Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 46

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45              

USA
2016-46 4-6
"Drygt 70 länder harhaft kvinnliga ledare, men Hillary lyckades inte krossa glastaket"
Hillary Clinton kom närmare det högsta ämbetet i USA än någon annan amerikansk kvinna, men hennes nederlag i förra veckans presidentval aktualiserar frågan varför USA dröjer med att välja en kvinnlig ledare när så många andra länder redan har gjort det. Lilla Sri Lanka var det första landet som rev den politiska könsbarriären för mer än 50 år sedan. Indien följde Sri Lanka i spåren några år senare. Kvinnor styr just nu två av Europas mäktigaste länder; Angela Merkel i Tyskland och Theresa May i Storbritannien. Varför inte USA?
Kanske för att där betraktas presidenten främst som överbefälhavare.
Vidare hamnar USA på 97:e plats när det gäller andelen kvinnor i kongressens underhus, sex av 50 är guvernörer och 20 av 100 senatorer är kvinnor.
Europa har valt en lång rad kvinnliga ledare.

Italien
2016-46 7
"Agnelli-klanen leder de italienska vingårdarna in i framtiden"
Italienska viner har i århundraden förknippats med druvplockande bönder och bybor som barfota trampar druvskörden. Men industrins lilla hemlighet är att vintillverkningen håller på att mekaniseras, till och med ikoniska områden som Chiantis kullar i Toscana.
Vintillverkning påminner om bilindustrin: automatisering är nödvändig vid tillverkning av massprodukter.
"Det är mycket liten skillnad i kvalitet mellan den maskinella skörden och den handplockade, det är främst en kulturell barriär som måste övervinnas".
Ett stort hinder för övergång till maskinell skörd är alla de lokalbor som tjänar pengar på att plocka druvor.

Kultur, forskning
2016-46 8-11
"En förlorad värld av skeppsvrak har hittats i Svarta Havet"
Det medeltida skeppet, som kallas Svarta havets blomma, ligger på mer än 800 meters djup. Materna, träskrovet och borden har legat fredade i mörkret under sju eller åtta århundraden. Syrebristen i det iskalla djupet har uteslutit de varelser som i vanliga fall festar på sjunkna vrak.
Under hösten har ett forskarlag sänkt ner en robot, som fäst i en lång lina har lyst upp vraket och tagit tusentals högupplysta bilder. Därmed har ett nytt fönster upptäckts till föregångarna till de segelfartyg från 1400-1500-talen, bland annat Columbus, som upptäckte den nya världen. Fyndet är bara ett av fler än 40 vrak, som det internationella forskarlaget nyligen har upptäckt och fotograferat utanför den bulgariska kusten.

USA
2016-46 12-13
Kommentarer från Anne Applebaum, The Washington Post.
"Är USA fortfarande den fria världens ledare?"
För USA och Europas är räkenskapens tid kommen: Västvärlden som vi känner den närmar sig sitt slut. Redan år 2000 sa Trump i sin spökskrivna bok "The America we dserv" att "Amerika har inga vitala intressen i att välja mellan krigande fraktioner vars osämja går tillbaka flera århundraden. Dessa konflikter är inte värda några amerikanska liv". Och han har inte ändrat ståndpunkt när det gäller Nato och Ryssland. Han har uppmanat Japan och Sydafrika att skaffa kärnvapen. Trumps presidentkampanj fick öppet stöd av Ryssland i form av hackerattacker och läckor. Den amerikanska avskräckningsdoktrinen har officiellt övergivits.
En förändring är på gång och kommer att genomföras av Republikanerna med Trump i spetsen som dominerar representanthuset, senaten och så småningom också Högsta Domstolen.

Tyskland, Historia
2016-46 14-15
"Krigets fasor får aldrig bli underhållning"
Ny Hitlerutställning avslöjar att nazisternas illdåd fortfarande är ett känsligt illdåd i Tyskland.
Den senaste attraktionen i Berlin är en underjordisk lokal som inte är större än ett vanligt vardagsrum och som har ett porträtt av Fredrik den Store på väggen. En syrgastub står i ett hörn och antyder att den som bodde här hyste en ständig skräck för att kvävas. På ett bord står en liten statyett som liknar Hitlers älskade hund, Blondi. Det är en återskapelse av arbetsrummet i Hitlers bunker. Levi Salomon, talesman för Judiskt forum för demokrati och mot antisemetism med säte i Berlin kallar den nya utställningen för ett steg mot "normalisering av ondskan".

USA
2016-46 16-19
"Psykiatrisk vård på Guantanamo hemligstämplade mardrömmar"
Varje dag när örlogskaptenen Shay Rosecrans skulle gå till det miltära fånglägret i Guantanamo Bay på Kuba stoppade hon sin examensring i behån, täckte över sit namn på uniformen med tejp och dolde halsbandet under T-shirten, speciellt när hon bar ett kors.
Hon var uppmanad attinte visa upp något personligt, inga ledtrådar som kunde ge en terroristmisstänkt möjlighet att identifiera henne.
Den psykologiska personalen på Guantanamo blundade avsiktligt för fångarnas berättelser både i och utanför fängelset, vilket begränsade deras för måga att behandla fångarnas mentala hälsoproblem. "Jag blev väldigt hatisk och hånfull", berättar Daniel Lakemacher, före detta psykiatrisk tekniker på Guantanamo om upplevelsen.

Afganistan
2016-46 20-21
"'Afghanska flickan' har blivit ansikte för diplomatisk kamp"
För 31 år sedan pryddes tiskriften National Geographics omslag av en okänd avghansk flicka med genomborrande, gröna ögon. Hon fängslade hela världen och uppmärksammade lidandet hos miljoner flyktingar, som flydde en brutal konflikt mellan sovjetiska trupper och muslimska avghanska miliser. Hon blev känd i världen som Afghanistans "Mona Lisa".
Sharbat Gula, som nu är 45 år och sjuklig änka - hon lider av hepatit C, samma sjukdom som hennes man och ett banr dött av -med fyra barn, kom för en kort tid sedan tillbaka till sitt hemland ocnh välkomnades formellt av Afghanistans president Ashraf Ghani. I flera år hade hon uthärdat sjukdom och fattigdom i ett pakistanskt flyktingläger. Den här månaden fängslades hon för att ha burit ett falskt id-kort och deporterades över gränsen.
Den varma mottagningsceremonin var en del av en marknadsföringskampanj från regeringen i syfte att locka tillbaka flyktingarna från Pakistan.

Afghanistan
2016-46 22-23
"När korruptionsproblemet inte kan lösas"
President Obamas försök att stabilisera och återuppbygga Afghanistan har misslyckats. Våldet har ökat i takt med att trupper har dragits tillbaka. "Den värsta humanitära krisen" sedan det 15 år långa kriget väntar enligt Röda Korset. Och detta trots - eller kanske på grund av - de 115 miljarder dollar som USA sedan 2001 har avsatt för återuppbyggnaden av landet. Den slutsatsen drar den amerikanska övervakningsinstansen Sigar, eller Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction. https://www.sigar.mil/pdf/quarterlyreports/2016-10-30qr-section3.pdf
Samtidigt som bistånd strömmade in, lämnade guldtackor och amerikanska dollar landet. Kabul Bank kollapsade 2010 efter det att nästan en miljard dollar hade försvunnit i pyramidspel och tveksamma investeringar. Till exempel spenderades 160 miljoner dollar på lyxvillori Dubai åt bankens aktieägare.
USAs ekonomiska stöd introducerade inte korruptionen i Afghanistan men det verkar råda en enighet om at det har förvärrat situationen.
"When Corruption Can't Be Fixed"

Indien
2016-46 24-25
"Indiens skolpolitik får underkänt"
Kravlös skola gör barnen en björntjänst. Även lågpresterande barn flyttas upp automatiskt till nästa klass, även om de inte lärt sig tillräckligt. Nu vill allt fler föräldrar, lärare och skolledning i Indien slopa denna praxis, som är en nyckelkomponent i en ambitiös lag från 2009, som innebar att utbildning blev en grundläggande rättighet. Avsikten var att se till att barnen stannade i skolan till 14 års ålder. Och att deras föräldrar inte skickar ut dem i barnarbete eller tidiga äktenskap.

Estland
2016-46 26-28
"Lek blir allvar när Estland tränar rebeller av rädsla för Ryssland"
Nato-medlemmen Estlands populära "militärtävlingar" har kommit att få en allvarligare betydelse efter det att Ryssland invaderade Ukraina för två sedan.
Tävlingarna pågår i 24 timmar och testar de färdigheter sompartisaner, eller rebeller kan behöva i ett krig mot en ockuperande armé. Detb är oerhört populärt och är en form av vad som kallas militärsport i Estland.
Estlands hemvärn, som organiserar tävlingarna kräver att dess 25400 volontärer då och då deltar i helgernas övningar.
Nato-landet Estland med en befolkning på 1,3 miljoner invånare och en armé på omkring 6000 personer, skulle inte ha någon chans i ett konventionellt krig mot Ryssland. Men hemvärnet utbildade till rebeller kan göra en hel del motstånd. Särskilt sedan estländare uppmuntrats att ha handeldvapen i sina hem.

Kina, turism
2016-46 30-31
"Uråldrig stad i Kina lockar miljoner turister med ett nytt koncept"
Wuzhen, en stad med 50 000 invånare, har rengjort sina kanaler och snyggat till de gamla, traditionella byggnaderna och blivit ett enormt framgångsrikt exempel på turismutveckling i Kina. Nästan sju miljoner turister besöker staden varje år.
Fler än 200 anställda håller de stenlagda gatorna rena. Det finns inget skräp på trottoarerna och ingen tvätt hänger på tork. Det enda som finns är selfievänliga bakgrunder - gröna kanaler, sluttande tegeltak och stenbroar.
Wuzhen - mer än någon annan av de så kallade vattenstäderna som finns i regionen - lyckats hamna på den internationella kulturkartan med sin årliga teaterfestival. Men staden är också känd för Wuzhen World Internet Conference