Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 34

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 34/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 34                          

Frankrike
2012-34 s 4
"Franska poliser jagar romer"
Med början i slutet av juli har romernas läger i utkanten av många franska städer i allt högre grad brutits upp vid raider i gryningen. En del har repatrierats till Rumänien.
Den 13 augusti exploderade våldsamma upplopp i den lilla stillsamma staden Amiens i norra delen av Frankrike, där arbetslösheten är stor. Ungdomar brände ner en sjuksköterskeskola och skadade 17 poliser. Ett ganska snöpligt slut på socialisten François Hollandes första 100 dagar som president. På vänsterkanten är nu kritikerna förvånansvärt passiva mot raiderna. Romerna får "aide du retour" på 2500 kr av regeringen i utbyte mot att återvända hem. Många av dem, eller andra romer, är snart tillbaka så antalet är tämligen konstant, mellan 15000 och 20000 - trots tusentals deporteringar.

Slovenien
2012-34 s 5
"Slovenien kan bli nästa akutfall"
Ännu ett euroland kanske behöver hjälp att ta sig ur krisen. I tur står förmodligen Slovenien. Oron växer i Bryssel för att just Slovenien ska bli det sjätte landet som behöver lån i eurozonen. Samtidigt konstateras att en räddningsaktion blir ganska blygsam. Slovenien har bara två miljoner invånare och dess BNP är bara 0,4 % av hela eurozonens.
Räntan på de långa statsobligationerna har de senaste dagarna stigit till över 7 %.
Slovenien måste betala priset för en boom som blev okontrollerbar. 2004-07 växte BNP med 5-7 % per år. Det mesta betalades med lånade pengar. Kraschen som följde har avslöjat brister som doldes under de goda åren. Landet måste driva igenom smärtsamma reformer för att åter kunna växa och blomstra i euroklubben.

Italien, Miljö,
2012-34 s 6-7
"Taranto kämpar för livet mot nedsmutsade stålverk"
Stålverket Ilva i Taranto där lager av svart och rött damm täcker alla trottoarer och dödligheten i cancer ligger 30 % över det italienska genomsnittet. Nedsmutsning är en del av det lokala livet.
Stålverket Ilva, som ägs av familjen Riva, sysselsätter 12000 människor och andas liv i den stagnerande lokala ekonomin. Den spyr ut en blandning av mineraler, metaller och cancerframkallande dioxiner, 9 % av alla dioxinutsläpp i Europa. En magistrat beordrade stängning av de mest förorenande ugnarna och satte medlemmar av ägarfamiljen i husarrest.
Då gick fackföreningarna i strejk i protest mot magistratens beslut. Regeringen stödde facket. Miljöminister Corrado Clini sa att det skulle ta 8 månader för ugnarna att kallna och kinesisk konkurrens skulle ta arbetstillfällena från Italien. Mot detta protesterar Angelo Bonelli, De Grönas ledare i Italien. Arbetarna tänker bara på sina jobb, inte sin hälsa.

Ecuador, Sverige, Storbritannien
2012-34 s 8-10
"Högt spel i Ecuador med Assange som insats"
Den högljudde och bullrige presidenten Rafael Correa spelar högt när han gav Julian Assange asyl med motiveringen att han stöder yttrandefriheten. I sitt eget land jagar han livet ur tidningar och TV-stationer som han ogillar.
Under sina mer än fem år som Ecuadors president, har Rafael Correa lagt beslag på utländska tillgångar, muckat strid med politiska motståndare och mobbat de lokala media.
Correas drag kom på toppen av ett långt utdraget dödläge mellan den brittiska regeringen och Ecuador om WikiLeaks grundaren. Begärd utlämnad för påstådda sexuella övergrepp av två svenska kvinnor i Sverige flydde Assange i juni till Ecuadors London-ambassad för att und-vika utlämning till Stockholm, där han tror att myndigheterna i hemlighet planerar att överlämna honom till USA.
Amerikanerna vill gärna ställa Internet-aktivisten till svars vid en rättegång i USA för hans roll vid publicerandet av tusentals hemligstämplade militära och diplomatiska dokument under de senaste sju åren.
Correa vill gärna framstå som Latinamerikas starke man nu när Fidel Castro är gammal och svag och Hugo Chavez kämpar med cancer. Men först måste han skaka av sig Ecuadors långa historia av betydelselöshet.
Rafael Correa är verbal och mångspråkig, spanska, engelska, franska och quechua - ett indianspråk som talas av 17 miljoner - utbildad ekonom med en fil dr från University of Illinois. Han är vänsterpolitiker mäkta populär bland landets fattiga mycket tack vare "asistencialismo" - utdelning av gåvor till de fattiga.
Storbritannien kommer att få stora svårigheter med hur de ska hantera honom och hans erbjudande av asyl till Julian Assange.

USA
2012-34 s 12
"Kampen om presidentposten blir bara hårdare i USA"
Tillväxten har uppenbarligen varit ljummen sedan recessionen officiellt upphörde 2009. Bara en tillväxt på 6,7 % av BNP och 2,1 % av arbetstillfällena. Huruvida en bättre prestation hade varit möjlig är föremål för livlig debatt.

2012-34 s 13-14
"Illegal ungdom köar för att få stanna i USA"
Tiotusentals unga illegala invandrare stod tåligt i kilometerlånga köer för att få chansen att legalt stanna i USA. President Obamas beslut om att låta främst latinamerikanska ungdomar, som kommit till landet med sina föräldrar, få en chans att bli medborgare blev succé.
programmet innebär att den federala regeringen garanterar två års uppskov med deportering för illegala invandrare som är under 21 år och som har varit i USA sedan de var barn. Det gäller att kunna styrka detta med rätt papper. 1,7 miljoner ungdomar tros vara berörda.
De måste skicka in ansökningar för att slippa deportering och en annan ansökning för att få arbetstillstånd. Fattat beslut kan inte överklagas.
I Arizona blir invandrare som får sina ansökningar beviljade inte rätt att offentliga bidrag eller körkort.

Mexiko
2012-34 s 14-15
"Ännu fler soldater i kriget mot narkotikamaffian"
Efter vågen av allvarliga våldsbrott i ett antal delstater har Mexikos avgående president, Calderón, beslutat att sätta in ytterligare 16000 man i kampen mot narkotikakartellerna. Calderons efterträdare, Peña Nieto, planerar att fortsätta den väpnade kampen mot den organiserade brottsligheten. Före förstärkningen var 58000 soldater engagerade i kriget mot den organiserade brottsligheten. Speciellt oroväckande är utvecklingen i huvudstaden Mexico City som hittills varit tämligen lugn men där man nu hittar avhuggna huvuden, vilket är narkotikakartellernas cyniska och osvikliga visitkort.
Det mexikanska narkotikakriget har enligt nationella fredsgrupper skördat 60 000 dödsoffer sedan den avgående presidenten Calderón tillträdda 2006! Ytterligare 20 000 har försvunnit.

2012-34 s 16
Kina, Iran
"Kina utnyttjar Iran"
Medan västmakterna utökar sina sanktioner mot Iran har Kina fortsatt att stärka sina förbindelser med den islamska republiken. Irans olja som utgör cirka 80 % av landets inkomster fortsätter alltmer att flöda till raffinaderier i Kina som nu är Irans största handelspartner. Iran har också blivit en lukrativ marknad för kinesiska produkter och tjänster. Kina investerade en miljard dollar för att förbättra Teherans infrastruktur. Kina ser sin handel med Iran som en del av en större geostrategisk politik i avsikt att bemöta USAs hegemoni i Mellanöstern och samtidigt försvåra för USA "att svänga mot Stilla Havet".

2012-34 s 17
Egypten, Iran
"Regionens tungviktare närmar sig varandra"
För första gången på mer än 30 år kommer ett egyptiskt statsöverhuvud kanske att besöka Iran. President Mursi ska, enligt uttalanden i Kairo, inom kort besöka Teheran. Israel, USA och andra länder ser med oro på ett eventuellt närmande mellan de båda länderna.
Den före detta medlemmen i Muslimska Brödraskapet, Mohammed Mursi, är emellertid mycket angelägen om att av västmakterna uppfattas av en pålitlig partner. Många miljarder dollar i ärligt militärt stöd står på spel.

Israel, Palestina
2012-34 s 18
"Israel räknar kallt med krig"
Israels planer på ett förebyggande anfall mot Irans atomanläggningar blir allt mer konkreta. En minister i Tel Aviv avslöjade nyligen att regeringen räknar med följden av ett anfall mot Iran kan bli ett månadslångt krig och cirka 500 dödade israeler.
Det är emellertid oklart om Israel verkligen planerar ett anfall eller bara försöker sätta press på Iran att fortsätta förhandla med FNs fem vetomakter plus Tyskland.
Mitt Romney, den konservativa presidentkandidaten, har deklarerat att han skulle tolerera ett israeliskt anfall mot Iran om han vinner presidentvalet.

Teknik, IT, kultur
2012-34 s 19-20
"Internet är för Islam vad boken var för kristendomen"
Smarta telefoner har satts in i kampen för att hjälpa muslimer att hålla rätt på Ramadans olika tider runt om i världen. Muslimer har omfamnat Internet och smarta telefoner precis som resten av världen har gjort - och i vissa fall i ännu högre grad.
Teknologin förändrar själva Islam genom att skapa en virtuell version av ummah, den muslimska nation som Islams anhängare anser sig vara en del av. Unga muslimer använder teknologin för att distansera sig från äldre, traditionelle beteenden samtidigt som de ifrågasätter västs seder och bruk.
En Facebook för muslimer, Salamworld, är på väg. Den ska ta bort naket och svordomar.
Det finns appar med texter och ljud av Koranen på andra språk än arabiska och en annan med en manual hur man ska bedja. Nu kan lekmän se de heliga texterna och läsa andra tolkningar av dem och behöver inte lita på sina lokala predikanter, vars inflytande kommer att begränsas. Lekmän får möjlighet att kritisera det religiösa etablissemanget. Internets påverkan är särskilt stor för muslimska kvinnor. Internet har en tendens att förstärka tolerans och öppenhet.

Australien
2012-34 s 21
"Helt om marsch i Australien"
Den nya socialistiska regimen i Australien har gjort en helomvändning när det gäller invandringspolitik och kommer att återuppliva en kedja av frånlandscenter för internering som övergavs av arbetarregeringen 2007. Beslutet stöddes både av regeringspartiet och oppositionen. Men oppositionsledaren Tony Abbot krävde en formell ursäkt av premiärminister Julia Gillard för att hon tidigare avvisat och förklarat moraliskt förkastligt samma förslag från oppositionen. Som har som mål att avskräcka potentiella att bege sig de 35 milen från Java till Christmas Island, den lilla ön som är Australiens närmaste gränsutpost till Indonesien.

Etiopien, Porträtt
2012-34 s 22
"Etiopiens härskare är död"
Meles Zenawi, Etiopiens härskare, hade inte visat sig på två månader. Troligen avled han i Bryssel. Han föddes 1955 och blev president 1991 efter att ha varit med om att avpollettera Mengiustu och den kommunistiska juntan. USA har bidragit med miljontals dollar i stöd till Etiopien under årens lopp. Under Meles har Etiopien gjort stora framsteg vad beträffar utbildning kvinnornas rättigheter. Och kring 2005 upplevde Etiopien en stark ekonomisk tillväxt som fick internationell beröm.

Afrika, handel
2012-34 s 23-24
"Afrikas medelklass har börjat shoppa"
Afrikas konsumenter är illa betjänade och betalar för höga priser, anser Frank Braeken, Unilevers chef i Afrika. Tills nyligen hade sydafrikaner som behöver shampo som är anpassat till afrikanskt hår eller kosmetika för svart hud, inte annat val än dyrbara importerade varor från USA. Unilever upptäckte detta och deras shampon och hudkrämer är nu en hit.
Den anglo-holländska konsumentvarujätten sätter till alla klutar för att skräddarsy produkter för afrikanska konsumenter: prisvärd mat, vattenbesparande tvättmedel och produkter anpassade till den lokala smaken.
Även Nestlé, världens största matproducent investerar motsvarande 6,7 miljarder kronor i Afrika 2011 och 2012. Man har 29 fabriker på kontinenten och tänker bygga fler.
SABMiller, världens näst största tillverkare av öl, tänker investera bortemot 17 miljarder kronor över de kommande fem åren för att uppföra nya och uppdatera sina existerande bryggerier i Afrika.
Den afrikanska kontinenten har redan en ekonomi som omfattar 1,8 triljoner dollar (ofattbara 12 triljoner kronor) och förutspås att ha en befolkning om 1,3 miljarder människor 2020. "Lejonekonomier" som Ghana och Rwanda har haft en snabbare tillväxt än Sydkorea, Taiwan och andra ostasiatiska "tigerekonomier" under fem av de senaste sju åren, låt vara att det handlar om tillväxt från en låg nivå.

Colombia, samhälle, kultur
2012-34 s 25-26
"Colombias familjerätt avgörande för Sydamerikas homopar"
I ett samkönat förhållande mellan två kvinnor boende i Colombia har den ena fött två barn efter konstgjord inseminering. De gifte sig i Tyskland. Enligt colombiansk lag har den andra kvinnan inte rätt till delad vårdnad om barnen.
Deras tvist med samhället ska nu granskas av Colombias högsta domstol och utslaget kan få följder för hela Latinamerika, där kravet på lika rättigheter för samkönade par har rests av aktivister.
Om det blir en framgång skulle det inte bara innebära slutet på detta konservativa lands sam-hällsordning utan få följder över hela Latinamerika, där kravet på lika rättigheter för samkönade par har rests av aktivister.
Framför allt i de stora länderna, som Brasilien och Mexiko, har homosexadvokater använt sig av uppfinningsrika legala strategier inför domstolar med progressiva attityder. Det har lett till en rad av domslut som har tillerkänt homosexuella rättigheter som tidigare var helt otänkbara i en region som är traditionellt konservativ och katolsk. Ett sådant resultat är rätten att adoptera.

Venezuela
2012-34 s 26
"Accepterar armén valresultatet i Venezuela?"
I presidentvalet i oktober ställs president Hugo Chávez mot en stark utmanare i Henrique Capriles en före detta delstatsguvernör. Oron för den cancersjuke Chávez hälsotillstånd kan försvaga stödet för honom.
Om Hugo Chávez visar sig strunta i valresultatet kan armén komma att bestämma utfallet. Enligt lagen ska armén tillhandahålla säkerhet och logistik i samband med valen.

Indonesien, Papua
2012-34 s 27-28
"Indonesiska Papua: Historien upprepar sig…tyvärr!"
Papua är en idyll med gerillakrig: Den indonesiska delen av Papua har drabbats av en rad våldshändelser. Den gamla nederländska kolonin togs över av Indonesien som utövat ett hårt styre för att få kontroll över folket. "De nya kolonialherrarna" tjänar stora pengar på främst oljeinkomster. Muslimska invandrare har tagit över alltmer och utgör nästan hälften av de två provinserna, Papua och västra Papaus befolkning på 3,6 miljoner. Muslimerna och de kristna infödingarna har svårt att komma överens.

Pakistan
2012-34 s 29
"Hinduer flyr från Pakistan"
Under senaste veckan har 250 pakistanska hinduer kommit till Indien. De berättar om religiösa förföljelser som de utsatts för av muslimerna. Om kidnappningar, plundring och tvångskonverteringar till islam. Pakistan har 2,7 miljoner hinduer i ett land med 180 miljoner muslimer. Flyktingarna vill att Indien ska låta dem stanna och lätta på visumreglerna för deras släktingar. Indien betraktar dem som pilgrimer på 30-dagars visum.

Sydsudan
2012-34 s 30
"Humanitär katastrof bland flyktingar"
Cirka 170 000 människor har flytt till läger från norra Sudan till Sydsudan i samband med strider norr om gränsen. Regnperioden gör det omöjligt att transportera mat på vägarna och enda sättet för Läkare utan gränser att skicka hjälp är med flyg. Majoriteten av de som dör är barn under fem år. Undernäring är en bidragande faktor.

Sydkorea
2012-34 s 31
"Presidentdotter kan bli president"
Dottern till Sydkoreas tidigare ledare Park Chung-hee har nominerats som presidentkandidat för regeringspartiet. Om 60-åriga Park Geun-hye skulle vinna presidentvalet blir hon Sydkoreas första kvinnliga president.
Hennes far ledde landet åren 1961 till 1979 då han lönnmördades av sin egen spionchef. Även hennes mor lönnmördades. Park Geun-hye har aldrig varit gift utan sägs vara gift med sitt land.