Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 43

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42      

Island
2016-43 4-5
"Islands politiska landskap kommer att förändras"
Isländska Piratpartiet söker samarbetspartner inför planerat systemskifte.
Det isländska Piratpartiet har med framgång utnyttjat den etablissemangsfientliga vågen, vilket avspeglas i ökat väljarstöd, och partiet ser nu en chans att leda nästa regering. Partiet förbereder sig genom att redan före valet undersöka möjligheterna att ingå allianser med landets mer traditionella oppositionspartier.
Opinionsmätningarna antyder att den styrande konservativa regeringskoalitionen får svårt att behålla majoriteten efter valet den 29 oktober.
Piratpartiet får i de senaste mätningarna 20,7 % och Vänsterpartiet-de gröna 19 % medan det styrande Självständighetspartiet har rasat från 24,4 till 9 % efter partieledaren Gunnlaugsson tvingats avgå på grund av de så kallade Panamadokumenten.
(Resultatet blev oväntat
Självständighetspartiet: 29 procent (+2,3) 21 mandat (+2)
Gröna vänstern: 15,9 procent (+5,0) 10 mandat (+3)
Piratpartiet: 14,5 procent (+9,4) 10 mandat (+7)
Framstegspartiet: 11,5 procent (-12,9) 8 mandat (-11)
Renässans: 10,5 procent (ställde inte upp 2013) 7 mandat
Ljus framtid: 7,2 procent (-1,0) 4 mandat (-2)
Socialdemokraterna: 5,7 procent (-7,2) 3 mandat (-6)
Se också Islandsbloggen!

Storbritannien, Brexit
2016-43 6-7
"London rustar för Brexit. Kommer attraktionskraften att bestå?"
Analys av Marc Champion, Bloomberg.
Nu växer oron för att en hårdhänt brittisk skildmässa från EU och dess inre marknad kommer att kasta tillbaka den globaliserade metropolen till tiden då London ver en avfolkningsbygd i ett förlorat imperium.
Folkomröstningens resultet antyder att London har blivit ett offer för sin egen framgång. Bilden av London som en välkomnande stad har haft en stor del i de ekonomiska framgångarna.
I folkomröstningen röstade Londonborna för att stanna kvar i EU, med 60 mot 40 %.

Ryssland, turism, historia, Abchazien
2016-43 9-11
"Tidsresa till sovjets riviera där turister ersätter partpampar"
Restaurangen på Amra International i Gagra, Georgien på Sovjets riviera är återigen ett turistmål. Detta efter en lång nedgångsperiod som startade med Sovjets kollaps och fortsatte uner ett brutalt separatistkrig längs Georgiens kust vid Svarta havet. De flesta gästerna är ryssar som kommer för sol, vacker natur, låga priser - och minnen.
Abchazien erbjuder ryssarna en tidsresa till den sovjetiska arkitektturen som till stor del står orörd.
Servicen är förfärlig men de 240 rummen, som har målats om har varit fullbokade hela sommaren i år. Pengar från turismen är "lokomotivet" för Abchazien - ett kvasiland vars existens enbart Ryssland och tre andra länder (Nicaragua, Venezuela och Nauru) erkänner.
I år förväntas 1,5 miljoner besöka landet, jämfört med 92 000 för tio år sedan.

Spanien, kultur
2016-43 12-13
"Dagens politiska frågor göms undan när spanjorerna visar upp sig på film"
"Spain in a day", som består av hudratals amatörvideor, visar ett land som även under politiska och ekonomiska kriser starkt värnar sina familjevärderingar.
Filmen som har redigerats av Isabel Coixet hade premiär i Spanien den 30 september utgörs av 404 utvalda videoklipp. Att döma av videorna tycks spanjorerna helst vilja bli sedda när de håller sin livskamrat i handen, hjälper en äldre mor att lägga sig i sängen eller diskuterar hur familjens lunch ska tillagas.

USA
2016-43 14-15
"Washingtons utrikespolitiska elit kommer inte att sakna Obama"
Det finns en del av Washington där man ser Donald Trumps skoningslösa presidentkampanj som en distraktion och där det råder en partiöverskridande anda. Washingtons utrikespolitiska etablissemang drar en tyst suck av lättnad över att president Obama lämnar Vita huset - och att en mer konventionell och aggressiv Hillary Clinton kan komma att återvända.
Det är inte ovanligt att Washingtons etablissemang presenterar omfattande studier under en administrations sista månader. Detta görs i syfte att rätta till presidenten uppfattade misstag eller för att påverka efterträdaren. Detta speglar en amärkningsvärd enighet inom den utrikespolitiska eliten. Den drivs av ett brett motstånd mot en president som ofta understryker farorna med att gå till överdrift och och som hävdar återhållsamhet särskilt i Mellanöstern. I brooking rapport hävdas vikten av ett mer aggressivt agerande från USAs sida i syfte att begraänsa Iran, tygla kaoset i Mellanöstern och stoppa Ryssland i Europ.

Indien, Pakistan
2016-43 16-17
"Indien bäddar för vattenkrig mot rivalen Pakistan"
Himalyas floder har blivit en central fråga i den bittra konflikten mellan Indien och Pakistan, och är premiärminister Narendra Modis nya diplomatiska vapen i kampen om att isolera Islamabad.
Indien vacklar fortfarande efter attacken i Kashmir som dödade 19 soldater. New Delhi ser nu dammar och vattenkraftsprojekt som diplomatiska alternativ till att hämnas militärt mot vad man uppfattar som Pakistans stöd till terrorister som angriper Indiens del av den splittrade provinsen Kashmir.
Omkring tre fjärdedelar av Pakistans 192 miljoner invånare är beroende av Indusfloden för sitt livsuppehälle och för att få dricksvatten.

Israel, Palestina
2016-43 18-19
"Nära det moderna Jerusalem har en palestinsk by fångats i det förflutna"
Låt det finnas ljus. Det är en enträgen bön från invånarna i den palestinska byn Jubbet adh Dhib som har väntat på el i nästan tre decennier, samtidigt som väl upplysta israeliska bosättningar vuxit upp omkring dem. Ledaren för kvinnokommittén heter Fadia al-Wahsh säger att de inte har tillgång till några skolor, kaféer eller konstgallerier. Ingen sophämtning, inga tennisbanor eller offentliga pooler som i andra bosättningar bara några minuter bort. Byn är ett av de 241 palestinska samhällena på den israelisk-kontrollerade Västbanken - en zon som kallas område C - som saknar sådan samhällsservice. Område C utgör 60 % av Västbanken.

Indonesien
2016-43 20-21
"Indonesiens president gasar på efter försiktig start"
Efter en ganska ryckig start har Indonesiens ledare, Joko Widodo, lyckats föra in Sydostasiens största ekonomi - och sitt eget presidentskap - på rätt spår. Efter två år på presidentposten har Jokowi, som han kallas, befäst sin auktoritet över det politiska etablissemanget i Indonesien, minskat bränslesubventionerna och ökat statens intäkter med hjälp av en skatteamnesti. Men stora utmaningar finns kvar: han måste genomföra ett omfattande infrastrukturprogram, minska korruptionen och nå tillväxtmålet på sju procent till 2019.
Indonesien har stigit på Världsbankens rangordning gällande affärsklimat till plats 109 av totalt 189 länder. Målet är en plats bland de 40 främsta länderna.

Egypten
2016-43 22-24
"Egyptens ekonomin går på knäna"
De ekonomiska och sociala klyftorna i Egypten underblåste det populistiska uppror som ledde till president Hosni Mubaraks fall för fem år sedan. Nu går ekonomin utför igen och missnöjet växer i arabvärldens folkrikaste land.
Bristen på livsmedel märks överallt och priserna skjuter i höjden. Fler människor lever i fattigdom och arbetslösheten är fortsatt mycket hög, speciellt bland landets många desillusionerade ungdomar. Egypten har en valutakris och investerarnas förtroende vacklar trots miljarder i stöd och investeringar från länderna runt Persiska viken. Regeringen har tvingats söka nödlån hos IMF. En stark frustration riktas mot president Abdel fatah al-Sissis regering. Innan han störtade Morsi lovade han att genomföra ekonomiska förändringar och förbättra livsvillkoren för de stora massorna. Men nu lever 94 miljoner invånare i fattigdom.
Ett stort problem är den vikande turosmen som beror på oron för terrorism.

Kenya, Teknik
2016-43 25
"Vindkraft i Kenya kan inspirera grannländerna"
Kenyas enorma investeringar i vindkraft kan få igång den egna tillväxten och motivera grannländerna. I länderna i sub-sahara, dvs det svarta Afrika, är nästan två tredjedelar av befolkningen utan tillgång till elektricitet.
Nyligen restes den 155:e av de planerade 365 turbinerna vid Turkanasjön i Kenya. Vindkraftsparken väntas generera 310 Megawatt nästa år, nästan en tredjedel av landets energiproduktion. Det handlar om den största privata investeringen någonsin i Kenya.
När byggande inleddes i fjol fanns det inga asfalterade vägar nära sjön, faktiskt ingen infrastruktur överhuvudtaget.

Indien, Samhälle
2016-43 26-28
"Under de senaste månaderna har befolkningen i delstaten Kerala i södra Indien förklarat krig mot alla lösspringande gatuhundar. Medborgargarden slår rutinmässigt ihjäl hundar eller anlitar professionella hundfångare. Djurälskare över hela världen oroar sig över den bittra konflikten mellan människor och hundar.
Lösdrivande hundar är en vanlig olägenhet över hela Indien. Indien har ca 30 miljoner herrelösa hundar och under år 2014 dog omkring 20 000 människor av rabies - vuxna och barn.

Italien, samhälle
2016-43 30-31
"Den italienska byn Acciaroli har receptet på ett bra och långt liv"
I och runt byn Acciaroli i Italien odlas en särskilt stark rosmarinsort, som ska dofta 10 gånger starkare som vanligt och som är en daglig del av bybornas kost. Invånarna föder upp och äter sina egna kaniner. Och sardeller som kommer från byns fiskare har en framträdande roll på tallriken. I den här byn bor många välmående män och kvinnor över 90 år.
Sol och ren luft gör att folk håller sig utomhus. De badar eller vandrar uppför de branta kullarna. Deras kost är en extremt lokal variant av medelhavsdieten som också inbegriper olivolja och färska grönsaker.
Livskvaliteten är hög hos Acciarolis invånare med nio eller tio årtionden på nacken.
Deras ADM- nivåer är lika låga som hos tonåringar. Hormonet adrenomedullin som vidgar blodkärlen och som normalt finns i högre mängder hos äldre.

Rosemary and Time: Does This Italian Hamlet Have a Recipe for Long Life?