Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 13

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12        

Serbien, Balkan
2017-13 4-5
"Vucics makt växer"
Västs svalare intresse för Balkan bäddar för starka - autokratiska ledare. Premiärminister Aleksandar Vucic vann den första omgången i det serbiska presidentvalet med 55 % av rösterna, vilket betyde att det inte blir någon andra valomgång.
Aleksandar Vucic som är Serbiens ojämförligt mest populära politiker, kommer att utse sin efterträdare som premiärminister.
Aleksandar Vucic förväntas som president utöva oemotsagd kontroll över landets viktigaste politiska institutioner: parlamentet, den exekutiva grenen, det regerande partiet och nu äver presidentskapet. Serbien vill ha en stark ledare, eftersom de lever i en region som fortfarande är inflammerad av etniska motsättningar och ekonomisk turbulens och där äldre personer har upplevt tre krig under bara en generation.

Storbritannien, Skottland, Brexit
2017-13 6-7
"Efter brexit"
Skottland planerar en ny folkomröstning om självständighet. Efter brexit strävar Skottlands förstaminister i Edinburgh Nicola Sturgeon att hålla en folkomröstning om självständighet för Skottland, mot den brittiska premiärminister Theresa Mays önskan.
Skottlands respektingivande förstaminister Nicola Sturgeon, 46, vet hur man vinner i längden. Under en tioårsperiod tjänstgjorde hon lojalt som Alex Salmonds vice, både i det skotska nationalitetspartiet, SNP, och senare i regeringen. När SNP misslyckades i olkomröstningen om självständighet i september avgick Salmond. Då blev hon Skottlands ledare.

Storbritannien, Brexit, Skottland
2017-13 8-9
"Brexit har kommit in i en ny fas och det här kan vara bra att veta"
Den brittiska premiärministern Theresa May har överlämnat det brev som utlöser "artikel 50". Därmed har den formella peocessen för Storbritanniens utträde ur EU inletts.
Fyra faktorer kommer att spela en nyckelroll de kommande måpnaderna.
1. De verkliga förhandlingarna inleds int än på ett tag. Först den 29 april då regeringscheferna från alla andra 27 medlemsstaterna ska träffas och diskutera riktlinjerna.
2. Det kommer att genomföra förhandlingar om hur man ska förhandla.
3. Vi kan förvänta ossa en maktkamp och spel på flera nivåer. Även Skottland och Nordirland blir inblandade.
4. Att lämna EU är inte samma sak som att ansluta sig till EU.

Storbritannien, Brexit
2017-13 10-11
"Några av nyckelspelarna i de kommans brexit-förhandlingarna"
Brexit har inletts. Brevet levererades för hand och nu är det dags att möta förhandlarna bakom kulissarna, de som sällan eller aldrig ger en presskonferens. En av dem har inte ens en wikipediasida, och de är knappt aktiva på nätet.
Deras ansikten är inte bekanta för allmänheten, men de kommer att medverka vid många av de viktiga mötena och diskutera detaljerna för vad som kommer att på verka en halv miljard människors liv.
Chefsförhandlarna är brexitministern David Davis och Eus Michel Barnier.
På Brexitsidan finns sedan Oliver Robbins, departementsråd vi Storbritanniens brexitdepartement.
På EU-sidan Sabine Weyland, EUs vice Chefsförhandlare.

Media, Samhälle
"50 års kamp i onödan?"
2017-13 12-13
Alice Schwarzer grundade feministtidningen Emma. Den firade sitt 40-års jubileum i januari.
Feministpionjären Alice Schwarzer tror knappt att det är sant att en manschauvinist som Donald Trump kan väljas till president och att den fria aborten ifrågasätts på nytt i dagens Västeuropa.
När Alice Schwarzer tog sin första steg som kvinnlig aktivist slöt hon upp bakom personer som den franska författaren och feministen Simone de Beauvoir. Den glödheta politiska kampen i slutet av 1960-talet fick både Alice Schwarzer, Simone de Beauvoir och många av deras jämnåriga att tro att segern snart skulle vara i hamn.
40 år senare är fienderna ungefär desamma, vita män, autokrater och alla andra som vill bestämma vad kvinnor ska göra med sina kroppar när det gäller allt från abort till klädedräkt. "Postfeminismens bekymmerslösa dagar är över", konstattera den idag 74-åriga Alice Schwarzer.

Frankrike, terrorism
2017-13 14-15
"Vad hände med den berömda franska friheten?"
Människor i allmänhet funderar över att det råder undantagstillstånd i Frankrike sedan 16 månader tillbaka.
Den 14 november 2015 utlyste president Francois Hollande undantagstillstånd efter den dödligaste attacken mot civila på franska mark sedan andra världskriget. Han befriade därmed landets säkerhetstjänster från många rättsliga begränsningar.
Under tiden har polisen genomfört fler än 4000 husrannsakningar och tillslag utan fullmakt, stängt ett 20-tal moskéer och andra bönelokaler.
De flesta fransmännen verkar tycka att undantagstillståndet är något helt ofarligt och godtar det. Det drabbar till överväldigande del den misstrodda muslimska minoriteten. Vilket bekräftar uppfattningen att denna minoritet verkligen förtjänar att bli misstänkt.
Fransmännen menar att effekterna främst drabbar "hemska och obehagliga personer", knarkförsäljare och kriminella, män med stora skägg som bär på hot, deras fruar är helt insvepta i svart.
Muslimerna uppfattar detta som ytterligare bevis på landets fientlighet med dem och deras tro.

Polen
2017-13 16-18
"Vi vill att vår oro tas på allvar"
Intervju i der Spiegel av Polens utrikesminister Witold Waszczykowski. Han klagar över att hans land har blivit illa behandlat av EU. Han framhåller vad Warszawa vill ha, vad Warszawa får och landets besvärliga relation med Tyskland.
Blandningen av kulturer och raser riskerar att förstöra Polen och göra landet till "del av den värld som består av cyklister och vegetarianer". Sådana påståenden har gjort Polens utrikesminister Witold Waszczykowski, 59, ökänd, och han har inte blivit mer diplomatisk under sina år i den konservativa regeringen i Warszawa.

Mexiko
2017-13 19
"Mexikansk våldtäktsman friad av korrupt domare"
I Vera Cruz, i Mexiko, litar man inte på att polisen straffar den skyldiga och skyddar den oskyldiga.
Rekordmånga kvinnor i Mexiko kidnappas, våldtas och dödas. Kvinnor som lever i områden som har drabbats hårt av narkotikakriget är särskilt utsatta. I konfliktzoner blir kvinnor "territorier" att erövra och våldtäkt är ett verktyg som används för att skrämma rivaliserande gäng och lokalbefolkningen. Antalet kvinnor som dödades vid knarkkrigarnas slagfält ökade med 500 # mellan 2001 och 2010. Tusentals andra har försvunnit.

Sydsudan
2017-13 20-23
"Soldater blockerar hjälpsändningar"
2015 bröt en konflikt ut mellan landets president och vicepresidenten, som snart övergick till en större etnisk konflikt. Så många som 50 000 personer har dödats. När FN deklarerade hungerkatastrofen i februari var det tänkt att det skulle leda till en våg av stöd i Mayendit provinsen i Sydsudan. Men bara några dagar efteråt beordrade den sydsudanesiska regeringen biståndsarbetarna att lämna området inför sin planerade offensiv, som snart övergick i strider.
Den aktuella hungersnöden har orsakats av människan - inte av torka eller översvämningar, utan av en våldsam konflikt som fördärvat möjligheterna till försörjning för bönderna och dessutom hindrat hjälparbetare från att ta sig in i byarna.
De stridande parterna - i synnerhet regeringstrupperna - har hindrat det humanitära biståndet på många olika sätt.
Just nu pågår fyra hungerkriser i Mellanöstern och Afrika. I samtliga länder - Nigeria, Somalia, Jemen och Sydsudan - hindras biståndsarbetare från att nå de behövande, i vissa fall av rebeller, i andra av soldater eller byråkratiska restriktioner.

USA, Ryssland
2017-13 24-25
"Ryssar i Washington roas inte längre av spionskämt"
Våren 2017 är kanske inte den bästa tiden att vara ryss i Washington. Den enorma mångden nyheter om hur Kreml ska ha blandat sig i den amerikanska valprocessen. Förra året har blivit överväldigande för många av huvudstadens invånare med anknytning till Ryssland. Hackningsanklagelserna, som har åtföljts av en uppsjö av rubriker, är på en nivå som inte har setts sedan innan Sovjets kollaps 1991, enligt observatörer.
Mediahysterin kring Ryssland har gjort människor känsliga och vissa personer känner sig inte bekväma om att prata öppet.

Syrien, Jemen, USA, terrorism
2017-13 26-28
"USA blir alltmer involverat i Mellanösterns komplexa krig"
Från Syrien och Jemen till Mosul i Irak, där dussintals människor dödades i flygattacker den 17 mars, förstärker den amerikanska militären sitt engagemang i en rad komplexa krig, vars syften är otydliga.
USA genomförde fler flygattacker i Jemen under mars månad än under hela förra året. I Syrien har USA med flyg transporterat lokala miliser till fronten och anklagats för att döda civila i sina flygattacker. I Irak spelar amerikanska soldater och det amerikanska flygvapnet en viktig roll som stöd till offensiven i Mosul, där massor av människor dödades i flygattacker den 17 mars.
Enligt de nya amerikanska beslutsreglerna är det lättare för befälhavare på fältet att beordra flyganfall utan att invänta tillstånd från sina överordnade. Förändringarna sammanfaller med tillträdet av en ny president som har svurit att intensifiera kampen mot extremister utomlands.

Miljö, Klimat, Maldiverna, Turism
2017-13 30-31
"Allt fler turister kommer men stränderna försvinner"
Sedan Maldiverna blev en turistdestination har regeringen under en lång tid förbjudit turister från att bo på de 200 öarna som befolkas av lokalinvånare. I stället har utlänningarna transporterats till privata semesteröar.
Men efter valet 2008, då Mohamed Nasheed valdes till president antogs en lag som tillät lokalbefolkningen att öppna gästhem. Det finns 400, de är billiga. De får inte servera alkohol. De bidrar till lokala ekonomier och skapar jobbmöjligheter. Maldiverna är 100 % sunnimuslimskt.