Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 45

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 
07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25 
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44    


Nato, FN
2017-45 4-5
"Nato förstärker kapaciteten för första gången sedan kalla kriget"
Risken för konflikt med Ryssland hotarEuropa, och Natos försvarsministrar har till följd av detta beslut beslutat att öka alliansens verksamhet, för första gången sedan kalla kriget. Nato villbland annat öka sitt fokus på cyberoperationer och förstärka kapaciteten för att svara på Kremls aggressioner.
Nato har skickat runt 4000 soldatter i år till de tre baltiska länderna Estland, Lettland och Litauem, såväl som till Polen som alla delar gräns med Ryssland.

Miljö, klimat
2017-45 6-7
"Världen är långt ifrån att nå klimatmålen"
Det har fått två år sedan världsledare undertecknade ett historiskt klimatavtal i Paris, men världen är fortfarande långtifrån att kunna förhindra en dramatisk global uppvärmning de kommande decennierna. Den senaste klimatkonferensen inleddes nyligen i Bonn i Tyskland, i syfte att hitta sätt att intensifiera klimatansträngningarna. I enlighet med Parisavtalet har varje land lagt fram ett förslag för att minska utsläppen av växthusgaser från idag till 2030. Men inget stort industrilandland är nära att infria sina löften enligt uppgifter från Climate Action Tracker. Inte EU, inte Kanada, inte Japan, och inte heller USA, som med president Donald Trump fortfarande planerar att lämna Parisavtalet senast 2020.
Erik Solheim, chef för FNs miljöprogram säger attdet inte görs tillräckligt för att "rädda hundratals miljoner människor från att gå en eländig framtid till mötes".

Spanien, Katalonien
2017-45 8
"Splittringen i Spanien har djupa historieks rötter"
Spanien består av en samling regioner, som är mer eller mindra fästa vid varandra. Det katalanska parlamentets självständighetsförklaring innebaren upptrappning av en gammal konfrontation mellan Katalonien och den spanska centralregeringen. Spanien har 17 autonoma regioner, vilket gör mlandet till en centraliserad men inte federal stat.
Regionerna kontrollerar en rad olika samhällstjänster, varar de viktigaste är hälsovård och utbildning. Katalonien och Baskien har egna polisväsen.

Spanien, Katalonien
2017-45 10
"Rajoy uppmanar Barcelonaborna att rösta"
När premiärminister Mariano Rajoy besökte Katalonien, efteratthan tagit kontroll över den motspänstiga regionen, uppmanade han katalanerna att gå och rösta i valet den 21 nästa månad, för att besegra självständighetsrörelsen och få regionen att återgå till "normala förhållanden". Han uppmanade också de spanska konsumenterna att inte bojkotta katalanska varor. Sedan början av oktober har 2400 företag flyttat sina juridiska huvudkontor från Katalonien. Aldrig tidigare har företag övergett en del av världen så snabbt, säger Partido Populars ledande kandidat i Katalonien Albiol.

Nordkorea, USA
2017-45 11
"Att Nordkorea dörolämpar amerikanska ledare är inget nytt, men Trumps sätt att reagera personligt är det"
Retoriken mot Nordkorea har förändrats sedan Trump blev president.
Det nordkorenska budskapet som retat upp Trump senast var "en krigshetsares resa för att konfrontera vårt land och försöka frånta oss vår självförsvarande, avskräckande kärnvapeneffekt".

Forskning, Klimat, Miljö
2017-45 12-14
"Forskargrupp gör sten av koldioxid"
För att skydda klimatet ska koldioxid i framtiden samlas in och lagras under jord. Men processen innebär risker. I en försöksanläggning på Island bryter forskare ny mark Arton lådor av metall, tillsammans lika stora som tre fartygscontainrar, är placerade på taket på en sopbränningsanläggning nära Zürich. Stora ventiler sugermed ett milt brummande ljud in luften i lådorna. När lådorna monteras bort har något försvunnit: koldioxiden. Anordningen filtrerar ut en stor del av den "klimatdödande" växthusgasen från förbränningsluften.
Det schweizizka företaget Climeworks, som utvecklat koldioxidfångaren säljergasen till en grönsaksbond i närheten.
Men den verkliga potentialen är att hejda klimatändringen.
Experterna har nyligen inlett ett försök på sydvästra Island där man tillsätter vatten till koldioxiden och pumpar ner den 700 m ner i marken. Det bildas kolsyra com förvandlas till karbonater av mineraler som magnesium, kalcium och järn. Karbonaterna förändras inte på "evig" tid.
Basalt är svalnad lava - en vanligsten som finns över hela världen särskilt i havsbottnen. Bara på Island kan mer än 400 gigaton koldioxid slutförvaras i basalt. Detta är 10 gånger så mycket som hela mänsligheten släpper ut på ett år.
det måste finns riklig tillgång till vatten och en tillgänglig värmekälla. Den värmen finns det gott om i Islands varma källor.

"Forscherteam macht Kohlendioxid zu Stein"
http://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/island-forscherteam-macht-kohlendioxid-zu-stein-a-1174652.html

Syrien
2017-45 15
"Bevisen är överväldigande om Syriens användning av kemiska vapen"
Ledaren, FN-veteranen Edmond Mulet, för den undersökningskommitté i FN som har slagit fast att Syriens använt kemiska vapen har uttryckt pessimism om kommitténs framtid och berättar att ryska FN-diplomater regelbundervarnat honom för att Kreml tänker avvisa kommitténs upptäckter.
Edmond Mulet är förbryllad över varför ryssarna så hårdnackat försvarar den syriska regeringen. Kommitténs mandat från FNs säkerhetsråd löper ut den 16 november. Ett amerikanska förslag i säkerhetsrådet att förlänga mandatet med 12 månader. Detta stoppades av Ryssland.

Handel, ekonomi
2017-45 16-17
"Före detta fåraherde i Kenya "utvinner" kryptovalutor"
Eugene Mutais lägenhet i Nairobi fylls avett surrande ljud från flera fläktar som kyler datorerna som har har programmerat för att köpa och sälja kryptovalutor dygnet runt.
I den internetbaserade valutavärlden, där man kan handla utan att banker eller regulatorer lägger sig i.
Frågan är om Mutai deltar i ett bedrägeri eller i en revolution. Oavsett vilket har marknaden exploderat - och vuxit 190 miljarder dollar från bara 17 i början av året. Värdet på bitcoin har ökat sexfldigt.
Kryptovalutor attraktiva i ekonomier där det finns restriktioner mot att ta pengar utomlands.

USA, Iran, FN, Nato
2017-45 18-19
"Ett haltande avtal är bättre än inget alls!"
Atomexperter uppmanar kongressenatt hålla fast vi atomuppgörelsen med Iran.
Drygt 90 framstående amerikanska kärnfysiker, inklusive en av vätebombens upphovsmän, uttalade i förra veckan offentligt sitt stöd för avtalet med Iran om dess atomprogram och uppmanade kongressen att bevara avtalet intakt trots att president Donald Trump vill skrota det. USAs europeiska allierade som också har undertecknat Iranavtalet, uppmanar Trumps regering att respektera avtalet. Iran anser att avtalet inte kan omförhandlas.

Ryssland, Estland
2017-45 20-22
"Två städer med en gemensam rysk historia delas av en avgrundsskarp europeisk gräns"
Det är inte mycket som skiljer den ryska staden Ivangorod från dess estniska tvilling, Narva, förutom en ganska smal flod - och en kulturell avgrund. Om det behövts ytterligare bevis, framkom det när EU bestämde sig för att ge de två ryskspråkiga städerna pengar för att bygga promenadstråk på vardera sidan av floden. Idén var att främja gränsöverskridande turism. Men korruptionen hindrade detta.
När de båda sidorna av den delade staten gick var sin väg efter Sovjetunionens fall fick de kämpa med samma ekonomiska problem och sovjetiska fabriker som gick i konkurs.

Israel
2017-45 24-25
"Allt fler religiösa kvinnor vill tjänstgöra inom Israels militär"
Innan militärtjänstgöringen inleda lämnar många israeliska kvinnor in sina överdimensionerade uniformer till en skräddare, för att göra dem lite mer formsydda eller moderna. Men en grupp kvinnliga soldater föredrar vida byxor eller en sedesam knälång kjol. De är religiöst aktiva rekryter, och trots att de på grund av sin religion kan få dispens växer antalet.
Sedan 2010 har Israels försvarsmakt registrerat en ökning av antalet religiösa kvinnor som vill tjänstgöra i militären. Antalet har nästan tredublats sedan 2010. Det har varit svårare att kalla in ultraortodoxa män.
Det är annorlunda att förena militärens krav med hur man firar sabbaten, de 24 timmar då religiösa judar inte får skriva, använda elektronik eller göra något annat som kan anses vara ett arbete.

Saudiarabien, Ekonomi
2017-45 26-27
"Vad innebär den saudiska utrensningen för investerare?"
Oljan var på allas läppar efter det att Saudiarabien - där en femtedel av världens dokumenterade oljareserver finns - arresterat 38 av sina rikaste och mest framstående medborgare, i kronprins Mohammed bin Salmans initiativ för att stärka sitt grepp om makten.
Kungadömet Saudiarabien har länge betraktats som en bastion av stabilitet i Persiska viken. Men Salmans extraordinära tillslag mot påstådd korruption, ibland genom att arrestera den välkända saudiska prinsen Alwaleed bin Talal och byggherren Bakr bin Ladin i byggföretaget Saudi Binladen, har chockat investerare över hela världen.
Thomas Lippman, adjungerad forskare på Middle East institute vill råda alla investerare att avvakta i minst sex månader för att se vartdet leder.
Vad det handlar om är en återgång till en mans absoluta styre, och bort från en situation där flera prinsar styr. Detta kan ofta vara en fördel för investerare.

Kultur, Förenade Arabemiraten
2017-45 28-30
"Världsberömda Louvren inleder ett luktativt nytt kapiel i Abu Dhabi"
Kritikerna ser det mera som politik än kulturell gärning.
Välkommen till "Lyckans ö".
Här på ön Saadyat, utanför Förenade Arabemiratens kust, försöker ett ungt, oljerikt land att överträffa sina grannar och kasta sig in i historieböckerna. Samtidigt vill världens mest kända museum expandera sitt imperium och skaffa kapital inför kommande decennier. Detta handlar om Louvre Abu Dhabi, den efterlängtade huvudattraktionen i ett mångmiljardkomplex som ska inrymma några av de mest inflytelserika namnen i den västerländska kulturvärlden: Guggenheim-museet, New York University och Sorbonne, bland andra. Den emiratiska regeringen betalar Louvren 520 miljoner dollar för att få använda dess ryktbara namn.
Förenade Arabemiraten ser det nya museet främst som ett sätt att omstöpa den offentliga bilden av landet, från en "lekplats i öknen" till en kulturell kraftkälla.
Förenade Arabemiraten har repressiva tendenser och begränsar yttrandefriheten, fängslar dissidenter och låter vissa förbrytelser straffas i enlighet med sharialag.