Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 44

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43                

Tyskland
2016-44 4-5
"När valet närmar sig vill Merkel hellre spendera än investera"
Europas största ekonomi är i tränganade behov av att öka de offentliga investeringarna i infrastruktur - men kan i stället slösa bort sitt budgetöverskott på valfläsk.
I en intervju uttrycker chefen för den Berlin-baserade German Institute for Economics Research Marcel Fratzscher oro över att kraven på så stora skattesänkningar som 30 miljarder euro kommer att få företräde framför en uppgradering av åldrande vägar, järnvägar och offentliga byggnader.
Med ett prognotiserat på en procent av BNP i år finns utrymme för att sänka skatten. Och att därmed öka väljarstödet.

Grekland
2016-44 6-7
"Greker kämpar för att rädda sina hem från utmätning"
Som en del av de åtstramningsåtgärder som Greklands långivare krävde under den ekonomiska krisen sänkte regeringen pensionerna med 35 %.
Greklands borgenärer har pressat regeringen att tillåta auktioner av egendomar som gäldenärer inte klarar av att betala. De grekiska bankerna har 108 miljarder euro i så kallade dåliga lån, vilka utgör nästan hälften av alla lån. ¤1 % är bostadslånsom inte kan betalas tillbaka. Under de senaste 6 åren har landet fått tre internationella räddningspaket värda mer än 300 miljarder euro.
Grekerna erbjuda lån för att betala gamla lån.

Ungern
2016-44 8-9
"Ungern kämpade för frihet men blundar för sin egen historia"
Kommentar av Arch Puddington för Foreign Policy.
Ungerns premiärminister Viktor Orban verkar vara mer bekväm med Rysslands dominerande och repressiva regim än med de europeiska grannländernas demokratier. Orban har beskrivit Vladimir Putins som den sortens hårdföra ledare som är ett föredöme för effektiv regering i framtiden. Samtidigt hånar han EU och förlöjligar unionens liberala värderingar.

Ryssland
2016-44 10-11
"Rysslands egen Assange avslöjar Putin-kretsens lyxliv"
Vladimir Putin har fått erfara att pinsamma läckor går åt båda håll. Konflikter i Putins inre krets har de senaste månaderna lett till en rad avslöjanden, som har kastat ljus på Kremls privata förehavanden - något som Hillary Clinton har fått uthärda i och med publiceringen av tusentals mejl som USA hävdar är ett resultat av ryska hackare.
Antikorruptions aktivisten Aleksej Navalnyj har blivit en kanal för rivaliserande falanger att avslöja smutsiga detaljer om varandra i syfte att behålla sin makt.
Sedan 2011 då Navalnyi försökte använda sin popularitet som kontroversiell aktieägare i statligt ägda företag som Gazprom och Transneft, för att göra politisk karriär, har han fängslats flera gånger.
Navalnyi hyllas av sina anhängare i hemlandet som en rysk Julian Assange, Wikileaks grundare som plågar Clintons kampanj inför presidentvalet i USA.

El Salvador
2016-44 12-16
"Konflikten med kriminella gäng i El Salvador börjar likna krig"
Gänget Pequeñod Malditos som "ägde" tidigare byn nSanta Teresa. De bestod av ca 20 tonåringer eller unga män. Nu har de antingen dödats, hamnat i fängelse eller skrämts iväg.
Att krossa gänget har varit en del av regeringens strategi. I år har det skett mer än 4000 mord i ett land med 6 miljoner människor. I El Salvador finns det 70 000 människor som tillhör något gäng. Det känns som ett eko av inbördeskriget mellan vänstergerillan och den USA-stödda regeringen som utkämpades för 25 år sedan.
Kampen mot gängen uppskattas av många salvadoraner. Men den kanske sker till en fruktansvärd kostnad för denna unga demokrati, säger Hector Silva Avalos, som har skrivit en bok om den salvadoranska polisen.

Egypten
2016-44 17
Den som hamstrar socker i Egypten riskerar fängelse"
Det finns en ny typ av kriminella i Egypten. De som handlar med socker. För två veckor sedan dömde en egyptisk domstol en butiksägare till fem års fängelse och böter på 11 000 dollar för att han hamstrat socker - istället för att sälja det till kunderna, enligt lokala nyhetsrapporter. Några dagar senare grep och fängslade polisenen servitör som bar på omkring tio kilo socker. Rusa i höjden
Egypten har en sockerkris, en brist på socker har fått priset att rusa i höjden. Sockerhandlare på svarta marknaden hamstrar stor mängder i hopp om att priset ska öka ytterligare.

Irak, terrorism, IS
2016-44 18-21
"Träffades av en självmordsbombare i bil"
Bryan Denton är pressfotograf med bas i Beirut. Han har haft flera uppdrag för New York Times och rapporterat om konflikter, kulturevenemang och kriser i bland annat Irak, Syrien, Libyen och Filippinerna. Denton följde med irakiska antiterrorist styrkor när de för en tid sedan började marschera mot Mosul.

FN, Nato, ICC
2016-44 22-23
"Nytt högkvarter betyder inte mera makt"
Misstron mot Internationella domstolen växer, framför allt i Afrika.
I april i år invigde Nederländernas kung Internationella brottmålsdomstolens (ICC) nya högkvarter i utkanten av Haag. Den nya byggnaden som kostade drygt 240 miljoner dollar att bygga ger 800 anställda en permanent plats att fullfölja uppdraget att åtala krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord.
Nu, bara sex månader senare, verkar det som om domstolens grund håller på att spricka. Nyligen beslöt Sydafrika att lämna domstolen, strax efter det att Burundis parlament röstan för att bryta med domstolen. Kenya har haft dåliga relationer med domstolen liksom Uganda.
Domstolens öda kan komma att avgöras av kommande överläggningar i Afrikanska Unionen. Nio av tio pågående utredningar gäller Afrika. Om fler länder överger domstolen skulle den förlora leitimiteten och möjligheten till framtida utredninger skulle begränsas.

Sydafrika
2016-44 24-25
"Sydafrika förbereder lag som kriminaliserar rasism"
En vit sydafrikanska uttryckte sig kränkande mot polismän efter det att tjuvar hade brutit sig in i hennes bil. Hon kallade svarta människor "rätt och slätt värdelösa" innan hon använda det mest kränkande rasistiska ordet. Inte n-ordet utan K-ordet: kaffer.
Nu försöker politiker i Sydafrika att göra "hets mot folkgrupp" till ett brott som kan leda till fängelsestraff på upp till tio år. Regeringens åtgärder har skapat en våldsam debatt.
Sydafrika är ett samhälle med en svart majoritet som kräver skydd mot en vit minoritet. I Sydafrika finns det en majoritet som är maktlös. De svarta har den politiska makten men där den ekonomiska och kulturella makten ligger fortfarande i händerna på vita som bara utgör 9 % av befolkningen.
Det kränkande ordet "kaffer" har sitt ursprung i det arabiska ordet "kafir" som betyder "icke troende" eller "icke muslim".

USA, Tunisien, IS, Libyen
2016-44 26-27
"USA har i hemlighet expanderat nätverk av drönarbaser i Nordafrika"
Pentagon har i hemlighet expanderat globala nätverk av drönarbaser i Nordafrika genom att placera ut obemannade flygplan och amerikansk militär på en bas i Syrien. Syfter är att samla underrättelser om Islamska statens mål i Sirte i grannlandet Libyen och som har en central roll i den omfattande amerikanska flygoffensiven mot Islamska statens fäste i Libyen. Islamska staten har redan genomfört en rad attacker i Tunisien under de senaste två åren.

Australien, turism
2016-44 28
"Det krävs mer än Crocodile Dundee för att locka kinesiska turister.
Australien måste höja kvaliteten på både service och boende för att till fullo utnyttja kinesernas vurm för att resa utomlands.
Australien kom på 17e plats bland destinationerna för kinesiska paketresor under årets andra kvartal, långt efter Ryssland på 13:e. Thailand blev etta.
De femstjärniga hotellen verkar slitna, servicenär ingert vidare och priserna är relativt höga.

Kanada, IT, Teknik
2016-44 30-31
"Hemligt kanadensiskt företag lär robotar bli mänskliga"
Du har beställt en robot på Internet och startar upp den hemma. I början gör roboten inte så mycket. Den följer efter dig och observerar dig i din vardag: när du går ut med hunden, lagar lasagne och diskar. Inom kort har roboten lärt sig att vara din ersättare och kan utföra dina vardagssysslor medan du fokuserar på intressantare saker.
Att lära datorer att lära att lära sig själva är centralt för forskningen kring artificiell intelligens.
Suzanne Gildert och Geordie Rose har visioner om en sådan värld. Deras robot är Thormang, en fullskalig humanoid som används i forskningssyfte.

De driver Kindred, ett extremt hemlighetsfyllt, Vancouver-baserat företag inriktat på artificiell intelligens som delvis finansieras av Googles riskkapitalgren. "Vi har en unik möjlighet att bygga mångsidiga maskiner med en rad mänskliga förmågor", säger Geordie Rose.

Secretive Canadian Company Teaches Robots to Be More Like People