Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 21

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  

USA, Tyskland
2017-21 4-5
"En studie i kontraster"
USAs förre president, Barack Obama, och den nuvarande, Donald Trump, har avsolut ingenting gemensamt, vilket blev mycket tydligt i förra veckan när båda två besökte Europa samtidigt.
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel träffade en förmiddag i förra veckan USAs 44:e president - den hon kallar "käre Barack". Eftermiddagen samma dag tillbringade hon i Bryssel tillsammans med bland andra USAs 45:e president, Donald Trump, vars valseger i höstas hon kommenterade med en bister uppmaning till honom att respektera gemensamma värderingar om frihet och jämlikhet.
Obamas och Trumps samtida Europabesök dungerade som en oundviklig påminnelse om kontrasten mellan dessa båda män avseende allt från personlig stil och relationerna med Amerikas allierade till värderingar och prioriteter.
Obama framhåller Emmanuel Macron medan Trump lovordade Marine le Pen.
Der Spiegels redaktör Klaus Brinkbaumer skrev i en ledare: "USAs 45:e president är varken intellektuellt eller moraliskt utrustad för uppdraget. Trump måste bort från Vita huset. Snabbt! Han är en fara för världen", löd hans dom.

Storbritannien, Skottland
2017-21 6-8
"Storbritanniens framtid avgörs i Skottland"
Det är en typiskt fuktig morgon i Forres i de skotska högländerna, och det enda tecknet på det förestående valet, den 8 juni, i Storbritannien är en skrumpen gul ballong med det självständighetsivrande Skotska nationalpartiets (SNF) emblem som ligger bortkastat i en vattenpöl.
Premiärminister Theresa May går mot en övertygande seger för de konservativa.
Labourpartiet har mer eller mindre försvunnit från Skottland.

Storbritannien, terrorism
2017-21 9
"Manchester visar att inte ens det bästa skyddet kan stoppa terrorn"
Storbritanniens åtgärder för att förhindra terroristattacker mot arenor, tågstationer och flygplatser betraktas som några av världens mest sofistikerade.
Men de lyckades inte förhindra den mest förrödande attacken som skett på brittisk mark sedan bombningarna i London 2005. Detta väcker frågor om vad man kan göra ytterligare.
En åtgärd är att placera parkeringsplatserna längre bort från evenemangen, för att hindra fordon från att komma nära stora folkmassor.
Storbritannien har höjt hotnivån till den högsta nivån.

Flyktingpolitik
2017-21 10-11
"Trygghet är dyrt"
Migranter som har gott om pengar kan köpa jämförelsevis "lyxiga" flyktresor. En familj bestående av sex personer har betalt omkring 96 000 dollar för resan från Afghanistan till Turkiet. Resans sista etapp, en veckas segling på Egeiska havet och Medelhavet hopträngda ombord på yachten Polina, som styrdes av tre ukrainska skeppare, kostade 7000 dollar per person. Familjen nådde Sicilien ganska bekvämt relativt sett. Sedan årets början har de sicilianska myndigheterna registrerat 125 migranter som kommit via yachter med ukrainska skeppare som verkar ha hittat en lönsam och växande affärsidé. De verkar ledas av turkar. Antalet i denna elitkategori är dock liten i förhållande till de 181 000 afrikaner från länder söder om Sahara som förra året riskerade livet i rangliga farkoster fårn Libyen och Egypten till Sicilien. Flera hundra miste livet varje vecka.

Storbritannien, Brexit, Irland, EU
2017-21 13
"EU letar flexibla lösningar"
Det är Tony Buckleys jobb att bygga det som kommer att bli Eus enda landgräns mot Storbritannien efter brexit. Alltså gränsen mellan Irland och Nordirland. Han vet redan hur han skulle vilja ha det. Det är gränsövergången mellan Schweiz och Frankrike, en pastoral scen, med två små trähus på vardera sidan av en låg stenmur.
Att hålla Republiken Irlands 50 mil långa gräns öppen mot den brittiska provinsen Nordirland är en av de svåraste frågorna i skilsmässoförhandlingarna. Uppskattningsvis 30 000 personer korsar gränsen varje dag via någon av de 300 övergångarna.

Israel, Palestina
2017-21 14-18
"Ockupationen eller den så kallade ockupationen fyller 50 år"
En palestinskt pendling genom checkpoint 300 som leder in i Jerusalem från Betlehem. Den kallas även Rakel eftersom den gränsar till den bibliska matriarken Rakels grav, en helgedom som är helig för muslimer och kristna och en av de allraheligaste för judar.
Den unga palestinierna går upp innan gryningen för att inleda sin dagliga färd till jobbet i Israel. Det finns tusentals människor som han. De bygger Israel. Långt innan den muslimska morgonbönen, innan tupparna börja gala och när hundarna fortfarande äger sopcontainrarna, ringer hans väckerklockorna. Han tjänar 250 shekel, dubbelt så mycket som på Västbanken. Nej, problemet är inte jobbet, det är den israeliska gränskontrollen. Den är förnedrande och leder till frustration och stress.

FN, globalt
2017-21 19
"Trumps första Natomöte blev en total framgång för Putin"
Europas ledare hade hoppats att president Donald Trump under sitt besök i Bryssel klars och tydligt skulle uttala sitt stöd för Natos kollektiva försvarsklausul efter det att han under sin valkampanj antytt att den blivit urholkad. Men det gjorde han inte. I stället kritiserade Trump i sitt tal USAs allierade för att de inte hade lagt tillräckligt mycket pengar på försvaret. För närvarande är det bara fem av Natos medlemmar - USA, Storbritannien, Polen, Estland och Grekland som uppfyller Natoalliansens riktmärke att spendera 2 % av landets BNP på försvaret. Trump vägrade också att vara hård mot Ryssland. "Trumps beteende vid Natomötet i Bryssel är en slutgiltig seger för Rysslands president Vladimir Putin" säger Jorge Benitez, natoexpert vid Atlantic Council, som var närvarande på mötet.

Irak, Iran
2017-21 20-21
"USA ser en viktig irakisk motorväg, Iran ser bara ett hot"
Motorvägen från Bagdad i Irak till Amman i Jordanien skär igenom de oroliga öknarna i västra Irak och idag riskerar en lastbilschaufför att överfallas av beväpnade gäng. Men i framtiden tänker sig USA att motorvägen ska se ut ungefär som betalvägen New Jersey Turnpike, med bensinstationer, vägkrogar, kaféer och kurer för betalning av vägtullar. Det är det privata säkerhetsföretaget som ska etablera och säkra landets första avgiftsbelagda motorväg. Iran vill sabotera motorvägsprojektet eftersom Iran skulle möta ett amerikanskt inflytande precis utanför dörren.
Amerikanska diplomater anser att projektet betjänar två syften. Dels att det främjar ekonomisk utveckling i Anbar-provinsen, ett stort sunniområde, vars invånare känner sig marginaliserade av den shiit-ledda regeringen, och dels det motverka inflytandet från det shiitiska Iran, vars växande makt i Irak har väckt oro hos USAs viktiga sunnimuslimska allierade, Saudiarabien och Turkiet.

Somalia
2017-21 22-24
"Torka och hungersnöd i Somalia"
De flyr från svält bara för att förlora sina barn i kolera"
Koleran, den vattenburna sjukdomen sveper genom ett flyktingläger i staden Baidoa i Somalia. Människorna har drivits från sina byar på grund av svår torka. Nästan 160 000 personer har samlats. Mer än 55 000 anlände enbart under april månad. Lägret är regeringskontrollerat med etablerade hjälporganisationer. Hälften av Somalias befolkning eller sex miljoner är beroende av humanitärt bistånd. 200 har redan dött av kolera eller besläktade diarré-sjukdomar.

Taiwan
2017-21 26-27
"Den nya generationen är födda i ett fritt och demokratiskt land"
Freddy Lim är rocksängare och parlamentsledamot.
I ett land som är känt för sina trallvänliga poplåtar och bubbelte har Freddy Lim alltid varit något av ett svart får. Lim, 41, är en framstående person inom den taiwanesiska undergroundscenen, var fram till alldeles nyligen mest känd som den headbangande frontfiguren i heavy metalbanden Chthonic, som ibland kallas "Asiens Black Sabbath".
Numera har han lagt sin 20-åriga musikkarriär åt sidan för att fokusera på sitt nya jobb som ledamot i Taiwans lagstiftande församling. Han är en av ledarna för en växande rörelse som kämpar för progressiva förändringar, som att få samkönade äktenskap godkända och ett självständigt Taiwan. Han är ledamot av Nya maktpartiet, det vänsterorienterade politiska partiet som han Lim var med och bildade 2015. Ett litet parti med bara fem mandat.

USA, Tyskland
2017-21 28
"Trumps bisarra känga mot Tyskland"
Under sitt besök i Europa spårade USAs president Donald Trump ur ordetligt när han, verbalt, attackerade Tyskland, som har ett handelsöverskott mot USA. "Tyskland är dåliga, väldigt dåliga" ska han ha sagt enligt en tysk tidning. Ett exempel på dumheterna som dominerar Trumps regerings tänkande. Han är en okunnig typ som kommer att skapa kaos i den atlantiska allianden. Och ingen blir gladare över detta än ryssarna.
Tyskland är USAs femte största handelspartner, 50 miljarder dollar 2016. Det tyska investeringarna i USA tredubblades mellan 2012 och 2014. Tyska företags dotterbolag har mer än 670 000 anställda amerikanska medborgare i USA. Det kan Tyskland göra just för dess handelöverskott som ger pengar att investera för.

Övrigt, Handel, Kina
2017-21 30-31
"Kinesiska modedesigners flockas till den avslappnade staden Xiamen"
Under sina sju år i Peking startade Vega Zaishi Wang sitt eget klädmärke och blev känd som en av Kinas främsta unga modedesigner. Men huvudstadens höga tempo - och medierna, festerna, föroreningarna, levnadskostnaderna - började sätta sina spår. Hon kämpade med en depression som var så pass betungande att hon döpte sin kollektion för höst/vinter till "Själens mörka natt".