Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 22

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21   

Österrike
2016-22 4-7
"Europeiska värderingar är inte förhandlingsbara"
Med sina 29 år är Österrikes Sebastian Kurz världens yngsta utrikesminister. Han talar med der Spiegel om framgångarna för högerpopulistiska partier i Österrike och i Europa, flyktingkrisen och farorna med att vara beroende av Turkiet. I stället för avtalet med Turkiet vill han ha en gemensamt skydd av EUs yttre gränser. För det andra mer humanitärt bistånd i de områden där flykten uppstår så att levnadsvillkoren förbättras. Och för det tredje "Det är vi i Europa, inte människosmugglarna som bestämmer vilka vi ska ta emot.

Ukraina, Miljö
2016-22 8-9
"Striderna tilltar igen i Ukraina - kan resultera i en miljökatastrof"
Landminor och krypskyttar, stridsvagnsfällor och granater som inte exploderat har stängt av motorvägen M20, huvudvägen till separatisternas högborg Donets i östra Ukraina. Men trots kaoset, som är ett resultat av två års krig, har den vanliga befolkningen kämpat vidare med sina liv. Nu när våldet har ökat igen kan det komma att förändras. Nya strider mellan Ukrainas armé och ryskstödda separatister i området kan förstöra ett vattenreningsverk som ligger nära den ödsliga asfaltvägen , och orsaka miljöförstörelse och en humanitär katastrof. 400 000 människor kan bli av med sin vattenförsörjning. Det skulle också kunna leda till utsläpp av farliga kemikalier däribland klor. Över ett ton klor, som i koncentrerad form är mycket giftigt, anländer dagligen till anläggningen.

Syrien
2016-22 10-11
"Hjälpkonvoj når äntligen fram till belägrad stad utanför Damaskus"
Den syriska regeringens belägring av staden Darayya utanför Damaskus har tillfälligt avbrutits för att släppa in leveranser av medicinska förnödenheter och livsmedel. För första gången sedan 2012 har Syrien gått med på att tillåta en internationell hjälpkonvoj att komma in på området. Detta tycks ha avvärjt den senaste potentiella upptrappningen i Syriens fem år långa inbördeskrig.

Forskning
2016-22 12-13
"Hjärnskada gör italiens man till fransman som ropar "bon jour!"
Varje morgon de senaste fyra åren har denne italienare inlett sin dag med fart och kläm.
Han är alldeles särskilt europeiskt entusiastisk och slår upp fönstren och ropar till sina grannar. Men det är inte ett glatt "buon giorno", som han ropar utan i stället hälsar nah världen "bon jour!"
Idag läser han franska tidskrifter och älskar fransk mat. Mannen fick för fyra år sedan en hjärnskada som berodde på fel i en artär. Nu talar han en kraftfull franska om än med många misstag. Vetenskapsmän kallar fenomenet "tvångsmässigt främmandespråksyndrom".

Nordkorea, USA
2016-22 14-15
"Pyongyang applåderar Donald Trump"
Nordkorea välkomnar Trumps hot att dra tillbaka USAs militära styrkor från Sydkorea såvida inte regeringen i Söul betalar mer för deras närvaro. Trump har också oroat sydkoreanerna med att han kan tänka sig att förhandla direkt med den nordkoreanske ledaren, Kim Jong Un, i försöken att stoppa Nordkoreas kärnvapenprogram.

Asien
2016-22 16-17
"Försvarsutgifter prioriteras och ökas"
Den globala försvarsindustrin har siktat in sig på Asien, där länderna från Australien till Vietnam, uppgraderar och införskaffar allt från ubåtar till stridsflygplan i och med att kina utvidgar sin militära räckvidd.
En stor del av de ökade försvarsutgifterna i Asien går till flyg och marin kapacitet, till följd av Kinas anspråk i Östkinesiska havet, där landet kräver öar som Japan kämpar om, och i Sydkinesiska sjön, där dess landåtervinningsprogram skrämt andra länder.
Kinas växande makt, som innefattar landets modernisering av militären, innebär att Kinas politik och åtgärder kommer att ha en stor inverkan på stabiliteten i Indo-Stillahavsregionen, enligt Australiens försvarsdoktrin.

Tunisien
2016-22 18-19
"Tunisiens muslimska bröder överger islamismen"
"Islamismen är död!" konstaterar Said Ferjani på ett hotell i Tunis. Ferjani leder den progressiva grenen Ennahdapartiet, som är Tunisiens största islamiska parti. Trots att Ferjani tidigare var strikt konservativ och en gång konspirerade mot president Zine el-Abine Ben Alis regim är han vid detta tillfälle mycket entusiastisk när han berättar om den historiska förvandling som partiet står inför. Ennahdapartiets medgrundare, Rachid Ghannouchi vill liksom Ferjani kalla sig "muslimska demokrater". Ferjani anser att stat och religion bör vara åtskildaoch att agnostiker och ateister bör åtnjuta samma medborgerliga rättigheter som troende. På Ennahdas kongress i maj godkände de 1200 delegaterna merparten av de ändringar i partprogrammet som Ferjanis fraktion och med flera föreslog. Ghannouchi
Ennahda har, delvis i strid mot egna övertygelser, blivit arabvärldens första postislamistiska parti. Detta kan få enormt stor betydelse för regionen och resten av de muslimska världen.
http://www.nytimes.com/2016/06/03/opinion/tunisias-new-revolution.html?_r=0
'Islamism Is Dead!' Long Live Muslim Democrats

Peru
2016-22 20
"I Perus presidentval tävlar Keiko Fujimori, den 41-åriga dottern till den före detta totalitära ledaren Alberto Fujimori, mot en framstående ekonom och före detta premiärminister, Pedro Pablo Kuczynski. Här är fem saker du behöver veta om valet i denna andinska nation:
- Ett pappaproblem kastar en skugga över omröstningen, hennes far den före detta presidenten Alberto Fujimori avtjänar ett 25 årigt fängelsstraff.
- Keikos motståndare är en Wall Street - nörd, 77 år gammal Wallstreet-investerare och teknokrat.
- Korruptionsanklagelser har skapat oro över smugglarnas inflytande.
- Båda kandidaterna kämpar för den fria marnaden, men de är oeniga i sociala frågor.Keiko har allierat sig med konservativa katoliker och evangelister.
- Mycket står på spel för Peru. Landet hålls tillbaka av inhemst korruption.

Angola
2016-22 21
"Angolas president utnämner dottern till chef för landets statliga oljebolag"
Angolas president José Eduardo dos Santos har utnämnt sin dotter Isabel, Afrikas rikaste kvinna till styrelseordförande i det statliga oljebolaget Sonangoln och därmed förstärkt sin familjs kontroll av Afrikas största ekonomi söder om Sahara.
Angola tävlar med Nigeria om att vara Afrikas största oljeproducent och producerar även diamanter.
José Eduardo dos Santos som har styrt landet sedan 1979 har också utnämnt en av sina söder till chef för Angolas statliga investeringsfond

Liberia
2016-22 22-23
"Madam president är en symbol för att gärning är viktigare än kön"
Ellen Johnson Sirleaf träder lugnt in i rummet.
- Madam president vill du sitta här? Frågar en mdarbetare och pekar på en tvåsitsfåtölj i sviten på hotell Ritz-Carlton Georgetown, som är den liberianska ledarens provisoriska kontor. Ellen Johnson Sirleaf , 77 år, är president i Liberia, en loiten västafrikansk nation. Sieleaf valdes för ett decennium sedan och blev den första kvinnan att leda en regering i Afrika. Hon känner sig ensam bland alla manliga kolleger.
Nu är det hennes sista år av hennes andra mandatperiod på sex år. Hon prisas för att ha återuppbyggt sitt land och bevarat freden efter det 14-åriga inbördeskriget.
Det finns nästan två dussin kandidater på listan för att bli ny president. Ingen är kvinna.

Kanada, Sydafrika
2016-22 24
Kanada ger sydafrikanska brandmän oväntat lönepåslag"
En månad har gått sedan bränderna ödelade Fort McMurray i Alberta i Kanada. Den rasande elden brände nr hela kvarter och tvingade stadens befolkning på 90 000 människor att fly. Omvärldens uppmärksamhet riktas redan mot andra håll men de flesta av dem som flytt kommer inte att kunna återvända till sina hem, om de fortfarande har något kvar, efter flera månader. Delar av den förkolnade staden täcks av giftig aska.
300 sydafrikanska brandmän hämtades med flyg av kanadensarna som behövde extra hjälp för att bekämpa de monstruösa bränderna. Gruppen är en del av det statligt finansierade programmet Working on Fire, som utbildar arbetslösa ungdomar till att bli brandmän. Lönen blrv 1500 kanadensiska dollar per månad (ungefär 9000 Skr), tio gånger mer än vad en branman tjänar i Sydafrika. Men nu har CIIFC inisterat på att sydafrikanerna ska får mer i lön.

Forskning, IT
2016-22 25
"Forskare har upptäckt ett mystiskt datavirus som lurar industrianläggningar"
En grupp forskare har upptäckt ett sällsynt exempel på skadlig programvara, skickligt utformad för att maskera ett avbrott i enidustriell maskin som till exempel används i ett energiverk eller en kemisk fabrik. De har döpt viruset till Irongate.
Forskarna upptäckte den skadliga programvaran på Virustotal, en gratis onlinetjänst hos ett dotterbolag till Google. Forskarna har upptäckt likheter med Stuxnet, som upptäcktes 2010 och som skadat nästan 1000 centrifuger vid en iransk kärnanläggning. Stuxnet skapades gemensamt av USA och Israel.
Forskarna upptäcktr den skadliga programvaran på Virustotal (https://www.virustotal.com/), en gratis onlinetjänst hos ett dotterbolag till Google som analyserar misstänkta datafiler och underlättar upptäckt av skadlig kod.
Både Stuxnet och Irongate är utformade för att fungera på en enda, mycket specifik process. Irongate verkar förändra temperaturen och trycket.

IT
2016-22 26-28
"Allt du tror att du vet om artificiell intelligens är fel"
Robotar kommer att stjäla våra jobb. Terminators kommer att mörda oss. Vi kommer inte undan. Allt motstånd är meningslöst.
Dessa undergångsladdade spådomar låter förmodlingen bekanta för oss alla som har läst eller sett filmer om artificiell intelligens (AI).
Men i verkligheten är det så att AI-forskare gör sina främsta framsteg på andra områden än "mördarrobotar" exempelvis språkbehandling och dataanalys. Vi är för närvarande bäst på att designa så kallade begränsade AI-system som välutbildad arbetskraft kommer att använda som redskap och anpassa sig till. Samtidigt som undersökningar visar att inemot 80 % av dem som tjänar mindra än 20 dollar i timmen förr eller senare kan komma att ersättas av AI.

Forskning, IT
2016-22 30-31
"Forskare vill skapa mänskligt DNA på konstgjord väg"
För fyra veckor sedan möttes 130 forskare, entreprenörer och politiska ledare bakom stängda dörrar på Harvard University - endast för inbjuda - för att diskutera ambitiösa planer på att skapa mänskligt DNA på konstgjord väg. Tillkänna givandet som kom i tidskriften Science visar att biotekniken genomgår en snabb utveckling som samtidigt är etiskt besvärlig. Nu handlar det inte längre om att "läsa" genetiska koder utan att "skriva" dem. Projektet är döpt till "Genome Project-write". Ett antal exempel på vad billigare syntetiserad DNA kan användas till är "skapa transplanterbara mänskliga organ, immunitet mot virus i cellinjer, motstånd mot cancer, högre produktivitet, kostnadseffektivt vaccin och utveckling av läkemedel med mänskliga celler.
Artikeln i Science tog inte upp några etiska frågor.
https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2016/06/02/after-secret-harvard-meeting-scientists-publish-proposal-to-create-synthetic-human-genomes/
After secret Harvard meeting, scientists announce plans for synthetic human genomes