Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 35

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34   

Italien
2016-35 4-6
"Tragedi och förödelse"
Jordbävningen i Italien är en prövning för regeringen i Rom.
Den förödande jordbävningen i Italien, som krävde fler än 260 människors liv, kommer att bli en prövning för premiärministern Matteo Renzi. Statens misslyckande efter katastrofen i L'Aquila har inte glömts. Jordbävningen skakade Apenninine regionen i centrala Italien tidigt onsdag morgon, värsta drabbade var städer som Amatrice, vars historiska centrum var fullkomligt tillplattad. Hittills har 267 dödsfall bekräftats i katastrofen.
Spillror efter den förödande jordbävningen som drabbade L'Aquila den 6 april 2009 finns fortfarande kvar. Inte mycket har hänt sedan dess. Upphandlingarna präglades av muto, vilket ledde till gripanden av lokalpolitiker och misstänkta maffiamedlemmar. Matteo Renzi har försökt bekämpa problem som korruption, byråkrati och de regionala politikernas kopplingar till organiserad brottslighet.

Tyskland
2016-35 7
"Merkel skissar på nya vallöften"
Förbundskansler Angela Merkel tänker försöka vinna tillbaka de väljare som blivit upprörda över flyktingströmmarna och Tysklands stora engagemang i olika internationella kriser. Hon antyder att det kanske blir skattesänkningar och försöker att bredda partiets bas genom att sträck ut handen till medborgare av turkisk härkomst.
Inför den populistiska utmaningen från partiet Alternativ för Tyskland, AfD, reser Merkel tillnaka till Schwerin, sitt politiska hemland. Sedan ska hon träffa Frankrike och Italien i ett möte inför sitt första toppmöte utan Storbritannien i Bratislava den 16 september.
Merkel får stöd från finansminister Wolfgang Schäuble (SPD) för att slå tillbaka AfD. De vill tillsammans avvisa alla "radikala demagoger" till höger och vänster. CDU har fortfarande 13 procentenheter mer än SPD i opinionsunderökningarna. Både CDU och SPD lovar att sänka skatterna.

EU, Storbritannien, Brexit
2016-35 8-9
"Utan Storbritannien"
De europeiska ledarna tar ut en ny kurs.
Efter Storbritanniens chockbeslut i juni, att landet vill lämna EU, kommer Tyskland, Frankrike och Italien nu att bli de tre viktigaste nationerna i unionen. Det är en kritisk tidpunkt - Europa behöver en ny riktning - men de tre länderna har samtidigt blivit rejält försvagade av pågående problem på hemmaplan.
Hollande går in i vårens presidentval med rekordlåga popularitetssiffror, en stagnerad ekonomi och medborgare som blivit skrämda av en serie terroristattacker. Även de två andra länderna har överhängande val på gång.

Grekland, Flyktingpolitik
2016-35 10-13
"Greker räddade flyktingar. Nu är det de som lider"
Turismen har helt avstannat och med den de extra inkomsterna från öborna.
Flyktingkrisen har ebbat ut men invånarna i den lilla byn Skala Sikiminias på den grekiska ön Lesbos lider nu av att turismen dramatiskt minskat under säsongen. Tyskar, svenskar och andra besökare undviker nu att tillbringa sin semester på en plats som kopplas ihop med mänsklig desperation. Omsättningen inom turismen har minskat med 80 %. Nästan 1000 greker som bor i området har förlorat sina säsongsarbeten.

Terrorism, samhälle
2016-35 14-15
"Burkaförbud inget rationellt svar på terrorismen"
Adam Taylor skriver om utrikesfrågor i The Washington Post.
Framstående tyska politiker vill införa ett förbud mot alla typer av heltäckande klädsel som bärs av vissa muslimska kvinnor som ett svar på den kraftiga ökningen av terroristhot. Men vissa forskare säger att förbud mot att bära burka snarare ökar isoleringen för många kvinnor. Burka täcker allt. Kvinnan kan se ut genom ett nät. Niqab täcker allt. Ögonen är fria. I båda fallen kan man inte "känna igen" en kvinna. Man vet inte med vem man pratar.

Ryssland, Kultur
2016-35 16-18
"Moskva krossar kulturuppror"
Perm, en rysk landsortsstad i Västra Sibirien, präglas idag av vad den var tänkt att vara vid det här laget, men inte är. Stade skulle ha haft ett nytt elegant operahus, ritat av den brittiska arkitekten David Chipperfield, ett framstående museum för modern konst i en renoverad historisk byggnad och ett galleri för lokala träskulpturer - em ståtlig vit kub vid Kamafloden.
Muséet ligger på statligt ägd mark och grundades av lokala historiker, men nyligen blev dessa av med verksamheten genom vad de kallar för ett juridiskt övergrepp från regeringens sida. Den elitistiska västerländska kulturen hade infekterat hans stad "som pesten" menade den regionala kulturministerna Igor A. Gladnev. Symbolen för framsteg buttys mot symbolen för det förflutna.

Syrien, Medicin, Forskning, Samhälle
2016-35 19
"Livslängden för syriska män minskar dramatiskt"
Den förväntade livslängden för män i Syrien har minskat med fem år sedan kriget där började 2011. Det har konstaterats i en ny undersökning av dödligheten och en sådan plötslig nedgång har man inte sett sedan den inträffade för ryska män efter Sovjetunionens fall.
Analysen från Institute for Health Metrics and Evaluation, en forsknings grupp vid University of Washington, utnyttjade data från 22 länder i Mellanöstern och Nordafrika samt även Pakistan och Avghanistan för att studera trender när det gällde död och sjuklighet från 1990 till 2013. Den publicerades nyligen i den brittiska medicintidskriften Lancet Global Health. Studien fann en stadig förbättring av regionens hälsa under perioden. Men den arabiska våren och dess uppror under år 2011 och därpå följande oroligheter störde dessa framsteg i ett antal länder; Syrien, Jemen, Libyen, Egypten och Tunisien.
" Life expectancy in Syria fell by six years at start of civil war"
Eller:
" Life Expectancy Falls by 5 Years for Syrian Men, New Analysis Finds"
" Health in times of uncertainty in the eastern Mediterranean region, 1990-2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013"

Syrien, Turkiet, Terrorism
2016-35 20-23
"Turkiets inblandning belyser snabbt förändrade allianser"
Turkiets avancemang i norra Syrien markerar en vändpunkt i den syriska konlikten. Deras främsta mål var Islamiska Staten, men i och med att stormakterna omprövar sina allianser i regionen, är det kurderna som har mest att förlora.
Den turkiska armén tog sig in i norra Syrien och fördrev IS från Jarabulus, som tidigare varit dess bastion vid gränsen. Nästan alla flydde. Det tog bara några timmar. Detta utgör en vändpunkt i Syrienkriget. Turkarna fördrev trupper från den kurdiskt kontrollerade SDF-milisen. Det blev en dubbel framgång. Och en verklig förlust för kurderna. Som håller på att förlora sina tidigare goda relationer med både USA och Ryssland.
Händelserna följer det mönster som verkar gälla de flesta ländernas inblandning i Syrien. Alla parter utkämpar sitt eget krig. Turkarna vill bekämpa kurderna. Amerikanerna är bara intresserad av att besegra Islamiska Staten. Kurderna försöker att etablera en egen stat. Och ryssarnas primära motiv är att visa för omvärlden att Ryssland återigen är en global stormakt.

Libyen, terrorism, IS
2016-35 24-27
"ISIS i Libyen och dess bisarra byråkratiska värld"
IS-representanterna i Libyen strävar efter att skapa en regeringsmakt med fungerande byråkrati, offentlig service och ett trovärdigt juridiskt system. Med sitt sönderfallande försvar i Irak och Syrien har IS alltmer kommit att uppfatta staden Sirte i Libyen som en alternativ huvudstad särskilt om IS syriska fristad skulle falla. Sirte är en illustration av IS vision av en nation som styrs av en brutal tolkning av uråldrig islamsk lag. Sirte är Libyens diktator Moammar Qaddafis födelsestad, och det var där han dödades. Staden ligger i nationens lukrativa oljeregion. Stamhövdingar som varit lojala mot Qaddafi som som förlorat sitt inflytande efter hans död, känner sig nu åter välkomna i Sirte.
Under IS kontroll av staden beordras de boende att gå till moskéerna fem gånger om dagen och under bönetiderna ska butiker och affärer hålla stängt. TV-satelliter har tagits ner, cigaretter och alkohol konfiskerats.
"Trollkarlar" halshöggs offentligt liksom sufiska muslimer som betraktas som kättare av IS.
IS-anhängarna visar tydligt att det är de som kontrollerar staden. Deras svarta flaggor vajar över regeringsbyggnader, sjukhus och skolor. Reklamtavlor visar upp deras version av islam.

Teknik, IT
2016-35 28-29
"Shanti Korporaal älskade Star wars. Nu får hon jedikkrafter av Micochip"
Den 27-åriga Shanti Korporaal har injicerat två microchip under huden på sina två händer vilka fungerar som komprimerade nycklar och plånbok. Chippen ligger i glaskapslar som är lika stora som riskorn. Nu kan hon, likt en jedikrigare, öppnar dörrar genom att endast vifta med armen, utan att använda nycklar.
För gruppen biohackare är detta ytterligare ett stag i den långa historien om mänsklig självförbättring. Med sina företag, Future Sumo och Chip My Life, syftar Korporaal och hennes make, Skeeve Stevens, till att göra implantatet mer tillgängligt i länder som Australien.
Hennes största motståndare är den kristna grupp som trakasserar henne på Facebook och drar paralleller till vilddjurets tal. Enligt uppenbarelseboken framträder djävulens tal på högerhanden och i pannan.
This Australian woman grew up loving 'Star Wars.' Now implanted microchips give her Jedi powers.
https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2016/08/26/this-australian-woman-grew-up-loving-star-wars-now-implanted-microchips-give-her-jedi-powers/

Ryssland, terrorism
2016-35 30
"Smugglare renoverade för gropig smuggelväg med egna pengar"
De ryska smugglarna var uppenbarligen så bestörta av den dåliga kvaliteten på vägarna längs deras smygelrutt så att de tog på sig ansvaret att reparera och förbättra dem.
Detta enligt den ryska nyhetsbyrån TASS. Vägen som förbinder Ryssland med Vitryssland, brukar användas för att undvika gränskontroller. Under det senaste året har smugglare kraftigt ökat sina leveranser från Vitryssland till Ryssland, pga importförbudet mot livsmedel från EU som infördes av Ryssland förra året. Vägen har nu satts under bevakning.