Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 50

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49             

Frankrike
2016-50 4-5
"Katolsk konservatism tillbaka till sekulära Frankrike"
För många franska väljare är är Francois Fillon mer än en ledande presidentkandidat i nästa ärs val. Han ses som en riddare i ett heligt krig. I ett land, som i sin konstitution bestämt definierar sig självt som sekulärt, är Fillons överraskande seger i franska högerpartiets premiärval, ett häpnadsväckande tecken på en politisk nytändning för det katolska Frankrike, efter flera årtionden i dvala. Fillon har utlöst en våg av nostalgi för en nation med traditionella familjer och pittoreska bykyrkor. En nation som han och många av hans anhängare anser vara under hot av multikultaralism och islamisk terrorism.

Tyskland, Handel
2016-50 6-9
"Stora förändringar sker nu på Volkswagen"
I november 2014 samlades ledarna inom den tyska bilbranschen för att hylla årets bästa bilar. Ceremonin hölls i en privat klubb på nittonde våningen med en svepande utsikt över Berlin. Medan företagsledarna minglade och sippade vin i den träpanelprydda salongen, mottog Porschechefen, Matthias Müller, Volkswagen Groups utmärkelse Gyllande Ratten i tre kategorier. Men det mest värdefulla han fick den kvällen var ett visitkort från Thomas Sedran, en branschveteran och före detta chef för General Motors i Europa. När Matthias Müller ett år senare valdes till Volkswagens VD ringde han direkt upp Sedran. Det en gång vördade företaget hade då erkänt att man riggat elva miljoner dieselfordon i avsikt att lura utsläppstestarna och låtit vinster gå före folkhälsa. Sedran gav en sammanfattning av de åtgärder vW skulle behöva vidta för att återskapa förtroendet för varumärket Volkswagen. Mindre än en månad senare anställdes Sedran av Müller och fick jobbet som strategichef. Volkswagen behövde detta.

Ryssland, Media
2016-50 10-11
"Jag sysslar inte med Kreml-propaganda"
Pavel Koshkin vill att du ska veta att han inte sysslar med Kreml-propaganda. Visst Koshkin är cchefredaktör för en tidninga som finansieras av den ryska regeringen. Visst, han arbetar på en redaktion som ligger i samma byggnad som det stora huvudkontoret för regeringens officiella tidning. Och visst, en del av artiklarna som han publicerar stöder ryska ledares positioner.
Han gör det i ett land med en mediemiljö som Freedom House rankar som "ofritt" och Reportrar utan Gränser beskriver som en kvävande atmosfär för oberoende journalister.
Tidskriften Russia Direct lanserades 2013 och vänder sig till en läsekrets utanför Ryssland som är intresserad av frågor som rör landet och dess relation mmed omvärlden.

Finland, Forskning
2016-50 12-13
"Finlands skolor låg i topp men nu halkar de efter"
Vad har hänt med Finlands skolor? Det är något som lärare runt om i världen frågar sig efter de senaste resultaten av en pågående studier som mäter elevers prestation i 73 länder.
Under större delen av 2000-talet har Finland varit ett av de allra bästa länderna i Program for International Student Assessment (Pisa), en pågående studie som genomförs vart tredje år. I denna testas 15-åringar i utvecklade länder i läsning, matematik, naturvetenskap och skrivkunnighet. Pisa mäter inte fakta man lärt sig utantill, utan snarare hur eleverna tillämpar teori och hur de tänker när de svarar på frågor.
I maj 2015 gjordes en ny undersökning som visar att Finland fortsätter att halka efter, resultaten föll i alla tre kategorier. Bara Vietnam visade en lika stor nedgång. Pasi Sahlberg, finsk lärare och en ledande figur inom utbildningspolitiken försöker förklara Finlands försämrade resultat i Pisa-undersökningen. Han pekar på en stark nedgång i finska pojkars studieresultat. Som beror på den minskade betydelsen av att läsa för nöjes skull bland pojkarna. Vidare den snabbt ökande "skärmtiden" som tar tid från böcker och annan läsning. En ny forskning om hur internet påverkar hjärnan - och därmed lärarandet- visar tre huvudsakliga konsekvenser: ytligare informationsbehandling, ökade koncentrationssvårigheter och förändra mekanismer för självkontroll.
För det tredje har Finland levt med en mycket svår ekonomisk nedgång sedan 2008 som har tvingat fram en minskning av atalet anställda som arbetar stödjande, som hjälplärare i klassrummet och specialundervisningspersonal.
Det finns också ett ökande antal elever med utländsk bakgrund i finska skolor. Ingen av dem talar finska när de kommer hit och att lära sig det finska språket kräver mer ansträngning än många andra språk. Pisa 2015 avslöjade ett relativt stort gap mellan elever som inte är födda i Finland och andra elever på alla mötta områden. Gapet är ett växande problem.
https://www.washingtonpost.com/local/education/finlands-schools-were-once-the-envy-of-the-world-now-theyre-slipping/2016/12/08/dcfd0f56-bd60-11e6-91ee-1adddfe36cbe_story.html?utm_term=.b88b1a051f50

Syrien, Turkiet, Ryssland
2016-50 15-17
"Dödens fält vid gränsen mellan Syrien och Turkiet"
President Assad och Ryssland förstör Aleppo, och tiotusentals syrier har lämnat staden för att söka trygghet i Turkiet. Diktatorn Bashar al-Assad har med Rysslands och Irans hjälp intensifierat bombkriget mot Syriens civilbefolkning. Men Turkiet har under stark press från Europa stängt sin gräns mot Syrien. Många av dem som ändå försöker ta sig över gränsen överlever inte.
En tre meter hög cementbarriär löper flera hundra meter och hindrar flyktingar att ta sig in i Turkiet.
Angela Merkel litar på att Erdogan håller flyktingarna borta från Europa - det verkar inte spela någon roll hur han gör det.

Israel, Palestina
2016-50 18-19
"Facebook - slagfält i konflikten mellan Israel och Palestina"
När bränder bröt ut i Israel förra månaden började Anas Abudaabes skriva på sin laptop. Det han skrev skulle komma att leda till hans gripande och gav upphov till en debatt om huruvida han hade försökt att underblåsa flammor av hat. Facebook har blivit ett slagfält för en global kamp melln yttrandefrihet och provokation, och i få områden är detta så tydligt som i Israel, Gaza och på Västbanken. Där är debatten inte enbart teoretisk.

Ryssland, USA
2016-50 20-21
"CIA fastslår rysk inblandning i presidentvalet. Ingen reaktion från Trump - ännu!"
Den tillträdande presidenten har hånat en CIA-rapport som påstår att ryska agenter agerat i det amerikanska presidentvalet för att hjälpa honom att vinna. Washington Post rapporterade nyligen att CIA slagit fast att Ryssland varit inblandat i presidentvalet. De påstår att personer med nära band till den ryska regeringen några veckor före valet levererade tusentals hackade e-postmeddelande från Demokraternas nationell kommitté, bland annat från Hillary Clintons kampanjordförande till Wikileaks.
Trump å sin sida hävdar att CIA tidigare gjort felaktiga bedömningar om Iraks massförstörelsevapen och därför inte är att lita på.

Turkiet, Kurder,
2016-50 22-23
"De kurdiska kvinnornas landvinningar är hotade"
Jämlikhetens högborg riskerar att drunkna i ett patriarkaliskt hav.
I en region där patriarket brukar vara regel har det kurdiska samhället länge framstått som ett undantag. Ett exempel på detta är att en kurdisk kvinna som misshandlats av sin man har rätt att begära att mannens lön utbetalas till henne konto.
Det finns emellertid ett stort problem med denna kurdiska egenhet i Turkiet nämligen att den i praktiken har olagligförklarats som ett led i den turkiska regeringens kraftfulla åtgärder mot politiska motståndare efter det misslyckade kuppförsöket i somras.

Vietnam
2016-50 24-25
"Vietnamesiska flyktingar lockas tillbaka för att starta egna företaget"
Många vietnameser som bott utomlands i flera decennier trotsar nu personliga trauman och familjens invändningar för att investera i ett land de en gång riskerade allt för att fly ifrån. De upptäcker ett nytt Vietnam som är mer förälskat i iphone än Karl Marx och som har en spirande arena för nystartade teknikföretag.
Vietnameser som bor i utlandet, så kallade Viet Kieu, är en drivande kraft i ekonomin. Förra året skickade de 13,2 miljarder dollar till Vietnam, en ökning med 900 % sedan år 2000.
Nya Vietnams utbildningssystem har en stark betoning på matematik och naturvetenskap, vilket är byggstenar för datavetenskap.

Sydkorea
2016-50 26
"Turbulenta månader för Sydkoreas inrikespolitik"
Sydkoreas nationalförsamling har röstat för att presidenten Park Geun-Hye ska ställas inför krigsrätt. 234 av 300 parlamentsledamöter röstade för att avsätta den hårt ansatta ledaren som anklagas för korruption.
Sydkoreas premiärminister Hwang Kyo-Ahn tar nu över som ledare. Enligt åklagare ska Park ha delat konfidentiella dokument med en vän och tagit emot stora donationer från företag som vännen tvingat fram. En mer uppseende version är att Park fullständigt kontrollerats av vännen Choi Soon-sil som är dotter till kultledaren Choi Tae-min.
Hennes framtid ligger nu i händerna på den konstitutionella domstolen som har sex månader på sig att besluta om vad de ska göra med henne.

Brasilien
2016-50 27
"Beskatta turister och ersätt dem när de blir rånade"
Rio de Janeiros tillträdande borgmästare har en idé för att stärka turismen i den brottsdrabbade staden; inför en ny skatt på turisters flygbiljetter och använd intäkterna till att ersätta besökare som blir rånade. Den negativa bilden av Rio de Janeiro måste krossas. Delar av staden påminner om en krigszon, till följd av en mordbrandsvåg och den polishelikopterkrasch som skedde i samband med en narkotikainsats.

Israel, Palestina
2016-50 28
"Modern dans blir en flykt från den tuffa vardagen på Västbanken"
Det är tisdag kväll och en liten grupp unga kvinnor har samlats för veckans danslektion. De värmer upp med långsamma, yoga-liknande rörelser, där de möter varandra i samordnade steg. Det äger rum i en gammal arabisk byggnad i västra Ramallah. De säger sig dansa för att fly från de tuffa vardagarna på jobbet eller från monotonin i studierna, liksom från den israeliska ockupationen som pågått i nästan 50 år.

Kultur, samhälle, Italien
2016-50 30-31
"Internet och hög arbetsmoral räddade isolerad italiensk"
Den lilla staden Soveria Mannelli i södra Italien är unik vad gäller båda mångfald och koncentration av talanger.
Soveria Mannelli hade i generationer varit en livlig utpost strategiskt placerad vid huvudvägen från Neapel till Italiens tåspets. Men på 70-talet byggdes en större väg närmare kusten försvann trafiken och Soveria Mannelli i solerades. Borgmästare Mario Caligiuri beslöt att göra något. Han lyckades med stor framgång integrera den digitala eran med stadens traditionella arbetskultur, återuppliva de gamla familjsföretagen och förvandla staden till en förebild för de jämförelsevis underutvecklade södra Italien. "Har man bara tillgång till Internet spelar det ingen roll var man finns".