Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 41

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 
07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40     


Österrike
2017-41 4-5
"Österrike gör skarp höger sväng i ett val som domineras av invandringsfrågor"
Österrike är det senaste europeiska landet som gör en skarp högersväng. Det konservativa partiet ÖVP -Österrikiska Folkpartiet - segrade i det nationella valet. Man kommer sannolikt att bilda regering med ett nationalistiskt parti, FPÖ. Den 31 årige Sebastian Kurz, nuvarande utrikesminister, blir den nya kanslern. I sin kampanj har betonat behovet av att stärka gränskontrollerna, minska flyktingmottagandet och skära ner bidragen till nyanlända.
ÖVP fick 31,6 %, SPÖ 26,9 % och FPÖ 26 %.

Tyskland, USA
2017-41 6-7
"Tyska utrikspolitiska experter varnar för antiamerikanism"
Tyska utrikespolitiska experter är oroliga över den politiska trenden i Tyskland, som skapar splittring med USA och president Trump.De uppmanar den tillträdande regeringen att till varje pris bevara den transatlantiska relationen.
Med det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland och vänsterpartiet Die Linke blir parlamentetmer skeptiskt inställt till USA,mer kritiskt mot multilateralism och mer Rysslandvänligt jämfört med tidigare säger en av undertecknarna till uppropet. Och menar att USA fortfarande är en "oumbärlig" partner för både Tyskland och USA.

Nordirland
2017-41 8-9
"Sekterismen i Nordirland lever"
Ett nytt bostadsprojekt i Belfast var tänkt att överbrygga klyftorna mellan katoliker och protestanter. Men en kväll ringde det på ytterdörren hos en katolsk familj och drömmenom integration krossades.
18 år efter den fredsöverenskommelse som satte punkt för tre decenniers sekteristiskt våld mellan Nordirlands protestanter och katoliker, lever de två folkgrupperna i stort sett åtskilda.

Grekland
2017-41 10-11
"Grekland drömmer om ett liv utan räddningspaket"
Det är bara några månader kvar innan Greklands senaste nödlån löper ut och det är ännu inte klart om man kommer att behöva ytterligare stöd. Grekland måste visa att man kan klara sig på egen hand samtidigt som eurozonens fordringsägare måste bli säkra på att de kan få tillbaka sina pengar. Eurozonen vill hålla Grekland i strama tyglar för att säkra att lånen återbetalas. Grekland måste öka takten i sina privatiseringar och utfärda fler statsobligationer under de kommande tio månaderna vilket inte blir lätt.

Europa
2017-41 12-13
"Det finns många separatiströrelser i Europa"
De vill ha fördelar men inte bryta helt.
Katalonien kan komma att följa samma mönster som andra självständighetsrörelser inom EU, som främst har försökt att förhandla fram bättre avtal och ökat självstyre snarare än fullständig separation, som regionen Bayern i Tyskland som i likhet med Katalonien i Spanien är rikast i respektive land. Merkels makt vilar på en union mellan CDU och CSU. Samma förhållande finns mellan Skottland och Storbritannien. Belgien är redan uppdelat mellan flamländsktalande och fransktalande valloner. Andra regioner är Färöarna, Sydtyrolen, Lombardiet och Veneto i Italien och Baskien i Spanien.
Det verkar som att det i nuläget är finansiella fördelar och nationell politisk representation, snarare än politisk repression som bidrar till att separatiströrelserna hålls tillbaka runt om i Europa.

Kina
2017-41 14-15
"Kinas olika biståndsprogram hanteras som statshemligheter"
Kina har sedan sekelskiftet blivit en oundviklig global biståndsgivare som finansierar allt från operahus i Algeriet till tobaksodlingar i Zimbabwe. Hemlighållandet har rykten om Kina som "en skurkaktig givare"
Ny forskning -AidData-avslöjar Kina som en växande finansjätte, som utmanar de största biståndsgivarnationerna. Mellan 2000 och 2014 gav Kina 355 miljarder dollar i officiellt stöd till andra länder. Nästan likamycket som USA - 395 miljarder.
Kina verkar inte ta hänsyn till ländernas styrelseskick när det gäller utlåning. Det finns inga krav på mottagarlandets regering för att få kinesiskt bistånd. Afrikanska länder som röstar med Kina i FN får en genomsnittlig biståndshöjning på 86 % från Peking. och ser resultaten.

Handel, Chile, Peru
2017-41 16-17
"Perus dröm om att avsätta "kopparkungen" Chile möter hinder"
Perus dröm om att en dag bräda Chile som världens största kopparproducent kan hindras av Peru själv. Trots ett mer höggradigt kopparinnehåll och lägre kostnader för utvinning än i grannlandet Chile säger den peruanska regeringen att landets potential inom kopparproduktionen begränsas av för mycket byråkrati. Gruvnäringen klagar också över en svag infrastruktur och ett starkt motståndmotgruvprojekt från personer som fruktar ökade miljörisker och att deras samhällen ska förstöras.
Peru är redan nummer två i världen. Senaste året ökade produktionen med 35%. Och redan i år har Peru blivit största leverantören tillKina.

Norge, Handel, Ekonomi
2017-41 18
"Norge slår till bromsen, men det är svårt att låte bli oljebromsen"
Att slå till bromsen är en relativ term i Skandinaviens rikaste ekonomi. Den norska regeringen föreslog nyligen att man ska satsa 231 miljarder norska kronor av oljeinkomsterna för att täcka ett underskott motsvarande 7,7 % av BNP, som uppskattningsvis blir oförändrat i år. För att göra detta kommer man att använda 72 miljarder norska kronor från den enorma oljefonden vilket är 15 miljarder mer än beräknat.

Ryssland
2017-41 19
"Utländska medborgare kan snart officiellt tjänstgöra i ryska armén"
Rysslands president Vladimir Putin har agerat för att göra det lagligt för militären att använda utländska frivilliga soldater i samband med operationer i utlandet.
Utländska medborgare ska tillåtas att tjänstgöra i "terrorbekämpnings - och fredsinsatser, inklusive i Syrien, där ett ökat antal ryska soldater är stationerade. Dessa professionella soldater som har anmält sig frivilligt kan bidra till att distansiera det ryska folket från dödsoffren på slagfältet.

Australien, Miljö
2017-41 20-21
"Behöver planeten mer kol?"
Förespråkare för en enorm kolgruva lovar tusentals jobb, men planerna har utlöst en av de mest angelägna miljöstriderna i Australiens historia.
Planen har mött intensiv opposition i Australien och utomlands med fokus på en fråga som har global betydelse: Med tanke på klimathotet och den krympande globala efterfrågan på kol, behöv världen verkligen ytterligare en jättegruva?
Gruvan skulle mer än fördubbla landets kolproduktion. Premiärminister Malcolm Turnbull stöder projektet och nu behövs det bara finansiering för attsätta igång.

Iran, Kärnvapen
2017-41 22-23
"Europa stöder inte USAs Iran-politik"
Europas ledare varnade i förra veckan för att president Donald Trumps beslut att skrota atomavtalet med Iran kan komma att undergräva fortsatta internationella ansträngningar att begränsa Teherans förmåga att bygga ut sitt kärnprogram. Samtidigt vidtar Europa åtgärder för atthålla liv i avtalet trots USAs tveksamhet.

Somalia
2017-41 24-25
"Dödligaste attacken på flera decennier som ingen grupp vill ta på sig - ännu"
När en tvillingbomb exploderade i Mogadishu på lördagsnatten inledde räddningsarbetarna det svåra sökandet efter överlevande som blivit alltför vanligt under Somalias kamp mot det islamistiska uppropet. De letade igenom utbrända bilar och sökte så gott de kundei resterna av ett kollapsat hotell. Hittills har över 280 döda kroppar hittats, och över 300 har skadats.
Somalia har upplevt mer än 25 års kaos. Analytiker tror att den senaste attacken kan vara en vedergällning från IS, både för förlusten av territorium och för att USA har ökat sina drönarattacker.

Saudiarabien
2017-41 26-27
"Saudiarabien kan komma att bli ett helt annat land"
Mohammed Hasan Alwan, vinnaren av International Price for Arabic Fiction, berättar för der Spiegel om sin nya roman om sufimästaren Ibn Arabi och om att Saudiarabien är på väg mot en mer liberal framtid.
Boken är en fiktiv redogörelse om sufimästaren Ibn Arabis liv, som föddes i muslimska Spanien på 1200-talet och dog i Damaskus. Han är en lärd person som de flesta sufier refererar till som "den store mästaren".
Salafismen är så dominant att andra grenar av islam, utöver Shia, nästan är obefintliga.
Ibn Arabi predikade tolerans och kärlek. Han skriver att "existensen börjar med rörelse". Han reste mycket över den islamska världen, från Spanien till Azerbajdzjan.

Ibn 'Arabi, född 1165, död 1240, var en sufimästare, diktare och författare till en rad berömda traktat om islams esoteriska aspekter.
A Small Death, the Saudi novelist's historical novel about a Sufi mystic and adventurer, takes $50,000 honour for 'striking artistry'

Japan, teknik
2017-41 28
"Kobe Steel-skandalen fördjupas"
Skandalen som har drabbat Kobe Steel har fördjupats. Ståltillverkaren meddelade att man kan ha fuskat med data gällande två ytterligare produkter, något som har resulterat i ett aktieras på 18 % och väckt oro för att materialen i fråga kan ha hamnat i bilar, tåg och flygplan. Efter att ha erkänt att man tillhandahållit förfalskade uppgifter om aluminium - och kopparprodukters hållfatshet och hållbarhet har nu den japanska stålproducenten meddelatatt kvalitetsdatan gällande järnpulver och en annan produkt också kan ha manipulerats.
Kobe Steel-kunder från Toyota till Subaru, försöker nu avgöra huruvida de har använt de misstänkta materialen och om säkerheten har äventyrats.

Japan, teknik
2017-41 29
"Toyota och Mitsubishu kontrollerar sina produkter efter stålskandalen"
Efter Kobe Steele avslöjande om att man fuskat med data över vissa aluminium- och kopparprodukters hållfasthet och hållbarhet, säger kunder, däribland Toyota och Mitsubishu Heavy Industries, att de utreder huruvida det påverkar produkternas säkerhet. Subaru säger att "bilar och plan, inklusive de delar som tillverkats av av Subaru, har använt Kobe Steel- aluminium, vars data har förfalskats.