Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 29

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25 26 27 28        

Tyskland, Turkiet
2017-29 4-5
"Är det dags att utmana Erdogan?"
Det senaste gripandet av den tyska människoaktivisten Peter Steudtnar markerar en vändpunkt i relationerna mellan Tyskland och Turkiet. Tysklands socialdemokratiska parti vill skärpa sanktionerna, men Angela Merkel säger nej. Hon vill rädda flyktingavtalet som EU ingått med Ankara.
Det godtyckliga gripandet, terroranklagelserna mot tyska företag och Erdogans häftiga utspel mot "förrädare" markerar en vändpunkt i relationerna mellan Tyskland och Turkiet.
"Turkiet överger de europeiska värderingarna", säger SPDs Sigmar Daniel, den tyske utrikesministern, som tror att frågan kan bli en bra kampanjfråga för partiet inför det nationella valet i september.
EU-kommissionen ser ingen anledning att rädda Merkels avtal med Turkiet. EU är inte längre lika sårbart för utpressning från Turkiets när det gäller flyktingfrågan.

IT
2017-29 7
"Rätten att få uppgifter borttagna från nätet"
Googles fajt mot Frankrikes försök att driva igenom rätten att få uppgifter borttagna från det globala nätet är aktuell i EUs högsta domstol, knappt tre år efter det att domare beordrat företaget att ta bort uppgifter uppgifter som människor ansett vara pinsamma eller föråldrade, både nationellt, inom EU och globalt. Man kommer att avgöra om Googler blir skyldiga att blockera användare från att kunna se länkarna.
Enligt Googles moderbolag Alphabet är det internets frihet som står på spel.

Frankrike, terrorism
2017-29 8-9
"Mordet på en judisk kvinna har utlöst fransk terrordebatt"
Tidigt på morgonen den 4 april låg Sarah Halimi, den 65-åriga, pensionerade läraren, en ortodux jude, den enda juden i byggnaden, och sov i sin enkla lägenhet i nordöstra Paris, där hon levde ensam. Kort efter klockan fyra anklagas en granne från våningen under, Kobili Traoré, en fransk-malisk muslim, för att ha brutit sig in i hennes lägenhet. Traoré ska ha misshandlat henne till döds och kastat ut hennes kropp från balkongen, efter att ha skrikit "Allahu akbar".
Efter månader av tystnad lovade president Macron att bringa "klarhet i Sarah Halimis död".
Frågan är om antisemitiska våldshandlingar är exempel på terrorism. Kobili Traoré har en profil som liknar den hos en radikal islamist.

Ukraina
2017-29 10-11
"Lill Ryssland"
Separatister i östra Ukraina hävdar att de har bildat en ny stat - Malorossija, eller "Lillryssland" som de hoppas ska överta Ukraina så småningom.
Alexander Zachartjenko är ledare för den självutnämnda folkrepubliken Donetsk. Han säger att detta är hans erbjudande till alla de länder som stödda inbördeskriget i Donbass.
Retoriken bakom Malorossija bygger på Ukrainas komplicerade historia. Det som idag är Ukraina var en gång en del av det ryska imperiet och sedan den ukrainska sovjetiska socialistiska republiken. Många invånare i östra Ukraina är etniska ryssar och talar ryska.
Det ultimata målet för Malorossija är att gå samman med både Ryssland och Vitryssland.

Italien, högerextremism
2017-29 12-14
"Räddningsbåtar får bara flera att våga fly över havet"
Lorenzo Fiato är ledare för en italiensk högerextrem rörelse som beskriver sig som identitär.
Bloc identitaire är en av de större franska organisationerna som förknippas med rörelsen.
(https://sv.wikipedia.org/wiki/Identit%C3%A4ra_r%C3%B6relsen)
Fiato och hans allierade runt om i Europa misstänker att räddningsfartyg är i maskopi med människosmugglare och jämför migrationen med en muslimsk invasion. De vill störa och övervaka räddningsbåtarna operationer och försäkra sig om att dessa inte kommer in på libyskt vatten. "Det låter som ett fantastiskt uppdrag" säger Richard B. Spencer, ledare för USAs alternativhöger.
Över 93000 personer, främst afrikaner från söder om Sahara, har räddats och förts till italienska hamnar hittills i år. Siffran kan bli över 200 000 innan årets slut.
Lara Monteperto som nyligen startade en identitär grupp för kvinnor , hävdar att Europas överdrivet välkomnande hållning beror på att det finns en skuldkänsla över de brott som begicks under kolonialtiden och andra världskriget

"For Right-Wing Italian Youth, a Mission to Disrupt Migration"
https://www.nytimes.com/2017/07/21/world/europe/for-right-wing-italian-youth-a-mission-to-disrupt-migration.html

Israel
2017-29 15
"Netanyahu glömde stänga av mikrofonen"
Avslöjar att Israel angripit Iranstödda soldater i Syrien.
Att Israel under de senaste åren genomfört hemliga flygangrepp på Syriem har varit en illa dold hemlighet. Förra veckan inte bara erkände Benjamin Netanyahu att angreppen skett, utan sade också att de inträffat "dussintals"gånger.
Den israeliske premiärministerns bekännelse gjordes av misstag - allt tack vare en glömd mikrofon.
Annars har Israel i allmänhet nekat till att redogöra för sådana handlingar.

Forskning
2017-29 16-17
"Plast - människans enorma och eviga avtryck på jorden"
Återvinning inte är något generellt botemedel mot global plastförorening.
Om den mänskliga civilisationen skulle förgöras och våra städer försvinna från kartan skulle det ändå vara enkelt för framtida intelligenta varelser att fastställa när mitten av 1900-talet inleddes: genom plasten.
Från 1950-talet fram till idag har det tillverkats 8,3 miljarder ton plast - ungefär 1000 kg per invånare - varav ungefär hälften är producerat sedan 2004. Kanske kommer denna period någon gång i framtiden att kallas för den "plastoscena" epoken.
En ny studio som Science Advances publicerat erbjuder den första analysen. Roland Geyer, den ledande författaren av studien säger: "Mitt mantra är att man inte kan styra något om man inte mäter det". Forskarna uppskattar att 5 till 13 miljoner ton plast hamnar i haven varje år, det största delen är mikroskopiska bitar av syntetfiber, till stor del från kläder.
43 % av plastproduktionen 2015 kommer från förpackningar, följt av bygg- och anläggningssektorn som svarar för 19 %.
6,3 miljarder ton plasts har kastats bort sedan 1950, cirka 12 % har förbränts, vilket är det enda sättet att kasserna plast permanent, 9 % har återvunnits och 60 % lagras i sopdepåer eller är utspridda i miljön. Europa bränner mest plast, 40 %, USA 16 %, Kina 30 %.
Europa återvinner 30 %, USA 9 %, Kina 25 %.
Roland Geyer varnar för att återvinning inte är något generellt botemedel mot global plastförorening.
https://www.nytimes.com/2017/07/19/climate/plastic-pollution-study-science-advances.html
The Immense, Eternal Footprint Humanity Leaves on Earth: Plastics
Tempus nr 29 2017

USA
2017-29 18-19
"De utnyttjar hans okunskap"
På hemmaplan måste Donald Trump kämpa för att få saker genomförda, men i andra delar av världen nframträder han som en som förändrar. Under de sex första månaderna som USAs presidet har han gjort två utlandsresor som hanh själv valt, till Mellanöstern och Polen. Båda resorna medförde snabba och stora konsekvensor, vilket fått hans värdar att tro att de åtnjuter amerikanskt stöd för avancerade åtgärder som de tidigare har tvekat att genomföra.
Förenade Arabemiratenss utrikesminister har bekräftat att Trumps "mycket, mycket framgångsrika" resa till Mellanöstern i maj hjälpte till att tillsammans med Saudiarabien, Egypten och Bahrain inled politiska och ekonomiska sanktioner mot Qatar.
Polen väntade bara en vecka efter Trumps besök den 6 juli innan man lade fram lagförslaget som ska ge politikerna större kontroll över landets domstolar. Det regerande partiets ledamöter sa att de funnit en allierad i USAs president som utmålat Polen som en föredömlig europeisk nation.

Filippinerna, Terrorism
2017-29 20-21
"IS-ledning finansierar militanter i Filippinerna"
IS centrala ledning i Syrien har kanaliserat tiotusentals dollar till militanta extremister i Filippinerna det senaste året, vilket med största sannolikhet har bidragit till den häpnadsväckande erövringen av den sydliga filippinska staden Marawi på ön Mindanao, enligt en rapport.
Mahmud Ahmad, en högt uppsatt IS-figur från Malaysia som är baserad i närheten av Marawi, har använt sina kontakter med gruppens ledare i Syrien för att samla in pengar och locka internationella rekryter för att hjälpa de lokala extremisterna - den så kallade Maute-gruppen - att erövra territorium i Filippinerna.
Maute är även kända som IS Ranao, skriver BBC. De grundades år 2012 av Abdullah Maute och hans bror Omar. Man bedömer att några hundra krigare är anslutna till gruppen. Gruppen kopplas även till Isnilon Hapilon, som beskrivs som en ledande figur inom Abu Sayyaf - även det en grupp som svurit trohet till IS.
Staden har till stor del kontrollerats av militanterna trots att regeringen har genomfört flygbombningar och skickat markstyrkor.

Mellanöstern, Qatar
2017-29 22-23
"Embargot mot Qatar slår hårdast mot gästarbetarna"o
När Saudiarabien och förenade Arabemiraten införde en politisk och ekonomisk blockad mot Qatar fick detta omedelbara, långtgående konsekvenser. Flyg ställdes in och omdirigerades, qatariska medborgare utvisades från andra arabstater runt Persiska viken, fartygsrutter stängdes och luftrummet var plötsligt förbjudet område för de qatariska piloterna. Men blockaden kan ha haft störst inverkan på Qatars största - och mest försummade - befolkningsgrupp: utländska migrantarbetare, som utgör omkring 90 % av landets befolkning.
Det är på grund av "sponsringssystemet" kafal som gästarbetarna drabbas hårdast av gulfstaternas diplomatiska missämja. Systemet gör att arbetstagarna blir beroende av sina arbetsgivare för att få visum, boende och till och med tillstånd att resa till eller från landet.

Miljö, Kina, Vietnam
2017-29 24-25
"Avtal är en seger för björnarna men ett stort nederlag för björnfarmarna"
I tusentals år har kulturer i södra och östra Asien använt björngalla för att behandla en rad åkommer. I dag har forskning visat att det inte enbart är vidskepelse: Björnar är det enda däggdjuret att producera mängder av en syra som har visat sig hjälpa mot lever- och njursjukdomar, såväl som mot allvarliga ögonproblem. I moderna tid har gjörngallans potentiella medicinska effekter lett till framväxande av så kallade björnfarmer där djuren tappas på sin galla. Björnarna lever under fruktansvärda förhållande. Gallindustrins moståndare har nu vunnit en betydande seger i Vietnam, som är ett av industrins centrum.
I Kina däremot, där traditionell medicin är stark, fortsätter den lagliga och lönsamma gallindustrin.

Etiopien, Miljö
2017-29 26-28
"Klimatförändringar hotar traditionella levnadssätt"
Myndigheter och biståndsorganisationer försöker komma vidare från de omedelbara humanitära insatserna och uppmuntra en övergång till en försörjning som är mindra känslig för torka och andra klimatchocker. I många länder där man livnärt sig som herde är sådana försörningsförhållanden inte längre lönsamma.
I den somaliska regionen i sydöstra Etiopien har under de senaste månaderna 450 000 personer övergivit sin nomadiska livsstil och tagit sig till ett läger för att få bistånd i form av mat. Det finns 5 miljoner människor i Etiopiens somaliska region av dem är cirka 40 % herdar som bedriver djuruppfödning.
Ledare för Etiopiens katastrofarbete heter Mitiku Kassa. Han förklarar att genom att gräva djupa brunnar och hämta vatten från de få floderna kan myndigheterna skapa konstbevattnade jordbruk och små gårdar i områden där man traditionellt har arbetat som herdar. Men fär många är det skrämmande att ändra livsstil.

Nutidshistoria
2017-29 29-30
"Blev ombedd att komma "osedd" till Vita Huset"
Storbritanniens ambassadör David Ormsby-Gore, var den första utanför Vita huset som fick kännedom om den sovjetiska missilutplaceringen 1962.
I en rad nyligen offentliggjorda topp hemliga dokument beskrivs president John F.Kennedys extraordinära relation med Storbritanniens ambassadör i Washington under Kubakrisen för mer än ett halvt sekel sedan.