionen som helhet.

Afghanistan
2017-01 12
"Talibanerna vinner åter mark"
Mer än 15 år efter att de USA-ledda koalitionsstyrkorna störtade talibanerna från makten som en del av en bredare kampanj för att besegra al_Qaida, vinner talibanerna mark; Haqqani nätverket, en islamistisk rörelse, vars ledare Jalaluddin Haqqani sedan 2001 befinner sig i Waziristanregionen i grannlandet Pakistan, där nätverket sedan dess haft sin bas, är ansvarigt för attacker i större städer; och IS har tagit på sig en serie attacker mot shiamuslimer som verkar avse att underblåsa det sekteristiska våldet.
Donald Trumps avsikter i Afghanistan förblir oklara.
Ryssland Pakistan och Kina har bildat en arbetsgrupp om Afghanistan med det uttalade syftet att skapa en "regional antiterrorstruktur". Kabuls regering har hittills utlämnats av trepartssamrådet.

Burma
2017-01 12-13
"President Aung Sun Suu Kyi kritiseras för sin underlåtenhet att uttala sig om övergreppen mot minoritetsgrupperna"
Den nya civila regeringen som leds av Nobels fredspristagare Aung Sun Suu Kyi lovade att fred och nationell försoning skulle ha högsta prioritet, men det uppblossande våldet på senare tid har äventyrat ansträngningarna att få slut på nästan 70 år av väpnad konflikt. I november 2016 genomförde "Norra Alliansen", en sammansättning av fyra beväpnade grupper, gemensamma attacker utan tidigare motstycke mot städer i ett viktigt handelsområde vi den kinesiska gränsen, vilket utlyste en militär upprappning i nordost.
Samtidigt väcker ödet för den muslimska Rohingya-minoriteten förnyad internationell oro.
Mer än 15 ett dussin Nobelpristagare har undertecknat ett öppet brev som kritiserar Aung Sun Suu Kyi för hennes underlåtenhet att uttala sig om övergreppen och krävde fullständiga och lika medborgerliga rättigheter för Rohingya-minoriteten.

Ukraina
2017-01 13
"Efter nästan tre år av krig och cirka 10 000 dödade dominerar Rysslands militära ingripande alla aspekter av det politiska livet i Ukraina"
Donald Trumps uttalade beundran för Rysslands militära ingripande skrämmer Kiev, liksom rykten om att USA kan komma att besluta om att skrota sanktionerna mot Ryssland. Ryssland är nära två av sina mål i Ukraina-komflikten: upprättandet av permanenta proryska politiska enheter i östra Ukraina.
Över hela Ukraina växer besvikelsen över de ledare som fördes till makten av demonstrationerna på Maidantorget i början av 2014, men som nu i allt högre grad liknar de korrumperade oliggarkerna som då kastades ut. Den nye presidenten Petro Porosjenko problem kan förvärras om tidiga parlamentsval hålls 2017, då pro-ryska partier kan vinna mark.

Mexiko
2017-01 13
"En högre grad av spänning mellan USA och Mexiko blir oundviklig"
Mexikos president Peña Nieto vet att Mexiko inte har råd att bli fiende till sin mäktiga granne i norr.
Flyktingar och migranter från Mexiko och Centralamerika flyr från epidemiska nivåer av våld i kombination med lokal fattigdom.
En undersökning 2016 visade att väpnat våld i Mexiko och den norra triangeln i Centralamerika hade dödat cirka 34 000 personer, fler än i Afghanistan under samma period. Att rrappa upp deportationer och täppa till gränser tenderar att styra över papperslösa migranter till mer farliga kanaler - vilket gynnar kriminella gäng och korrupta tjänstemän.

Irland
2017-01 14
"Irland omprövar abortförbudet"
Parlamentet har sammankallat en grupp av irländska medborgare som ska överväga förändringar av en av de mest splittrande lagarna i landet: det nästan totala förbudet mot aborter som är inskrivet i Irlands konstitution sedan 1983. Mandaten gruppen fått av parlamentet , att undersöka hela skalan av medicinska, juridiska och etiska frågor kring abort, uttrycker en vilja att se över förbudet mot abort, ett av de strängaste i västvärlden.

Schweiz
2017-01 15
"Schweiz framtid som skatteparadis hotas"
Schweiz har länge varit en attraktiv plats för företag som vill betala mindre i skatt och kämpar nu för att behålla sin ställning.
Irland har redan en bolagsskatt på 12,5 % och president Trump har föreslagit att sänka USAs nuvarande skattesats från 30 till 15 %.
Pressat av omvärlden planerar Schweiz att avskaffa sin sin särskilda förmån för multinationella företag och beskatta alla efter samma skattesats.
Motståndarna kräver nu en folkomröstning i frågan.

Thailand
2017-01 16-18
"Strid om det förflutna i Thailand"
Det vitkalkade fortet Mahakan uppfördes på 1700-talet och är en av Bangkoks äldsta byggnader. Invånarna i byn bredvid har i åratal gjort motstånd mot regeringen som vill att de flyttar ut och ger plats åt en offentlig park - och nu närmar sig datumet för avhysning.
Fort Mahakan är en av de äldsta byggnaderna i Bangkok.

USA, Mexiko
2017-01 19
"Trump skapar ekonomiskt kaos i Mexiko, med eller utan mur"
Donald Trump har ännu inte svurits in som president men orsakar redan ekonomiskt kaos i Mexiko. Bilindustrin är en sektor som blivit Mexikos största källa till utländska investeringar. Ford skrotar nu sina planer på att investera 1,6 miljarder dollar i en fabrik i Mexiko. Strafftullar hotar General Motors 20 miljarder dollars investeringar. Peson föll till en rekordlåg nivå. USA svarar för 80 % Mexikos export.

Teknik
2017-01 20-22
"Mördande konkurrens om att bygga världens snabbaste hiss"
Att åka hiss är mestadels en föga upphetsande upplevelse, men den som åker hiss i Shanghai Tower plockar gärna fram en kamera. När hissdörrarna stängs kan man på en bildskärm i hissen följa dess färd upp mot byggnades nya utkiksdäck. En prydligt klädd vaktmästare upplyser passgerarna när hissen har uppnått sin topphastighet på 18 meter per sekund, vilket motsvarar nästan 65 km/tim.
Kina har de senaste åren haft ett kraftigt uppsving för hissar. Det gångna decenniet har en stor majoritet av alla nyinstallerade hisar installerats just i Kina. 2020 kommer 40 % av världens alla hissar finnas i Kina. Även när det gäller hisshastighet har resten av världen svårt att mäta sig med Kina.

Historia
2017-01 23
"Bara socialister kvar på revolutionens 100-årsdag"
Hur sovjeterna år 1960 föreställde sig år 2017, hundraårsjubileet av bolsjvikernas revolution 1917. Människor kan flyga till stjärnorna och utnyttja energin i jordens kärna. Mänskligheten har kommit på hur man kontrollerar vädret. Man kan resa till stjärnorna i rymdskepp - Alfa Centauri är ett populärt resmål.
Och vad har hänt med imperialisterna? Oroa er inte: Det fåtal som fortfarande är kvar har drivits bort till en avlägsen ö i Stilla havet.
Så ser det ut enligt ett sovjetiskt bildband från 1960 som lades ut på internet runt nyår av ST Petersburg-bon Sergej Pozdnjakov.
Bildbandet har titeln "År 2017" och beskriver en dag i en pojkes liv.

Brasilien
2017-01 24-25
"Brasiliens ej folkvalde president gör åtstramningarn som kommer att påverka en hel generation"
I augusti 2016 avsattes president Dilma Rousseff från Arbetarpartiet från presidentämbetet. Vicepresidenten Michel Temer tillträdde som president och kännegav en rad nyliberala åtgärder.
Tillägget innebär ett utgiftstak i 20 år på alla offentliga utgifter, inklusive utgifterna för utbildning och sjukvård. Tillägget är bara en av president Michel Temers många nyliberala åtgärder. Det gör livet svårare för Brasiliens fattigaste.
Det finns också ett förslag om att reformera landets pensionssystem. Pensionsåldern fastslås till 65 år, i ett land där genomsnittsmedborgaren slutar arbetar när de fyllt 54 år. För att få pension krävs att man har betalat inkomstskatt i minst 25 år.
Även nya arbetsmarknadslagar är på gång som innebär att interna uppgörelser mellan arbetsgivare och arbetstagare gäller framför arbetsmarknadslagarna. Den tillåtna arbetstiden ökar upp till 12 timmar per dag.
Endast 24 % av befolkningen stöder tillägget.

Afghanistan
2017-01 26-27
"Trots förbud är oskuldstester av kvinnor vanliga i Afghanistan"
President Ashraf Ghani har lovat att rättsmedicinska oskuldstester, en kränkande undersökning i syfte att se om kvinnans hymen eller mödomshinna är intakt, ska av skaffas som officiell procedur. Trots detta beordras undersökningen fortfarande av tjänstemän som förvärrar traumat för kvinnor som i många fall har blivit våldtagna eller på andra sätt utsatts för övergrepp.

Norge, Teknik
2017-01 28-29
"Norge först ut i världen att släcka sitt FM-nät"
FM-radiosändningar introducerades i USA 1933. Efter en seg start blev det till slut enormt populärt över hela världen. Främst på grund av att frekvensmoduleringstekniken som användes gav bättre ljudkvalitet än den existerande amplitudmoduleringen (AM).
Mot slutet av året ska alla FM-sändningar i Norge vara borta och ha ersatts av digitalradio, ell Digital Audio Broadcasting (DAB), som ger bättre ljuskvalitet. Det nya systemet blir betydligt billigare men kan skapa övergångsproblem för till exempel för bilradion.

Japan, teknik
2017-01 30-31
"Japan har världens bästa tåg ovh världens mesta tågnördar"
Japanska tåg spelar otvivelaktigt i en alldels särskild liga, och det gör även japanska tågspanare, så kallade tori-tetsu. I detta land, där bara 20 sekunders försening resulterar i ödmjuka ursäkter på perrongerna och där konduktörer bugar hövligt för passagerarna som kliver ombord, har nördhet upphöjts till en ny nivå.
I Japan finns också nori-tetsu, personer som gillar att åka tåg; yomi-tetsu, personer som gillar att läsa om tåg, framför allt tidtabeller; eki-tetsu, personer som intresserar sig för tågstationer; och till och med ekiben-tetsu, personer som älskar den sorts exklusiva matlådor som säljs på japanska stationer. "Det är nästan omöjligt att hitta folk som hatar tåg i Japan".