Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 42

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41                     

Montenegro
2012-42 s 4-5
"Den lömska stabiliteten"
Det regerande partiet, DPS, styr sedan i början av 1990-talet Montenegro, som landet vore ett privat företag. Missmodet hos allmänheten ökar påtagligt, men någon förändring i det ogenomskinliga ledarskapet finns inte inom synhåll.
Söndagens parlamentsval ändrade inte på någonting.
Den f d jugoslaviska republiken, som frigjorde sig från Belgrad 2006, styrs sedan i början av 1990-talet av ett och samma parti, Demokratiska Socialistpartiet (DPS). Lika länge har också en och samma person, Milo Djukanovic, styrt landet med strama tyglar antingen som president, regeringschef eller - vilket är den aktuella situationen - som ledare för DPS.
DPS och dess koalitionsparti Socialdemokraterna förväntas få nästan hälften av rösterna. Den största oppositionsalliansen Demokratiska fronten (DF) kommer långt efter. Oppositionen är splittrad. DF lyckades inte få med sig Socialistiska folkpartiet (SNP).

Italien
2012-42 s 6-7
"Vem blir Italiens nästa statsminister?"
Den sittande Mario Monti leder i opinionsundersökningarna stort framför Berlusconis PdL (Frihetsrörelsen) och ledaren för Demokraterna (PD), Pier Luigi Bersani, Italiens förstaval som statsminister. Montis popularitet är förvånande med tanke på hans åtstramningar sedan han fick makten. Bara i veckan genomfördes budgetjusteringar på 11,6 miljarder euro.

Storbritannien
2012-42 s 7-8
"Splittring stärker konservativa"
På många sätt var Tories, de konservativas, partikongress full av det gamla vanliga; fackförbundsförakt, tuffare ingrepp i välfärden och hårdare tag mot kriminella. Men bakom scenen, där olika grupper av parlamentsledamöter och gräsrotsaktivister formerat sig, framfördes storslagna idéer till en helt ny politik.
Lobbygruppen "The Free Enterprise Group", har nyligen publicerat ett förslag med kraftfulla åtgärder för att stärka den fria marknaden, i syfte att ändra opinionen internt.
Olika påtryckningsgrupper med Tory-politiker och aktivister har mångdubblats på senare tid. I september lanserades "Conservative Voice" som kämpar för en tydligare konservativ politik i frågor som rör brottslighet, immigration och arbetsmarknad, och de har redan tusentals anhängare. En annan grupp, "Bright Blue", säger sig stå för "progressiv konservatism" med fokus på miljöpolitik och internationell utveckling. En tredje,"The Forty", består av ledamöter från de mindre valkretsarna och vars syfte är att formulera nya valstrategier inför valet 2015. Och så vidare. Pamfletter och böcker forsar ur tryckpressarna.
På många sätt är turbulensen och oron gynnsam för partiet. Men labour leder i opinionsundersökningarna.

Spanien
2012-42 s 10
"Katalonien kräver självständighet"
I dag vill 74 % av katalanerna ha en folkomröstning om självständighet. Om sex veckor gå katalanerna till val. Centralregeringen skyller på undervisningssystemet kontrar med att kräva att spanska införs som språk också i Katalonien. Under Francos tid var katalanskan bannlyst men nu är det vanligaste språket bland regionens 7,6 miljoner invånare och anses var ett viktigt stöd för dess nationalkänsla.

Turkiet
2012-42 s 12-13
"Kriget knackar på Turkiet dörr"
Männen står vid vägkanten och ser kriget komma allt närmare deras hem och ute på åkrarna i denna bördiga del av sydvästra Turkiet plockar arbetare bomull och paprika under ackompanjemang av bombexplosioner från andra sidan gränsen i Syrien.
Turkiet och Syrien delar en slingrande gräns som är drygt 80 mil lång där byar på många ställen vuxit ihop över skiljelinjen. På den turkiska sidan om gränsen, där det lantliga lugnet fortsätter som vanligt, har invånarna i mer än ett och ett halvt år varit ögonvittnen till det otäcka som händer i grannlandet.
Spänningen vid gränsen kom till tydligt uttryck förra fredagen, när Turkiet skickade upp två stridsflygplan efter rapporter om att syriska helikoptrar höll på att attackera Azmerin, vilket väckte farhågor om ännu ett syriskt intrång på turkiskt territorium. Längs gränsen finns en pyrande förbittring över de tiotusentals flyktingar, ekonomiska besvär och etniska motsättningar som den syriska konflikten medför. Grannsämjan sätts på prov. "Sjukhusen är fulla av araber". Befolkningen får vänta länge på ambulanstransport eftersom dessa behövs för flyktingtransport. Flyktingar stjäl böndernas druv- och körsbärsskörd.

Iran
2012-42 s 14
"Förväxlingen förstörde hennes liv"
Neda Agha Soltan sköts till döds av en regeringstrogen krypskytt under de regeringsfientliga demonstrationerna 2009. Bilderna av hennes död gick ut över hela världen och gjorde henne till martyr.
Journalister som vägrades tillträde till Iran jagade ett foto på den döda kvinnan. På Facebook fann de bilder på en kvinna vid namn Neda Soltani. De publicerade bilderna och förändrade för all framtid livet för den 32-åriga universitetsläraren i engelska. Hon blev genast uppmärksammad av Irans hemliga polis. De ville att hon skulle framträda som Neda Agha Soltan och därmed att hon aldrig blivit skjuten, att allt var ett påhitt av västerländska medier. Efter 12 dagar flydde hon. I nio månader vistades hon i ett flyktingläger i Tyskland. Till slut fick hon tillstånd att stanna. och håller nu långsamt på att anpassa sig till kulturen i München.

Afghanistan
2012-42 s 15
"Nato planerar strategi för framtiden efter 2014"
Om två år ska den av Nato ledda Isaf-styrkans insats vara avslutad. Natos ledning har nu uppdragit åt militären att utforma planer för en internationell utbildnings-, rådgivnings - och understödsmission (Itam). Den ska stå för utbildning av afghanska soldater. 2015 ska denna ersätta Isaf-styrkan. Detta ska säkra Afghanistan mot att aldrig mer bli ett tillhåll för terrorister.

Nordkorea
2012-42 s 16-18
"Ny ledare och ny riktning"
På nattåget mellan Beijing och Pyongyang kan man knappt ta sig fram i gångarna bland oräkneliga staplar av lådor som innehåller högtalare, luftkonditioneringsfläktar och elektriska köksredskap. Kina har banat vägen för nordkoreanerna och nu öppnar kineserna dörren till kapitalismen. Bortåt 10 000 nordkoreanska gästarbetare arbetar i Kina och skickar pengar hem.
Men för närvarande är en av de viktigaste frågorna om makten verkligen vilar i Kim Jong-uns unga händer eller hos de äldre ledarna. Ersättandet av den förre militärchefen, Ri Yong Hu i mitten av juli ger möjligen svar på frågan. Han vägrade acceptera budgetnerskärningar i den övervärderade militärmakten. Nu tycks ett maktskifte ha ägt rum. Det är partiet som åter kontrollerar militären. Kim Jong-un har beordrat flera avrättningar på senare tid.

Malaysia
2012-42 s 19
"Ekonomisk tillväxt döljer sårbarheten"
Malaysias ekonomi har varit en lysande stjärna i regionen samtidigt som världsekonomin har mattats av. Det är främst genom en stark inhemsk efterfrågan och statliga satsningar på infrastruktur projekt, till exempel det nya kommunikationssystemet i huvudstaden Kuala Lumpur. Men under ytan döljer sig ett oroandet strukturellt finansunderskott. Sårbarheten blev tydlig i förra veckan då priset på palmolja en av de viktigaste exportvarorna störtdök i fruktan för överproduktion. 52,6 % budgetunderskott (av BNP) är det största i Asien efter Indien och Pakistan. Senast i april 2013 ska val utlysas. Kampen är hård mot oppositionen som leds av Anwar Ibrahim. Läget är inte det bästa för att införa en generell omsättningsskatt.

2012-42 s 20-21
"Kampen för att få byta kön"
Den feminina gestalten, omsorgsfullt sminkad och iklädd jeans och t-shirt, drar inte åt sig någon särskild uppmärksamhet på snabbmatsrestaurangen i Seremban, tiotalet mil söder om Kuala Lumpur. Tack vare plastikkirurgi i grannlandet Thailand, en daglig dos av hormoner och ett kvinnligt smeknamn kan han möta omvärlden som kvinna.
Fyra män vars identitetskort visar att de är män men som vill framträda som kvinnor har vänt sig till en sekulär domstol i Malaysia för att få rätt till att byta kön prövad. Rätten fastslog att sharialagen gäller för alla malajiska män som är födda muslimer.
I det huvudsakliga muslimska landet är "homosexuella handlingar" förbjudna enligt sharialagarna och kan bestraffas med prygel och ge upp till 20 års fängelse.
1980 utfärdades en fatwa som förbjuder muslimer att genomgå "könskorrigerande behandling". Icke-muslimer kan däremot få sina ansökningar beviljade.
Transpersoner har svårt att få arbete och därför är det många som prostituerar sig. Ett alarmerande antal av dem är HIV-positiva.

Sri Lanka
2012-42 s 22
"Galgmannen hänger inte"
1977 suspenderades dödsstraffet i Sri Lanka. Fast det finns kvar i konstitutionen. 369 människor sitter i dödsceller och ytterligare 471 har överklagat sina dödsstraff. Den ene av två galgmän har gått i pension. Nu annonseras det efter en efterträdare. Enda kvalifikationer är att det ska vara en man med minst åttaårig skola. Ingen har blivit hängd sedan 1970-talet. Slutet på kriget med de tamilska tigrarna 2009 har emellertid lett till allt fler rapporter om ett sammanbrott av lag och ordning. Det finns populistiska rop på återupptagande av avrättningar för till exempel barnmisshandel och knarkbaroner.

Brasilien
2012-42 s 23
"Väljarna bryr sig inte om arbetarpartiets problem"
I Brasilien har kommunval genomförts. 116 miljoner brasilianer skulle rösta på 5568 borgmästarkandidater. Sex olika partier vart och ett vann mer än 400 borgmästarplatser och 20 andra valde åtminstone en plats var.
Arbetarpartiet, PT, fruktade att bli bestraffade av väljarna sedan flera av partiets forna ledare anklagas för att ha utnyttjat offentliga medel för att köpa röster i kongressen. Ändå fick PT 71 nya borgmästare.

Latinamerika, Chile
2012-42 s 24-25
På Påskön växer ilskan mot Chile"
Idag kan lokalbefolkningen på Påskön konstatera att bilarna har blivit fler än de välkända moai-statyerna och lyxhotellen, som kan ta mer än 7 000 kronor för en övernattning. Lokalbefolkningen trängs undan av rika turister.
Spanska, det officiella språket i Chile (som annekterade Påskön 1888), tillämpas på den större delen av ön. En kraftig inflyttningsvåg av chilenska immigranter, som kallas "kontinentaler" eller "fastländare", har gett dem numerärt överläge på ön. "Fastländarna" beräknas vara runt 3 000 och rapa nui-folket cirka 2 800.
Sedan en tid tillbaka härjar våldsamma studentkravaller och missnöjesdemonstrationer på fastlandet i Chile - och nu har oroligheterna även nått Påskön. Den chilenska regeringen har blivit nödgad att sätta in säkerhetsstyrkor för att bryta protesterna.
Det är Rapa nui-folkets ledare som står i spetsen för det växande upproret mot Chile, och de hämtar inspiration från andra polynesiska länder som antingen strävar efter politisk självständighet eller redan har fått den.

Sydafrika
2012-42 s 26-27
"Julius Malema har skott sig på korrupta affärer"
Resultatet av en aktuell korruptionsutredning är mycket skadlig för den före detta ledaren för ANCs ungdomsförbund, Julius Malema, som riskerar åtal och att få sina tillgångar beslagtagna. Malema som uteslöts ur det regerande ANC tidigare i år, efter att ha stött sig med sin tidigare allierade, president Jacob Zuma, förnekar anklagelserna om korruption.
Malema stod för två veckor sedan åtalad för penningtvätt. Ett antal ansedda företag somm konkurrerade om ett stort kontrakt diskvalificerades det ena efter det andra medan Malemas företag On-Point godkändes trots bristande intyg och lögnaktigt innehåll. On-Point bildades bara för detta ändamål .

2012-42 s 28-29
"Att det dröjde så länge!"
Sydafrika har en svart Idol-vinnare, och märkligt nog är det första gången någonsin. 80 % av befolkningen är svart i Sydafrika. Men samhället är ett av världens mest ojämlika och det är främst de vita som röstar i tävlingen. Rasfrågan är ständigt närvarande. De svarta har sin egen musik och är inte intresserade av Celine-Dilon-ballader eller amerikansk soft rock. De har R&B och sin egen house music på sitt eget språk. Varför sjunga på engelska?

Australien
2012-42 s 30
"Talmannen avgår på grund av sexskandal"
Talmannen i Australiens parlament, Peter Slipper, har avgått på grund av anklagelser om sexuella trakasserier. Sexskandalen som har skakat landet under en tid är ett hårt slag mot premiärminister Julia Gillards regering. Slipper bestämde sig för att avgå trots att han överlevde en misstroendeomröstning i parlamentet. Han beskylls för sexuella trakasserier mot en före detta medarbetare och för att ha skickat "snuskiga" textmeddelanden som har offentliggjorts i domstolsdokument. Slippers avgång kan äventyra premiärminister Gillards knappa majoritet i riksdagen.

USA
2012-42 s 30
"Avbruten valkampanj"
Jesse Jackson Jr, som kampanjar för att återväljas till kongressen som demokraternas kandidat för Illinois, misstänkts för att ha använt kampanjkassan till att snygga till sitt hus i Washington. Hans ekonomiska transaktioner synas nu av FBI. Jesse Jackson Jr är son till den berömde pastorn, medborgarrättskämpen och politikern Jesse Jackson som står familjen Clinton nära. Sedan i våras behandlas Jesse Jackson Jr för svåra depressioner och behöver pengar till vårdkostnaderna.

Norge, terrorism, Colombia
2012-42 s 31
"Farc skickar holländska"
Den colombianska Farc-gerillan skickar holländska Tanja Nijemeijer, 34, som en av sina representanter vid fredssamtalen i Oslo. Tanja Nijemeijer anslöt sig till gerillan för 10 år sedan och blev berömd när hon efter fyra år med Farc skrev om hur besviken hon var över gerillarörelsen i sin dagbok. Men för två år sedan skickade Farc ut en video där hon uppmanar folk att ansluta sig till rebellerna.