Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 38

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 
07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37        



Tyskland
2017-38 4-6
"Merkel leder i Tyskland i ytterligare fyra år, glädjen dämpas av högerextrema framgångar"
Tysklands förbundskansler Angela Merkel är på väg att bilda en ny regering även om framgångarna för det högerextrema partiet AFD dämpar festyran. Partiet lyckades ta sig in i parlamentet för första gången på mer än ett halvt sekel, enligt officiella resultat från det nationella valet. Partiet tog 13 % av rösterna, Hon kommer att förlänga sin 12-åriga kanslertid till 16, vilket tangerar rekordet i efterkrigstidens Tyskland. Det visar också att den långvariga ilskan mot Merkels beslut 2015 att välkomna mer än en miljon asylsökande. Socialdemokraterna som förlorade mycket meddelat att de lämnar regeringen. CDU förväntas regera tillsammans med, det företags vänliga Liberalerna och miljöpartiet de Gröna.

Ryssland
2017-38 7
"Wikileaks publicerar dokument som ger detaljer om ryskt övervakningssystem"
Många tror att det är en avledning för att slippa kritik för att vara "ryssvänliga".
Wikileaks, organisationen som anklagas för att ha spelat en nyckelroll i Rysslands försök att påverka det amerikanska valet 2016, har publicerat dokument som påstås ge detaljer om hur Moskva använder sig av statlig övervakning för att spionera på internet- och mobilanvändare. Edward Snowden, NSA-visselblåsarensom nu lever i Ryssland kallr det för en "Oväntad vändning" i en tweet.

USA, FN
2017-38 8-9
"Möt världens - hycklande - ledare!
Ledare från hela världen har kommit till New York för att ägna sig åt FN-möten, fina fester, brandtal om att hjälpa världens fattiga - och en stor dos av hyckleri.
Ett forum för fred användes för att hota att utplåna en nation med 25 miljoner människor - då "Donald Trump varnade för att fullständigt utplåna Nordkorea"!
Aung San Suu Kyi skippade mötet i USA. De är ju besvärligt att vara vinnare av Nobels fredspris samtidigt som hon försvarar en brutal kampanj med mord, våldtäkt och plundring.
En ny rapport uppskattar att ungefär4o miljoner människor kan kallas moderna slavar.

USA
2017-38 10-11
"FN-ambassadören Nikki Haley har blivit en megafon för Donald Trump"
Donald Trumps två mest högprofilerade tjänstemän, Rex Tillerson och Nikki Haley, var med honom när han under ett möte med afrikanska ledare intog podiet för att göra ett stort avslöjande. Att han skickar Nikki Haley till en ny fredsinsats i våldsdrabbade Sydsudan och Kongo. Det visar att hennes inflytande och ambitioner har ökat inom administrationen. Hon är en talesperson för Trumps "Amerika först - Agenda. Hon betraktas som en framtida presidentkandidat bland många inom Republikanska partiet.

Tyskland, USA
2017-38 12-13
"Merkelism mot trumpism"
Hon är internationalismens försvarare. Hon har både talangen - och ambitionen.
Merkelismen drar en helt annan slutsats än trumpismen om globaliseringens oroande effekter. Trump vill störa och förstöra, Merkel försöker att fortsätta, men korrigera. Om den fria världen mår bäst av framgång, med stegvis reparationav strukturen i stället för att skrota den, verkar den tyska förbundskanslerna att vara rätt kvinna, i rätt tid för jobbet. Medan däremot trumpism kan betyda att där du förlorar så vinner jag. Att vara starknbetyder att ha rätt. Och när man vill få igenom sina egna idéer är det legitimt att skada andra.

Kenya
2017-38 14
"Nytt val planerat till 17 oktober"
Kenyas högsta domstol har meddelat att felaktigheter begångna av landet valkommission har tvingat domarna att ogiltigförklara resultatet av förra månades presidentval, då den sittande presidenten Uhuru Kenyatta förklarades som vinnare.
Domstolen har fått beröm från hela världen för sitt djärva vesult att ogiltigförklara valreultatet, den första gången i Afrika, även om oron växer för en politisk kris i Kenya.
I Kenya förekommer bittra rivaliteter mellan olika stammar. Oppositionsledaren Odingas anhängare säger att domarna är hjältar för deras vilja att stå upp mot regeringen.

USA, Kenya
2017-38 15
"Hillary Clinton jämför det amerikanska presidentvalet med det ogiltigförklarade i Kenya"
I en intervju nyligen fick Hillary Clinton frågan om hon skulle ifrågasätta det amerikans presidentvalets legitimitet om mer information som visade rysk inblandning skulle komma fram. Hennes svar: Ja.
Sedan gjorde hon en osannolik jämförelse med presidentvalet i Kenya i augusti.
Clinton sa att båda valen hade varit "uppdrag för Cambridge Analytica".

Pakistan
2017-38 16-17
"Pakistan hävdar att man har drivit bort talibanerna från den afghanska gränsen"
Pakistans nya ledare, premiärminister Shahid Khaqan Abbasi, som upprörts av president Donalds Trumps hot om att vidta kraftåtgärder mot landet som anklagas för att skydda terrorister, hävdar att pakistanska militärstyrkor har drivit bort alla islamistiska extremister från områden längs gränsen mot Afghanistan.
Abbasi, 58, blev tillfällig premiärminister i augusti efter det att företrädaren Nawaz Sharif valt att låta sin bror och tilltänkta efterträdare Shehbaz Sharif, sitta kvar som chefsminister i Punjab.

Mexiko, jordbävningar
2017-38 18-19
"Varför har två jordbävningar drabbat Mexiko?"
Med 12 dagars mellanrum under september månad har två kraftiga jordbävningar drabbat Mexiko. Byggnader har rasat samman, panikslagna människor har rusat ut på gatorna och hundratals människor som inte lyckats fly har omkommit.
Mexiko ligger i en så kallad subduktionszon där det är stor risk för kraftiga jordskalv. Zonen löper längs den västra kusten i centrala, från centrala Mexiko till Panama.

Nordkorea, Kina
2017-38 20-21
"Nordkoreakrisen förvärras och Kina kan bara iakttaga"
Från kinesisk synvinkel ser det inte bra ut: Nordkoreas och USAs ledare hotar varandra med total förstörelse, och samtidigt har amerikanska bombplan och stridsflygplan genomfört en militär styrkedemonstration i närheten av Kinas kustlinje.
Som Nordkoreas främsta handelspartner betraktas Kina av många som nyckeln till en lösning på konflikten. Experter säger dock att Kinas inflytande över Pyongyang aldrig har varit så litet som nu. Kina är inte redo att vidta några åtgärder som kan bidra till att fälla regimen i Nordkorea.

Kina
2017-38 22-23
"Detta får inte sägas på internet i Kina"
Vaga regler ger myndigheterna rätt att tolka regler efter behag!
Song Jie skriver kärleksromaner som hon lägger ut på nätet där hon måste kringgå Kinas censur. Även om Kina länge har försökt att blockera åtkomsten till politiskt material på nätet, har det nu införts en rad nya bestämmelser i syfte att skapa en mer omfattande blockad.
Song Jie vet vad hon kan och inte kan skriva i sina kärleksromaner som hon publicerar online. Detaljerade skildringar av sexualakter är naturligtvis inte tillåtet. Detsamma gäller för könsorgan. Till och med eufemismer som "bak" eller "rumpa" kan bli censurerade av automatiska filter eller webbplatsernas personal. - Sexscenerna får helt enkelt inte vara för detaljerade säger hon. I somras infördes 68 kategorier som bord censureras. Som att skildra omåttligt drickande, som gottar sig i "bisarra eller groteska brottmål, eller som propagerar för "ett liv i lyx". Nya riktlinjer och andra åtgärder till en ny moralisk och paternalistisk ideologi. President Xi Jinping uppmanar partimedlemmar att vara moraliska förebilder.

Tunisien
2017-38 26-27
"Tunisien tillåter muslimska kvinnor att gifta sig med icke-muslimska män.
Nyligen blev Tunisien ett av få länder i arabvärlden att tillåta muslimska kvinnor att gifta sig med icke-muslimska män. De trotsar århundraden av traditioner och har hyllats av människorättsgrupper pch aktivister över hela världen.
Inledningsvis kom Tunisiens sedan länge förtryckta islamister till makten, men de röstades bort 2014 och den 90-årige politikerna Beji Caid Essebsi övertog makten. Ett av Essebis huvudlöften var en "försoningslag" för de affärsmän och statstjänstemän från den gamla regionen som nu ställs inför rätta för sina tidigare förbrytelser, däribland tortyr, mutbrott och förskingring. Argumentet var att dessa män och kvinnor vet hur landet ska ledas.

Handel, Ekonomi
2017-38 28
"Google köper kompetens av HTC för 1,1 miljarder dollar"
Google har meddelat att företaget ska betala 1,1 miljarder dollar för att anlita ingenjörer från den taiwanesiska smarttelefontillverkaren HTC, i syfte att utöka hårdvarukompetensen i företagets mobilverksamhet. Google vände sig till HTC för att tillverka sin första Pixel-telefon, som släpptes förra året och arbetar med företaget för att producera nästa version som väntas npresenteras den 4 oktober.
Affären är ett tecke på att Google satsar hårt på att tillverka sin egen hårdvara.

Afrika, Storbritannien
2017-38 30-31
"Varför bär så många afrikanska domare fortfarande peruk"
För ett halvt sekel sedan gav Storbritannien upp sin sista kolonier i Afrika. Men de lämnade kvar sina peruker. Inte vilka peruker som helst. Nämligen de långhåriga, vita, hästhårslockiga, som har burits av höga domare (och kung George III). De är så gammaldags och så obekväma att till ock med brittiska domstolsadvokater har slutat bära dem.
Men i före detta brittiska kolonier - som Kenya, Zimbabwe, Ghana, Malawi med flera - fortsätter de att användas av domare och advokater.
Kolonialismens lämningar är spridda över hela kontinenten. Det råder vänstertrafik, spelas cricket och avslöjas i hur den allmänna utbildningen är oraniserad.
Perukerna har överlevt tillsammans med andra reliker i de loniala domstolarna; röda kappor, vita rosetter och att domaren tilltalas "My Lord" eller "My lady".