Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 37

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 
07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36         


EU
2017-37 4-5
"Europa har kampvilja igen!
Nya handelsavtal och investeringar.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill att Europa expanderar sitt globala ekonomiska avtryck, det är ett tecken på ett ökat självförtroende för att de politiska hoten som Brexit och populism utgör ska kunna begränsas.
Juncker, som leder den verkställande EU-kommissionen, föreslår att EU ska inleda frihandelsamtal med Australien och Nya Zeeland, ge EU en roll när det gäller att granska utländska investeringar och att unionen ska fördjupa integrationen inom eurozonen.
Han vill vidare skapa en europeisk finans- och ekonomiministerpost, välja en enda EU-president, skapaen europeisk cybersäkerhetsorganisation,utforma gemensamma standarder för konsumentprodukter som säljs överallt inom EU och öppna Schengenområdet med fri rörlighet för Bulgarien och Rumänien.

Tyskland, Turkiet
2017-37 6-10
"Spionen från Ankara"
Planerade Turkiet att mörda en kurdisk politikeri Tyskland?
En spionrättegång i Hamburg väcker frågor kring den turkiska regeringens underrättelseverksamhet i Tyskland. Den har kastat ljus över en skum bransch, där Ankara kan ha försökt eliminera politiska motståndare.
Yüksel Koc är ledare för det kurdiska samhällspartiet i Europa och representerar ett stort antal kurder i exil. Han fruktar ständigt att bli mördad. Han säger att hans namn finns på en dödslista som komponerats av den turkiska presidenten Recep Tayyipn Erdogan.
Fatih S.misstänks gör att sedan 2013 ha varit agent i den turkiska underrättelsetjänsten MIT. Han har vittnat om MITs planer på att mörda Koc och en annan kurdisk man.

Brasilien, IT
2017-37 11
"Brasiliansk mans ID stulet"
När ryssar skapade Facebookprofiler av falska amerikaner för att påverka det amerikanska valet 2016 lyckades de hitta på namn och biografiska detaljer. Men det behövdes också foton.
En brasiliansk mans familjefotografier användes för att koka ihop profilen "Melvin Redick" som började sprida rysk propaganda på Facebook och Twitter.
En läsare såg bilderna och kände igen sin svärsom, Charles Davis Costacurta. För honom tycks hans roll i Rysslands informationskrig ha blivit en tuff lektion i hur oskyddat privatlivet är i vårtidmed sociela medier.

Tyskland, samhälle
2017-37 12-13
"Merkel är en förebild men en usel feminist"
När Angela Merkel valdes till Tysklands förbundskanseler år 2005mvar Kristin Auf der Masch bara 9 år gammal, därför har hon svårt att komma ihåg en tid då Tyskland leddes av en man.
Fördomarna mot arbetande kvinnor är fortfarande djupt rotade, speciellt mot arbetande mödrar. Det finns nästan inga kvinnliga förebilder som visar unga kvinnor att det ärmöjligt att ha både familj och karriär.
När Berlinmurenföll 1989 låg andelen sysselsatte kvinnor iöst pånära 90 %, i väst var siffran 55 %. Idag arbetar mer än 70 % av de tyska kvinnorna,men bara 12 % av de med barn under tre år.
Många äldre tyska kvinnor associerar begreppet feminister som "lesbiska kvinnor i MC-kläder som är väldigt, väldigt arga och hatar män". Det hjälpertill att förklara varför Merkel hittills har vägrat att kalla sig själv feminist.

Israel, Iran, Kärnvapen
2017-37 14-15
"Netanyahu kräver att kärnenergiavtalet med Iran omarbetas eller upphävs.
Det iranska kärnenergiavtalet är "dåligt" och måste omarbetas eller upphävas, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inför sitt besök i USA, där han förväntas träffa president Donald Trump och driva på för förändringar.
Framför allt vänder sig regeringen mot att restriktionerna som införts påIrans kärnenergiprogram är tidsbegränsade.
Israel följer nervöst hur Iran och dess proxystyrkaHizbollah bygger upp en närvaro i grannlandet Syrien där de strider på den syriska presidenten Bashar al-Assads sida.

Uganda, flyktingpolitik
2017-37 16-18
"Vidöppna gränser!"
Som flykting får du mark och möjlighet att stanna för evigt.
När flyktingarna anländer till Uganda får de ett arbetstillstånd, 900 kvadratmeter mark och tillstånd att stanna för evigt.Hur lyckas det lilla landet mitt i Afrika med det?
UNHCR slussar folk från gränsen i bussar till det första mottagningscentret. Där registreras alla, och de får ett ransoneringskort som varar till år 204!. Därifrån går de direkt till att få en jordlott som flyktingarna kan behåll och bruka om de vill. UNHCR svarar för den dagliga utspisningen med hjälp av pengar som skattebetalare från "rikare" länder betalatbi avgifter till FN.
En stor del av dessa pengar, en fjärdedel, tar regeringen i Kampala själva hand om och bara 75 % avsätts för biståndsprojekt. Allt för mycket hamnar på den korrupta elitens privata bankkonton. För flera år sedan konstaterade Human Rights Watch (HRW) att en sådan typ av korruption är ett centralt problem för Uganda och kritiserade också givarländer och hjälporganisationer för hur de hanterar korruptionen.

Kina, Forskning
2017-37 19
"Kinesisk forskningsresa över Arktis blev plötsligt ny handelsväg för Kina"
Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua rapporterade nyligen att ett kinesiskt fartyg hade genomfört ett framgångsrikt test av en handelsväg längs den legendariska Nordvästpassagen. En ny kanal mellan Nordamerika och Nordostasien hade öppnats. Fartyget Xue Long (eller "Snödraken") hade färdats 2229 sjömilgenom det kanadensiska arktiska havet, resan hade varat i åtta dagar inbringat en mängd navigationserfarenheter.
Det har skapats oro för att Kina håller på och förbereder en storskalig sjöfart genom passagen. "Den nya Sidenvägen" ska få en stor inverkan på den internationella handeln, världsekonomin, kapitalflödet och resursutnyttjandet.

Japan, Teknik
2017-37 20-21
"Indien satsar på japanska höghastighetståg"
Japans regering och dess järnvägsbolag har i många år försökt att få USA att köpa teknik för höghastighetståg men utan framgång. Nu har de äntligen hittat en internationell köpare, nämligen Indien. Indien är redo att bli den första nationen att importera de ikoniska "Shinkansentågen" som blir en del av landets infrastruktursatsning. Japan erbjuder sig att finansiera merparten av de 17 miljarder dollar somkrävs för projektet. En 500 kilometer lång höghatisghetslinjeska byggas.

Togo
2017-37 22-23
"Nu utmanas familjens grepp om makten och omfattande protester fyller gator och torg"
Det finns knappt en endaste själ i Togo, som känner till ett liv under någon annan än Faure Gnassingbé och hans far, Gnassingbe Eyadema. 1967 tog den äldre kontroll över den lilla västafrikanska nationen genom en kupp. Faure Gnassingbé har varit president sedan faderns död 2005.
Än i dag saknar Togos största sjukhus kontinuerlig tillgång till rinnande vatten. Samtidigt kör presidentens kumpaner omkring i lyxbilar.
Togo är nu det enda västafrikanska landet som aldrig haft någon demokratisk förändring av regeringen eller någon tidsgräns för landets ledare. Det finns ingen frihet i landet -ingen yttrandefrihet,pressfrihet eller mötesfrihet.
Protesten som fyllde gatorna i Togos huvudstad Lomé för två veckor sedan var sannolikt den största i nationens historia. Togos ledande oppositionsledare, Jean-Pierre Fabre säger att han är rörd till tårar för det stora engagemanget. Men under sex dagar förra veckan blockerade regeringen åtkomsten till Internet över hela landet som svar på protesterna.

Colombia
2017-37 24-25
"Kandidaten som Wall Street minst av allt önskar sig leder i Colombias opinionsundersökningar".
Det colombianska presidentvalet brukar handla om att försvara landet mot vänstern, inte att föra dem över tröskeln till makten. Men nästa års val, det första sedan 50 år av inbördeskrig avslutats, kan bli annorlunda. Enligt de senaste opinionsundersökningarna leder Gustavo Petro. Han är en fd borgmästare i huvudstaden Bogota och tidigare gerilla soldat somlovat att beskatta rika markägare och aktieägare. Han konkurrerar om tätpositionen med två marknadsorienterade kandidater och några från vänstern finns också med.
Colombia är det enda stora sydamerikanska landet som aldrig haft en vänsterregering.

Brasilien, Samhälle, Handel
2017-37 26-29
"Storföretag har gjort brasilianarna beroende av skräpmat"
Godis och chokladkakori en livsmedelsbutik i Sao Paulo i maj 2017. Över hela världen är nu fler människor överviktiga än underviktiga. Samtidigt säger forskare att den växande tillgängligheten till kaloririka, näringsfattiga livsmedel genererar en ny typ av undernäring, där fler människorär både överviktiga och undernärda.