Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 35

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 
07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25 26 27 28 29 30 31 32 33 34     

Flyktingpolitik
2017-35 4-5
"Antalet migranter som korsar Medelhavet minskar"
Samtidigt som de europeiska ledarna har fortsatt sina ansträngningar för att tygla den till synes konstanta migrantströmmen på Medelhavet har det visat sig att de kan komma att avta oberoende av deras åtgärder.
I slutet av augusti hade endast 121 000 personer anlänt, att jämföra med 273 000 i augusti förra året. Det finns inte heller någon som omkommit sedan 9 augusti. Allt enligt FNs flyktingorgan IOM. Man har förbättrat den libyiska kustbevakningen och gjort förändringar i gränsinsatserna i Niger. Italien har upplevt en betydande minskning av antalet migranter.

EU, brexit
2017-35 6
"Juncker till hårda angrepp mot Storbritannien angående brexit"
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker anklagar, liksom EUs chefsförhandlare, Storbritannien för att inte ha förberett sig inför brexitförhandlingarna. Den tredje förhandlingsrundan såg därmed inte ut att åstadgomma några framsteg.
"Det finns fortfarande en enorm mängd frågor som inte har lösts". De europeiska diplomaterna har kritiserat dokumenten för att vara orealistiska och inte publicerat något dokument om den finansiella uppgörelsen - en av nyckelfrågorba som EU vill diskutera först.

Tyskland
2017-35 7
"Merkels sommarpresskonferens pekade på vad som är viktig i kommande valkampanj"
Under sin 97 minuter lång, årliga sommarpresskonferens i Berlin talade Tysklands förbundskansler Angela Merkel bland annat om eurons växelkurs, rättsstatsorincipen i Polen och nya åtgärder för att hantera flyktingströmmarna till Europa. Med mindre än en månad kvar till valet den 24 september var det hennes svar på vilka frågor som var viktigast i hennes valkampanj som fick henne att skärpa tonen.

Storbritannien
2017-35 8
"Upprördhet över att en "vit kristen flicka" placerades hos muslimska fosterföräldrar"
Enligt den brittiska tidningen The Times "togs ett vitt kristet barn från sin familj och tvingades leva med en niqab-bärande fostermamma i ett hem där hon ska ha uppmuntrats till att lära sig arabiska".
Budskapet i ursprungsartikeln är tydligt och enligt kritiker islamofobiskt. Enligt artikeln talade hennes fosterfamilj inte engelska. En domare i östra London har nu beslutat att barnen ska bo hos sin mormor.

USA, Ryssland
2017-35 9
"Kreml fick ett mejl från Trump Tower men svarade inte ens"
En talesman för den ryske presidenten Vladimir Putin har bekräftat att han ombads hjälpa till med ett avstannat Trump Power-projekt i Moskva.Förfrågan kom från en nära medarbetare till president Donald Trump under presidentkampanjen 2016, men Kreml ska enligt talesmannen inte ha svarat på mejlet.
De övergivna planerna handlade om ett licensprojekt mellan Trump och ett Moskvabaserat byggföretag IC Expert investment, enligt Michael Cohen, som har arbetat nära Trump sedan 2007.

Burma, terrorism, flyktingpolitik
2017-35 10-12
"Allt är borta!"
Etniska minoriteten Rohingya i Burma flyr i tusental från regeringsstyrkornas massakrer och mordbränder.
De stapplar fram i leriga raviner och översvämmade bäckar genom berg och urskog i Bangladesh, och varje dag passerar ytterligare några tusen i en strid ström mot den monsunröda horisonten.
Angreppen mot Rohingya är hämnd för de attacker som militanta Rohingya genomförde mot regeringsstyrkorna den 25 augusti i år. Mer än 50 sammanstötningar de veckorna mellan Arakan Rohingya Räddningsarmé och Burmas säkerhetsstyrkor har rapporterats.
Militären säger sig jaga terrorister.
Rohingya är en muslimsk, etnisk minoritet som lever i delstaten Rakhine i västra Burma. De har förtryckts i decennier av landets buddistiska majoritet. Men förra veckans massflykt - enligt FN nästan 76000 personer - är den största flyktingvågen till Bangladesh någonsin unde en så kort tidsperiod.

IS, terrorism, Irak, Syrien
2017-35 13-17
"IS rämnar, är detta terrorgruppens dödsryckningar?"
IS har förlorat stora delar av sitt territorium i både Irak och Syrien och många av terrorganisationens ledare är döda. Men trots att IS verkar falla genomförs attacker i organisationens namn i Europa. Vad kommer att hända med IS?
För tio dagar sedan beordrade Iraks premiärminister att staden Tal Afar skulle intas. Den ligger väster om den nyligen befriade staden Mosul och den är ett av IS sista fästen i Europa. Därifrån kommer många uppsatta IS ledare. När IS erövrade Tal Afar i juni 2014 mördade eller fördrev IS alla shiiter. Nu vill shiiterna hämnas. Mellan 80-90 % av IS högsta ledare har dödats under de senaste tre åren.
Men i Europa begås fler attacker i IS namn än någonsin tidigare. Men attackerna har inte innehållit några bevis för detta. Man s trider för närvarande vid 11 olika fronter och har inte retirerat från någon av dem blodigt motstånd. Jihadisterna har inneburit en fördel för al-Assad.
Så vad händer härnest?
IS har sedan länge evakuerat delar av sitt ledarskap, sina elitsoldater och sina enorma guldreserver. Man har gjort det för att kunna fortsätta att strida där man alltid har varit med rörlig; underjordiskt.

Sydkorea, Nordkorea
2017-35 18-19
"Hur Nordkoreas missiltester uppfattas av en sydkoreansk reporter"
Förra veckan avfyrade Nordkorea en ballistisk missil som passerade över norra Japan, vilket fick regeringen i Tokyo att uppmana invånare som rörde sig ute att söka skydd.
Det var första gången som Nordkorea avfyrade en missil mot Japan. Missiltestet innebär att Nordkorea har beslutat sig för att gå sin egen väg, i motståndet mot USA.

Australien, Samhälle
2017-35 20-21
"TV-reklam inför folkomröstning motsätter sig samkönade äktenskap"
Den första TV-reklamen som förespråkar ett "nej" i den kommande poströstningen om en legalisering av samkönade äktenskap i Australien har nyligen släppts. Budskapet är ett en legalisering kommer att få skadliga effekter på barns upplevelser av kön och sexualitet.
Motståndarna hävdar att en legalisering kommer att bidra till "flytande könsidentiteter" och göra det möjligt att introducera "radikala homosexuella sexualundervisningsprogram i skolorna.

USA, Nordkorea
2017-35 23
"Pentagon bröstar upp sig i styrkedemonstrationen mot Nordkorea"
USAs militär, tillsammans med Sydkorea och Japan, släppte bomber över ett övningsområde öster om Seoul i samband med en ny styrkeuppvisning mot Nordkorea.
Den tio timmar långa operationen är den senaste styrkedemonstrationen som involverar amerikanska strids. Och bombflygplan och är en följd av att Nordkorea fortsätter sina program för kärnvapen och ballistiska robotar.

Australien
2017-35 24-25
"Western Australia överväger att lämna federationen. Frågan är om det ens är möjligt?"
En politisk fraktion i delstaten Western Australia har på grund av missnöje med fördelningen av federala skattemedel väckt debatt om ett eventuellt utträda ur den australiska federationen.
"Hot att lämna" har blivit den senaste poltiska lösningen på kniviga problem. I Western Australia höll en fraktion av Liberalerna, det borgerliga parti som leds av Australiens premiärminister Malcolm Turnbull en konferens förra veckoslutet. Där fanns en motion om att tillsätta en kommitté för att utreda "Waxit". Kommittén ska vara klar 2018. Orsaken till missnöjet är den andel av mervärdesskatten på varor och tjänster som den federala regeringen samlar in och omfördelar allt efter regionala behov.
Med bara tre miljoner invånare skulle delstaten inte bli någon särskilt viktig aktör i regionen.

Kenya
2017-35 26-27
"Demokrati kostar - den får man inte gratis"
Hot om våld och ekonomiska bekymmer när Kenya går till val igen. Beslutet som fattades av Kenyas högsta domstol om att annullera resultatet av presidentvalet i augusti gladde många. Men nu när valet ska göra om uppdtår farhågor om ekonomisk osäkerhet och inte mist risk för våldsamheter.
President Uhuru Kenyatta tillhör, liksom de flesta av Kenyas tidigare presidenter, Kikuyustammen, som är landets största, medan oppositionsledaren Raila Odinga tillhör Luo. En folkgrupp som har känt sig marginaliserad ända sedan landet blev självständigt 1963. Röstningen - och våldet i samband med val - följer ofta deetniska linjerna.
"Valet är det värsta som kan hända Kenyas ekonomi. Det tar minst två för landet att hämta sig efter varje år, säger Kivuva, professorn i statskunskap i Nairobi, som påpekar att den ekonomiska tillväxten alltid minskar markasnt i samband med val. Många flyttar sin pengar utomlands om möjligt.

IT, teknik
2017-35 28-30
"Spelet styrs av tankekraft"
Dra på dig ett VR-headset med glasögon. När spelet börjar förflyttas du till ett litet rum med vita väggar. Uppgiften är att ta dig ut ur rummet utan att använda händerna. Det finns ingen joystick eller spelplatta. Du måste använda dig av din tankekraft.