Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 32

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 
07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25 26 27 28 29 30 31        

Ungern
2017-32 4-7
"Ungern utnyttjar och straffar fattiga"
Premiärminister Viktor Orbán har gjort om Ungern till en "arbetsstat" och skurit ner på sociala förmåner. I intervjun beskriver sociologen Zsuzsa Ferge hur regeringen trakasserar arbetslösa och förstör landets ekonomi.
Orbán har infört ett program för att avskaffa välfärdsstaten och i stället bygga upp en "arbetsstat". Den som får sociala förmåner som försörjningsstöd bör tvingas att arbeta.
Den traditionella pensionen enligt Bismarcks mönster existerar inte längre.
Företag och kommuner kan anställa bidragstagare som förutom 100 euro i socialbidrag får en lön på 120 auro. Den som vägrar arbeta förlorar rätten till socialbidrag. För närvarande är 230 000 anställda i de kommunala arbetsprogrammen.
Den som får socialbidrag måste utöver arbetsplikten också tolerera en omfattande granskning av privatlivet som kontroller av städning och hygienen.

Finland, Forskning
2017-32 8-9
"Därför fungerar inte Finlands experiment med medborgarlöner"
Medborgarelöner väcker stort intresse nuförtiden, från Bernie Sanders, som säger att han definitivt är "positivt inställd" till idén, till Facebooks VD Mark Zuckerberg och andra miljardärer. Grundtanken är att en ovillkorlig inkomst, som ges till alla medborgare oavsett om de har en anställning eller ej, kan bidra till att minska fattigdom och ojämlikhet, och att öka den individuella friheten.
Det är därför som blickarna riktades mot Finland i början av året, där regeringen inledde en nationell test med medborgarlöner. Deltagarna får 560 euro i månaden under två år, oavsett om de får ytterligare inkomster eller ej. Men det finska testet är dåligt utformat, och är inget annat än ett PR-jippo. Testets omfattning reducerades till en femtedel och är nu för begränsat för att vara vetenskapligt användbart.

Afrika, Somalia
2017-32 10-11
"Vi borde tänka om när det gäller vår syn på gränser"
I Afrika uppfattas gränser helt annorlund än i västvärlden. Där är hårt bevakade gränser inte normen. Afrikaner har länge varit medvetna om det faktum att internationella gränser är konfliktskapande. I nordöstra Afrika har migration över landgränserna länge varit en del av det dagliga livet för den somaliska befolkningen. Gränserna mellan Etiopien, Kenya, Somalia och andra närliggande länder, går genom sociala, ekonomiska och politiska nätverk, som är mycket äldre än den moderna staten.

Norge, Teknik
2017-32 12-13
"Norge kan behöva överge sin dröm om att borra vid Lofoten"
Norges oljeindustri har i många år haft ögonen på Lofoten, där det kan finnas miljarder fat olja. Men de kommer troligtvis behöva ge upp sin dröm.
Norges två största partier, Arbeiderpartiet och Höyre, har med stöd av fackföreiningar och företag främjat åtgärder som kan öppna upp området för exploatering. Men de är tvungna att göra kompromisser med mindra partier som vill hålla Lofoten oljefritt. Det beror på att Lofoten är ett naturens underverk.

Nordkorea, Kärnvapen
2017-32 14-15
"Att behålla makten är viktigare för Kim Jong Un än ett kärnvapenkrig"
Det Kim Jong Un främst vill är att förbättra sina missiler och kärnvapen för att behålla kontrollen över landet.
Ingen är intresserad av krig - framför allt inte de 25 miljoner sydkoreander som bor inom skotthåll för Nordkoreas konventionella artilleri - men kombinationen av två upprörda ledare, Trump och Kim, med tillgång till kärnvapen har skapat en situation där allt verkar möjligt.

Nordkorea
2017-32 16-17
"Möt Kim Jong-Un"
En lynnig ung man med en kärnvapenarsenal"
Mannen som hotar att skjuta robotar mot USA, hånas i Kina för att vara en knubbig bortskämd unge. I USA har han av en senator kallats för "den galna feta ungen". President Donald Trump har en gång beskrivit honom som en "fullständig galning". Men personen som allt detta hån riktas mot, Kim Jong-Un, Nordkoreas 33-årige ledare, har länge underskattats. Sex år efter det att han efterträdde sin avlidne far, har han ett fast grepp om makten. Han hävdar att bygga upp en kärnvapen arsenal är det enda sättet för Nordkorea att garantera landets säkerhet och att utveckla ekonomin.

Ryssland
2017-32 18-21
"Ryssland behöver innovationer men sätter uppfinnarna i fängelse"
Dmitri Trubitsyn, 36 år, är en ung fysiker och entreprenör som uppfattas som en patriot. I Sibirien har han lyfts fram som ett exempel på den talang, det angagemang och den entreprenörsanda som president Vladimir Putin anser är avgörande för Rysslands framtida ekonomiska välmående.
Trots detta riskerar han upp till åtta års fängelse. Den ryska säkerhetstjänstenhar anklagat Dmitri Trubitsyn för att leda en brottslig konspiration genom att helt enkelt uppfinna för snabbt och för fritt!

Spanien
2017-32 22-23
Funderar över riskerna med separation samtidigt som spansk ekonomi tillfrisknar"
Hur enade separatisterna i Katalonien står beror till stor del på hur det är genomförbart ur ekonomisk aspekt.
År 2013 nådde stödet för självständighet en topp på 49%. Men nu är Spaniem på väg att tillfriskna. Arbetslösheten sjunker och ekonomin växer med mer än 3 % på årsbasis. I dag är det bara 35 % som säger att Katalonien borde bli självständigt. Det är den lägsta siffran på fem år. Investerare har vägt in riskenför splittring.

Qatar
2017-32 24-25
"Varför ändrar Qatar reglerna om uppehållstillstånd och medborgarskap just nu?
Qatar har i drygt två månader stått under en politisk och ekonomisk blockad som leds av Saudiarabien. Nu har landet ändrat på reglerna för uppehållstillstånd. Är det en vink om att Qatars ledarevill utnyttja krisen till egen fördel. Saudiarabiens inflytande i GCC - Gulfens samarbetståd - som består av sex stater är i avtagande; Qatar, Kuwait, Saudiarabien, Bahrain, Förenade Arabemiraten och Oman.
Qatars nya lag är den första inom GCC som ger icke-medborgare samma ekonomiska fördelar som gäller för personer med fullt medborgarskap - inklusive gratis skolgång, gratis hälsovård och företräde på arbetsmarknaden.

Venezuela
2017-32 26-27
"Svårt får bolag att flyga till Venezuela"
Flygbolagen fortsätter att dra sig ur Venezuela och den här gången handlar det inte bara om svårigheten att få ut sina pengar. Det finne en mängde klagomål, bland annat att personalen blivit utsatt för pistolrån, bagage har stulits, start- och landningsbanor är dåligt underhållna och flygbränslet håller låg kvalitet. Man hr inte längre någon garanti för att bränslet inte förorenat.
Venezuelanerna blir alltmer avskurna från resten av världen.

Saudiarabien, Jemen
2017-32 28
"Saudiarabien föreslår att FN ska öppna och sköta den internationella flygplatsen vid Jemens huvudstad Sanaa. "
Flygplatsen har varit stängd i ett år till följd av Saudiarabiens blockad som införts för att sätta press på huthirebellerna.
Sanaa ockuperas av Huthirerebellerna som kontrollerar stora områden av landets norra del. Men luftrummet kontrolleras av Saudiarabiens, som ser huthierna som företrädare för den regionala rivalen Iran.
Runt 10 000 människor har dödats, miljontals har fördrivits och en stor del av befolkningen hotas av hungersnöd. En kollaps av sjukvårdssystemet har förvärrat ett kolera utbrott. Omkring 400 000 människor har insjuknat i kolera.

Japan
2017-32 29
"Japans ekonomi växer igen"
Under det andra kvartalet i år växte Japans ekonomi starkare än förväntat, med den längsta perioden av kontinuerlig tillväxt på 11 år, enligt myndigheternas statistik.
Japans regering har försökt att stimulera ekonomin med hjälp av ett program som kallats Abenomics efter president Shinzo Abe.
För ovanlighetens skull är den inhemska tillväxten stark.

Kina, IT
2017-32 30
"Fria informationsflöden begränsas"
I Ryssland och Kina är tendensen densamma.
Kinas enorma brandvägg är ett omfattande system av av internetfilter och olika blockeringar. Men det har länge funnits en spricka. Brandväggen hindrar de flesta användarna i Kina från att komma åt plattformar utomlands, som Facebook, Google och Netflix, helt i linje med Kinas önskan att censurera vad som kan ses och lösas.
En populär programvara som kalla virtuella privata nätverk, eller VPN, har användarna i Kina kunnat utnyttja som en tunnel genom brandväggen. Men nu håller sprickan successivt på att pluggas igen. Apple vill följa lagen hos alla de länder de gör affärer med. Och inte stödja använning av VPN.