Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 14

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13         

Frankrike
2012-14 s 4-8
"En obehaglig sanning"
Fransmännen har fått en smärtsam påminnelse om att säkerheten inte kan tas för given. Men när det gäller ekonomin har de inte förstått att stora faror lurar, och ingen av de ledande presidentkandidaterna vågar förbereda dem på den oundvikliga chocken.
En vecka efter terrorskotten i Toulouse var kandidaterna i presidentvalet ute i kampanjen igen. Den obekväma sanningen är, att Frankrike, eurozonens näst största ekonomi efter Tyskland, måste dra ner på utgifterna. Frankrikes offentliga sektor lägger beslag på 56 procent av BNP jämfört med genomsnittet i OECD-länderna som är 43,3 procent. Frankrikes offentliga sektor är till och med större än Sveriges. Frankrike har i åratal erbjudit medborgarna en välfärdsmodell av svensk typ med förmåner och trygghetspaket, men man har inte skapat tillräckligt med tillgångar för att finansiera välfärden.
En rankingbyrå har redan sänkt Frankrikes kreditbetyg på grund av hög statsskuld och låg tillväxt.
Frankrike har tappat starkt i konkurrenskraft gentemot Tyskland. Löner och lönekostnader är för höga och produktiviteten för låg. Den offentliga administrationen alltför stor.

2012-14 s 8-10
"Många kan inte leva på lönen"
Frankrike är ett av många länder där allt fler vanliga människor får allt svårare att klara försörjningen. Runt 120 000 fransmän bor för närvarande på campingplatser. Många låginkomsttagare har tillfälliga anställningskontrakt utan de trygghetsvillkor som permanenta jobb ger. De är sämre betalda och inkluderar färre förmåner.

2012-14 s 10
"Hollandes försprång krymper snabbt"
När det bara är knappt tre veckor kvar till det franska presidentvalet börjar väljarstödet för François Hollande minska. Han har under de senaste fyra veckorna tappat 7,5 procentenheter. Idag skulle han få 28,5 % av rösterna i första valomgången mot 27,5 för Sarkozy. Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon får 15 % och först på fjärde plats kommer Marie Le Pen med 13,5 %.

2012-14 s 10
"Har Mohamed Merah räddat Sarkozy?"
Det går inte att bortse från att en islamisk terrorists illdåd kanske blir avgörande i det franska presidentvalet. Mohamed Merahs ondskefulla brott påminde fransmännen om hur sårbara de är inför vettvillingar. Allt kommer att bero på om attackerna i Toulouse har avlett uppmärksamheten från den dåliga ekonomin till den nationella säkerheten där Sarkozy överträffar Hollande.

Tyskland
2012-14 s 11-12
"Frihetens Apostel"
President Gauck är Merkels kontrast trots snarlika bakgrunder. De delar en världssyn som formades av många års frihetslängtan i Östtysklands kommunistiska system. De delar också banden till den lutherska kyrkan. Gauck har ägnat många år av sitt liv åt att vinna människors tillit och förtroende. 1989 var han talesman för demokratirörelsen och mobiliserade anhängare till frihetsrörelsen i DDR. Hans vänner tror att Gauck kan bli en "obekväm" president som säger vad han tycker till och om politikerna. Han vill vara "alla tyskars president". Många tyskar ville redan 2010 h a Gauck som president.

Storbritannien, Sport
2012-14 s 12-14
"OS satte fart på stadsplanerarna"
Fattiga Stratford i London får ett välbehövligt ansiktslyft inför sommarens olympiska spel. Londons stadsplanerare har inte glömt att det kommer en vardag efter OS.
Inför OS i Beijing för fyra år sedan investerade Kina motsvarande 40 miljarder dollar för att snygga till staden med arkitektoniska prydnader samtidigt som hela stadsdelar utrymdes. Londons 15 miljarder dollar är i stället det största försöket på en generation att förbättra villkoren och förutsättningarna i en mycket fattig del av London. Enligt experter på samhällsutveckling är ambitionen ett test på i vilken utsträckning OS kan användas för att påverka samhällen i positiv riktning.
Londons förberedelser inför OS skiljer sig tydligt från tidigare värdstäders.

Vitryssland
2012-14 s 16
"Stoppa ishockey-VM i Vitryssland!"
Att låta Vitryssland arrangera ishockey-VM 2014 vore en propagandaseger för diktatorn Lukasjenko jämförbar med de olympiska spelen i Berlin 1939, som var en triumf för Hitler. Vitryssland är Europas enda land med dödsstraff.
I april i fjol ägde ett fruktansvärt attentat rum i Minsk tunnelbana , 15 dödades, 300 skadades. Redan efter några dagar meddelade Lukasjenko att två attentatsmän gripits. Den växande oppositionen är övertygad om att attentatet var iscensatt av maktapparaten och att de två gripna är oskyldiga. Du är de dömda till döden och avrättade med nackskott.

USA
2012-14 s 16-17
"Fördel Obama bland de kvinnliga väljarna"
Barack Obama har ett stort försprång framför Mitt Romney bland kvinnliga väljare vilket förmodligen beror på debatten om preventivmedel. Han har nästan två mot en bland kvinnorna. Republikanerna har kritiserat Vita Husets beslut att tvinga arbetsgivare med kyrklig anknytning att inkludera preventivmedel i sjukvårdsförsäkringen. Detta har av demokraterna förvandlats från en fråga om religiös frihet till en fråga om kvinnors hälsa.

2012-14 s 16-17
"Obama tror att hans sjukvårdsreform blir godkänd"
President Barack Obama är övertygad om att Högsta Domstolen kommer att godkänna hans hälsovårdslag. En utsaga från domstolen kan väntas i juni vilket betyder att sjukförsäkringsfrågan kan blossa upp igen mitt i presidentkampanjen. Lagen godkändes av representanthuset med 219 röster för och 212 emot. Vita Huset påstår att det inte finns någon reservplan om lagen skulle ogiltigförklaras.

Syrien
2012-14 s 18-19
"Inbördeskriget fortsätter"
Spelar Bashar al-Assad ett cyniskt spel med FN eller är Syriens makthavare beredd att ge efter? Damaskus säger sig vara redo att utlysa vapenvila den 10 april, enligt löften till medlaren Kofi Annan. Men till dess fortsätter regimens brutala tillslag som förut. Det finns inga tecken på att Bashar al-Assad är beredd på att ge upp. Enligt nya beräkningar har fler än 10000 människor dödats sedan upproret började för drygt ett år sedan. De flesta döda är civila.

2012-14 s 18
"Oppositionen får 100 miljoner av golfstaterna"
De kommande månaderna får Fria Syriska armén sammanlagt 100 miljoner dollar. Pengarna ska i första hand användas till löner till soldaterna i Fria Syriska armén och som bete för att locka soldater att desertera från regeringsstyrkorna. Merparten av pengarna kommer från Saudiarabien, Qatar och Förenade Arabemiraten.
På söndagens möte i Istanbul med Syriens Vänner erkändes Syriska Nationalrådet som en paraplyorganisation för alla oppositionsgrupper.

Kina
2012-14 s 19-21
"Partimaskineriet gnisslar"
Det pågår en intensiv maktkamp i Kinas Kommunistiska parti. Kampen gäller makten och de politiska målen de närmaste åren. Läget är känsligt, eftersom nästan hela toppskiktet kommer att bytas ut under året. Sju av de nio platserna i politbyråns ständiga utskott ska bytas ut. Ledarskiktet hoppas att folket inte märker något. Det ryktas till och med om en statskupp, vilket om inte annat visar att regimen saknar fasta rutiner för hur ett maktskifte ska gå till.
I tre årtionden har Kina gjort avundsvärda framsteg. Landet har utvecklats till världens näst största ekonomi, äger de största valutareserverna och kontrollerar världens mest dynamiska tillväxtekonomi.
Men i Beijing pågår av allt att döma en maktkamp vars like inte har skådats sedan 1989.

Kina, Burma
2012-14 s 23-24
"USA och Kina konkurrerar om inflytande i Burma"
Kina har traditionellt stora intressen i Burma, men Burmas nya regering visar tecken på att vilja vara mindre beroende av den mäktiga grannen i norr.
När Burma nu gradvis befrias från decennier av militär diktatur och förbättrar relationerna med USA, upplever Kina ett hot mot ett strategiskt partnerskap, som erbjuder tillgång till Indiska oceanen och en länge efterlängtad genväg för oljan från Mellanöstern.USA stärker sin närvaro i Asien, och ett allt självsäkrare Kina breder ut sig både militärt och ekonomiskt som aldrig förr. Både USA och Kina gör vad de kan för att vinna fördelar i det ekonomiskt eftersatta, strategiskt placerade Burma.
Obamas administration skulle vilja kunna peka på en stor utrikespolitisk framgång inför valet till hösten. Att ett annat land övergår från diktatur till en mer demokratisk ordning under Barack Obamas styre vore en politisk.
Men USA hindras från att bistå Burma ekonomiskt av ekonomiska sanktioner, som kongressen tvekar att slopa.

Burma
2012-14 s 22
"Det går åt rätt håll i Burma"
Burmas oppositionsledare, Aung San Suu Kyi, och hennes parti, Nationella demokratiförbundet (NLD) utropade sig i söndags kväll till segrare i fyllnadsvalen, en seger som kanske leder till att Suu Kyi tar plats i parlamentet och kanske erbjuds en plats i regeringen också.
Valet genomfördes på ett korrekt sätt och oppositionen triumferade. Men detta var bara början på en mycket lång väg mot demokrati.
NLD vann minst 40 av de 45 valkretsar som partiet deltog i. En jordskredsseger som är förödmjukande för regimen. Om valet har gått rätt till kan detta leda till att sanktionerna mot Burma kan mildras.

Afrika, Mali, Senegal
2012-14 s 25-26
"Det tar tid att bygga en demokrati"
Allt fler afrikaner upptäcker att demokratin är värd att kämpa för.
Efter 50 års självständighet är vägen mot demokrati i denna region fortfarande lång.
I Senegal har makten nyligen överlämnas fredligt efter ett rättvist val. Den sittande presidenten Abdoulaye Wade lyckades inte behålla makten trots ihärdigt manövrerande. Han försökte ändra författningen för att lura till sig en ny mandatperiod. Senegal med sina långvariga traditioner av politiska val och respekt för reglerna har ofta lyfts fram som ett undantag i Afrika.
I Mali där demokratin hade relativ framgång i två decennier har nu denna sopats bort i en militärkupp för ett par veckor sedan. Den sittande presidenten Amadou Toumani Touré störtades av kuppledaren kapten Amadou Haya Sanogo. Touré tros ha hittat ett gömställe hos lojala anhängare.
Men trots det som hände i Mali har antalet kupper minskat stadigt sedan statskuppernas glansperiod på 1960- och 1970-talet.

Mali
2012-14 s 26
"Tuaregrebeller erövrar norra Mali"
Invånarna i norra Mali befarar det värsta när separatistiska rebeller stärker sitt grepp om strategiska städer och påbjuder strikta islamiska lagar. Invånarna i regionen är förtvivlade, kvinnorna vågar inte lämna sina hem och tillgången på mat och vatten minskar snabbt.
Tuaregrebellerna har i decennier kämpat för att bygga en oberoende stat, Axawad, i det resursrika Sahara. Nu har grupper med koppling till al-Qaida i Islamiska Maghreb (AQIM) blandat sig i "frihetskampen".
I huvudstaden Bamako i södra Mali råder kaos sedan kuppledare (CNRDR) störtade Amadou Tourès valda regering.

Klarspråk
2012-14 s 27-29
"Tala är silver men tiga är guld"
Vad har Obama, Chirac, Bush och Putin gemensamt förutom att de är politiker? Jo de har alla gjort bort sig inför öppen mikrofon. Bland annat gjorde sig USAs president Ronald Reagan känd för att berätta att han undertecknat en lag som gör Ryssland olagligt för all framtid och att USA skulle börja bomba om fem minuter!

Ukraina
2012-14 s 30
"Timosjenko får specialistvård"
De ukrainska myndigheterna har godkänt en begäran om att den fängslade före detta premiärministern, Julia Timosjenko ska få behandling för sin sjukdom utanför fängelset. Hon ska föras till en specialklinik för behandling. Julia Timosjenko avtjänar ett sjuårigt fängelsestraff.

Irak
2012-14 s 30
"Iraks vicepresident reste till Qatar"
Iraks vicepresident, Tariq al-Ashemi, som är på flykt, kom i söndags till Qatar på ett officiellt besök. Hans första sedan han flydde till Iraks halvautonoma kurdiska region för att undkomma en arresteringsorder utfärdad i december av myndigheterna i Bagdad.
Hans besök i Qatar kan underblåsa spänningen mellan Bagdads shialedda regering och de sunnitiska monarkierna i Persiska viken.
Hashemi är Iraks näst högsta ämbetsman.

2012-14 s 30
"Tvist om olja och pengar"
På grund av en tvist om anslag från Bagdad har den halvautonoma kurdiska region i Irak stoppat all oljeexport. Den stoppas för att "det inte har kommit några pengar från Bagdad på 10 månader", enligt kurdernas regionala regering. Enligt uppgift uppgår Bagdads skuld till den kurdiska regionen till 1,5 miljarder dollar. Iraks energiminister, vice regeringschef Hussein Shahristani har varnat kurderna för att ställa in exporten, eftersom oljan från irakiska Kurdistan förädlas i andra delar av Irak, vilket också ger pengar till den kurdiska ekonomin.

Egypten
2012-14 s 30
"Bröderna kandiderar i alla fall"
Muslimska Brödraskapet i Egypten kommer att ha en kandidat i presidentvalet trots tidigare löften om att inte delta. Det 'är av allt att döma rörelsens näst högsta ledare, Khairat al-Shater, som är kandidaten. Al-Shater fängslades 2007 för att ha sponsrat det som då var en förbjuden organisation. Presidentvalet börjar den 23 maj.