Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 18

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17     

Frankrike
2017-18 4
"Macron engagerade publiken med sitt segertal i Paris"
Med tanke på att Macron är den yngste presidenten som Frankrike har valt på över ett århundrade - och att han dessutom är den första presidenten som inte tillhör något av partierna som har styrt Frankrike sedan 1958 - kommer hans ämbetsperiod sannolikt inte bli normal, och i synnerhet inte när det gäller regeringsbildandet.
Men en sak är säker: I Paris gav Macrons seger upphov till en påtaglig känsla av energi och entusiasm.

Frankrike, Storbritannien
2017-18 5
"Franska medborgare i Storbritannien firade: En seger för EU"
Det blev nästan helt tyst i lokalen när flera hundra franska medborgare iLondon lyssnade på Emmanuel Macrons segertal efter det att han hade vunnit över Marine Le Pen i det franska presidentvalet. Macron försvarade envist den omstridda europeiska unionen. Macrons seger är ett starkt tecken på att EU har en framtid.
I London bor många franska medborgare, 90000 - 400 000. Mycket står på spel för dem i framtiden, får de stanna kvar efter Brexit?

USA
2017-18 6-9
""Det är förkrossande och han är inte kompetent att vara president"
Hillary Clintons kampanjchef John Potesta om Donald Trump. I en intervju med der Spiegel sex månader efter valet samtalar Hillary Clintons kampanjchef John Podesta om nederlaget för hans kandidat på valnatten, misstagen under valkampanjen som han säger är "olämplig och saknar kompetens", för att vara president.
Nu har Trump samlat en grupp människor som är realister och erfarna. Han lyssnar mer på James Mattis och mindra på Steve Bannon. Det är bra.

Storbritannien, Media
2017-18 10-11
"Vem orsakade Brexit"
Tom Gallagher, chefredaktör på tidningen the Sun, som är en av Storbritanniens skränigaste och mest inflytelserika tabloider, ser bokstavligt talat ner på regeringen. Uppifrån hans redaktion på tolfte våningen, där allt är glas och utsikt, ser Westminster ut som ett leksaksslott, något man kan roa sig med eller eller strunta i - allt efter humör.
Resultatet av brexitomröstningen gjorde att tabloidtidningarnas makt i Storbritannien blev uppenbar för alla och envar. Tabloidernas läsare, varav många är över 50 år, är arbetarklass och bosatta utanför London. Redaktionerna betraktar sig som Medelenglands ambassader i London.

Bulgarien, Media
2017-18 12-13
"Satirtidning gör Bulgariens premiärminister ilsken"
En tecknad serie i det senaste numret av Bulgariens ny satirtidning Prass Press avbildar ledarna som är "ansvariga för den globala cirkusen": presidenten Donald Trump grenslar en missil; Kim Jong-un i Nordkorea förbereder sig för att avfyra en stridsspets med en slangbella; och premiärministrarna i Bulgarien och Ungern benämns "baby-diktatorer".
Tidningen erbjuder en satirisk vinkel på frågor som korruption, regionens högersväng och det växande lidandet i en ekonomi som tio år efter anslutningen till EU fortfarande är underutvecklat. Läsarna liknar tidningen vid Charlie Hebdo i Frankrike.
En handfull tecknare har skapat tidningen, den kommer ut varannan vecka och drar in en mager inkomst på 4000 lev eller cirka 2200 dollar. Den bulgariska premiärministern Boiko Borisov som nyss inlett sin tredje period , räknar sig som prenumerant, men han säger att de ritar honom för tjock i serierna.
"Cartoonists Earn a Prime Minister's Ire - and His Subscription"

Ryssland, USA
2017-18 14-15
"Ryssland känner sig nonchalerat av Trump"
Efter Trumps seger i presidentvalet var Kremls förväntningar stora på att bli Trump-regeringens främsta utländska samarbetspartner. Men Putin har fått nöja sig med tre ynkliga telefonsamtal. Det ryska ledarskapet känner sig nonchalerade. Med interventioner i Ukraina och senast i Syrien ville Putin bevisa att Ryssland var tillbaka på den globala arenan som en oumbärlig jämlike med USA i utrikesfrågor, precis som under Sovjettiden.
Många uttalanden från höga politiker i kretsen kring Trump har emellertid starkt dämpat Rysslands förhoppningar på att nå storslagna uppgörelser i globala frågor med Washington.
Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel var inte så trevlig under presskonferensen som hon höll tillsammans med Putin. Hon ifrågasatte åtalen mot "icke-statliga organisationer", homosexuella och religiösa grupper.

Nigeria, USA
2017-18 16-17
"Trumps politik missgynnar unga mödrar i Nigeria"
I april meddelade Donald Trumps administration att den drar tillbaka USAs bidrag till UNFPA, FNs befolkningsfond. Beslutet motiveras med att organisationen samarbetar med den kinesiska regeringen i program som involverar påtvingae aborter och steriliseringar. Förra året bidrog USA med 69 miljoner dollar. Detta kommer att påverka Nigerias unga kvinnor där abort bara är tillåtet om kvinnans liv är i fara. 2012 genomfördes 1,25 miljoner aborter i Nigeria.

USA, Flyktingpolitik
2017-18 18-20
"Här inns ingen asyl!"
Amerikanska gränsvakter tar lagen i egna händer. Enligt amerikansk och internationell lag ska alla som begär asyl släppas in i ett land och ges möjlighet att hävda sin sak. Men det blir allt vanligare att gränskontrollanter avvisar asylsökare utan att ens ge dem en chans till en intervju. Det har lett till att ett okänt antal migranter har fastnat i Mexiko. Dessa kommer ofta från länder som Colombia, El Salvador, Guatemala, Mexiko och Turkiet. Många hävdar att de hotas av våldsamma gäng, vilket är svårare att bevisa än politisk förföljelse. Andra flyr från fattigdom vilket inte ger rätt till asyl.
Antalet personer som tar sig över gränsen till USA har minskat drastiskt sedan Trump tillträdde.

Kongo
2017-18 22-23
"Kan komma att leda Kongo om han tillåts att återvända"
Moise Katumbi, oppositionsledaren i Demokratiska Republiken Kongo, har allt som en presidentkandidat behöver: pengar, stor politisk erfarenhet, ett utbrett stöd, och, som pricken över i, en enormt populär fotbollsklubb. Men ett väsentligt problem för Katumvi är att han inte satt sin fot i landet på ett år - och riskerar att gripas om han återvänder.
President Joseph Kabila, som styrt landet i 16 år vägrar lämna ifrån sig makten och ser Katumbi som sitt största hot. Sedan Katumbi lämnade landet i maj förra året har han levt i exil i Bryssel, varit på semester i Aten och bott på lyxhotell i London.
Kongo-Kinshasa är extremt rikt på mineraler och har haft en enorm inverkan på resten av den afrikanska kontinenten.

Pakistan
2017-18 24-25
"Pakistan och talibanerna har ingått en ohelig allians"
Den pakistanska armén har värvat en ökänd taliban till sin kamp mot Indien. I sitt eviga krig mot Indien har Pakistan hittat en ny allierad - han är ansiktet utåt för landets mest hänsynslösa mördare.
Liaquat Ali, mest känd som Ehsanullah Ehsan, har framträtt med triumferande uttalanden, efter varje grymhet som de pakistanska talibanerna, Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) har begått. Armén har gärna visat upp honom och hans vinnande leende framför tv-kamerorna.
med hans framträdande verkar den pakistanska armén skicka detta budskap: Du kan döda tusentals pakistanier, men om du sedan intygar att du hatar Indien lika mycket som vi gör så kommer allt att vara förlåtet.

Irak, terrorism
2017-18 26-27
"Biljardhallarna öppnar åter i Mosul"
Kort efter det att IS tog kontroll över Mosul sommaren 2014 var biljard en av många aktiviteter som IS utropade som oislamska och en distraktion från Jihad. Biljardhallarna tvingades stänga. Nu när de militanta har fördrivits från stadens östra del försöker invånarna att återgå till det normal och Captain är en av de många biljardhallar som har öppnat igen. Med musik, cigaretter och vattenpipor som tidigare var förbjudna.
Men bilbomberna och granaterna som skjuts från andra sidan floden skakar den sköra freden. Där har kriget varit våldsammare. Hela kvarter har jämnats med marken och återuppbyggnadsarbetet kommer att bli en stor utmaning.

Venezuela
2017-18 28
"Kampen om Venezuelas framtid pågår på människors mobiltelefoner"
Venezuelas regering sänder ut en alternativ verklighet till medborgarnas mobiler. Presidenten Nicolas Maduro vill införa en ny konstitution, men de hätska protesterna mot politiken förtigs mestadels i landets TV-sändningar.
I ställer har befolkningen vänt sig till de sociala medierna som för bara tre år sedan knappast var tillgängliga för venezuelaner - Instagram och Snapchat, livevideor på Facebook och Twitter och chattrummet WhatsApp - för att sprida och ta del av information.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-05-03/the-revolution-in-venezuela-won-t-be-televised-except-on-the-internet

Israel, kultur
2017-18 30-31
"Dorit Rabinyan blev bespottad för sin bok"
Den israeliska författaren Dorit Rabinyan bor i Tel Aviv, Israel. Hon har skrivit romanen "All the rivers", som handlar om en judisk kvinna och en palestinsk konstnär som förälskar sig i varandra och som har väckt stor uppståndelse i Israel. Hon hoppas att amerikanerna kommer att läsa den prisbelönta romanen för själva berättelsens skull, och inte för den kontrovers som har uppstått i Israel.