Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 38

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37      

Irak
2016-38 4-5
"Bagdads mest bombade gata"
Bomber är inget nytt i den irakiska huvudstaden, men det finns en gata i centrala Bagdad som har fått mer än sin beskärda del av landet. Den drygt tre kilometer långa sträckan längs floden Tigris västra strand har bombats tre gånger i år och enligt säkerhetsstyrkorna kunde bombattackerna ha varit ännu fler, om det inte hade varit för att gatan är avspärrad. Den värsta attacken, den i juli i år, var självmordsattentatet som dödade flest någonsin i denna stad. Fler än 300 människor dödade då bomben riktades direkt mot butiker och gatustånd.
Stadsdelen Karrada - där shiiterna är i majoritet och kommersen i Bagdad har sitt centrum - är ett av Islamiska statens favoritmål.

Tyskland, Syrien, flyktingpolitik
2016-38 6-11
"Sex syrier minns ett hoppfullt men oroligt år i Tyskland"
Den tyska regeringens prognoser spred sig snabbt: En miljon flyktingar väntades nå landet mot slutet av 2015. Detta meddelade Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel i fjol. En månad tidigare räknade man med 450 000 flyktingar som mest. Från en annan dag till en annan hade Tyskland blivit flyktingarnas huvudmål i västvärlden. Inledningsvis var klimatet i Tyskland välkomnande. Det senaste året har Tyskland förändrats. Landet har fått vara med om terrorattacker på egen mark och attacker som har varit riktade mot flyktingar. Men har Tysklands flyktingerfarenheter varit en framgångssaga eller ett misslyckade? Washington Post har frågat sex syrier.

USA
2016-38 12-13
"Amerikanska marinens utbildning känd för att vara helvetiskt plågsam"
Men nu riskerar flera marinbefäl att straffas för att ha gått för långt.
På Parris i South Carolina i USA ligger marinens äldsta och mest kända utbildningscentrum. Marinkåren brottas med hur man kan fortsätta att främja marinkårskulturen som hyllar hårdhet och uthållighet samtidigt som man måste skydda rekryterna och utrota fördomar.

Storbritannien, Brezit, EU
2016-38 14-15
"Vad innebär Brexit?
Utträdesförhandlingar närmar sig men Storbritannien har fortfarande ingen aning. Regeringens tre ledande Brexit-förespråkare - Brexitörerna - har sagt att de vill ha en snabb och fullständig frigörelse ur Brysselbyråkraternas klor, i linje mer viljan hos de 52 procenten av britterna som röstade för ett utträde i folkomröstningen den 23 juni. Den mest alerta av dessa är utrikesminister Boris Johnson, en annan är Davis Davis, landets utpräglade Brexitminister. EU-kommissionens ordförande J-C Juncker insisterar att Storbritannien inte kommer att tillåtas någon tillgång till unionen alls om landet inte accepterar den fria rörligheten inom EU.

USA, Ryssland
2016-38 16-18
"Inte sedan kalla kriget har USAs spioneri mot Ryssland varit så stort"
USAs underrättelsetjänster ökar spionaget mot Ryssland och det i sen störsra omfattningen någonsin sedan slutet av kalla kriget, uppger amerikanska tjänstemän. Mobiliseringen involverar hemliga CIA-agenter, NSA (National Security Agency), cyber-kapacitet, satellitsystem och andra underrättelsetillgångar. Under de senaste åren har USA överraskats av Moskvas aggressioner, som bland annat har inbegripit annekteringen av Krim, ingripandet i Syrien och den misstänkta inblandningen i hackerattacken mot USA och Europa. Enligt de senaste direktiven från Vita Huset och spionmyndigheten Office of the Director of National Intelligence (ODNI) har Ryssland flyttats upp på prioriteringslistan - för första gången sedan Sovjetunionens kollaps.
Tidigare UD-tjänstemän säger att Putins mål - att stärka landets ställning som internationell rival till USA, att destabilisera västerländska stater som bestrider detta mål och att ständigt testa hur långt Moskva kan gå i sina provokationer innan motståndarna reagerar.

Australien, flyktingpolitik
2016-38 19
"Hanson är tillbaka i politiken och nu är muslimer hotet."
För 20 år sedan varnade hon Australien för asiater.
I parlamentsvalet i juli fick det marginaliserade högerpartiet One Nation, under ledning av Pauline Hanson, fyra viktiga platser av senatens 76 och blev både at minsta minoritetspartiet efter miljöpartiet Green Party och en betydande spelare i det splittrade parlamentet. Hanson hävdar att australier aldrig har fått någon möjlighet att rösta om man vill ha ett mångkulturellt samhälle. Hon vill ha ett invandringsförbud och ett moratorium för framtida moskéer och islamska skolor.

Tyskland, flyktingpolitik
2016-38 20-23
"Vi vill ha en lösning på invandringsproblemet"
Under flera månader har klyftan mellan förbundskansler Angela Merkel och hennes politiska bundsförvant Horst Seehofer vidgats i frågan om flyktingpolitiken. Den mäktige ministerpresidenten i Bayern, och ledaren för partiet Kristen Social Union (CSU) säger i en intervju med der Spiegel att sprickan kan förvärras om inte Merkel samtycker till att sätta tak förinvandringen. En sådan åtgärd skulle strida mot den tyska konstitutionen menar Merkel. Seehofer vill avskaffa möjligheten till dubbelt medborgarskap och att man ska prioritera invandrare från "den kristna västerländska kulturen". Och han vill ha högst 200 000 invandrare per år.

Kina
2016-38 24-25
"Ekonomiska stimulanspaket stärker Beijings kontroll"
Alla vägar bär till Beijing i Xi Jinpings Kina. Det verkar så i alla fall, nu när Kinas president skärper kontrollen över allting från de lokala myndigheterna till de statliga företagen och militären. När det gäller ekonomin kanaliseras stimulanserna genom bara en handfull av regeringens kreditorer. Denna förändring hjälper till att förklara varför Kinas folkbank har misslyckats med att leva upp till prognoserna om sänkta räntor och minskade valutareserver, som presenterades av ekonomiska experter vid årets början.
Minst två biljoner yuan (nästan 300 miljarder dollar har lagts på hög hos de så kallade policybankerna, Kinas utvecklingsbank, Kinas Export-Importbank och Kinas Jordbruksutvecklingsbank. De tre bankerna samlade tillgångar är större än Storbritanniens BNP! De tre bankerna är helstatliga och förväntas ge krediter som överensstämmer med de politiska målen.

Mali, flyktingpolitik
2016-38 26-28
"En mager pojke med Kalasjnikov"
Kriget berövade honom sitt hemland Mali och i flyktinglägret fanns ingen framtid. Det är anledningen till att Abdallah och hans vänner återvände till Mali för att som barnsoldater bekämpa den hatade regeringen. Han var elva år när Tuaregrebeller 2012 gjorde uppror mot Malis centralregering. Då flydde han till Mauretanien. Fosterlandet Mali är fortsatt mycket farligt: islamister bombar, rebeller slåss och regeringen slår tillbaka. Men i år har ändå drygt 1400 personer valt att återvända till Mali. 2012 utropade Tuaregerna och ett antal islamistiska grupperingar en oberoende stat i regionen.
Abdullah tillhör Tuaregfolket som lever som nomader och boskapsskötare. 41000 människor bor Mberalägret i Saharaöknens sydvästliga hörn. Mauretansk polis står för säkerheten

Övrigt
2016-38 30-31
"Djurparker tjänar pengar på att sälja djurens egna målningar"
År 2005 såldes tre målningar av en relativt okänd konstnär för mer än 25 000 dollar på ett exklusift auktionshus i London. Det var inte någon iögonfallande summa i konstvärlden, men försäljningen skapade rubriker eftersom målaren knappast var särskilt typisk. Konstnären var en apa och priset var det högsta som någonsin betalats för ett konstverk av en icke-människa.