Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 43

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42                    

EU, Storbritannien
2012-43 s 4-6
"Storbritannien lämnar EU?"
Europa vann Nobels fredpris, men det kommer vid en kritisk tidpunkt då det finns en överhängande fara att unionen delas. Storbritannien funderar på att vända EU ryggen och den tyska regeringen låter det ske. Förbundskansler Merkel kommer med stor sannolikhet att fortsätta att genomdriva de politiska projekt som London motsätter sig. Nu är det inte längre Greklands ekonomiska kris som står längst upp på EUs dagordning utan risken för Storbritanniens utträde och ett delat Europa.
Storbritanniens negative inställning får konsekvenser. För varje nytt steg mot ökat samarbete mellan länderna i eurozonen växer klyftan till de länder som står utanför. Som Storbritannien, Danmark och Sverige, dömda till åskådarplats.
Tyskarna är också trötta på att England ideligen förhalar besluten, framför allt i frågor som rör EU:s ställningstagande i utrikes- och försvarspolitiska frågor. Det nya högerpopulistiska partiet (UKIP) som vill att Storbritannien drar sig ur EU helt och hållet får ett allt starkare väljarstöd (7 - 12 %).

Litauen
2012-43 s 7
"Bakslag för kärnkraftsprojektet"
Det klara nejet till det litauiska kärnkraftsprojektet Visaginas handlar inte primärt om betänkligheter inför kärnenergi utan snarare om frågetecken kring dess ekonomiska bärkraft. 2009 blev reaktorn i det gamla kärnkraftsverket i Ignalina definitivt avställd. Det var populärt bland befolkningen då det producerade billig el och gav exportinkomster. Det nya verket Visaginas skulle bli en ersättning. Nu har en rådgivande folkomröstning avvisat detta. Både Estland och Lettland, två partners sär fortfarande intresserade.

Tyskland
2012-43 s 8-9
"Skjut inte, vi är tyskar"
Varje enskild tysk soldat har inte bara rätt utan också skyldighet att vägra varje order som han eller hon anser kan kränka mänsklig värdighet.
Tyskarna har fortfarande en komplicerad relation till sina soldater. Många tyskar, åtminstone i gamla Västtyskland, har nämligen sedan andra världskriget varit militanta pacifister
I dag samarbetar Tyskland med sina allierade genom att skicka trupper till oroshärdar som Kosovo eller Afghanistan. Förra året avskaffade man värnplikten till förmån för en frivilligarmé. Man är också i färd med att krympa armén från 250 000 soldater år 2010, när förändringen inleddes, till omkring 185 000 år 2017. Men utöver överenskommelsen att armén ska kosta mindre, finns inget samförstånd, inte ens en seriös diskussion om vad Bundeswehr är till för.
Den tyska armén har skapats främst för att sona det förflutna och omöjliggöra att det upprepas. Tyskland är ett land som ännu förefaller traumatiserat av sitt förflutna.

Danmark
2012-43 s 10-11
"Danskarna ger igen efter brustna vallöften"
För ett år sedan blev Danmarks statsminister Helle-Thorning Schmidt fanbärare för dela den europeiska socialdemokratin, nu har hennes eget parti rasat till den lägsta nivån på minst ett århundrade. I valet fick hon 25 % av rösterna, nu är stödet nere på 17 %. Hon är Danmarks första kvinnliga statsminister. Sonhustrun till den fd brittiska Labourledaren Neil Kinnock har fjärmat sig från både sina egna väljare och väljare längre till vänster genom att driva igenom ett skatteförslag med hjälp av oppositionen främst en skatteförändring som gynnade höginkomsttagare på pensionärers och arbetslösas bekostnade.
Helle-Thorning Schmidt har tvingats bryta många vallöften vilket har tillåtit oppositionen som under ett helt århundrade innehaft regeringsmakten och leds av den fd statsministern Lars Lökke Rasmusen att utmåla den nya vänsterregimen som opålitlig. Av alla nordiska länder, förutom Island, drabbades Danmark hårdast av den ekonomiska krisen. Landet BNP har fortsätt sjunka under årets andra kvartal.
Även systerpartiet, Socialistiska Folkeparti har rasat i opinionen. Oppositionspartierna leder nu stort med 53 %.

http://www.ft.com/cms/s/0/407f9c40-1781-11e2-8cbe-00144feabdc0.html#axzz2Bbz0GkBa
Danish bite back at broken promises

USA
2012-43 s 12-13
"Kontrahenterna vässar sina vapen"
Med den sista aggressiva valdebatten bakom sig och nästan två veckor ansträngande kampanjdagar framför sig står president Barack Obama inför något som han verkligen försökt undvika. En jämn slutstrid mot utmanaren Mitt Romney. Obamas ledning bland kvinnliga väljare har krympt från 12 till 5 procentenheter. I reklamen får Romney en chans att uppträda som en enande, kompromissvänlig ledare av det slag som Obama har försökt vara, medan Obama fortsätter att varna för den farlige Mitt Romney i sin reklam. Men Romney måste erövra fler så kallade swingstater än Obama, som för fyra år sedan vann allihop.

Latinamerika
2012-43 s 14-15
"Vi ser inte länge upp till Europa"
Länder som Argentina vet allt om ekonomiska kriser, men de är chockade över problemen som nu drabbar Europa på bred front. Inte bara den ekonomiska röran, utan även inställningen: Att samhällets svagaste invånare ska bära den största börda som en konsekvens av den ekonomiska krisen.
Forne finansministern Roberto Lavagna, som spelade en avgörande roll när det gällde att få ekonomin på rätt köl 2001, säger att "Åtstramningar som minskar folkets köpkraft ska ses som ett bakåtsträvande som inte skapar ekonomisk jämvikt".
"Tyskland har regisserat uppbackat av europaparlamentet i Bryssel - som saknar både makt och inflytande - och Internationella valutafonden som stödde planritningen. Detta var vad som erbjöds Argentina 2002, men som landet förkastade".
Vissa argentinare menar att nu är det Sydamerikas roll att vara en förebild för Europa i stället. Till och med Berlin som världens kulturcentrum ifrågasätts.

Afrika, Natur
2012-43 s 17-19
"Smugglare utrotar Afrikas elefanter"
Under de 30 år som Paul Onyango har jagat tjuvskyttar har han aldrig sett något liknande. Tjugotvå döda elefanter låg i en enda stor hög på den öppna savannen, många skjutna med bara ett enda skott i hjässan. Nationalparkens anställda, forskare och de kongolesiska myndigheterna tror nu att Ugandas krigsmakt - en av Pentagons närmaste allierade i Afrika - dödade de 22 elefanterna från en helikopter och smusslade undan elfenben till ett värde av mer än en miljon dollar.
Afrika genomlever just nu en enorm slakt på elefanter. Alldeles som Sierra Leones blodiga diamanter och mineral som plundrats i Kongo tycks elfenben vara den senaste afrikanska resurs om vilken det uppstår konflikt. Några av Afrikas mest ökända väpnade grupper, däribland Herrens motståndsarmé i Uganda, Al Shabab i Somalia och Darfurs janjaweed jagar elefanter och utnyttjar betarna till att köpa vapen och fortsätta härja. Men det är inte bara kriminella som tjänar på handeln. Afrikanska militärer - från Uganda, kongolesiska armén och det just självständiga Sydsudan - har varit inblandade i tjuvskytte på elefanter och handel med elfenben.

Indien, Kina
2012-43 s 20-21
"Konflikt olöst sedan länge"
Femtio år efter ett otäckt krig på hög nivå förblir en gränskonflikt olöst. För 50 år sedan inledde Kina u i veckan ett "synnerligen ohyggligt" krig. Mao tse-Tung soldater vällde in över gränsen till Tibet för att slå ner ett uppror. Indien upplevde en förödnjukande förlust i kriget. Under slutet av 1950-talet hade spänningen ökat över den 3380 km långa gräsen. Kineserna var arga över att Indien gett tillflykt åt Dalai Lama. Efter 4500 liv hade spillts hade Kina avslöjat hur svag den indiska armén var.
Inga skott har avfyrats sedan 1993 men ändå fortsätter gränstvisterna för vila indier fått betala ett högt pris. Nordöstra Indien är praktiskt taget utdöende. Vad som sker är en upptrappning av de militära utgifterna. Främst för transportvägar upp till den kinesiska gränsen. En halv miljon soldater står öga mot öga. Det indiska parlamentet vill inte acceptera att mista ens en tum av sitt territorium i utbyte mot den 80 000 km2 stora området Arunachal Pradesch som Kina erbjudit.

Syrien
2012-43 s 22-23
"Spioner i Aleppo"
Lömskhet och fula knep i det syriska krigets vardag. Rebeller klär ut sig till armésoldater med avsikt att avslöja spioner i stadsdelar som ännu inte kontrolleras fullständigt av antingen armén eller rebellerna själva.
Det faktum att rebellenheter gör godtyckliga gripanden skadar trovärdigheten hos Fria Syriska Armén (FSA) hos många personer som egentligen stöder revolutionen.

2012-43 s 24-25
"Lojaliteten mot Assad är inte självklar"
Interna motsättningar bland alaviterna är ännu en utmaning för president Assad.
Missnöjesyttringar inom Syriens alavitiska minoritet är en ny utmaning för president Bashar al-Assad. Det växande missnöjet väcker tvivel på lojaliteten mot presidenten inom hans egen sekt i konflikten som härjar i Syrien.
Assad har i ökande grad blivit beroende av den alavitiska minoriteten, som han själv tillhör och som räknar ca 2,5 miljoner. Alaviterna har å sin sida slutit upp bakom Assads ledarskap delvis beroende på farhågor om att de skulle ha en mycket sämre framtid i ett Syrien styrt av den sunnitiska majoriteten, vilket blir fallet om rebellerna segrar.
Men på senare tid har det kommit rykten om interna intriger och motsättningar i alaviternas huvudsakliga hemvist i norra Syriens kustregion och inom själva Assadklanen.
Alaviterna, en dunkel och svårfattlig shiamuslimsk gren förföljdes under många århundraden av sunnitiska regimer innan Bashar al-Assads far, Hafez al-Assad, tog makten 1970 och såg till att upphöja sina sekt- och klanmedlemmar till eliten. Många alaviter fruktar nu att de riskerar att dödas av hämndlystna sunniter.
I slutet av september blev det gräl mellan alaviter i den stad, Qardaha, där Hafez al-Assad ligger begravd. I skottväxlingen skadades flera personer. Enligt en alavitisk aktivist gällde kontroversen den lönsamma smugglingstrafiken med cigaretter, vapen och andra olagliga produkter. Smuggling har under Assads styre utvecklats till en blomstrande verksamhet för de alavitiska klanerna bosatta i kustområden. "Assad ger dem inget annat val än att stanna kvar hos honom".

Iran
2012-43 s 26
"Comeback för reformivrarna?"
Kan valutakrisen innebära en återkomst för presidentens reformistiska fiender?
Följderna av hårdnande sanktioner mot Irans oljeindustri börjar bli märkbara. Oljeinkomsterna förväntas sjunka med 40 % jämfört med förra året. Irans ekonomi har hamnat i recession för första gången på två decennier. Allt detta talar för framgång för president Ahmadinejads främste motståndare, Akbar Hashemi Rafsanjani, som fått ny kraft inför presidentvalet i juni nästa år. Frågan är om Rafsanjani kan få med sig landets högsta ledare ayatolla Ali Khamenei på sin sida?

Israel
2012-43 s 27
"Israel räknade kalorier under Gazablockaden"
Israeliska militärer räknade noga ut antalet kalorier som invånarna i Gaza behövde få i sig för att undvika undernäring under blockaden av Gaza från 2007 till mitten av 2010. Allt enligt ett dokument som försvarsministeriet tvingas offentliggöra efter domstolsbeslut.
Dokumenten visar att Israel använde livsmedel som vapen för att sätta press på Hamas som styr Gaza sedan mitten av 2007. WHOs rekommendation på 2279 kalorier per person och dag tillämpades. Hamas undvek effekterna av blockaden genom att gräva ett nät av tunnlar genom vilka de smugglade in livsmedel.

Samhälle, Medicin
2012-43 s 28-29
"Över mina döda kropp"
Dödshjälp till dödligt sjuka människor blir en allt mer accepterad företeelse. I Europa tillåts aktiv dödshjälp i Nederländerna, Belgien, Schweiz - i dessa länder även för icke dödligt sjuka - och Luxemburg. Motioner med förslag om att aktiv dödshjälp ska legaliseras kommer att läggas fram under nästa år både i det skotska och engelska parlamentet. Även Kanada och Australien är på gång. Till och med i det djupt katolska Irland antas Högsta Domstolen snart besluta om att en partner till en MS-sjuk ska få hjälpa sin partner att dö utan att riskera åtal.
Allt detta speglar en markant förändring mot en mer sekulär inställning och större vikt vid individens rätt att bestämma över sitt liv. Aktiv dödshjälp vinner allt större allmänt stöd, men lagstiftare, abortmotståndare, kyrkor och läkargrupper avvaktar.
I Asien och i muslimska länder är dödshjälp fortfarande tabu.

Kuba
2012-43 s 30
"Castro: Jag är inte död"
Fidel Castro dementerar sin egen död eller att han skulle ha drabbats av hjärnblödning. Detta görs på Cubas officiella hemsida, Cuba debate.
Länge har det ryktats om att den före detta diktatorn antingen är död eller döende. Castro hävdar att detta är rykten som sprids genom den imperialistiska propagandamaskin som förföljt honom ända sedan USA invaderade Grisbukten 1961.

Kina
2012-43 s 30
"Kina överger Mao"
Gen kinesiska regeringen meddelar att de inte längre tänker referera till Mao när de bestämmer färdriktningen för landets framtid. Detta är ett tecken på att Kinasstyrande kommunistpartibryter med den kommunism som helgonförklarat Mao, Marx, Lenin och Deng Xiaopeng. Politbyrån förväntas också snart lansera reformer som strider mot de gamla ledarnas tankesätt. Denna nya politik rimmar väl med att de gamla "kommunisterna" inom partiet, som den nu häktade maoisten Bo Xialai, rensats ut.

Ryssland
2012-43 s 31
"Pussy Riot till tuffa fängelser"
De två medlemmarna av rockgruppen Pussy Riot som dömts tilltvå års fängelse för att ha skymfat de ortodoxa kyrkan (och Vladimir Putin) sätts nu i de mest stränga f'ngelserna i Ryssland. Nadya Tolikonnikova har skickats till Moldavien och Maria Alyokhina till Perm, de två fängelserna som beskrivs dom de strängaste och tuffaste i Ryssland. Båda har bett om att få avtjäna sina straff i närheten i Moskva där de har familjer och barn.